Deze week werden de Amerikaanse werkloosheidscijfers van januari bekendgemaakt. De beleggers reageerden dol enthousiast op het euforische bericht dat de werkloosheid in Amerika behoorlijk was gedaald. Maar was dit enthousiasme terecht, of is het weer een gevalletje “damn statistics”?

Werkloosheidscijfers
Volgens de officiële cijfers daalde de werkloosheid in Amerika van 8,5% in december naar 8,3% in januari. Voor de beleggers die nooit verder lezen dan de eerste 3 regels van een bericht was dit natuurlijk een groot feest, omdat de werkloosheid hiermee op het laagste niveau in bijna 3 jaar stond. Het vervelende is alleen dat deze werkloosheidscijfers een volkomen vertekend beeld geven over de werkelijke stand van de werkloosheid in Amerika.

Totstandkoming cijfer
Bij de totstandkoming van het werkloosheidscijfer worden alleen de mensen meegerekend die ouder zijn dan 16 en werken, dan wel ouder zijn dan 16 en actief naar werk op zoek zijn. Helaas is het zo dat steeds meer Amerikanen de hoop op het vinden van een baan hebben opgegeven en om die reden dus gestopt zijn met het actief zoeken naar een baan. En laat nou net deze laatste ontwikkeling het positieve werkloosheidscijferverhaaltje van de blije beleggers helemaal om zeep helpen.

Arbeidsparticipatie
De arbeidsparticipatie is het percentage van de beroepsgeschikte bevolking dat aan het werk is of actief naar werk op zoek is.  Deze Amerikaanse arbeidsparticipatie is in januari behoorlijk gedaald. De arbeidsparticipatiegraad in Amerika daalde van 64% in december naar 63,7% in januari. Wanneer we de werkloosheidcijfers zouden zijn berekent met een gelijk gebleven participatiegraad (dus de participatiegraad van december), dan zou de Amerikaanse werkloosheid op zo`n 8,7% terecht komen. De werkloosheid zou in het geval van deze berekening dus niet gedaald zijn, maar juist zijn gestegen.

Dode mus
De beleggers waren dus -zoals gewoonlijk- weer blij met een dode mus. Zoals altijd was het zien van de mus alweer reden genoeg voor een feestje op Wall Street en kon de tap weer open. De drank stroomde weer rijkelijk en binnen een paar minuten waren de meeste beleggers alweer te dronken om een dode mus van een levende te onderscheiden. Helaas voor de beleggers gaan dode mussen op de lange duur wel stinken en die stank wordt ronduit ondragelijk als je daarnaast ook nog een kater hebt.

Bas van der Hout – Beursdetective

10 reacties

  1. De US is een groot Griekenland met een arrogante houding, roofzucht en een tanend world reserve currency. Als ze in de US hun schulden proberen weg te bezuinigen dan heb je daar ook opstanden zoals in Griekenland.

    @1 Die groeicijfers zijn gewoon gepimpte inflatie cijfers.

  2. [i]Kunnen we ook al vraagtekens zetten bij de economische ¨groei¨ cijfers?[/i]

    Ja dat kan, productie cijfers worden volgens mij ook in de economische groei verwerkt, maar je moet de goederen nog wel zien te verkopen.

  3. @6 Die zijn allang gemanipuleerd. Groei staat toch wat mooier dan een toename van de inflatie. – En als werkloos mag je nog blij zijn om in de statistieken terecht te komen. Ook het koopkrachtmandje wordt ook al sinds de einde van de geschiedenis (begin jaren ’90) ook al gemanipuleerd.

    So far nothing new.

  4. Grote flauwekul die groei cijfers. Ten eerste moet je kijken naar het type banen dat er bij komt. Zijn het banen die waarde toevoegen aan de economie? Banen die het BNP verhogen. Of zijn het overheidsbanen en banen in de dienstverlening, zoals beveiliging. Banen die worden betaald vanuit belastinginkomsten.

    Ten tweede kun je andere statistische gegevens gaan bekijken, zoals bijvoorbeeld het verbruik van energie. Wanneer een economie groeit is er een toename van energie verbruik. In een krimpende economie is er een afname van energie verbruik.

  5. alles wordt uit de kast gehaald om tegen verkiezingstijd de dow clowns op 15000 pnt te hebben staan daarbij is alles geoorloofd. de komende tijd zijn alle cijfers vanuit de VS allemaal beter dan verwacht. de fin beurzen zijn allang geen afspiegeling meer van de ecom. maar gewoon een machtsmiddel vanuit het witte huis die de FED inschakelen en die bepalen weer de stand van deze indexen .wat voor ecom omstandigheden er ook zijn. maakt allemaal niet uit. de gem amerikaan kijk alleen maar naar de stand van de index en handeld(stemt) daar na.

  6. @8 Stel er komen verkiezingen en niemand gaat er naar toe, omdat niemand nog gelooft dat het een democratie is. En ipv te gaan stemmen een dag gaat staken en demonstreren. Dat geef je in een keer een krachtig signaal af aan de machthebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: