Altcoins

Altcoins zijn cryptocurrencies die een technologie gebruiken die “blockchain” wordt genoemd en die veilige transacties mogelijk maakt.  Ze bouwen voort op het succes van Bitcoin door de regels enigszins aan te passen om verschillende gebruikers aan te spreken.

Wat zijn Altcoins eigenlijk?

De term “altcoins” verwijst in feite naar alle andere cryptocurrencies dan Bitcoin en zijn goed voor bijna 60% van de totale markt voor cryptocurrency, met meer dan 12.000 cryptocurrencies. De wereldwijde markt voor cryptocurrency nadert opnieuw de grens van EUR 2 miljard  nu de prijzen voor Cardano’s Ada, Solana, XRP en andere altcoins zijn gestegen.

Van buitenaf lijkt het universum van cryptocurrency-investeringen dus beperkt tot Bitcoin. Als de meest bekende cryptocurrency is Bitcoin immers de leider in marktkapitalisatie en algemene tractie bij investeerders. Maar er zijn verschillende andere opties voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het diversifiëren van hun portfolio en het experimenteren met munten die een andere kijk op het concept van digitale valuta bieden.

Over het algemeen werken altcoins net als de originele Bitcoin. Met behulp van een privésleutel kun je een betaling van jouw digitale portemonnee naar de portemonnee van een andere gebruiker sturen. Er is een blockchain, of registratie ‘grootboek’, waar de transacties permanent en openbaar worden vastgelegd, zodat uitwisselingen achteraf niet kunnen worden gewijzigd of geweigerd. De blockchain wordt beveiligd door wiskundige bewijzen die transacties in blokken bevestigen.

Blockchain is de technologie die het bestaan ​​van (onder andere) cryptocurrency mogelijk maakt. Een cryptocurrency is een ruilmiddel, zoals de Amerikaanse dollar of de Euro, maar is digitaal en maakt gebruik van coderingstechnieken om de aanmaak van geldeenheden te controleren en de overdracht van geld te verifiëren.

Blockchain is enorm populair geworden sinds Bitcoin, de eerste cryptocurrency, werd gelanceerd in 2010. Blockchain heeft een aantal voordelen, waaronder decentralisatie en beveiliging. De vraag naar een gedecentraliseerde valuta heeft Bitcoin en andere cryptocurrencies naar wereldwijde populariteit gebracht. Maar blockchain heeft zijn beperkingen.

Deze systemen zijn inherent afgesloten van de rest van de wereld, wat goed is voor de veiligheid en integriteit, maar ook de invoergegevens die ze kunnen accepteren beperkt.

Verschillende Altcoins

In feite zijn Ripple, Ethereum, Solana en Cardano eigenlijk namen voor blockchain-platforms en niet de eigenlijke cryptocurrencies. De Ethereum-keten gebruikt een token genaamd ETH om te handelen, terwijl Solana, Ripple en Cardano respectievelijk de SOL, XRP en ADA-tokens gebruiken.

xrp logo
XRP kopen

Ripple’s XRP

XRP is de cryptocurrency voor producten die zijn ontwikkeld door Ripple Labs.

De producten worden gebruikt voor betalingsafwikkeling, activa transcties en overmakingssystemen die werken zoals SWIFT, een service voor internationale geld- en veiligheidsoverdrachten die wordt gebruikt door een netwerk van banken en financiële tussenpersonen.

Solana’s SOL

solana
SOL kopen

Solana wordt beschouwd als een ‘Layer 1-blockchain-protoco’l dat Proof of History (PoH) als consensusmechanisme gebruikt. Het is gebaseerd op de validatie van het tijdsverschil tussen twee gebeurtenissen op de blockchain.

Dit mechanisme werkt voorafgaand aan de ‘Proof-of-Stake’ consensus, waardoor de transactiedoorvoer op het netwerk wordt verhoogd tot meer dan 50.000 transacties per seconde en ook schaalbaar is tot 100.000 transacties per seconde. Aangezien al deze rekenkracht gemakkelijk kan worden bereikt in de basislaag van de blockchain, heeft Solana geen Layer-2-schaaloplossingen nodig. 

Cardano’s ADA

cardano
ADA kopen

Cardano is een ‘smart contract enabled protocol’ van de derde generatie dat het creëren van een ‘Decentralized Finance’ (DeFi)-ecosysteem mogelijk maakt. In sommige opzichten lijkt het op Solana, omdat ontwikkelaars aangepaste applicaties voor hun gebruikers kunnen maken.

Ondanks dat het wordt aangeprezen als een blockchain van de derde generatie, wil het dezelfde problemen oplossen als Solana op het gebied van schaalbaarheid. Hoewel Cardano een uiterst capabel blockchain-protocol is, is Solana steeds populairder geworden vanwege de veel hogere transactiedoorvoer.

Cardano is gemaakt door de mede-oprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, die in 2015 Input Output (IOHK), een blockchain-onderzoeksbedrijf, oprichtte. Cardano was een geesteskind van deze organisatie en het doel van de organisatie was om blockchain infrastructurele oplossingen te bouwen voor private en publieke klanten.

Het profiel van Cardano en dat van zijn ada-token hebben de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen en er zijn veel institutionele spelers die het als interessante altcoin zien.

VeChain’s VET

vechain
VET kopen

VeChain is een blockchain platform dat is ontworpen om het beheer van de toeleveringsketen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Het doel is om deze processen en informatiestroom voor complexe toeleveringsketens te stroomlijnen door het gebruik van gedistribueerde grootboek technologie (DLT).

VeChain is software die een netwerk van computers wil stimuleren om een ​​platform te exploiteren waarmee bedrijven gedecentraliseerde applicaties (dapps) kunnen bouwen en uitvoeren. Op deze manier is het doel van VeChain om betere digitale samenwerking tussen bedrijven mogelijk te maken door hen nieuwe tools te geven voor efficiënte gegevensoverdracht en supply chain-beheer.

Bedrijven die de VeChain blockchain zijn gaan gebruiken, zijn onder meer BMW, dat VeChain gebruikt om tellerfraude bij autoverkopen te voorkomen en Walmart, die VeChain gebruikt om de herkomst van voedsel te volgen. Centraal in het uitvoeren van de operaties op zijn blockchain, beschikt VeChain over twee cryptocurrencies, VET-munt, voor het stemmen over wijzigingen in het protocol, en VTHOR, voor het uitvoeren van transacties.

Chainlink’s LINK

chainlink
LINK kopen

Chainlink is een gedecentraliseerd orakel netwerk dat klaar staat om een ​​belangrijke rol te spelen bij de implementatie van blockchain-technologieën. Het doel van dit netwerk is om input te leveren op verschillende externe gegevensbronnen.

Hoewel blockchain geweldig is in wat het doet – een gedecentraliseerd, veilig grootboek bieden voor digitale transacties – is het niet zo goed in het verwerken van zaken die buiten de blockchain gebeuren. Er zijn veel “off-chain” krachten die markten beïnvloeden, waaronder fiat-valuta’s, creditcards en zelfs het weer en sportuitslagen.

Zijn Altcoins een goede investering?

Of altcoins een goede investering voor je zijn, hangt af van jouw begrip van cryptocurrency en jouw investerings doelstelling. Altcoins kunnen een aanzienlijk risico met zich meebrengen, sommige meer dan andere. Voordat je in altcoins investeert, moet je -zoals bij iedere investering- eerst onderzoek doen.

Voordelen

Altcoins zijn over het algemeen ontworpen om een ​​waargenomen tekortkoming met het Bitcoin-framework aan te pakken, of het nu gaat om snelheid, kosten of andere factoren.

Door de regels waaronder Bitcoin opereert aan te passen, maken makers van altcoins ruimte voor nieuwe concurrenten van het Bitcoin-systeem. Verder zijn er lage transactiekosten; één van de voordelen van het gebruik van altcoins als betaalmethode, naast de veilige blockchain technologie, is de relatief lage transactiekosten die per transactie in rekening worden gebracht.

Nadelen

De waarde is erg volatiel: als belegging zijn altcoins erg nieuw en hun waarde kan drastisch veranderen. Verder is er een hoog potentieel voor oplichting en fraude. Altcoins zijn, net als Bitcoin, vaak het onderwerp van oplichting en andere frauduleuze praktijken; oppassen dus!

Hoe te beginnen met beleggen in Altcoins

Er zijn veel cryptocurrency beurzen online beschikbaar en het kan gemakkelijk zijn om aan de slag te gaan met beleggen in altcoins. Enkele populaire beurzen zijn Binance, Coinbase, eToro en Bitvavo.

Nadat je je opties hebt onderzocht, maak je een account aan bij de door jou gekozen crypto-uitwisseling en kun je beginnen met investeren in altcoins.

Bitvavo richt zich niet alleen op ervaren handelaren, maar ook op beginners door een eenvoudig koop- en verkoopsysteem en gebruiksvriendelijke website aan te bieden. Een groot voordeel van Bitvavo is dat het erg goedkoop is. Je betaalt dus per aan- en Verkoop veel lagere handelskosten dan bij sommige andere makelaars.

binanceMet 5 miljoen gebruikers is Binance ook een erg populaire cryptocurrency-uitwisseling die veel altcoins biedt om mee te handelen. Bovendien krijg je met Binance een heleboel altcoin-handels opties om uit te kiezen. De Binance-beurs werd in 2017 opgericht met een sterke focus op altcoin-handel en biedt meer dan 100 verschillende handelsparen tussen verschillende cryptocurrencies. Het biedt ook tal van fiat-cryptocurrency-paren.

Het is en blijft een risico om in de altcoin handel te stappen en oudere maar interessante cryptocurrencies verdwalen soms in de haast voor nieuwe munten .  De turbulentie waarmee je te maken kunt krijgen in cryptoland is echter een normale gang van zaken.

Er zijn veel oorzaken die grote koers schommelingen teweeg kunnen brengen.  Hardhandige regelgeving zou de industrie op korte termijn een aanzienlijke klap kunnen toebrengen, met name munten die verband houden met gedecentraliseerde financiën. Dat zou kunnen betekenen dat je prijsdalingen ziet. Maar afhankelijk van jouw houding ten opzichte van beleggen, kan dit ook een koopkans bieden.

Tot nu toe heeft de cryptocurrency-industrie de regelgevende stormen redelijk goed doorstaan. De totale cryptomarkt is dit jaar weer gestegen en de verwachtingen zijn dat dit de komende tijd zo zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: