Als na de boeren ook de burgers ontwaken dan is het einde Rutte 4

De boerenprotesten zijn het gesprek van de dag. Ondanks de overlast door onaangekondigde blokkades hebben veel burgers sympathie voor de (wilde) boerenacties. Toch lijken de acties nog maar het begin van wat er komen gaat. Op maandag 4 juli wordt een grote landelijk gecoördineerde actie georganiseerd met honderden blokkades van verkeersknooppunten en mogelijk ook distributiecentra. De blokkades van (voedsel)distributiecentra was nog in voorbereiding hoorde ik afgelopen vrijdag van een boer die meedeed aan de massale demonstratie bij ons plaatselijk stadskantoor.

Politiek verdeelde landschap

Verrassingsbezoekjes aan gemeente- en provinciebesturen, waar boeren kaas en worst uitdelen aan de massaal toegestroomde burgers, vinden in het hele land plaats. Lokale bestuurders nemen petities en moties in ontvangst. Enkele gemeentes hebben al volop steun uitgesproken voor hun boeren, zoals de gemeente Staphorst die wat betreft de oppervlakte van landbouwgronden de grootste agrarische gemeente is in NL. Deze video, die ik op 28 juni postte op twitter, laat zien hoe massaal de Staphorster bevolking hun boeren steunt. Het zou wat zijn als de lagere bestuursorganen bestuurlijke ongehoorzaamheid vertonen en daarmee de zogenaamde nieuwe bestuurscultuur van het Kabinet Rutte 4 finaal aan gort hakken. Ook de steun vanuit de burgerij voor de boeren zal een sterk signaal moeten zijn in de richting van de Haagse regenten. In de Haagse residentie is de stemming behoorlijk gepolariseerd in een politiek verdeelde landschap.

Vlucht naar platteland

Niet alleen ons cultureel landschap met afwisselende landbouwgronden, weide en natuurgebieden moet er aan geloven, maar ook het politieke landschap verzinkt in een neergaande spiraal van destructie. We helpen onze agrarische sector de vernieling in door groene weiden in te ruilen voor beton en asfalt. Tegelijk verliest de politiek in snel tempo het vertrouwen in de samenleving omdat steeds meer burgers wakker worden in het besef onze Hollandse cultuur met stijlvolle boerderijen kwijt te raken. Hoeveel stadsmensen vluchten niet naar het platteland en betalen een godsvermogen voor een pittoresk boerderijtje in Drenthe, Friesland of de Achterhoek. Weg uit die volgepakte steden waar nog weinig autochtone Nederlanders wonen.

Een stok om te slaan

De Nederlandse samenleving verandert. De sociale cohesie tussen boeren en burgers maakt dat er onder het volk eendrachtig vijandigheid ontstaat tegenover een technocratische regering die het volk bombardeert met dictatoriale maatregelen. Ik heb in mijn columns vaak uitgelegd dat de globalisering de echte boosdoener is. Doordat grootmachten zoals supranationale organisaties zich hebben verheven boven de nationale regeringen. Brussel staat boven Den Haag. Daarboven de VN, WHO, IMF, WEF, en andere vergaderclubs die een Nieuwe Wereld Orde nastreven. Ik val bewust in herhaling omdat ik vrees dat de massa het grote plaatje nog niet ziet. Het grote publiek is gewend om via de massamedia onze Minister-President met een big smile te zien glimjuichen op de bijeenkomsten van wereldleiders, zoals onlangs op de top van de G7 waar de klimaatverandering en energiecrisis letterlijk en figuurlijk op het bordje van boeren en burgers wordt gelegd. Je moet toch een stok hebben om mee te slaan.

Grootheidswaanzin politici

Toen de globalisering kwam en grenzen open gingen om handelsbelemmeringen op te heffen en kleinschalige bedrijven massaal werden opgekocht door machtige multinationals is de grootheidswaanzin begonnen. De elite kon zich verrijken via de financiële markten waar Blackrock en Vanguard de scepter zwaaien in opdracht van de schatrijke elite. Hierdoor is de inkomens- en vermogensongelijkheid mondiaal ontspoort tot gevaarlijke proporties. De scheefgroei leidt in steeds meer landen tot bittere armoede en hongersnood, veroorzaakt door het conglomeraat van supranationale organisaties. Democratische landen krijgen te maken met een dictaat van technocratische wereldleiders die afspraken maken onder het borreluurtje op de talrijke vergaderingen van de VN, WHO, IMF, WEF, en natuurlijk de EU. De Brusselse dictaten worden in Den Haag vrij makkelijk door de jaknikkers in het Parlement goed gekeurd.

Big City

De gedachte bij elitaire politici is dat in oorspronkelijk agrarische landen als Nederland de landbouwers en veehouders een sta-in-de-weg zijn om de stedelijke gebieden uit te breiden. Hoezo stikstof? Er is woningnood door bevolkingstoename, mede veroorzaakt door immigratie. Nederland is niet voor niks aangewezen als “tristatecity”. Een land met een netwerk aan grote steden waar ruimte moet worden gecreëerd voor 45 miljoen inwoners, samen met België en Luxemburg. Ook op de website van het WEF is volop informatie te vinden. Daar worden modellen gepresenteerd om 100 kleine en middelgrote steden te realiseren in de lage landen die ideaal zijn gelegen aan de monding van rivieren en aan de Noordzee. Rotterdam zal er wel bij varen. Het doet er niet toe wat boeren en burgers er van vinden. Ons is nooit iets gevraagd door het WEF, VN, EU en Rutte.

Zonder boer geen voer

Hoog tijd voor een boerburgerprotest. Ik hoorde onlangs iemand roepen, “val aan, ik volg wel.” Op mijn persoontje goed van toepassing. Op het voetbalveld speelde ik ooit in het achterveld, in het doel om de bal uit het net te halen, ha, ha, ha. Voor alle duidelijkheid, mijn opmerking is geen oproep tot geweld. Laat de hooivorken liggen en bewapen je met spandoeken met rake teksten. Gewoon kort en bondig: “zonder boer geen voer!

GW

32 reacties

 1. Het is geen begin Gerrit….zelfs het verzet van de boeren wordt geneutraliseerd…..met geld, dreiging,overleg…..je gewenste opstand komt er niet…..je woont in Nederland…..gaat niks gebeuren……wen er maar aan…..opstand zal ooit in Frankrijk beginnen…..maar misschien zijn de Fransen ook moe……

  1. Ik denk dat je gelijk hebt hierin. Nederlanders zijn een slapend en slap volk, die zich als gewillige labradors helemaal kapot laten slaan en dan nog het baasje aanbidden. Schapen die met liefde en plezier zich naar het WEF slachtbank laten brengen en dankbaar zijn aan Rutte/Kaag fake staatsmedia voor het slopen van hun leven.. Liever dat dan dat ze van hun stoel, TV, laptop vandaan komen. Nederlanders is een slapend lafaardvolkje dat liever slaapt of de ander kant opkijkt met hun geprint eten en zich gewillig tot WEF slaaf laat maken. Ze denken zolang het de boeren zijn, ver van mijn bed show kan ik blijven slapen. maar Rutte/Kaag komt ook voor de stadse en het begint met hogere energy prijzen.. Ze geven de schuld aan Ukraine maar het is helemaal geen ukraine maar het WEF programma om alles zo duur te maken dat op een dag alles onbetaalbaar word. You own nothin and you better be F$$# happy

 2. Wellicht het einde van Rutte 4 maar of dit tot een verandering zal leiden? Belangrijke onderwerpen (grenzen, energie, gezondheid, milieu) worden door Brussel en Ngo´s bepaald. Daarnaast is oppositie voeren nog louter een spel voor de bühne; het systeem is stuk. Democratie is een illusie, een georganiseerde groepsverkrachting. Het is waanzin om te denken dat je een groep mensen alle wapens kunt geven, een monopolie op veel zaken, de mogelijkheid een inkomstenstroom te verwerven uit hun machtspositie en dat je ze dan een verlanglijstje met wensen kunt sturen die ze voor je in gaan willigen; wordt wakker plebs.

  1. Het plebs wordt pas wakker als de kinderen aan papa en mama vragen;
   Papa / mama ik heb honger en wil graag een boterham.
   En die boterham, die is er niet meer. Die kunnen papa en mama niet meer betalen. En de schappen in de winkels zijn leeg.
   De wef figuren, die daarvoor verantwoordelijk zijn, die lachen. Opdracht van Schwabber ( en zijn opdrachtgevers) is vervuld. De smeerlappen.
   Het wordt hoog tijd dat politie en leger voor het volk gaan staan ipv de machtgeile psychopaten te dienen.

    1. Het zijn geen complotten Peter. Het is de harde bittere realiteit en dat het mis gaat, dat ben ik helemaal met u eens.
     M.i. Staat het westerse financiële systeem op instorten en daarom is de huidige rampspoed door de machtgeile psychopaten bedacht om het volk af te leiden en voor te bereiden op een andere wereld, de NWO.
     Lees aub alternatieve websites. Wat daarin vermeld wordt is meer waarheidsgetrouw dan de smerige MSM / de staatspropaganda / het leugenblad.

     1. Zoals ik al eerder heb geschreven, de meute wordt sinds mensheugenis voor het karretje van de rijkste 1 a 2٪ gespannen….nooit anders geweest….de werkwijzen waarop dat plaatvindt zien jullie als complotten….zie bijvoorbeeld het openen van de grenzen van het voormalige oostblok 15 jaar terug….in feite niets anders dan het creëeren van een nieuw slavensysteem(je moet die lui eens zien werken in de kassen…..ze wonen met 10 man in een woning)….heel fijn voor de uitzendbureaus, ondernemingen, vastgoedjongens(allen vriendjrs van Rutte)…..tegelijk brak het de mogelijkheid van de gewone nederlander om meer te verdienen…..je kunt dit een complot noemen….maar is gewoon democratisch besloten…..en wederom deed de kiezer(wij) er helemaal niets aan…..

    2. God, oh God,
     wat is mijn lot.
     Eerst hard werken
     en dan kapot.
     Een schep zand op je donder
     en je ligt eronder.

     Gaat het vanzelf,
     of is het een complot?

 3. This resistance energy is not a creative energy but a warring one. When you’re playing in the third dimension, you are going up against players who know every trick in the book and will beat you any day of the week at the game.

  Protests, boycotts, and other resistance strategies don’t work in the way they are intended to. Even if there is momentary change, or at least the appearance of it, this is another clever trick used to fool people into believing ineffective warring consciousness actually works. It doesn’t lead to a better future. You can simply look to the examples in both older and recent history to see this is true.

  “You never change things by fighting te existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.” ~ Buckminster Fuller

  Don’t play the game. Change the game.

  M.a.w. de stier bij de horens pakken.

  1. Ok….kan kloppen…..en hoe moeten bijvoorbeeld de boeren het dan aanpakken…..hoe moeten zij het spel veranderen?

   1. Het beste zou zijn om zich gewoon gedeisd te houden en uit te kijken naar andere werkbare opties. Geduld is ook hier een schone zaak en je horizon verbreden verrijkt je immers als mens. In tegenstelling tot het creëren van chaos, de openbare orde en rust verstoren, het gezag en hiermee de veiligheid van de staat en de samenleving ondermijnen en dat soort menselijke activiteit, die geen goede uitgangspunt zijn ongeacht de kwestie die zich afspeelt.

    Wat betreft opties, je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan omscholen tot een andere tak van sport, de vergaarde rijkdommen slim investeren en leven van het rendement, de activiteiten verplaatsen naar een ander land waar de omstandigheden gunstiger zouden kunnen uitvallen om zo maar wat te noemen. Ik denk graag in oplossingen, niet in problemen.

    Vanuit bestuurlijk opzicht zijn de specifieke belangen van een minderheid in de samenleving (de boeren vertegenwoordigen ongeveer 0,3% van de bevolking in NL) vaak, zo niet altijd, ondergeschikt aan de algemene belangen van de meerderheid. Niks nieuws hier onder het Hollands zomerzonnetje.

    Verder is ‘het’ spel veranderen niet aan hen noch voor hen weggelegd vanwege hun specifieke mindset en de onderliggende systeemfout die ten grondslag ligt aan zo’n beetje alle crisissen in de wijde wereld. ‘Hun’ spel veranderen echter wel. Dit ligt praktisch binnen handbereik voor de boeren. De oplossing voor het probleem hoeven we dus niet uit deze hoek te verwachten, al is die echter wel een beetje van Hollandse bodem moet ik zeggen. Stay tuned. The best has yet to come.

    1. Sorry, @Jamal, je kletst. Om een nieuw ‘model’ te (kunnen) maken zul je eerst duidelijk moeten afrekenen met het oude.
     (Zei je niet eerder zélf: “Don’t play the game. Change the game.” En: “M.a.w. de stier bij de horens pakken.”?)

     Juist de lamlendige onverschilligheid en het ‘geduldige’ conformisme van generaties hebben de wereld aan de rand van de afgrond gebracht.
     Blijkbaar is een voltreffer in de eigen portemonnee nodig om rechtsomkeert (te willen) maken en eindelijk te knókken voor de toekomst van onze kinderen.

    2. “Vanuit bestuurlijk opzicht zijn de specifieke belangen van een minderheid in de samenleving (de boeren vertegenwoordigen ongeveer 0,3% van de bevolking in NL) vaak, zo niet altijd, ondergeschikt aan de algemene belangen van de meerderheid”
     Proest, het zijn nu net de schreeuwende minderheden die bepalen, uiteraard afhankelijk van het kleurtje, richting van de geldstroom en politieke gedachtegoed.

    3. Vergeet ook niet dat met het verdwijnen van zoveel boeren ons land meer afhankelijk wordt van de import van voedsel. Daar schuilen risico’s in zoals sancties als (regionale) oorlogen uitbreken. We slachten de kip met gouden eieren. Veel stedelingen beseffen niet hoe belangrijk de agrarische sector is voor NL.

     In mijn nieuwe column(2 dagen geleden al ingezonden, anders hier lezen: https://gerritwelbergen.wordpress.com/2022/07/06/agrarische-sector-moet-wijken-voor-food-valley-wageningen/ ) verwijs ik naar het Global Coördinating Secretariat (GCS) in Wageningen:
     https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/27/mondiaal-centrum-voor-voedselinnovatie-komt-naar-nederland?fbclid=IwAR18QoqQw2hi1eevoHMzUi-Y3KVMU2Tl9Ip3TeULHLZJIi4NHxbJq7I6P-8

     Een ideologische studie moet ons helpen aan een totaal nieuwe vorm van voedselproductie. Komt goed van pas in ons krappe landje waar weilanden en akkers kunnen worden onteigend t.b.v. woningbouw. Ik maak me zorgen over de toekomst van onze kinderen.

  1. Dat mag de DPA dan wel beweren, maar het zal niemand geruststellen. Want wat zijn de ‘facts’?
   Een onafgebroken hoge woningnood, sinds 2015 (‘Wir schaffen das’) jaarlijks nog verrijkt met een middelgrote stad aan immigranten die de woningcrisis nog meer op de spits drijven.
   Kom, laten we honderdduizenden nieuwe woningen bouwen. Maar waar? De krimpregio’s zijn niet in trek, de nog vrije ruimte wordt grotendeels in beslag genomen door de buitenproportionele agrarische sector. Wat wil je nog meer?

   Het ‘urbanisatieplan’ uit 2016 heeft nog niets van zijn actualiteit verloren, integendeel!
   Maar één ding staat vast: de uitvoering ervan, in steen, beton, asfalt en steeds meer mensen met hun mensenwensen, zal de klimaatdoelen niet dichterbij brengen dan nu de koeien van de boer.

 4. Dat de boerenprotesten zouden kunnen escaleren was te verwachten. Zojuist komt dit bericht uit Friesland: https://twitter.com/POL_Fryslan/status/1544062773570805760

  “Op dit moment wordt de Mobiele Eenheid ingezet bij een distributiecentrum aan de Minerva in #Heerenveen. Een grote groep actievoerders en mensen die zich bij deze acties hebben aangesloten blokkeert daar al lange tijd het terrein. Op dit moment wordt de ME bekogeld.”

  1. Zelfs in de ‘Bibel Belt’ knijpen boeren met hun blokkades de voedselvoorziening voor burgers, terwijl ze voor zichzelf ‘foodtrucs’ laten aanrukken. Tegen wie of wat protesteren ze eigenlijk?
   De romantische kleine keuterboer bestaat praktisch niet meer. Het zijn echte ondernemers geworden, met geautomatiseerde, gemechaniseerde en door de jaren heen zwaar gesubsidieerde productieprocessen.
   Met name het (preventief) gebruik van groeihormonen, antibiotica, pesticiden en een ruimhartig mestbeleid, bij een totale veestapel van zo’n 140 miljoen (!) dieren is NL al jaren het vieste (maar ook rijkste) jongetje van de Europese klas. Prima voor hardwerkende ondernemers en de economie, maar waar is de link met de gewone burger die het uiteindelijk allemaal financiert?
   Een verstoring in de ‘public relations’ tussen boer en burger speelt alleen Den Haag (en Brussel) in de kaart en zal de wanorde alleen maar vergroten.

   1. Citaat: “De romantische kleine keuterboer bestaat praktisch niet meer. Het zijn echte ondernemers geworden, met geautomatiseerde, gemechaniseerde en door de jaren heen zwaar gesubsidieerde productieprocessen.”

    Vergeet niet dat NL-boeren mede door de globalisering, sorry voor deze wereldse term, zijn gedwongen om mee te doen in het proces van wereldwijde economische en culturele integratie. Ze waren gedwongen dure, soms gesubsidieerde, investeringen te doen. De laatste jaren lopen NL-boeren voorop met de ‘vergroening’ van hun bedrijfstak en heeft de laagste ecologische voetafdruk ter wereld: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/nederlandse-agrarische-sector-laagste-ecologische-voetafdruk-wereld/ Wie kan hier in NL overigens nog bestaan zonder subsidie en toeslagen?

    Er wordt makkelijk geroepen dat boeren ‘rijk’ zijn. Dat geldt slechts voor een klein percentage die flink hebben geïnvesteerd en er veel arbeidsuren met familieleden in hebben gestoken. Het (familie)bedrijf is namelijk ook hun oudedagsvoorziening. Bij pensionering en bedrijfsovername of opvolging moet er fiscaal worden afgerekend over de liquidatiewinst voor het hoogste tarief. Wat overblijft gaat op de “renterekening” van de bank. De meeste boeren ontvangen naast hun AOW geen pensioen maar moeten “rentenieren.” Dat betekent dat ze interen op hun opgebouwde kapitaaltje. Sommige (keuter)boeren zijn na een paar jaar door hen spaargeld heen en worden dan onderhouden door hun kinderen die de boerderij hebben overgenomen. De ouders wonen dan in een woning verderop op het erf.

    In de stad zouden deze senioren een aanvullende bijstandsuitkering ontvangen. In Staphorst(mijn buurgemeente) en andere agrarische gemeenten worden deze senioren onderhouden door hun kinderen die de boerderij runnen. Boeren zonder bedrijfsopvolgers worden op hogere leeftijd, als hun spaargeld is ingeteerd, onderhouden door de lokale gemeenschap zonder een beroep te doen op de Sociale Dienst en voedselbank. In veel agrarische gemeenten bestaat nog het noaberschap. Het merendeel van onze boeren zijn zelfstandige ondernemers, slechts een klein percentage heeft een V.O.F. of BV met werknemers in loondienst.

    Verder moet iedereen maar zelf analyseren waarom het stikstofverhaal wordt uitgelegd als een stikstofcrisis. Komt voort uit het Klimaatakkoord dat wordt misbruikt om alarm te slaan en een nieuw verdienmodel te ontwikkelen voor de multinationals.

    1. Feitelijk ging het hier om de manier van actie voeren, de verhouding boer/burger en het nut van een boerenopstand, in één van de dichtstbevolkte landen ter wereld met tevens de allergrootste ‘dierdichtheid’. Ook los van allerhande klimaatakkoorden luidt al heel lang de vraag hoe dit leefbaar moet worden gehouden, zowel voor mens als dier. Minder mensen? Of toch liever minder industriële veehouderij?

     1. Behalve de allergrootste ‘dierdichtheid’ hebben we ook het land met de grootste ‘mensdichtheid.’ Behalve intensieve veehouderij doen we ook aan intensieve ‘menshouderij!’ We zijn het dichtst bevolkte land van Europa.

      De oplossing is niet makkelijk, zeer zeker niet. Laten we niet vergeten dat onze boeren ook voedselproducenten zijn die behalve voor eigen gebruik ook bijdragen aan de export. Goed voor ons nationale BBP, net als de industrie natuurlijk.

      Maar wat is leefbaar? Kort gezegd, van alles minder. Minder dieren, minder boeren, minder inwoners, minder industrie. Wie bepaalt de volgorde? Ik vrees dat boeren en burgers geen inspraak meer hebben. Er is nog een andere agenda.

 5. Eigenlijk zijn die ME-ers best wel stakkers, laten we wel wezen ; ze doen ook maar hun werk toch ?

  Wèl hebben ze een énorme evolutie moeten meemaken.

  Ik bedoel, in hun vroege jeugd mochten ze op verjaardagsfeestjes koekhappen.

  En vandaag de dag, zo’n 30 jaar later, is dat stoeptegelhappen wa-haa-haaaa !!!

  Met mijn even begripvolle als welgemeende excuses aan de M.E …

 6. ‘Had ik maar een toetsenbord’,
  zei de kip tegen het konijn.
  ‘dan zou ik ook de wereld redden, en was het leven fijn’

 7. Weet u het ook allemaal niet meer?
  Ziet u slechts nog bomen maar geen bos?

  Bent u eigenlijk nog wel normaal?

  Doe de factcheck op:

  proefdeikmijntaartnogmaar.nl

  1. Maar eerst wég uit het moeras, naar de catwalk onder de palmen, vol Ambre Solaire en deinende monokini’s. Oh Boys!
   (Wat daarna komt is WURSCHT!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: