Amerikaanse CEO’s van techbedrijven uiten zich politiek

7

Zowel Facebook als Microsoft keuren het nationale immigrantenbeleid van Trump ten zeerste af. Kinderen worden daarbij van hun ouders afgezonderd – hulpeloze kleine vreemden, in een vreemd land met een vreemde taal. Imagine! Ook onze premier is geschokt trouwens. Facebook-topman Zuckerberg richt zich tot personeel, gebruikers (1,4 miljard mensen!) en zelfs de hele niet-meer-zo-Verenigde Staten van Amerika om te protesteren.

Goed doen om goed te doen

Net als Microsoft afstand neemt van ’s lands beleid op dit gebied. Dat zegt ‘Nieuwe recessie in aankomst‘ Bill Gates. Maar zeg, Bill, alle respect voor wat jij en Melinda Gates doen qua liefdadigheid in bijvoorbeeld Afrika maar.. Heb je die 19 miljoen dollar die je krijgt voor je medewerking aan de grensbewaking nu écht nog nodig? Want iets sléchts doen… om (heel veel)  goéd te doen – de ene hand geeft en de andere neemt – dàt is niet erg netjes hoor. Dus doe zoals je spreekt en zeg die contracten met een beleid dat je zo afkeurt gewoon op man! Maar dit met alle respect hoor, want jouw stichting brengt enorm veel heil in de armste delen van de wereld…

Change, no we can’t?

Miljardairs die hun enorme macht en invloed ook politiek-correct gebruiken – we kunnen het alleen maar toejuichen. Maar uiteraard zijn artiesten, de beste toch, ook weer in deze voorlopers. In 2002 reeds sprak rapper Eminem in White America van “The Divided States of Embarrassment”. Beluister die song eens of nog eens, beste lezers! Ja, als we nu eens een zwarte als president verkiezen, dàn zal het er hier wel anders aan toe gaan, dacht het weldenkende deel van de VS in 2009. En inderdaad: tijdens acht jaar Obama ging het in ieder geval maatschappelijk een héél stuk beter dan nu onder dhr. Trump. Of een vrouw aan het roer, hebben ze dat al geprobeerd? Een vrouw, een dame, vaak ook moeder, is van nature in principe toch… zachter, meer begripvol, empathischer beter onderlegd dan een màn, neen? Hm, dàt was net iets te hoog gegrepen, want Hillary Clinton werd verslagen door Trump.

Een acteur/actrice als president?

Wat kunnen ze, we nog proberen. Een zakenman, miljardair, nou… what you see is what you get, quod erat demonstrandum, want toen kwam Trump aan de macht. Ok, even kijken. Bovengenoemde Mark of Bill dan misschien? In ieder geval moet het zowiezo iemand worden met miljoenen en miljoenen ‘fans’, met verschrikkelijk veel geld en macht, relaties en invloed. Er wordt al zo lang aangedrongen bij mediaster Ophrah Winfrey zich verkiesbaar te stellen. Helaas ziet ze dat absoluut niét zitten, idem dito voor wat betreft acteur Tom Hanks.

Dead Man Walking

Persoonlijk zie ik zowat ’s werelds meest getalenteerde, intelligente en qua meevoelendheid, inlevingsvermogen en altruïsme een voorbeeld voor allen – Robert De Niro – wel zitten. Een artiest, een acteur, die zou vast wel ‘change’ kunnen brengen, daar over de Atlantische Oceaan, niet?. Maar, oei, hadden ze daar al niet ooit een acteur, ene Ronald Reagan, als president? Heeft dié me daar een zootje van gemaakt?! Hm…dan rest nog slechts een diér, een paard bijvoorbeeld op de troon? Het was ooit bijna zo ver hoor, in het Rome onder Keizer Caligula?! Of wacht, wat denkt u van een dode, een overledene aan de macht? Ach, been there done that, ook niet dus… Nou ja, ik weet het ook niet meer hoor – wat ù?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.