Amazon loopt binnen terwijl middenstanders de boot ingaan

Toen ik het superjacht van Jeff Bezos aanschouwde schatte ik zo in dat er wel een paar duizend ondernemers mee kunnen varen op dat enorme luxe zeiljacht van sjefke Bezos, de ‘baas’ van Amazon. Zijn superjacht werd gebouwd door scheepswerf Oceanco in Zwijndrecht. Het zou zomaar kunnen dat er nog dit jaar duizenden winkels moeten sluiten door de vernietigende coronamaatregelen. Misschien kunnen de failliete ondernemers dan solliciteren voor een baantje als dekknecht op het superjacht van  Jeff B.

Maak ons los

Deze trieste voorstelling is tekenend voor deze tijd waarin Kabinet Rutte 4 vanwege een gezondheidscrisis de teugels aantrekt maar verzuimd ze te laten vieren. De betutteling van de Staat heeft groteske vormen aangenomen. De vertwijfeling onder de bevolking over het nut van o.a. het CTB en de prikpropaganda wordt alsmaar groter. De aantallen demonstranten die fakkeloptochten organiseren om de aandacht van de regering te trekken groeien met de dag. Een regering die de kant van Brussel opkijkt en geen gehoor geeft aan de roep van de bevolking die lijdt onder het juk van gezondheidsmaatregelen. Na 2 jaar hebben we toch wel geleerd hoe we met virusbesmettingen om moeten gaan. Een virus dat door opvolgende mutaties minder virulent wordt zodat we nu kunnen spreken over een normale griep. Daarbij passen geen overheidsmaatregelen en kan het CTB worden opgeheven. Ook de vaccinatiepropaganda kan stoppen om plaats te maken voor betere voorlichting aangaande onze gezondheid. Maak ons los van Big Farma.

Jeff Bezos

Bij gebruik van de term “BIG” kom ik terecht bij de vernietigende globalisering. Het proces van groeiende internationale handel en buitenlandse investeringen waardoor de macht van de multinationals ongekende vormen aanneemt. Niet voor niets spreken we steeds vaker over Big Tech, Big Farma, Big Financials, Big Media, enzovoort. De samenklontering door de aanhoudende overnames van grote en middelgrote bedrijven heeft een elitaire globalisering op gang gebracht waardoor kleinere ondernemingen het nakijken hebben. Welke middenstander kan nog concurreren tegen Amazon en al die andere e-commercebedrijven. Door de repeterende lockdowns zijn precies de omzetten van deze multinationals schrikbarend toegenomen. Amazon.com van Jeff Bezos maakte in 2021 een recordwinst van maar liefst 28 miljard euro bij een omzet van meer dan 400 miljard. Op vrijdag 4 februari steeg het aandeel “Amazon” op de beurs met 14 procent waardoor miljardair/eigenaar Bezos op 1 dag een paar miljard kon toevoegen aan zijn geschatte vermogen van 177 miljard. Ter illustratie: zijn superjacht kost ‘slechts’ 430 miljoen, nog geen half miljard dus.

Geldontwaarding

Als we dan eens kijken naar de mondiale inkomens- en vermogensongelijkheid dan zouden we ons achter het oor moeten krabben. Hoe kan het bestaan dat de superrijken in het lijstje van de Quote 500 ruim meer dan de helft van de rijkdom op aarde bezitten. Juist nu de inflatie gierend uit de klauw loopt en de massa snel verarmd. De verwachting is dat het gulle consumentengedrag na versoepeling van de coronamaatregelen snel omslaat naar consuminderen. Als de inflatie ontspoort dan is het gedaan met het korte feestje van de  heropening van de samenleving en gaat de consumentenknip op slot. Onze reserves worden vernietigd omdat de spaarrente niet meestijgt met de inflatie. Stel je een spaarrekening voor van pak ‘m beet 30.000 euro. Stel dat de inflatie(nu 7,6 %) doorstijgt naar 10 procent, wat goed zou kunnen bij de aanhoudend stijgende olie- en gasprijzen. En stel dat de ECB het vertikt om de centrale rente te verhogen. Die 30 mille verdampt dan in 1 jaar tijd naar 27 mille, terwijl de lopende rekening voor de dagelijkse boodschappen sneller dan ooit leeg loopt. Veel bankrekeninghouders zijn niet meer in staat zijn om hun reserves voor duurzame aankopen aan te vullen. Een slechter economisch scenario kun je niet bedenken. Hoe lang accepteren we deze snelle geldontwaarding?

ECB verliest

Nu zien we met lede ogen het verschil in rijkdom met kleurrijke foto’s in de media voorbij komen. Zien we het bootje van Jeff door de wateren in Zuid Holland hoog boven de rijtjes huizen uittorenen op weg naar een monumentale spoorbrug die z’n doorvaart belemmert. Het maakt niet uit, een knechtje van Jeff doet een verzoekje bij het gemeentebestuur van Rotterdam om een deel van de spoorbrug tijdelijk te verwijderen. Kost wat, maar dan krijg je ook wat. Een paar dagen werkgelegenheid voor mannen met helmen die graag bereid zijn dat klusje te klaren. En Jeff’s bootje vaart verder richting Amerika; Nederland bedankt. Als je schatrijk bent gaan alle deuren en bruggen voor je open. Hier zien we het toppunt van economische ongelijkheid. Hoe lang gaan we deze scheefgroei gedogen? Dat moeten we voorleggen aan de ECB en hun monetaire beleidsmakers die de regie zijn kwijt geraakt en de inflatie laten ontsporen. Het verschil tussen de beleidsrente van minus 0,5 procent tegenover een inflatiecijfer dat in de richting van plus 10 procent gaat is veel te groot om daar nog op te kunnen sturen. Zelfs Max Verstappen van Red Bull kan met 10,5 kilometer achterstand op zijn rivaal dat verschil niet meer inhalen in de korte tijd die resteert. Hij verliest en moet het publiek teleurgesteld achterlaten. Hoe groot zal eind 2022 de teleurstelling zijn als blijkt dat Christine Lagarde van het merk ECB haar race tegen de klok verliest?

GW

9 reacties

 1. Over inflatie gesproken, hier een rekensommetje dat laat zien wat inflatie doet met je loon in combinatie met belastingplicht:

  *Je verdient 1.000 euro.
  *Je houdt 500 euro over na aftrek van belasting en premies.
  *Na een jaar op de bank is de koopkracht nog maar 470 euro.
  *Je koopt daarvoor een product en betaalt 21% btw.
  * Er resteert slechts 370 euro(afgerond), dus heb je 63% belasting betaald.
  * Voor sjefke Bezos en cs is NL een belastingparadijs, voor de
  hardwerkende Nederlander ligt dat ietsje anders…

  1. En dan maar hopen dat, dat product geen brandstof of andere producten (drank, etc…) met accijns is anders word het sommetje nog kwalijker!

  2. Prima voorbeeld, Gerrit! De Belastingdienst staat niet alleen model voor de inflatie in onze kopkracht, maar ook voor de inflatie in ons rechtssysteem!

 2. Alles loopt volgens het uitgedachte plan. Eerst chaos(zitten we nu in), dan werkloosheid (dag mkb dat voor 70% bijdraagt aan de werkgelegenheid in NL),
  Dan de geplande armoede (mede door de enorme inflatie) onder het klootjesvolk, EN DAN……
  De Nieuwe Wereld Orde als reddende ENGEL!
  Als slaafje mag je dan nog blijven leven, of niet…. De elite bepaalt!
  Wat een walgelijke en in en in verrotte wereld.
  En de zogenaamde volksvertegenwoordigers werken er dapper aan mee om dit scenario te realiseren. Ik zal maar niet schrijven wat ik echt denk….

 3. Voor diegenen die de Duitse taal beheersen.
  Op http://www.de.rt.com staat op 04-02-2022 een interessant interview.
  Titel: Finanzexperte Ernst Wolff: Elite Will die totale Kontrolle ueber die Menschen erlangen. Duur: 36 minuten.
  Maak de borst maar nat. Er komt nog veel meer rotzooi. We zijn er nog lang niet vanaf; wat er nu gebeurt is pas het begin…

 4. Dag Gerrit. Je weet inmiddels al langer dat ik evenals Diederik Schmull eerder geloof in een vernietigende deflatie https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/. Ook is de idee dat technologische vernieuwing leidt tot deflatie al verkondigd door Jeff Booth https://medium.datadriveninvestor.com/explained-jeff-booths-deflation-thesis-22d8ea0a63 en Cathie Wood. De afbouw van de monetaire verruiming werkt ook deflatoir https://deflation.com/expert-commentary/ecb-on-course-for-deflation/. We gaan meer en meer de weg op van Japan en kunnen maar hopen dat het financiële systeem niet instort. Ik zie geen oplossingen zonder dat er pijn wordt geleden. Maar misschien heb jij een uitstekend idee om dat te voorkomen.

 5. Het idee om voortdurend in mijn epistels te wijzen op de huidige hachelijke situatie kan bijdragen aan de oplossing om al te veel pijn te voorkomen. Zo ook de bijdragen van de lezers. Ik heb inderdaad twijfel of de huidige inflatie echt doorzet naar hyperinflatie of dat we toch met ons allen op de rem gaan staan en naar deflatie gaan. Daarmee dreigt dan wel de schuldenberg te gaan schuiven en ben ik zeer benieuwd naar de handelingen van centrale bankiers. Kortom, wordt vervolgd.

 6. En wat doet Jeff Bezos van Amazon met zijn geld? Een ego ruimtestrijd met twee andere mensen die veel geld hebben.

  Hij heeft een tiny house laten bouwen waar hij (zogenaamd?) woont.

  Wat een armoe.

  1. De nieuwe rijken ontdekken wat de ouden al wisten: met hun berg poen zitten ze op dezelfde gitig-blauwe planeet als miljarden arme krabbers. Wat kan het echte verschil maken? Misschien met een kabouterhuis verkassen naar Venus?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: