Amerikaanse presidentsverkiezingen: Komt er wel een tweede debat?/Van crisis naar tragedie

Nog 25 dagen! De Commission on Presidential Debates die dergelijke debatten inricht, heeft donderdag 8 oktober 2020 beslist dat Biden en Trump virtueel moeten debatteren. Dit omwille van het gevaar voor besmetting door Corona. President Trump is al eens besmet geraakt, en de uitzending in een studio (in Miami, Florida) houden, leek haar aangewezen. (Oh ironie: Trump heeft zijn genezing te danken aan foetus-cellen, een techniek die hij ooit nog veroordeeld heeft!) De datum is zoals voorzien 15 oktober aanstaande. Maar Donald Trump ziet een virtueel debat niet zitten. Je moet mekaar direct kunnen aanspreken, zegt hij, en vroeg aan de reporter die de vraag stelde of dit misschien is om Biden ´te beschermen´. Waarmee hij niet zozeer tegen Corona bedoelde, maar om deze laatste meer ´uit de wind te zetten´, zogezegd. Eerder overwoog de Commission ook de microfoon van de kandidaten te kunnen stilleggen. Om door elkaar heen praten en steeds de ander onderbreken (vooral door Donald Trump) ditmaal te voorkomen. Het is het recentste staaltje in een onafzienbare reeks van negatief doen, dwars liggen, tegenspreken, contesteren, neen zeggen – op zo ongeveer alles. “I’m not going to waste my time on a virtual debate. That’s not what debating is all about,” he said on Fox Business. “You sit behind a computer and do a debate; it’s ridiculous.” Trump zegt dat hij veel liever op campagne gaat die dag…

Geen vrienden

Bij die Commission en al zeker met de moderator van het eerste debat, heeft Donald geen vrienden gemaakt. Dat is nochtans een gerenommeerd reporter van Fox News. Een redelijk rechtste, conservatieve nieuwszender die meestal op de hand van Trump was, tot hij ook hem voor het hoofd stootte. Dat hij al op voorhand stelde de uitslag van de verkiezingen op 3 november 2020 niet te zullen aanvaarden, namen ze heel ernstig. Het is een openlijk twijfelen aan de democratie, een houding die een aanfluiting is vis a vis de grondwet en het kiessysteem van het land. M.i. doet president Trump dit opzettelijk. Zo bouwt hij een eventueel verlies reeds in. Wint hij in november en wordt hij herverkozen, dan krijgt hij precies zijn zin. Verliest hij echter, dan kan hij altijd nog volhouden dat er fraude gepleegd is. Want anders zou hij wel gewonnen hebben. Die machinatie, begrijpt u? 

Van crisis naar tragedie

Zowat´s wereld meest gerenommeerde medische tijdschrift is keihard in zijn kritiek op Mike Pence. De huidige Vice-president tot de volgende verkiezingen en running mate van Donald Trump. Hij is hoofd van de task force die het Coronavirus moet counteren en dit sinds maart 2020. Ongehoord, ongezien hoezeer het Pence´s strategie (als die er al is) veroordeelt. Zelf zou ik het niet beter kunnen. Kijk maar eens wat The New England Journal of Medicine schrijft op woensdag 7 oktober 2020. “They have taken a crisis and turned it into a tragedy.” Het volgende is een rechtstreekse oproep tot ontslag van alle verantwoordelijke politici: ´While not directly endorsing a candidate for president or a political party, the medical journal calls “our current political leaders. . .dangerously incompetent” and that, “We should not abet them and enable the deaths of thousands more Americans by allowing them to keep their jobs.”´ “Anyone else who recklessly squandered lives and money in this way would be suffering legal consequences”. En zo verder en zo voort. Dat komt ervan als je het beter wilt weten dan de experten, met oogkleppen op je eigen zin doet en zomaar wat improviseert. Het tijdschrift bestaat sinds 1812 en wordt door zowat heel de wereld van medici, wetenschappers en beoefenaars van geneeskunde gerepecteerd. Het is nog maar de vierde keer is het meer dan 200-jarige bestaan dat een nummer, editie ondertekend werd door iedere medewerker….

Barre Coronatijden

Die komen er dan ook nog eens aan met de wintermaanden van 2020. Waarschijnlijk, indien deze pandemie reageert zoals de jaarlijkse griepepidemie in de VS. Dan vallen er namelijk veel meer slachtoffers dan in de zomermaanden, zoals in 2019, dixit MIT. Zowat ´s werelds gerenommeerdste technische universiteit, gevestigd in de VS. ´As the weather gets colder and people spend more time inside, improving air circulation and filters in buildings will be key to controlling covid-19.´ Of indien COVID-19 toeslaat zoals de historisch grootste griepepidemie misschien, in 1918. ´The other is that the death toll from the 1918 influenza outbreak—one of the deadliest in global history—was five times as high in the US during the late fall and winter as during the summer.´ MIT waarschuwt dat er wel eens 300.000 doden bij kunnen komen in de VS deze winter. Dat is bovenop de 200.000+ doden in oktober 2020. Tja, dan kun je maar beter een efficiënt, adequaat, werkend plan hebben! 

Raad, advies, suggesties

Misschien kunnen de Amerikaanse beleidsmakers eens een blik in de verte werpen. Richting Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Daar is onder de progressieve, populaire vrouwelijke premier sinds 2017, Jacinda Kate Laurell Ardern, men erin geslaagd het Coronavirus te bedwingen eerder dit jaar. Ook een zogenaamde tweede golf werd op een tiental dagen gestopt. We verbreden dit advies eigenlijk zoals Michael Moore, Amerikaans Oscarwinnaar het toonde in zijn film Where To Invade Next uit 2015. Over een Amerikaanse invasie, jawel, maar dan een vredige, ongewapende. Een kleine delegatie uitzenden naar andere landen in de wereld. Die het op zoveel vlakken veel beter doen dan Amerika. Dat was ludiek bedoeld enerzijds, maar ook echt, reëel advies. In al zijn humor is Moore bloedserieus. Beste lezer, wanneer zo´n Amerikaanse delegatie ooit Nederland zou aandoen – wel advies kunnen wij hen dan geven? Bedoeld: wat doen wij beter dan deze Onverenigde Amerikanen? Uw suggesties zijn in de commentaren zeer welkom…!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: