Nog 12 dagen! Donald Trump – four more years, of Joe Biden – and now for something completely different. In dit artikel gaan we na wat een verkiezing van de ene of de andere presidentskandidaat betekent voor de koers van bitcoin en altcoins. Of cryptobezitters baat zullen hebben bij deze of gene. Nog belangrijker misschien: waarom degene met de meeste kiesstemmen toch kan verliezen! Jawel, no kidding. Het gebeurt al sinds 1988 dat de Democratische kandidaat de meeste stemmen haalt, en toch verliest! Op één enkele uitzondering na dan toen Bush in 2004 won van John Kerry. Dat geeft toch te denken, nietwaar? Hoe zit dat dan met de democratie? Only in America – we leggen het morgen, 23 oktober 2020 uit. Maar vandaag dus over onze favoriete bevolkingsgroep, en ook de enige club waar ondergetekende lid van is.

Eén voor één

Persoonlijk houden we niet zo van groepen, verenigingen, massabijeenkomsten vooral, maar zelfs een clubje met, zeg, drie leden, laten we links liggen. Indachtig wat wijlen woordkunstenaar Simon Carmiggelt eens schreef: ´Ik hou niet zo van groepen – geef mij de mensen maar één voor één´. Ongeveer die woorden, maar de boodschap is helder. Mensen veranderen nog al eens wanneer ze in groep zijn. Eén voor één, elk individueel meestal best te smaken, maar oh wee eens het mensenras zich verzamelt. Ten goede, bijvoorbeeld in een demonstratie voor meer mensenrechten, oké. Maar ten kwade, zeg extreem links of extreem rechts? Het bijvoegsel zegt ´t al: extreem. Plots voelt zelfs de bangste angsthaas zich een Hulk. Je krijgt dan ook altijd voorlopers, voortrekkers, de grootste durvers die meelopers aantrekken. De haantje-de-voorsten die meer gematigden overhalen net dat stapje verder te gaan. Zo kan wat start als een in se vreedzame betoging snel uitmonden in het gruwelijkste geweld. De meerderheid heeft altijd gelijk? Ik beweer het tegengestelde: de minderheid heeft altijd gelijk. Het is de druk van de massa om vooral méé te doen. Laat me deze passage eindigen met wat Groucho Marx, een van de grootste komieken aller tijden, altijd antwoordde wanneer hem vragen gesteld werden over clubs en lidmaatschappen. ´Groucho Marx’s letter of resignation to the Friars’ Club: “I don’t want to belong to any club that would accept me as one of its members.”´

Trump en bitcoin

President Trump heeft al enkele jaren geleden via een Tweet gemeld (zoals gebruikelijk, Donald gelooft sterk in directe communicatie met zijn volk) géén fan te zijn van bitcoin. De hoofdreden daarvan is dat het grootste deel van deze oudste en grootste digitale munt in China gemijnd wordt. En dat land staat overduidelijk niet in zijn boekje met naaste vrienden. (Een minuscuul dun boekje trouwens). China speelt vals door haar munt te devalueren, China handelt niet volgens de economische regels, China ´´sent us the virus´´. De lijst met verwijten is lang. De Chinese regering – in tegenstelling tot een Amerikaanse president – is benoemd voor het leven. Zij ziet presidenten in het buitenland komen en gaan. Liever heeft zij te maken met een Amerikaans bestuurder die op zijn minst gematigd is, pro internationale handel en vooral samenwerking. Op alle vlakken. Maar het is haar als de luis in de spreekwoordelijke pels. Lastig, maar even krabben en straks dealen we met een andere Amerikaanse ambtenaar. (Vergeten we niet dat zelfs deze, een van de hoogste posities ter wereld, slechts bekleed wordt door een ambtenaar). Zo machtig is China als belangrijkste economie op de tweede plaats in de wereldrangorde wel. De tweede plaats, en wie weet dankzij het Coronavirus nog voor 2025 nummer één. Het land, een soort verlichte dictatuur, haalt zijn kracht uit zijn omvang; 1,4 miljard werkkrachten waaronder meer en meer hoogopgeleiden. Waarvan de regering de neuzen allemaal in dezelfde richting kan zetten en dit ook doet. Tegelijk wil China beslist salonfähig worden, en vult bijvoorbeeld het vacuüm dat de VS creëren door zich uit internationale instituten, gemeenschappen en overeenkomsten terug te trekken. China heeft een lange-termijn-strategie, terwijl de VS sedert vier jaar vooral improviseert en Mister NO speelt.

 Opportunisme

Reeds in mei 2018 sprak de Chinese president zo favorabel over blockchain, de digitale technologie waarmee zoveel meer mogelijk is dan er cryptomunten op te construeren. Maar ook praktisch is het land in de laatste stadia van een eigen CBDC, central bank digital currency. ´China promoot zijn digitale valuta van de centrale bank met een openbare weggeefactie van 1,5 miljoen dollar.´ Pas op: het land doet dit niet zomaar, want eens iedereen die nationale digitale munt gebruikt, wordt het nog zoveel makkelijker allen, alle 1,4 miljard Chinezen, te controleren. Dat is pas opportunistisch, nietwaar?!

Grijp het moment, grijp de kans

We zien het beide presidentskandidaten in de VS nog niet snel doen. Maar het kan hen op soortgelijke gedachten brengen. In ieder geval zien staten, eender welke en in eender welk stadium vandaag, een eigen cryptomunt niét voor het gebruiksgemak voor burgers. Betalen, ontvangen zal zoveel sneller kunnen digitaal, en daarbij biljoenen losmaken uit escrow. In nostro vostro rekeningen. Het zal een geweldige impuls geven aan nationale economieën en de internationale handel, wat midden in een economisch verschroeiende Coronacrisis bijna een must wordt. Denk aan financiële steun aan burgers en bedrijven, die in seconden ter plaatse komt. In ieders digitale portefeuille oftewel wallet. En dergelijke steunpaketten komen er nog, en nog in grotere mate, let op onze woorden. Vooreerst ziet China het voordeel van nog meer controle over een gigantische bevolking, en de VS…zien voorlopig niks. Weinig. De moeite niet waard. Dát is pas een gemiste kans?! We maken wel enig voorbehoud bij deze uitspraak: het is heel wel mogelijk dat terwijl we dit neerpennen, Noord-Amerika aan een inhaalbeweging bezig is in deze. We kunnen niet binnenshuis, in de executive rooms kijken vooralsnog. Laat staat precies weten wat er in het Witte Huis bedisseld wordt. Mijn take in deze is wel: het initiatief tot, zal hoogstwaarschijnlijk vanuit het OCC komen. Het Office of the Comptroller of the Currency. Een klein maar bijzonder machtig bureau met ene Brian Brooks (voorheen werkzaam bij cryptomakelaar Coinbase) aan het hoofd. Het OCC heeft de macht om het Congress, de Federal Reserve en eender welke monetaire instantie te passeren. Dat toonde dit bureau trouwens al met de beslissing afgelopen zomer 2020 om alle Amerikaanse financiële instellingen toe te laten cryptodiensten aan te bieden! We verwachten nog voor het einde van dit jaar méér van dergelijke pro-crypto en blockchain beslissingen. 

Biden en bitcoin

Niet voor en niet tegen

Donald Trump mag dan niet pro bitcoin zijn – hij bemoeit zich er niet veel mee maar laat vooralsnog begaan. Meer vraagt de cryptowereld eigenlijk niet, behalve dan snel een duidelijker wetgeving dan vandaag. Van Joe Biden is weinig bekend over zijn standpunten over digitale munten en blockchain. In die zin laat hij eigenlijk nog meer begaan – hij is ook nog niet aan de macht. Het is nog geen issue voor hem. Hij staat er niet positief en niet negatief over. Sommigen van zijn team hebben echter wel duidelijke voorkeuren. Over would be vice-presidente Kamala Harris: ´her team features Ryan Montoya, the former Chief Technical Officer of the Sacramento Kings, which is known as the NBA’s most tech-forward and crypto-friendly team. He is Harris’ Director of Scheduling and Advance, and will have the ear of the VP should Biden be elected.´ Nog een ander teamlid van Biden is Andrew Yang, die ook nog als Democratisch presidentskandidaat in de running was. Hij is uitgesproken pro crypto en blockchain: ´undoubtedly the most Bitcoin-friendly member of the Biden campaign team. Yang, who ran on a platform of universal basic income for Americans, is an entrepreneur with forward-thinking ideas on blockchain technology and cryptocurrency. As a candidate, for example, he proposed implementing a blockchain-based voting system once elected president. And after dropping out of the Presidential race, he launched a non-profit, Humanity Forward, to promote crypto-adjacent ideas such as UBI and the “data dividend.”´ Dus wie weet wordt het Joe Biden voor de komende vier (of acht) jaar, en legt hij zijn oor nog gewillig te luisteren bij zijn entourage. De beste raad die we aan managers, topverantwoordelijken en zelfs presidenten kunnen geven (en de slimsten doén dit ook): omring u met mensen die slimmer zijn dan u, en ook durven tegenspreken, wanneer u in de fout dreigt te gaan. We horen vaak van insiders in Witte Huis-kringen dat iedereen als de dood is voor The Donald, dus moeten er geen tekeningetje bij maken zeker…?

 

 

Vannacht om… uur debat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: