Amerikaanse economie balanceert op vier pilaren van schuld

De vier pilaren van schuld waarop de Amerikaanse economie balanceert zijn: algemene huishoudschulden, kredietkaarten, autoleningen en studentenleningen. Alle vier zijn ze fragiel, en volgens sommigen aan het afbrokkelen. Het niveau van elk van deze schulden is nog nooit hoger geweest dan nu. Alle zijn ze intern, binnen de nationale grenzen. Indien slechts één van deze pilaren het begeeft, stort het kaartenhuis in elkaar. Tezamen met de rest van de wereldeconomie. We bespreken de verschillende Amerikaanse schulden.

Algemene huishoudschulden

Het niveau is hoger dan toen de Kredietcrisis begon in 2008. In het tweede kwartaal van 2018 bedroeg het totaal aan schulden van Amerikaanse huishoudens 13,29 biljoen dollar. Dat is dertienduizendtweehonderdnegentig miljard dollar. We kunnen ons dergelijke immense bedragen zelfs niet voorstellen. Hieronder hoe een biljoen dollar eruit ziet:

Kredietkaartschulden

Op kredietkaartschulden betaalt een Amerikaan 15,5% rente. Toch blijft hij lenen. Ook hier ligt het niveau hoger dan tijdens genoemde crisis en wel op 1,04 biljoen dollar. Naarmate de Fed de intrestvoet verhoogt, groeien ook deze schulden. Soms wordt een schuld zo onvoorstelbaar hoog, dat het lijkt alsof ze er niet meer toe doet. Maar dàt is pas een gevaarlijke redenering?! Want in 2008 deed schuld in de vorm van hypotheken er ineens wel toe…

Autoleningen

Het bedrag dat Amerikanen verschuldigd zijn aan banken voor de aankoop van een voertuig is een aparte categorie. Het aantal burgers dat niet in staat is zijn schuld vanwege die aankoop te voldoen, is ook weer hoger dan tijdens de recente financiële crisis. Veel van dergelijke leningen zijn van het subprime soort. Dat is hetzelfde soort dat voor genoemde crisis uitbrak, aan nieuwe huiseigenaars werd toegestaan. Deze konden op een gegeven moment hun hypotheek niet meer aflossen. Achteraf noemden we dit de Kredietcrisis. Hetzelfde kan opnieuw gebeuren, met ditmaal zij die een auto kochten maar hun schuld niet meer kunnen afbetalen als oorzaak.

Studentenleningen

Het bedrag dat studenten leenden om te kunnen studeren, ligt drie keer hoger dan toen de Kredietcrisis begon. Namelijk 1,41 biljoen dollar. Het is een enorme berg schuld waar een afgestuurde Amerikaan zijn werkende leven mee begint. Educatie wordt almaar duurder in de VS.

Een rood licht knippert

Of beter gezegd: vier rode lichten knipperen, wijzen op zeer gevaarlijke niveau’s. In april 2018 waarschuwde het IMF de VS reeds dat ze hun nationale en internationale schulden dient aan te pakken. Want niet alleen de Amerikaanse burger zit diep in de schulden. De Staat zelf staat voor inmiddels ruim 21 biljoen dollar in het rood. Maar geen enkele politicus durft het dit Titanenwerk te starten. Het is niet populair, eufemistisch uitgedrukt dan nog. En herverkozen worden kun je dan wel vergeten. Dus wordt het probleem, de problemen, de groeiende problemen, voor zich uit geschoven. CNBC maakte een video getiteld: ‘Does US debt matter?’ Hieronder te zien:

Amerikaanse schulden

Saillant detail dat geen detail is: tijdens de paar minuten dat het filmpje duurt, stijgt genoemde schuld met meer dan 1 miljoen dollar. Of die Amerikaanse schulden er toe doen? Wij denken van wel, en wat denkt u?

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.