Amerikaanse presidentsverkiezingen: wordt de Coronacrisis bepalend?

Nog 41 dagen! ´There is no way to turn the world off. The pandemic dominates social media, newspapers, radio and television´, schrijft The New York Times. Geen manier om de wereld ´uit´ te zetten want Corona is all over the place, zoals dat heet. Verder meldt de kwaliteitskrant nog dat het een zware tol is om dragen voor een land, de VS in het bijzonder, voor zijn bewoners. Met 200.000 overlijdens veroorzaakt door COVID-19/het Coronavirus. De Amerikaanse economie weet er ook van en hoe. Het was voor de start van 2020 reeds in dit opzicht een reus op lemen voeten. Waarbij de Coronacrisis de spreekwoordelijke druppel is die de emmer deed overlopen. Hoe zullen de stemgerechtige Amerikanen kiezen op 3 november 2020. Zullen zij de zittende president verantwoordelijk houden, hem erop afrekenen? En dan op Joe Biden stemmen, in de hoop dat hij het beter gaat doen van 2021 tot 2024? 

(Worldometers.info)

Wereldwijd: 31.507.685 zieken. Overleden: 969.811. Trieste top 5: VS, India, Brazilië, Rusland en Peru. Nederland staat met 95.995 besmetten en 6.281 doden door Corona op plaats 38. Niet veraf van Zweden (40) en België (34). In een ellenlange lijst van alle landen van de wereld waarin je liefst niet hoog scoort….

Het recht eisen om…dood te gaan?

Niemand kan welke (Amerikaanse) politicus dan ook op enige manier verantwoordelijk houden voor de economische en menselijke ravage die een pandemie veroorzaakt. Een virus ontstaat, net zoals COVID-19, als een deus ex machina. In en uit de natuur. En de natuur kun je geen verwijten maken, dat spreekt. Maar mensen zoeken heel vaak naar schuldigen, verantwoordelijken. Wanneer ze iets beschouwen als een soort van onrecht. Er kwamen dan ook in de VS meer en meer groepen op die zelfs de nationale expert in virologie, Dr. Fauci, bedreigen. En zijn familie!! Die politici ook verwijten teveel naar dergelijke experten te luisteren, door bepaalde maatregelen op te dringen. Amerikanen bij uitstek houden van hun vrijheid, en worden niet graag iets opgelegd. Deze groepen zijn dan tegen quarantaine, mondkapjes, preventief sluiten van openbare gelegenheden, verboden op samenscholingen, beperking van reizen en zo meer. Bedoeld om de nog verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, worden deze dan gezien als onnodig. Nutteloos. En sowieso de persoonlijke vrijheid inperkend.

Ziek zijn is een luxe

Dat gaat rond in de media, op straat, met al dan niet gewelddadige betogingen. Want deze veelal rechtse groepen ontmoeten zo hun tegenstanders; groepen die dan wel voorstander zijn van preventieve maatregelen. We horen berichten van verplegend personeel dat bewaakt moet worden. De familie van genoemde Dr. Fauci die bedreigd wordt. Betogingen tegen gouverneurs van Staten die de inwoners dergelijke beperkende maatreglen willen opleggen. De hoofdbesogne van de protesteerders is dat de economie lam gelegd wordt. Langzaam maar zeker vernietigd wordt. Het niet mogen of kunnen werken, en zo hun dagelijks brood verdienen. Rechtse groeperingen schrijven we, tot wel anarchistische zelfs, maar we mogen de enorme en oprechte bezorgdheid van de meerderheid der antagonisten niet minimaliseren. Ook voor de Coronacrisis zat een meerderheid der werkende Amerikanen al in financieel nauwe schoentjes. Deze meerderheid heeft geen of weinig spaargeld om calamiteiten te overbruggen. En indien zij dan ook nog eens beperkt wordt in haar gaan en staan, in de mogelijkheid om veel en hard en vaak te werken… Tel daarbij de grote kost wanneer je in de VS ernstig ziek wordt. We schreven het op Biflatie al eerder en abosluut niet gratuit of zonder grond: ziek zijn of worden in de Verenigde Staten is een luxe. Als je werkgever jouw ziekteverzekering betaalt ben je wel goed af. Al zijn daarin nog gradaties van al dan niet verzekerd zijn. Moet je de premies zelf ophoesten is dat enorm duur. Ben je ten prooi aan een ernstige ziekte als onverzekerde dan kan dit jou financieel ruïneren.

De dood van Obamacare

Een groot deel van wat de vorige president, Barack Obama aan wetgeving naliet op dit vlak, de z.n. Obamacare, is door Donald Trump teruggedraaid. Dit soort gezondheidszorg voor alle burgers is bij ons in Nederland niks bijzonder. Maar in de VS was dit de eerste keer in de geschiedenis. Dankzij Obama dus. Maar e.e.a. zou in de winsten van de nationale verzekeringsmaaatschappijen snijden, en dat vindt president Trump not done. De werkloosheid loopt ondertussen in september 2020 in de tientallen miljoenen. Burgers, bedrijven en de overheid verdrinken haast in de schulden. Het BNP krimpt. De schuld wordt officieel nog aan COVID-19 gegeven, maar zoals reeds geschreven is dit maar de druppel die teveel kwam. Komen we terug op de hoofdvraag: of en in hoeverre gaan de kiezers Donald Trump op deze crisis in de breedst mogelijke zin, afrekenen? Waar erg weinig aandacht aan besteed wordt in alle media, MSM zowel als alternatieve media, pers, tv, is het volgende. Oud-president Obama (2009 tot 20 januari 2017) richtte een instantie op die dit soort ernstige gezondheidscrises moest opvangen. Pandemieën, epidemieën. Er was toen nog weinig reden toe, naar de wereld was ondertussen al meermaals getroffen door dit soort ziekten en virussen. SARS, Gekkekoeienziekte, Ebola en zo meer. Vooruitziend en dit zoals een goede huisvader (met 330 miljoen kinderen!) betaamt. Vandaag wel wat kostend maar misschien heel noodzakelijk in de toekomst. Zoals een verzekering weet u – je hoopt eigenlijk dat je die nooit hoeft te contacteren voor schade te melden en de hulp te vragen waarvoor je hebt afgedragen. Wel, in mei 2018 schafte president Trump deze instantie af.

De allergrootste blunder

Ze kostte teveel, leek niet erg van nut ook, dus: besparingen. Niet op Defensie bespaarde en bespaart hij. Wel dus op die gezondheids-voor-zorg van toen. Dus daarom ook was het land op geen enkele manier voorbereid op wat komen ging in januari 2020. En in alle ernst van maart tot september 2020, vandaag. Achteraf gezien was dit wel een enorme flater, iets wat hem wel zeker en vast verweten mag worden. Wat nog niet veel en vaak is gebeurd in de afgelopen periode. Als men dan toch als Amerikaanse burgers bij iets of iemand enige schuld willen leggen – ga eens aanbellen bij het Witte Huis. Ondergetekende lijkt het opdoeken en ontslagen van alle medewerkers van genoemde dienst een ongerfelijke daad. Die – daarvan mogen we gerust uitgaan – heel wat onnnodige zieken en doden heeft gekost. En er is nog geen einde of oplossing voor deze dieptragische crisis in zicht. President Trump belooft een vaccin ´very soon, maybe even before the elections´.

Tijd voor paniek?

Er zijn vier of vijf bedrijven die het verst staan in het ontwikkelen van zo´n virus, maar iedereen die hier ook maar iets van afweet zegt hetzelfde. No way dat er al zo vlug een werkend en veilig vaccin op de markt kan komen in 2020. Ondertussen weten we dan van journalist Bob Woodward (van het Nixon-Watergate schandaal) dat Donald Trump binnenskamers de ernst kende van het Coronavirus. Voor het de VS ook zou treffen en hoe. Maar dat hij naar buiten toe, in interviews en mededelingen in de media officieel het virus minimaliseerde. Als ´een griepje, no big deal´. Hij reageert hierop met: ´ik deed dat bewust, om geen paniek te veroorzaken´. Woorden van die strekking. Misschien is het anno september 2020 wel tijd voor paniek. Tijd voor een heel dringende heling van de Amerikaanse maatschappij. Op gezondheidsgebied maar ook op vele andere gebieden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: