Alweer een primeur voor Nederland: brillenglazen geprint in 3D

0

Het Nederlandse Luxexcel is het enige bedrijf ter wereld dat nu reeds brillenglazen heeft geprint in 3D. De besparingen zijn aanzienlijk want minder verspilling, afval, werkkosten om mee te starten. Geen centimeters dik basisproduct meer om vervolgens met veel kosten/werkuren te moeten modelleren. Luxexcel is wel in buurland België gevestigd omdat daar de nodige financiering voorhanden was maar ook en vooral de nodige know-how van gespecialiseerde ambachtslieden en technische kennis. Een lumineus idee, een marktniche spotten, de nodige geldmiddelen plus terdege geschoold personeel – het is immer al de sleutel tot succes geweest.

3d brilglazenAfbeelding via Luxecel

Besparingen alom

Luxexcel werd reeds opgericht in 2009, dus er ging heel wat tijd, voorbereiding en marktstudie aan vooraf vooraleer het compleeet afgewerkt fabrikaat het licht kon zien. Tegenwoordig kan zowat alles in 3D geprint worden, van brilmonturen tot auto’s en van werktuigen tot zelfs complete woningen. Maar toch heeft dit Nederlandse bedrijf, met een bewuste vestiging in het Belgische Turnhout, haar eigen niche ontdekt. Ze fabriceren ook zelf de speciale printers die hiertoe in staat zijn. De capaciteit is momenteel vier brilglazen per uur, met 38 medewerkers op drie locaties. Normaal wordt over de ganse wereld gestart met een halffabrikaat van centimeters dik, waarvan het merendeel gewoon weggegooid wordt ten einde tot het gewenst eindresultaat te komen: die glazen die geschikt zijn voor die bepaalde klant. Luxexcel elimineert al dat werk, afval, die kosten en tevens de kans op fouten. Het plaatst de 3D-lenzenmakers bij de fabrikanten en die vergoeden Luxexcel per brillenglas.

Uitbreidingen

Momenteel staan ze alleen nog maar bij Amerikaanse fabrikanten maar het bedrijf is ook aan het uitbreiden naar Europa. Waar Luxexcel eveneens aan werkt is een bril waarbij je maar tegen de zijkant hoeft te tikken om de glazen van kleur te veranderen. Het octrooi op de uitvinding is binnen, en tegen dat de concurrentie méé zal zijn, wil Luxexcel alweer een stap verder zijn om ‘nieuwe dingen’ aan te bieden. ‘We hebben gewoon reeds een voorsprong van vele jaren”.