Amerikaanse presidentsverkiezingen: Eerste LIVE debat Trump – Biden

Het bekend worden van de op zijn minst dubieuze 20 jaar belastingaangiften van Donald Trump kan doen nadenken over de eerlijkheid van het Amerikaans belastingstelsel. Zo reageert ook Bernie Sanders, de langst zittende onafhankelijke in de geschiedenis van het Congress. Hij is nog in de running geweest samen met Joe Biden, waarbij deze laatste door de Democraten gekozen werd. Een gemiste kans, vindt Oscarwinnaar filmmaker Michael Moore. De Democraten willen al veel te lang op de Republikeinen lijken, dixit Moore omdat die het grote geld weten binnen te halen. Grosso modo zou je de Democraten politiek links kunnen noemen, en de Republikeinen rechts. Met dat ´links´ moet je in de VS wel oppassen, want dat wordt nog al eens verward met extreem socialisme, communisme. Echt! Om maar te zeggen welk een verwrongen wereldbeeld, gebrek aan kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en internationale politiek de gemiddelde Amerikaan bezit.

Socialisme en kapitalisme

Daar zijn de media wel de hoofschuldigen van, al draagt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid ook in deze. Wie zijn kennis wil ontwikkelen en een brede blik op de wereld en zijn bewoners verwerven, kan dat. Er zijn cursussen, boeken en alternatieve media. Je zult dan wel misschien enkele afleveringen van Keeping up with the Kardashians moeten missen. Om nu terug te komen op Bernie Sanders. In zijn plaats was in 2016 ook al gekozen voor Hillary Clinton als Democratische presidentskandidaat. Nog een gemiste kans. Maar heren als Bernie zouden sowieso teveel golven hebben gemaakt in de rustige wateren van de politiek in Washington. Bernie zou wel eens een ´rood gevaar´ kunnen betekenen voor corporate America. Cannot happen, will not happen. Kijk maar eens hoe Sanders redeneert:

Four more/No more

Het ´rode gevaar´, socialisme, communisme is ook waar het Trump kamp de kiezer voor waarschuwt. In aanloop naar de verkiezingen van 3 november die weer oh zo belangrijk zijn. De nieuwe verkiezingen zijn ook altijd de belangrijkste, weet u wel? Maar dit keer zou dat wel eens echt zo kunnen zijn. Biden zou een veel te links gedachtengoed hebben. (´Links´ is in Europa dan zoveel als centrum links, met 80 procent centrum en 20 procent links). Het verbaast me dat zelfs uiterst intelligente lieden als Jim Rickards het hiermee eens lijken. Are you prepared for joe Biden´s America, jaagt Rickards de kiezer schrik aan. Ondergetekende zou antwoorden: ´´Ik weet het niet, maar ik weet wel hoe het onder vier jaar Trump is toegegaan.´´ Dat is ook de keuze die kiesgerechtigd Amerika voor zich ziet: Four More Years, zoals we Donald Trump een scanderende massa zien aanmoedigen. Of vier jaar (of acht) alles-behalve-dit-Trump-beleid. Ach, wat maken we ons druk, zou je kunnen zeggen. Ware hier niet dat, empathisch als we zijn, we ons over de impact van de Amerikaanse politiek op heel de wereld zorgen maken. De keuze voor deze Eurpeaan is klaar: kiezen tussen redelijk slecht of nogal pover, en verschrikkelijk veel slechter, is snel gemaakt. Donald Trump brengt het slechtste in mensen naar boven. Het laagje vernis dat beschaving heet verdwijnt alras wanneer iemand aan de hoogste top het slechte voorbeeld geeft. Van ´doe maar op´, ´leef je maar uit!´ Ikke-ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken oftewel het recht van de sterkste proclameren. Noem eens één ras of groep van mensen die hij nog niet beledigd heeft, of fors voor het hoofd gestoten? Overtreed de wetten van het fatsoen en de menselijkheid maar – als je ´t handig speelt en met wat geluk kom je d´r toch mee weg. Dat is de onkieslijke boodschap die de persoon Trump en het ambt van president van de Verenigde Staten al vier jaar uitdragen. 

Coronacrisis 

De nacht van 29 op 30 september 2020, 21:00 Amerikaanse tijd, Cleveland, Ohio, 3 uur ´s nachts onze Nederlandse tijd. Over het Coronavirus en de impact op Amerika zal 15 minuten worden gesproken. Heel de confrontatie tussen Trump en Biden is gechronometreerd. Wordt ingedeeld in tijd en onderwerpen en strikt in banen geleid. Er zullen geen handdrukken worden uitgewisseld en een heel beperkt publiek slechts mag aanwezig zijn in de zaal. Politico Nightly vroeg aan een aantal experten in virussen welke vragen zij aan beide kandidaten zouden stellen. De eerste vraag zou dan volgens de antwoorden luiden:

´“Are 200,000 deaths from Covid-19 evidence of a job well done?” — Jeffrey Koplan, vice president for global health at Emory University and founder of the Emory Global Health Institute´

Da´s een makkie eigenlijk hoor, want die heb ik al weten stellen aan president Trump. Al waren er dan nog niet zoveel Amerikanen gesneuveld onder het virus. Zijn antwoord luidde toen en zou ook vandaag wel niet anders zijn: ´´Zonder mijn administratie en de geweldige maatregelen die we hebben genomen, zou het nog veel erger zijn.´´ Tja, en wat replikeer je daar dan op? Ik zou het niet weten, want het valt moeilijk te counteren. Omdat het onbewijsbaar is. Zo toont zijn campagne ook beelden van riots, extreem geweld op straat; de woede, de agressiviteit van betogers en tegenbetogers. Alles wat een weldenkend, normaal , vredelievend burger absoluut niet wil. Er wordt bij die afschuwwekkende beelden getiteld en gesproken: ´Onder Biden zou dit elke dag zo zijn´. Tja, ook hier hetzelfde: onbewijsbaar, niet te controleren. Maar wat het is en daar draait de campagne van het Trump kamp rond: de tegenstander, Joe Biden, zwart maken. Als ´heel erg´ afschilderen en ´te mijden´. Trump kan zich op weinig laten voorstaan, en dan is de beste verdediging de aanval. ´Stem vooral niét op Sleepy Joe want…?´ Ik weet het niet hoor, maar stel, in een straat zijn twee slagers gevestigd . We noemen ze A en B. A spendeert zijn dagen met slecht spreken over de ander, waarschuwt continu voor B. ´Koop daar je vlees niet want…?´ Borden voor het raam en rondom ook dubieus versierd met slogans: ´Pas Op Voor Slager B!´ Slager B dan doet wat een slager hoort te doen. Hij hakt sappige biefstukken panklaar. Maakt heerljke worsten die geuren en kleuren. Verzorgt zijn etalage die er aantrekkelijk en spik-en-span uitziet. Welke slager frequenteert u?

Aanrader

Dat is ook de raad die ik Joe zou geven. En hopelijk is zijn entourage wel zo slim om het volgende ook te doen. Donald Trump praat al meer dan genoeg over Donald Trump. Iederéén praat veel teveel over Donald Trump, terwijl het een man is die dol is op al die aandacht, de reacties, positief zowel als negatief. (Hij maakt zich met daden en woorden ook haast incontournable, tijdens wat wel The Presidential Reality-Show was gedurende vier jaar). Begin jij nu ook niet over Donald Trump, Joe. Stel jezelf voor. Spreek voor en over jezelf. Toon je eigen programma. Vertel hoe jij het beter zult doen. Niet zou doen maar zult doen. Wees beleefd maar gereserveerd. Distancieer je ook visueel en ostentatief van de bullebak tegenover je. Ga niet met hem in de clinch, verlaag je niet tot zijn niveau. Verlies je niet in terugschelden, want dat gaat The Donald wel proberen. En daar is hij de beste in. Overtroeven kun je hem daarin niet. Dus speel zijn spelletje niet mee. Speel je eigen spel. Bernie zou wel weten wat te doen… Nou ja, good luck voor vanavond Joe!

´When – and where – are the Trump v Biden debates?

There are three presidential debates on the agenda:

  • 29 September in Cleveland, Ohio
  • 15 October in Miami, Florida
  • 22 October in Nashville, Tennessee

Vice-President Mike Pence and Senator Kamala Harris will also go head-to-head:

  • 7 October in Salt Lake City, Utah

They all take place from 21:00-22:30ET (02:00-03:30BST), with no commercial interruptions.´ BBC.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: