Amerika als voorbode van de economische winter

Amerika is heel lang gezien al land waar alles kan, waar elk dubbeltje tot een miljoen of meer kon uitgroeien, waar voor wie werken wil, er een enorm aantal kansen en mogelijkheden liggen. Anno 2012 en verder ziet het er echter heel anders uit. Zoals u regelmatig hoort en kunt lezen worden de 1% superrijken steeds rijker, betalen ze nauwelijks of geen belasting. Dat zou op zich nog niet eens zo erg zijn als de mensen onderaan de ladder ook een redelijk bestaan zouden kunnen opbouwen. Het tegendeel is echter het geval.

winter amerika

De gevoelens van economische onveiligheid nemen in de VS al vele jaren met een sneltreinvaart toe. Enorm veel productiewerk is inmiddels verdwenen naar de lage lonen landen. Geld wordt er verdiend met financiële transacties en alles wat daar mee samenhangt. Wie werkloos wordt heeft, anders dan vroeger, nog lang geen baan weer.

Valluik-syndroom

Van meer dan 20% van de VS-bevolking is laatste jaren de bodem uit het bestaan weggevallen. Geen baan meer, de leningen niet meer kunnen betalen, uit het huis gezet worden. Door stress en andere zaken meer kans op ziekte. Artsenbezoek en ziekenzorg kosten geld dat er niet is. Op dit moment leven er op een bevolking van 310 miljoen zo’n 50 miljoen Amerikanen van voedselbonnen.

De ontwikkelingen in Nederland

Bezit brengt angst met zich mee. Wie flink wat heeft wordt bang om het kwijt te raken, wil nog meer om de zekerheid te vergroten, is bereid om heel veel te doen om te houden en uit te breiden wat hij of zij heeft. In die zin is er ook in ons land een gevaarlijke situatie aan het ontstaan.

Inkomens volgens het CBS

Volgens het CBS hadden in 2008 bijna 130 duizend huishoudens, een besteedbaar inkomen van meer dan 100 duizend euro. Dit is een verdubbeling sinds 2003. 27% van deze groep verdiende zelfs 200 duizend euro of meer. Sinds 2008 is het aantal veelverdieners allen nog maar toegenomen.
Onze economie groeit niet of nauwelijks meer. Als er aan de ene kant een groep is die flink meer verdient dan moet er aan de andere kant een nog grotere groep zijn die het gelag betaalt. De verschillen tussen de uitersten worden groter.

Basiskosten van een huishouding

Stap voor stap zijn in ons land de basiskosten om een eigen huishouding te kunnen voeren met sprongen omhoog gegaan. Huur/hypotheek, energie, ziekte- en zorgkosten, voedsel, kleding en schoeisel, verzekeringen, gemeentelijke en andere belastingen, kosten openbaar vervoer/ eigen auto etc. Veel van deze stijgingen worden niet gecompenseerd door inflatiecorrecties. Dat de trein nog steeds door lijkt te rijden komt hoofdzakelijk doordat in de meeste meerpersoons- huishoudens beide partners werken.

Valluik-syndroom in Nederland

Toen ik vanmorgen mijn ochtendwandeling maakte stond er een enorm aantal geparkeerde auto’s nog in diepe rust te slapen. Aan de oppervlakte lijkt er niets aan de hand te zijn in ons land, leven we met zijn allen in een soort ontkennings- of niet herkennigsfase. Wat velen niet zien is dat we hard op weg zijn om de VS te volgen. Er hoeft in een huishouding, die de inkomsten en uitgaven net in balans heeft, maar weinig te gebeuren of men komt op een valluik te staan. Werkloos worden betekent –ondanks de nu nog geldende ww regeling- dat het inkomen direct met minimaal 30% omlaag gaat. Als de hypotheek niet meer betaald kan worden, loopt de schuld in een recordtempo de hoogte in.

Met alle maatregelen die er in de maak zijn, los van tegenvallers die ons vanuit Europa en onze eigen economische niet-groei nog staan te wachten, wordt de drempel tussen: Het gaat goed en het gaat niet meer, snel lager. Er staat veel te gebeuren dat is zeker. Voor velen zal gelden dat alleen het ervaren van… tot inzicht zal leiden. Dat zal pijn gaan doen dat is zeker. Of en hoe we er uit gaan komen zal aan ons zelf liggen.

Lastenverhogingen en het afbouwen van sociale veiligheidsmechanismen zullen de huidige en aankomende problemen niet oplossen, ze zelfs groter maken. Alleen een structurele omwenteling, lagere basiskosten, een veel kleinere overheid, het wegstrepen van een enorm aantal regels en beperkingen, meer eigen verantwoording, terug naar de productie van tastbare, materiele goederen, en een leven gebaseerd op soberheid en respect voor alles wat is, zullen ons weer op de goede weg kunnen brengen.

Om op de goede weg te komen is er echter één probleem. U weet het nu. Bezit maakt angstig en egoïstisch. Geeft zorgen over het behoud ervan,  zoekt naar manieren om het veilig te stellen en uit te breiden. De aloude strijd tussen the haves and have nots zal eerst gestreden moeten worden voor we verder kunnen.

22 reacties

 1. Als de grote massa wakker wordt is het te laat. Zie de reacties op het regeerakkoord. Nu pas worden de boven-modale inkomens wakker. Pas wanneer ze de pijn gaan voelen. Nu gaat de knip helemaal dicht en duikt onze economie regelrecht de diepte in. De neergaande spiraal krijgt een versterkend effect doordat mensen nu pas beseffen wat er speelt en voelen dat ze te lang op de pof hebben geleefd. De politiek loopt altijd achter de feiten aan en zal uiteindelijk ten onder gaan aan de eigen besluiteloosheid. Het geld in Nederland raakt op door toezeggingen aan EU-noodfondsen en door lagere eigen (belasting)inkomsten. Kortom, de koek is op. Onrust ligt op de loer en zal weldra uitlopen op chaos bij het besef dat de schuld van Zuid-Europese landen zal moeten worden kwijtgescholden of ze gewoon failliet laten gaan. In beide gevallen vallen veel banken om en zakken de pensioenfondsen meer dan de helft in hun waarde door de gevolgen van het grote afwaarderen. De schuldenbubbel zal zelfs de nette burger zonder schuld maar met spaarcentjes frontaal raken. Waarom nemen de laatste tijd de aanvragen voor volkstuintjes zo enorm toe? Juist ja, burgers worden wakker…

 2. @3 als de grote massa ontwaakt krijg je massahysterie.
  Wees blij dat je nu kan zien wat je ziet en neem actie.
  We zijn afhankelijk geworden van allerlei voorzieningen en dat is de macht van de elite.
  De enige manier om je los te maken van de macht is zelfvoorzienend worden.
  Zo vaal mogelijk en liever met zoveel mogelijk zodat je ook elkaar nog kan helpen.

  @Dave geld is gebakken lucht.
  De aarde heeft voor iedereen genoeg aan water , eten en energie om iedereen een goed leven te verschaffen.
  Maar daarvoor moet je wel terug naar de natuur en daarbij kun je nu nog gebruik maken van de ontwikkelde technologie.
  Hoe lang dat zal kunnen niet bekend.

  Daaaaag ipod , daaag led tv, daaaag pc….

  Halloooo moestuin, waterbron en houtkachel…

  Speel eens een rondje minecraft…..

 3. Er kan in ons land zomaar een clash komen tussen rijk en arm. Vooral wanneer velen werkloos worden en de WW op medeverantwoordelijkheid van de PvdA is uitgekleed.

  En lieve zoete DiederMark SamsRutte zullen ons echt niet uit de problemen helpen! Zeker nu ik in het regeerakkoord zie dat er toch een harde sanering komt op voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten.

 4. Amerika doet het goed. Alleen Spanje overtreft Amerika. Ik schrok van de grafiek. Spanje overtreft Amerika met Libours. Vond ik tevens wel knap 😉

 5. @moin “Ons” land grenst aan ander land maar er is een streepje getrokken tussen die 2.
  Moet je even beseffen.
  Emigreren is verzonnen door de machthebbers en is niks anders dan op een ander stuk land gaan wonen buiten de lijntjes die de elite getrokken heeft in het verleden.

  Kijk eens wat er gebeurt wanneer de provincies verenigd gaan worden…ineens woon je niet meer in gelderland maar in centraal nederland?

  De groeten met ze, wegwezen naar een plek waar je voor minder meer hebt. En waar je voor jezelf kan gaan zorgen en leven.

  Maar ook, handjes uit de mouwen.
  Niet meer naar kantoor op maandag maar de dieren eten geven, onkruid weghalen in de moestuin, hout kappen voor de kachel.
  En wanneer je honger wil voorkomen, beestje jagen(als je een echte bent met katrolboog, hagel geeft een slecht gebit 😆 ) en slachten….niet meer naar de c1000 om een plastic schaaltje plofkip in cellofaan.

 6. Maar Amerika heeft gemeld dat ze na de verkiezing de markt kapot gaan maken. En dat de aandeel mensen grote verliezen gaan lopen. Want ze gaan hup hup hup barba truc doen.

 7. @9 Harry knotter, waarom denk je dat ze onder denver airport een megaoverlevingscomplex onder de grond hebben gebouwd (van belastinggeld)?
  En dit is echt niet de enige van die dingen..

  Alles is voorzien voor de elite …ze vliegen in met hun privejet als het misgaat en kruipen in hun ondergrondse schuilplaats voorzien van het nu al opgeslagen materieel daar…eten, drinken, kleding noem het maar op….

  http://www.youtube.com/watch?v=B9EpqBf0oCY

  In de femakampen die nu al over heel america gerealiseerd zijn laten ze de stoute protesterende burgers stoppen, want dat zijn allemaal terroristen.
  Die hebben namelijk geen facebookpagina 😀
  en dat maakt ze vooraf al verdacht dat ze niet bij de samenleving willen horen…

  Het is toch wel grappig dat wij hier op deze site (en natuurlijk ook nog op vele andere sites) wakker beginnen te worden…
  De slaafjes , tenminste zo ziet de elite ons , beginnen te pruttelen.

  Vinden ze niet leuk hoor..daarom denk ik ook dat het heel belangrijk is om nu zoveel mogelijk met elkaar te overleggen, want de status quo elite gaat internet waarschijnlijk voor onze eigen veiligheid 😀 aan banden leggen.
  Bv om kinderporno, waar ze zelf de grootste afnemer van zijn voor hun lusten en rituelen….
  Maar natuurlijk ook om terroristme te bestrijden, terwijl ze zelf landen bombarderen om olielanden te veroveren.

  Ach ja. Thats life as we know it.
  En de basis van verzet is je vrijmaken van hen. Blijf in leven zonder hen, dat is je missie mannen , en vrouwen ook.

 8. Goed stuk Ben, Ik kan me er voor 80% in vinden. Wat ik vooral een goeie vind, juist omdat het zo ‘obvious’ is, is het kappen met al die financiële rommelproducten, die werkelijk niets aan ons welzijn toevoegen. Sterker nog al deze zinloze producten leiden alleen maar tot een gote herverdeling van geld, en wel een hele perverse, één van de grote middenklasse ( vanaf modaal ) naar de elite. Vanaf morgen afbouwen die rotzooi.
  Net als de bic mac zijn deze producten er om het volk te vezwakken en te verarmen.
  Zoals je het stelt is precies wat ik een paar dagen geleden ook stelde: De rijken worden rijker en dat moet de middenklasse ophoesten, omdat de onderklasse beschermd wordt ( terecht ).
  NB DOOR DE MIDDENKLASSE!!!!!!
  Conclusie moet dus zijn dat de elite parasiteert op de middenklasse.
  Als een stelletje schaapjes laten we ons leiden naar een Europese superstaat.
  Europese superstaat? Waar komt dan nou ineens vandaan, wat heeft dat ermee te maken?
  ALLES, want als die superstaat er is, wordt het volk buitenspel gezet, en wordt een Europa een walhalla voor de elite, waarin we allemaal worden geknecht en is ons enige bestaansrecht de behoeftebevrediging van de elite. Feitelijk staan we straks volledig tot hun beschikking. Een moderne vorm van slavernij. Superstaat Europa zorgt razendsnel voor Amerikaanse toestanden, ook in Nederland.
  Een kleinere overheid?
  Zou best mogelijk kunnen zijn, door minder regels?
  Wie neemt de zorg voor haar rekening? Moeten we onze ouders weer in huis nemen? Infrastructuur? Defensie? Sociale zekerheid?
  Misschien is het een idee om daar in een ander artikel nog wat verder op in te gaan.
  Ben er wel benieuwd naar.

 9. @11:
  [quote]Zoals je het stelt is precies wat ik een paar dagen geleden ook stelde: De rijken worden rijker en dat moet de middenklasse ophoesten, omdat de onderklasse beschermd wordt ( terecht ).[/quote]

  De onderklasse moet het ook ophoesten middels de verlaging van de Bijstand door het afbouwen van de Dubbele Algemene Heffingskorting in het Referentieminimumloon en de diverse kortingen op de huurtoeslag in de afgelopen jaren.

  Verder denk ik dat hulp door kerken en particulieren steeds belangrijker gaat worden, juist nu velen in de financiële sores komen. Vroeger had je ook armenhuizen die door kerken en andere particulieren gesticht werden. Er waren toen geen uitkeringen. Helaas heeft de sociale zekerheid vanuit de overheid het particuliere initiatief om de armen te helpen, om zeep geholpen.

 10. @11 en 12 zijn jullie doof of zo?

  De elite wil de middenklasse en de onderklasse machteloos maken. Om wereldheerschappij te creeren, en wanneer er genoeg mensen om smeken in hun armoede zullen ze ons de oplossing aanbieden. Wereldheerschappij door hun, en een wereldmunt. Digitaal.

  Dat is namelijk de ultieme macht voor hen.
  Kun je lang en kort over praten maar dat is gewoon zo. Lul er niet over maar doe! zij hebben de middelen, maar die middelen zijn beperkt door het monopolie wat ze gaandeweg hebben opgebouwd.

  Zorg dat je vrij wordt van de macht door te zorgen dat je jezelf kan voorzien van eten, drinken, energie en onderdak……

  Ga niet zitten schrijven hoe oneerlijk hun monopolie van hen, want dat hebben ze opgebouwd terwijl wij sliepen.

  Doe je ding om er onder uit te komen. Dat is de enige oplossing , en moeder aarde geeft je die oplossing.

  Pas er wel voor op want de opgebouwde structuur die de mensen nu gaan opbouwen als reactie op hun gecreerde materialistische zienswijze weer gaan proberen te gebruiken tegen ons. Net als in de middeleeuwen zullen ze land en oogst gaan claimen …zoveel procent van de oogst is van ons. En ze zullen ook van de natuur een religie proberen te maken. Ze zullen alles, maar dan ook alles gebruiken om in het zadel te blijven.
  Houd je ver van die luitjes.

 11. @11, Moin, je hebt grotendeels gelijk, maar ik denk wel, en zeker in de toekomst, dat de middenklasse verder uitgehold zal worden.
  Van een kale kip kun je niet plukken.
  Ik ben het er overigens mee eens dat in ieder geval vanaf nu er bij de minima niet meer gehaald kan en mag worden.
  Verder ben ik, heel conservatief ( ach, het is maar hoe je het bekijkt, vanaf wanneer je het bekijkt ) dat het primaat van de ‘armenzorg’ bij de overheid behoort om een heleboel redenen.
  Even heel nuchter Moin, hoe zie je het voor je?, al die honderduizenden en nog veel meer, afhankelijk van allerlei verschillende soorten uitkeringen, met al die procedures, administraties en wetgeving uitgevoerd door kerken en particulieren. Idealisme is iets prachtigs maar we moeten ook realistisch blijven anders kunnen daar mensen echt slachtoffer van worden.
  Maar het is goed als de kerk een aanvullende rol speelt, en als de overheid het laat afweten, zal die rol verder toenemen.

 12. Doe anders een experiment .

  verstuur 20 emails met de woorden bom en aanslag er in.

  Morgen staan er 5 busjes van de politie voor je deur om je op te halen.
  Besef goed in wat voor samenleving wij leven voor onze zogenaamde eigen veiligheid,

  In de americaanse verlaten woestijn is er een controlepost geinstalleerd die al het e-mailcontact, telefoongesprekken en andere contactmiddelen scant en ingrijpt wanneer ze het nodig achtten….(ze slaan alles op wat er wereldwijd aan info gecommuniceerd wordt, in geheugenbanken met een grootte waar je eng van wordt…)
  Denk niet dat je vrij bent want dat ben je HELEMAAL niet.
  Je hebt beperkte vrijheid, binnen de grenzen de de elite je geeft.
  Maak je geen illusies.
  Gevaar voor hen betekent : Je voor gek verklaren, vastzetten of eventueel uitroeien.

  Kijk anders even in ons eigen kleine landje…..

  De waxinelichthoudergooier. Een menneke die onderzoek deed naar de afstamming van de koningin, en beweerde dat ze helemaal geen recht had op de troon… Had ie nog eigenlijk gelijk in ook…Voor gek verklaard en in een gesticht stoppen die hap.

  Pimmeke dreigde misnister president te worden… Dood.

  Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar de reacties van de elite liegen er niet om…

 13. @17, Madman, grote filosoof, je hebt vaak gelijk maar angst kan een belangrijk overlevingsmechanisme zijn.
  Een nuchtere analyse kan gegevens opleveren die angstaanjagend zijn, maar kan je ook in staat stellen pro-actief te handelen.

 14. @18 VB tuurlijk jongen luister anders elk uur van de dag naar het nieuws, die zullen je vast wel helpen met je analyse …..

  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet want er zijn er nog velen die het slechter hebben dan jij.

  Succes!

  Wanneer je beseft dat angst zaaien het middel is van de elite door de door hen gekochtte media is kun je die angst loslaten.

  Die angst is opgelegd , man.

  En als je dat beseft dan neem je actie op de door jou opgelegde feiten, omdat je beseft dat ze je opgelegd zijn….

  http://www.youtube.com/watch?v=C3rgLEYbvag

  doe ermee wat je wil ik ga slapen.

  Welterusten…

 15. Angst is juist het middel waarmee de Elite gaat spelen. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat iedereen weer tegen de elite gaat opkijken en naar hun pijpen gaan dansen. Heel veel zaken zijn terug te voeren tot angst. Het worden woelige tijden waarbij de slechte jaren 80 zullen verbleken. De jaren 30 waren een heel andere tijd en dat welvaartsniveau kan je niet met dat van heden ten dage vergelijken. De crisis gaat nu echt beginnen en de Pavlov-reactie, ook een angstreactie, is nu uitgewerkt.

 16. Normaliter proberen de meeste mensen risico’s te elimineren en zekerheid te creeren. Sparen is al een daad om jezelf in te dekken. Hoe zinvol het is valt nog af te vragen met al die verruimingspolitiek en kicking the can down the road wat vroeger of later fout loopt. Het antwoord hierop is dus edelmetalen en/of preppen. Of welke andere strategie die naar de nieuwe menselijke, duurzame en regionalere situatie toeleidt. Al deze en andere methoden hebben als achterliggende reden ook zekerheid vergaren. Hetzij op een conservatieve, progressieve, individuele en/of collectieve wijze.

  Ik denk dat in dit huidige systeem geen zekerheid meer te creeren is gezien dit systeem een race naar de bodem is, Het wordt steeds duidelijker dat bezuinigen noch stimuleren noch neoliberaal hervormen naar iets toeleidt. omdat we met meer mensen minder resources te verdelen hebben EN diegene, die macht hebben als eerste hun schaapjes op het droge willen hebben.

  Verder hebben we de financiele problemen al op vele wijzen proberen te dichten, door onderandere productie capasiteit te vervangen door piramide fondsen. En de goedkope Aziatische goodies in de US hebben ook een regelrecht verband met het bevriezen van de lonen aldaar. De crisis was eigenlijk allang voelbaar.

  De enige manier waarop zekerheid gecreerd kan worden is idd transitie politiek, waarbij we wel op een stuk lager welvaartspeil komen te leven, maar dit vergt een hele pijnlijke transitie, Zo zou afscheid genomen moeten worden van veel van onze goodies en zullen we veel meer in de permacultuurtuin, ambachtswerkplaats, gemeenschapshuis rondhangen.

  Voor veel mensen zou het al een shock zijn als ze geen auto meer voor de deur hebben staan en alles op de fiets moeten gaan doen. (Zelf heb ik geen auto en mijn loop en fietsconditie is behoorlijk goed. De rest doe ik met het OV.) Ook zijn we hier in Nederland HET fietsland en hebben we een uitgebreid fietspaden netwerk.

  Deze angst om te verliezen wordt gevuld door politici die een nationalistische / populistische koers varen, die claimen als we minder Europa of minder buitenlanders hebben dat het hier dan beter gaat. Eigenlijk ook pure drogredenen, gezien dit de neoliberale race naar de bodem en de ziekerlijke groeigedachte niet verbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.