Het is een noodmaatregel waartoe slechts heel af en toe wordt overgegaan. De markten worden dan vijftien minuten op pauze gezet. Om de (meerderheid der) beleggers tijd te geven haar verstand terug te krijgen? ‘Die ‘pauze‘ van vijftien minuten treedt volgens de marktenregelgeving in werking van zodra de S&P500 meer dan 7 procent in het rood gaat (Level 1), idem als de koersval later oploopt tot 13 procent (Level 2). Pas al de S&P meer dan 20 procent (Level 3) tuimelt wordt de handel de rest van de dag geschorst.’ This too shall pass. Ook dit gaat voorbij hoor. Op moment van schrijven, 15:30 op maandag 9 maart 2020, staan de Europese beurzen rond de min 6 procent. Met nog altijd waar ze deze ochtend stond de beurs van Milaan min 9 à 10 procent. De Amerikaanse draaien rond de min 5 procent. Alles kan natuurlijk nog gebeuren, vandaag of morgen of… Maar kijk eens zo u wilt naar de vorige tien grote beurscrashes. De allereerste in de geschiedenis vond trouwens in Nederland plaats! Nederland bloemenland…hmm. Paniek is een slechte raadgever, wordt vaak gezegd. Wie toch nog in de beurs zat ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van Biflatie? (Niet dat wij ooit beleggersadviezen geven hoor, dat is wettelijk ook niet toegestaan…) Die moet nu wel op de blaren zitten natuurlijk.

10 reacties

  1. Nu valt er natuurlijk ook geld te winnen met een dalende beurs. Maareh het moge duidelijk zijn dat er sprake is van een ict-achtige bubbel op de beursen met de aandeeltjes. Ofwel vele beurskoersen zijn veel en veel te hoog. Tsja en eens moet die luchtballon leeg lopen.

    Ik verwacht echter als de corona-hysterie voorbij is de aandelenkoersen gewoon weer omhoog gaan.

    Welicht een mooi moment om een call-optie aan te schaffen op de aex.

    1. In de VS is de scherpe daling op dit moment (17:25 uur) al weer lichtelijk afgenomen. Door toezeggingen van de FED ontstaat er weer (valse) hoop. De rente kan nog een klein stukkie naar beneden. Ook QE(kwantitatieve verruiming) nog wat opvoeren. In Europa kan de rente in principe niet lager. Nog lagere negatieve rentetarieven zal ongetwijfeld meer wantrouwen geven onder gepensioneerden en bankrekeninghouders. Het gevaar bestaat nu dat overheden, met Italië voorop, hun begrotingstekorten gaan financieren met staatsleningen waarop negatieve tarieven worden gehanteerd. Behalve de Italiaanse, waarvan de rente flink stijgt. Maar wie gaat er nu obligaties kopen in Italië? Ik hoop niet mijn pensioenfonds. Ja oké, de professionals, het is hun handel maar de Italiaanse staatsburger zal uiteindelijk opdraaien voor de tekorten. O jee, samen met de EU-lidstaten misschien? Hoe heet dat ook al weer? O ja, “draagt elkanders lasten.”

      De schuldenberg gaat dus nog verder oplopen en dat met dalende winsten van bedrijven en ondernemers. Op zeker moment kan er niet meer afgelost worden. Nog meer faillissementen en afschrijvingen op de bankbalansen. Tot hoever vervolgens de ECB dan bereid is om de slechte leningen van bankbalansen op te kopen dat is zeer de vraag. Er zijn grenzen. De schuldenplafonds zijn telkens opnieuw opgehoogd en daarbij ging de VS voorop. Wanneer zouden beleidsmakers de moed hebben om te roepen tot hier en niet verder. Hoelang zal de jongere generatie bereid zijn om onze schuldenberg over te nemen en deze af te gaan lossen. Dat is dus wat we doen. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

      1. Beste Gerrit,

        Ik snap je zorgen, en deel ze ook, t.a.v. de wereldwijde schuldenberg. Maar dit lijkt me vooralsnog geen probleem met de huidige rente politiek vd centrale banken wereldwijd. Al dat overtollige geld zal naar de aandelenbeurzen vloeien. Met, de oorzaken weten we nog niet, als gevolg een meltdown. Vergelijkbaar met wat nu gaande is.
        Beleidsmakers kijken helaas niet verder dan hun neus lang is en staan met de rug tegen de muur, net als overheden trouwens door de bankensector en inmiddels ook overheden met te hoge schulden.

        Wat mij opvalt nu ik me er weer wat in verdiep. Hoe weinig intrinsieke waarde zeer veel zo niet alle aandelen hebben. Zelfs nu de aex op 490,66 is gesloten op maandag 9 maart 2020.

        Maar van de andere kant. 0,15% rente bij een bank. Of pak m beet een aandeeltje arcelor mittal met 10 cent divident op een koers van ongeveer 10 euro. Tsja dan zou je kunnen gaan overwegen nu om toch je geld te beleggen in dat aandeeltje arcelor mittal met een kans daarbij op significante koersstijging.

        1. Ik weet het, zo werkt het echte beleggen. Kopen op de dip. Beleg niet zelf, doet ABP voor mij. Daarom volg ik uiteraard nauwlettend de beurzen. Er zal binnenkort wel weer een (korte) kleine opleving komen maar als ik nu kijk naar Wallstreet dan valt het daar weer terug na een korte opleving vanmiddag. Tweet van Trump en beloftes van FED en zo. Blijft nog wel een tijdje spannend denk ik.

  2. Lachen joh met al die dalende beurzen. Laten we hopen dat het huidige neoliberale graaikapitalisme helemaal instort, de superrijken al hun geld kwijt zijn en er een nieuw financieel en economisch systeem wordt ingevoerd waarin de menselijke maat de hoofdrol speelt.

  3. Op https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5050062/ondernemend-italie-vraagt-extreme-steun “Ondernemend Italië eist ‘whatever it takes’ voor de economie” het volgende:

    De economische schade door de uitbraak van het coronavirus stapelt zich op in Italië. Een ‘shocktherapie’ moet het land er weer bovenop te helpen, aldus premier Conte. Hoewel de vraag is wat dat precies voor shock wordt, is één ding duidelijk volgens Italiaanse economen. “Er is veel geld nodig.”

  4. Twintig procent plus of twintig procent min op hun beleggingen, voor verzekerden en gepensioneerden maakt het geen r… uit, gekort wordt er tóch. Omdat de NL Old Boys een rekensysteempje hebben
    bedacht, waarbij de dekkingsgraad -los van de werkelijkheid- nimmer meer zal worden bereikt.

    ‘Geschokt’ en ‘ontdaan’ is de gezegende beleggerfamilie dat uitgerekend hún ‘OlieRoyals’ zo onrechtvaardig en bruut in het hart worden getroffen door een ordinaire crash, uitgelokt door een virus en de lompe Russen.

    Stel je veur…, straks wordt hun dividend ook nog negatief!

    1. Alles draait om geld en macht en de huidige systeemcrisis, want dat is het, zal door de elite worden gebruikt om de reset over de ruggen van de rest uit te vechten. Na een grote oorlog, als je het de derde wereldoorlog wilt noemen mag dat ook, zal dezelfde wereldelite de macht opnieuw verdelen en begint het spelletje weer van vooraf aan. Distroy and start all over again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: