Als we maar zouden willen, dan…

98

Op 3 november was er op NPO2 het programma “De achterkant van het gelijk” te zien. Onder leiding van Marcel van Dam werd er op basis van stellingen en vragen door diverse deskundige gasten gediscussieerd over de opwarming van de aarde en wat wij daaraan zouden kunnen doen.

klimaat bif

Als de huidige CO2 uitstoot en ontbossing worden voortgezet dan is de kans heel erg groot dat aan het eind van deze eeuw de temperatuur van de aarde zo’n vier tot zes graden gestegen zal zijn. Deze verandering zal enorme gevolgen hebben voor o.a. het klimaat, de stijging van de waterspiegel en de wereldwijde voedselvoorziening. Wie denkt dat het eind van de eeuw nog ver weg is die steekt zijn kop diep in het zand en straks misschien wel in het water. Nu al zitten we op plus 0,9 graden. Veel van de mensen die nu leven, zeker onze kinderen en kleinkinderen, zullen de komende twintig tot dertig jaar echt te maken krijgen met de gevolgen van wat wij in het verleden en nu in gang hebben gezet.

De smeltende Euro

De huidige en nog te verwachten opwarming is slechts één van de vele problemen waar we in de huidige tijd mee te maken hebben. We hebben ook nog schuldenbergen, steeds dieper wordende kloven tussen arm en rijk, overbevolking, werkloosheid, oorlogen en zeker niet als laatste, het probleem van de toenemende vluchtelingenstromen. De stelling: “Geniet van deze dag omdat je niet weet hoe het morgen zal zijn”, lijkt me, gelet op het bovenstaande, een hele waardevolle.

Terug van de wereldschaal naar ons Europa. Hier doet een zekere meneer Draghi zijn uiterste best om de waarde van onze Euro ten opzichte van andere wereldmunten, met name de dollar, weg te laten smelten als ijs in kokend water. Draghi kan het zo mooi eenzijdige belichten. Als de Euro minder waard wordt dan nemen de schulden, relatief gezien, af. Dan wordt onze uitvoer goedkoper. Hoera! Meer uitvoer, meer werkgelegenheid, meer economische groei. Nog meer Hoera! Tegelijkertijd overstroomt Draghi de markt met Euro’s. Met een oude fiets als onderpand kunnen landen en banken ongelimiteerd geld verkrijgen. Veel goedkoop geld is goed voor de inflatie én de economisch groei aldus Draghi. Voor de 2e keer hoera!

Ons spaargeld en de pensioenen smelten ook

Niets komt voor niets. Geld lenen bij de ECB tegen nul procent rente maakt dat ons spaar- en pensioengeld geen rente meer oplevert. Een Euro die minder waard is zorgt er voor dat veel zaken en diensten, die bijvoorbeeld in dollars betaald moeten worden duurder worden. De prijs van olie is hierbij hét voorbeeld waarmee ieder van ons bijna dagelijks te maken heeft. Vorig jaar kon ik via Ebay kopen tegen een wisselkoers van 1,42 dollar voor één euro. Nu is dat al teruggelopen naar 1,24 dollar voor één euro. Als het aan Draghi ligt gaan we naar één op één. Dat is supergoed voor de Europese export.

Als we maar zouden willen dan…

In ons land zijn er kortgeleden op de Maasvlakte twee enorme kolengestookte energiecentrales bijgebouwd. Duitsland verstookt het bijzonder zure en CO2 rijke bruinkool met tonnen tegelijk. De schulden van landen blijven gewoon toenemen. De werkelijke inflatie is vele keren hoger dan de officiële. Griekenland heeft weer en nog veel meer geld nodig. Export binnen Europa vooral van noord naar zuid, is een wassen neus als deze wordt betaald vanuit kredieten die de exporterende laden verstrekken. Veel is niet wat het zo op het eerste gezicht lijkt. We blijven de problemen vooruitschuiven en de kop in het zand steken.

Wat kan ik, een eenling nu doen. Niets toch?

We zijn slechts een klein landje

We moeten het Europees bekijken

Nee, Europa kan op zich ook niets

We moeten het globaal aanpakken

Nou eigenlijk gaat het om de echte boosdoeners. Rusland, China, de VS

En zo dromen en argumenteren we door. Morgen is er weer een dag. Tot het zo ver is dat alles anders wordt. Tot we als Job op de mesthoop worden beproefd. U weet het. De Satan gaat grondig te werk, en ontneemt Job op één dag alles wat hij heeft. Hoe zal het gaan als ons alles wordt weggenomen. Zullen we als het te laat is onze spijt betuigen, ons geloof in de mensheid behouden?

Ware wijsheid

Wat als wij net als Job uiteindelijk beseffen dat we volkomen vrij kunnen zijn. Wat als wij al het oude durven loslaten en elke mens als heel, uniek en onlosmakelijk deel van het geheel, kunnen zien. Wat als we in Nederland gewoon beginnen, al onze talenten inzetten om tot grootschalige veranderingen te komen. We hebben enorme technologieën en kennis. We zijn nog rijk en er ligt zo een grote hoeveelheid aan werk en uitdagingen dat niemand ook maar één dag werkloos zou hoeven te zijn. We kunnen energieneutraal wonen, met zon en wind aan alle energiebehoeften voldoen. We kunnen opslagsystemen ontwikkelen die nu nog ongekend zijn omdat we er niet echt met man en macht aan gewerkt hebben. We kunnen levenslang leren. Profiteren van de kracht van de jeugd en de wijsheid van de oudere. We kunnen zo oneindig veel. Wat zou het heerlijk zijn om weg te drijven van alle problemen. Heerlijk om elke minuut die is te gebruiken om te scheppen en te creëren.

Lao Tzu

  • We verbinden spaken tot een wiel. maar het gat in het midden laat de wagen rijden.
  • We vormen van klei een pot, maar de leegte binnenin houdt alles vast wat we willen.
  • We timmeren van hout een huis, maar de innerlijke ruimte maakt het leefbaar.
  • We werken met wat is, maar wat niet is, gebruiken we.