Amerikaanse presidentsverkiezingen. Exclusief: de belastingaangiften/Is Trump virtueel bankroet?

0

Nog 36 dagen!´t Is menens, ´t is ´voor echt´ en ´t is waar ik schrik voor heb: een confrontatie tussen de zittende president en de uitdager. Face to face. Trump versus Biden. Zo geformuleerd lijkt het wel een boksmatch. Dat is het in zekere zin ook wel, want hoe gaat er precies gevochten worden? Is dat met handschoenen aan (om de tegenstander niet té hard te kwetsen). Of zonder handschoenen, om de fysieke schade aan de tegenstander toegebracht te maximaliseren? In ieder geval zult u het op uw eigenste Biflatie LIVE kunnen volgen. Het volstaat onderstaande video aan te klikken in de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september 2020. Om precies te zijn start wat mogelijk een van de meeste bekeken televisie uitzendingen ooit zal worden, om 3 uur ´s nachts. Kijkt u ook? Ondergetekende uiteraard. Dat doe ik elke vier jaar, zo vaak wanneer er nieuwe presidentsverkiezingen in de VS plaatsvinden. Ik let dan niet alleen op wat de strijders zeggen. Maar ook op hun gebaren; hoe ze zich bewegen. Hun gelaatsuitdrukking en de emoties die ze eventueel tonen, echt of kunstmatig, ingestudeerd. Voor wie gaat u duimen? Laat het ons vooral weten, en ook waarom!

De recentste controverse in de VS dan (er dienen zich haast elke dag nieuwe aan, om maar te zeggen hoe opgewonden en nerveus iedereen is, politici zowel als burgers). Die draait om de benoeming van een rechter. In het Amerikaans Hooggerechtshof, de hoogste juridische instantie van de VS, is een plaats open gekomen. Wikipedia.org:

´Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (Engels: Supreme Court of the United States, afgekort tot SCOTUS) is het hoogste federale gerechtshof in het rechtssysteem van de Verenigde Staten, gevestigd in de hoofdstad Washington D.C. Bovendien kent iedere Amerikaanse staat zijn eigen hooggerechtshof (supreme court). Wanneer men in België of Nederland refereert aan het Supreme Court of het Amerikaanse hooggerechtshof, wordt meestal het Federaal Hooggerechtshof in Washington bedoeld. Sinds het aannemen van de Circuit Judges Act in 1869 bestaat het Hooggerechtshof uit negen rechters. Het gaat om één opperrechter of Chief Justice en acht gewone rechters of Associate Justices. De rechters worden benoemd door de Senaat na nominatie door de president. Zij worden benoemd voor het leven, tenzij zij terugtreden, pensioneren of worden afgezet.´

Levenslang

De populaire rechter Ruth Bader Ginsburg (geboren 1933, VS) is overleden op 18 september 2020. 87 Is ze dus geworden, want dat betekent ´benoemd voor het leven´. Wie hier zetelt kan dus in principe heel lang zijn en haar stempel drukken op belangrijke maatschappelijke en ethische kwesties, zoals abortus en euthanasie. Wapendracht, wetgeving over het stemmen zelf, milieukwesties en immigratie. Donald Trump heeft reeds een opvolgster klaar, die wel op dit gebied helemaal tegengesteld is qua principes aan RBG, zoals de overleden rechter genoemd werd. Hij benoemde reeds een record aantal lagere rechters, wel 217 in totaal, aldus de Financial Times. Voor het merendeel jongere, conservatieve rechters, zo is Trump er zeker van dat zijn gedachtengoed zijn presidentiële termijn zal overleven. Waarschijnlijk wordt het een vrouwelijke hoogleraar en rechter, de 48-jarige Amy Coney Barrett. Rechts, conservatief zoals The Donald ze graag ziet. Moeder van 7 kinderen en tegen bijvoorbeeld abortus en euthanasie. Wordt het Barrett dan komt met twee andere, eerdere benoemingen van de president de stand op 6 conservatieven en 3 progressieven. Of Donald Trump nu nog vier jaar aan het roer staat of niet – het schip genaamd United States is reeds definitief naar rechts gevaren. Stuurboord dus, om bij maritieme termen te blijven. Momenteel, we schrijven einde september 2020, is een beweging in opkomst om de benoeming uit te stellen. Tot na 3 november 2020, wanneer bekend is wie de komende vier jaar in het Witte Huis gaat wonen. 

Steekproef

De recentste poll, ondervraging van het kiesgedrag van Amerikanen, toont een voorsprong van 7 procent voor Joe Biden versus Donald Trump. De BBC deed namelijk een interessant onderzoek. De Engelse tv zender nam een gemiddelde van alle polls, surveys, sinds het begin van 2020. Jawel, toen zijn de media en de onderzoeksbureau´s hier al mee begonnen!

´Who’s ahead in national polls?

DEMOCRAT

BIDEN

50%

REPUBLICAN

TRUMP

43%´