Als rentestijging explodeert, grote kans dat beurs implodeert

Hier op Biflatie volgen we nauwgezet de bewegingen op de financiële markten. Ondanks dat voor veel mensen de beurs een ‘ver-van-m’n-bed-show’ is vanwege de krappe eigen beurs, is de invloed van de financiële markten groter dan ooit op de financiën van de kleine man en vrouw. De hardwerkende massa heeft geen tijd om de financiële pagina’s uit te pluizen om te weten of ergens wat valt te verdienen met een beetje investeren. Beleggen is voor de grote jongens, zo is de algemene opinie. Voor de elite, de banken en de institutionele beleggers.

Een chaotische finish nadert

Toch zijn de laatste tijd veel mensen met een modaal inkomen ingestapt om de simpele reden dat spaargeld op de bank inteert. Een rentevergoeding van 0,01 procent minus bankkosten en inflatie betekent interen. Om je reserves aan te vullen moet je wel uitwijken naar investeringen buiten de bank om. Beleggen in edele metalen, in cryptovaluta, op de beurs, of wat erg in trek is bij de jongeren, en zonder kosten, beleggen via een Reddit-app. Beursgoeroes waarschuwen altijd voor het moment dat de taxichauffeur en Jan met de pet gaan meedoen in de beursrally. Meestal is dan de finishlijn in zicht waarbij er één als winnaar over de streep gaat en daarna de verliezers zich verzamelen met de gedachte dat ze weer een ervaring “rijker” zijn en een illusie armer. Als toeschouwer langs de zijlijn vind ik deze ratrace uitermate spannend. Vanachter mijn beeldscherm heb ik een mooi uitzicht over het parcours. Ik zie genoeg signalen die aangeven dat de deelnemers een chaotische finish naderen. Jammer voor degenen die net wat vermogen tekort komen om met een inhaalrace als eerste te eindigen. Tsja, er kan er maar één de winnaar zijn.

Als de rente stijgt

De bewegingen op het circuit kunnen worden gehinderd door de weersinvloeden. Komt er regen, of slechts een paar buien. Worden het regenbanden of nemen we de gok. Kijken we naar boven dan zien we donkere wolken. De wolken van renteverhogingen die de obligatiemarkten in beweging brengen. Het is bekend dat de handel in het tienjarige schatkistpapier de leentarieven bij de banken bepaalt. Door een redelijke balans tussen vraag en aanbod bleef de rente laag. Nu de vraag naar geld stijgt zal naar verwachting de rente op de obligatiemarkt navenant stijgen. Centrale banken hebben vanaf 2009 de centrale rentetarieven verlaagd om de banken meer lucht te geven. Het goedkope krediet werd volop gebruikt om vastgoed en aandelen te kopen. Gevolg was een enorme prijsinflatie van aandelen en op de huizenmarkt. Als de obligatiemarkt een draai maakt zullen alle rentetarieven stijgen. Gaat de hypotheekrente omhoog plus de rente op alle vormen van krediet.

Het paard slaat op hol

De vraag naar geld door overheden is overweldigend. Oorzaak is de coronacrisis en de investeringen in de energietransitie die achterlopen op schema. Vooral in de VS maar ook in Japan, China en Europa moeten regeringen hun gigantische begrotingstekorten opvullen met geleend geld. Als de vraag groter is dan het aanbod dan gaat de prijs(rente) van geld omhoog. De geldschieters, zoals de institutionele beleggers en pensioenfondsen, zien momenteel nogal wat risico op de kapitaalmarkt omdat de mondiale schuldenberg tot het hoogste niveau ooit is gestegen. De kans bestaat dat bijvoorbeeld bedrijfsleningen, en wie weet zelfs obligaties van insolvabele landen, niet worden afgelost. Beleggers zien de kredietrisico’s en dat vertaalt zich in hogere risicopremies die de ‘prijs’ op staatsleningen omhoog stuwen. Juist de centrale banken wilden een rentestijging ten koste van alles voorkomen. Hun beleidsinstrument om de financiële markten met goedkoop geld draaiend te houden is uitgewerkt. Het paard slaat op hol.

Het eindspel

Centrale banken durven het niet aan om de inmiddels negatieve centrale rentetarieven nog verder te verlagen. De systeembanken kunnen dat niet aan, het vernietigt hun verdienmodel. Centrale banken zouden mogelijk in paniek kunnen raken als de rente de komende weken blijft stijgen. De FED en ECB zijn uitgespeeld en kijken machteloos toe hoe snel de rente de laatste maand is gestegen op de 10-jarige obligaties. Zie grafiek. Is het eindspel ingezet? Met de VS voorop moeten er biljoenen dollars en euro’s worden geleend. De enorme vraag naar geld jaagt de prijs op. Het is een race tegen de klok.

De bubbel loopt leeg

Als de koersdaling in aandelen in een stroomversnelling raakt zullen institutionele beleggers vluchten naar het “veilige” staatspapier waarop dan wel het rendement stijgt maar de koerswaarde tegengesteld daalt. Particuliere beleggers, die tweede klas reizen, zijn altijd de laatsten die uitstappen en moeten genoegen nemen met de restjes die overblijven. De grote beleggers worden voorzichtig met aandelen en wijken uit naar obligaties. Als de waardedaling van aandelen op de beurs doorzet zal de kapitaalvernietiging een heuse beurscrash kunnen veroorzaken. De risicopremie op staatsleningen drijft de rentetarieven nog verder omhoog en zal een versterkende uitwerking hebben op de beursdaling. De bubbel in alles zal leeg lopen.

Alleen verliezers

We konden er op wachten. De economie, met een door corona bange samenleving, was daarop al vooruit gelopen. In tijden met normale rentetarieven dalen de beurzen voordat de economie krimpt. Als financiële markten te laat op de noodrem trappen zal de kapitaalvernietiging desastreuze gevolgen hebben voor de onderliggende economie die al bijna op z’n kont ligt. Het is de prijs voor het risico wat men nam. Door sluiting van de casino’s gingen wildvreemden een gokje wagen op de beurs. Dat maakte de waanzin compleet. Bij een grote crash wordt vaak de race stil gelegd. Dan zijn de grote beleggers ook verliezers en kunnen ze de hand schudden met al die kleine verliezers die vermogen tekort kwamen om de grote jongens in te halen. “The race to the bottom kent alleen verliezers. Er is slechts 1 winnaar en dat ben ik. Degene die de finishvlag hanteert en zich smeert voor de boel implodeert.

GW

12 reacties

 1. “De hardwerkende massa heeft geen tijd om de financiële pagina’s uit te pluizen om te weten of ergens wat valt te verdienen met een beetje investeren. Beleggen is voor de grote jongens, zo is de algemene opinie. Voor de elite, de banken en de institutionele beleggers.”

  Waarom zou je met een flinke opleiding werk gaan doen waar je blij van wordt maar weinig verdiend?. Omdat heel veel mensen daar tevreden/gelukkig mee zijn en zien dat er nog wat anders is in het leven dan: meer, meer, meer, want dat houdt nooit op. Dan stap je in een vicieuze cirkel die nooit ophoudt.

 2. De weeld is failliet, maar misschien ook weer niet. We stijgen op, of dalen af, naat een hoger of lager bewustzijnsniveau.

  De valse romantiek van commercials, spindoctots, digitale menings-, gedrags-, financiële- en marketing ‘influencers’ negeert absolute gegevens en waarnemingen, leidt naar een denkbeeldige wereld, waarin alles mogelijk is en de bomen weer tot in de hemel kunnen groeien.

  Los van zijn oorspronkelijke afkomst en bestemming leeft de welvaartsmens in een suggestibel en staat hij open voor ingevingen die passen bij de door hem gewenste manier van leven.

  Regulier en alternatief wordt op de vraag ingespeeld en wordt deze nog stevig gestimuleerd, om geldelijk profijt en economische en politieke invloed.

  Ofschoon de wetenschappelijke basis ontbreekt, geloven hele volksstammen bijvoorbeeld maar al te graag dat vaccinatie de virusduivel zal uitdrijven en de weg zal openen voor een terugkeer naar het ‘oude normaal’.
  Waarschijnlijk zal aan de meeste mensen de vraag niet besteed zijn of het tijdperk van de gedwongen beperkingen te wijten is aan de tijd waarin (schijnbaar) alles mocht en niets moest.

 3. You know, people talk about this being an uncertain time. You know, all time is uncertain. I mean, it was uncertain back in – in 2007, we just didn’t know it was uncertain. It was – uncertain on September 10th, 2001. It was uncertain on October 18th, 1987, you just didn’t know it.

  Warren Buffett

 4. In 2009 ofzo ben ik me een beetje gaan interesseren in economie. 2007, de Leyman Brothers, en later de kredietcrisis , de Eurocrisis. Kijken of het nog een beetje goed kon komen met mij als werknemer. Dat is ook de reden geweest dat ik ben gaan lezen op biflatie.
  De huidige situatie vind ik nogal op de internethausse lijken rond 2001. Nina Brink, World Online enzo. Beurshisterie zeg maar.

 5. hahaha

  daar zittie dan, in lockdown met mondkapje op en met een avondklok zich druk te maken om zijn pensioen en gemanipuleerde rente.

  straks de reddende spuit in je kont en dan zit je in the matrix.
  daar is alles perfect, dus nog even geduld.

 6. Niets lijkt op de internethausse. Momenteel is er een bubbel in alles. Een kredietberg die z’n weerga niet kent, cryptovaluta die door het dak gaan, banktegoeden die interen, huizen onbetaalbaar, oorzaak zijn doorgeslagen financiële markten.

  Vrijheden en zelfbeschikkingsrecht worden afgenomen, lockdown en avondklok verlengd, en zo kunnen we doorgaan met benoemen van onvoorstelbaar veel ergernissen onder de bevolking. We zien verdeeldheid en verwarring over de aanpak van de coronacrisis. We zien polarisering in de politiek maar ook in de samenleving. We zien nieuwe bewegingen zoals BLM, Build Back Better en het WEF die denkt het allemaal te gaan regelen.

  Kortom, de verwarring is groot en begint aardig te lijken op een kruitvat. Wie zal de lont aansteken?

  1. Daar zal je ongetwijfeld gelijk in hebben, in het feit dat alles nu breder is en meer is uitvergroot. Maar ik denk dat de beurshysterie wel vergelijkbaar is.

  2. In feite gaat het hier UITSLUITEND om het onderbuikinstinct van de mammon, als slaaf van het geld. De ‘bubbels’ (of gezwellen) horen bij het ziektebeeld van een vet gemest lichaam en een verpieterde geest. Waarom kiezen we een stinkend riool als verblijf en geen groene heuvel met uitzicht over de vallei? Waarom de berusting in uitzichtloosheid verkiezen boven de hoop, die nog nooit zo dichtbij was? Net als het ‘einde’, dat de weg opent naar een nieuw begin.
   Als dat niet meer doordringt, hebben we voor niets geleefd.

   1. Dat vraag ik mij al zeker 30 jaar af. Je hoeft immers geen professor te zijn om te zien dat we op een doodlopende weg zitten. Ik blijf erbij dat hebzucht en verwendheid of “verwennerij” een van de grootste problemen zijn voor de psyche van de mens. De mens is ook niet “wijs”, wel slim. Uiteindelijk stort ons dat allemaal in het verderf, naast natuurlijk de fysieke problemen van o.a. overbevolking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.