Amerikaanse politici : een deal is zo goed als rond

0

usaNa weken bakkeleien en slechts uren voor een officiële default, in gebreke blijven van betaling, zijn Republikeinen en Democraten overeen gekomen om de Amerikaanse overheid terug open te stellen.  De Senaat heeft de deal al beklonken, nu moet wel het Huis van Afgevaardigde nog instemmen.  Wanneer hebben we dit eerder gehoord? Maar beide partijen staan ondanks wederzijdse chantage met de rug tegen de muur en zullen hoogstwaarschijnlijk wel voor deze minst slechte “oplossing” kiezen te elfder ure (de slechtste “oplossing” zou zijn het land in default te laten gaan).  Details van de deal zijn nog niet officieel vrijgegeven maar het zou gaan om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen tot 7 februari 2014. 

Afwaardering in zicht?

Ratingagentschap Fitch heeft de VS gewaarschuwd dat het alsnog de kredietwaardigheid kan verlagen vanwege het politiek gebakkelei en de commotie in Washington.

Business as usual?

Het zou dus wéér betekenen – zo het Huis instemt voor middernacht – de echte problemen voor zich uitschuiven, kicking the can (further) down the road.  Niemand hoeft een echte beslissing te nemen, niemand is echt verantwoordelijk…maar die problemen raken dus ook nooit opgelost.

Verwacht wordt door analisten en marketwatchers dat in het huidige licht van “taperen” (het stoppen met of verminderen van de obligatie inkopen door de Centrale Bank, dus dollars bij printen) voorlopig weinig in huis zal komen.  Alles is dus business as usual, de aandelenbeurzen kunnen verder stijgen, er is niets aan de hand, we kunnen vrolijk verder doen.  Wij zijn goe bezig! zongen De Planckaerts al (vrolijke Vlaamse familie die steeds op de rand van het failliet leefde, bekend van de gelijknamige soap).  Of zo lijkt het toch…  De Schuldenbubbel nog verder opblazen is het in werkelijkheid dus de uiteindelijke Grote Klap nog verergeren.  Zoals investeerder en beleggingsgoeroe Jim Rogers indertijd al zei : een schuldenprobleem oplossen met méér schulden…dat heeft nog nooit gewerkt!

Last minute

Zo er toch straks geen akkoord vanuit het Huis van Afgevaardigden komt voor middernacht is er nog geen ramp gebeurd hoor.  De overheid beschikt nog over een potje van 30 miljard dollar om alles te rekken tot eind oktober…  En rekken is het…tot de “rekker” barst.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie