Amerikaanse presidentsverkiezingen: Zoveel lessen te leren

Nog 15 dagen! Volgende timer telt de dagen, uren en seconden tot, live af. Businessam spreekt over ´Trumps desinformatie-, haat- en lastercampagne tegen de Bidens´ en die gaat ‘full speed’. Alweer, net als in 2016 tegen Hillary Clinton is de strategie: besmeur de tegenstander om er zo zelf ´schoner´ uit te komen. Geen echte, tastbare, welomlijnde plannen om de ontelbare uitdagingen waar de VS voor staan aan te pakken. Maar slechts met de vinger wijzen naar hoe het zogenaamd nog veel erger kan. Ik weet niet of het ook ditmaal gaat werken, maar denk van niet. Dat Obamacare bijna helemaal teruggedraaid werd maar er in de afgelopen vier jaar géén alternatief op poten staat, is de schuld van Democratisch Voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Dat er géén tweede Corona-steunpakket is gerealiseerd – idem dito. Wanneer reporters hem vragen stellen over het hoogste aantal doden en besmettingen ter wereld in het land, beweert hij dat het zonder zijn ´fantastische´, ´geweldige´ maatregelen er tien keer zoveel zouden zijn. Reageer daar maar eens op als journalist. Het zijn antwoorden waar je geen greep op kan krijgen. Omdat ze gratuit zijnm onbewijsbaar en naast de kwestie. Dat zagen we anderhalf uur lang weer tijdens Trumps ´town hall meeting´. Jawel er kwamen tal van vragen uit het publiek, maar er volgden géén tastbare antwoorden vanuit Trumps mond. Niets wat fout liep en loopt is Donalds schuld, en zonder hem zou het allemaal veel erger zijn. Eat that, mister journalist! Op maandag 19 oktober 2020 is de wereld de 40 miljoen besmetten gepasseerd en de 1,1 miljoen doden door Corona. In de VS zijn dat er 8,3 miljoen en 225.000 respectievelijk. Nederland dan: 228.234 besmettingen en 6751 overlijdens. Alle grafieken over het virus, COVID-19 gaan nog steeds de hoogte in, met nog geen plateauvorming in zicht. 

Lessen te leren

Beseft het Westen hoeveel achterstand het economisch is opgelopen tegenover het Oosten, Azië, China dan in het bijzonder? Hopen wij nog tevergeefs op een V-vormig herstel? China deed het, China realiseert het: ´The Chinese economy surged 4.9 percent in the July-to-September quarter compared with the same months last year, the country’s National Bureau of Statistics announced on Monday. The robust performance brings China nearly back up to the roughly 6 percent pace of growth that it was reporting before the pandemic.´ Kijk, wanneer mijn buurman het materieel duidelijk beter doet dan mijn gezin, dan ga ik toch vergelijken – wat doet hij anders dan wij? Zelfs al woont die buurman helemaal aan het eind van de straat. In Nieuw-Zeeland is de vrouwelijke premier zo geliefd dat ze met een volledige meerderheid aan een tweede termijn begint. De bevolking looft haar menselijkheid, warmte, bezorgdheid voor álle Kiwi´s, en in het bijzonder haar adequate aanpak van het Coronavirus. Waarom doen alle Europese landen en Noord-Amerika, ja zelfs de meeste landen ter wereld het zoveel slechter? Zijn daar geen lessen uit te trekken, valt er dan niet zoveel te leren van daar waar het op zovele vlakken beter gaat? Dit is wat ons Westen betreft ook geen hoopgevend bericht: de kredietwaardigheid van het VK is lager gezet wegens de ´weakening economy, Brexit woes and coronavirus shocks´. 

Eigen boezem eerst

Michael Moore deed het, letterlijk, naar die naties reizen die het beter doen dan zijn land. Het was ludiek, jawel, maar tegelijk bloedserieus bedoeld. Dit specifiek wat de VS betreft, maar wij als Nederlanders zouden vast ook zo´n lijstje kunnen samenstellen. Leren van wie het beter doet, leren van waar het beter gaat. In eigen boezem tasten, Trump zou hier ook beter lessen uit trekken dus. Dit nam Michael zoal mee uit het buitenland:

Wikipedia.org: Moore bezoekt een aantal landen om te laten zien welke maatschappelijke hervormingen en voorzieningen volgens hem in de Verenigde Staten doorgevoerd moeten worden. De onderwerpen zijn arbeidsrechten, onderwijs, drugsbeleid, juridische systeem en gezondheidszorg.

De volgende landen worden besproken:

  • Italië: Arbeidsrechten, arbeidsomstandigheden, doorbetaalde vrije dagen, dertiende maand en doorbetaald zwangerschapverlof.
  • Frankrijk: Schoollunch en seksuele voorlichting.
  • Finland: Onderwijs zonder huiswerk en standaardtesten.
  • Slovenië: Onderwijs zonder studieschulden.
  • Duitsland: Arbeidsrechten met het evenwicht tussen werk en vrije tijd. Ook de omgang met het verleden van Nazi-Duitsland wordt behandeld.
  • Portugal: Drugsbeleid, gezondheidszorg en de afschaffing van de doodstraf.
  • Noorwegen: Humane gevangenissysteem.
  • Tunesië: Vrouwenrechten, abortus en de rol van vrouwen in de Tunesische Revolutie.
  • IJsland: Vrouwen in de politiek en de vervolging van bankiers na de IJslandse bankencrisis.´

Veni vidi vici – maar vooral: ik maak de ander zwart

Dit is de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer.

Gretchen Esther Whitmer (Lansing, 23 augustus 1971) is een Amerikaanse politica van de Democratische Partij. Sinds januari 2019 is zij de gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan. Op 8 oktober 2020 werd bekend dat zij is ontsnapt aan een ontvoering door Wolverine Watchmen. Op 1 januari 2019 werd zij ingezworen voor het Capitool van Michigan in Lansing, als opvolger van de Republikeinse gouverneur Rick Snyder. Whitmer is na Jennifer Granholm (2003-2011) de tweede vrouwelijke gouverneur in de geschiedenis van de staat. Ze verklaarde zich vooral te willen focussen op onderwijs en infrastructuur, en dat is ook precies wat ze deed. Op het gebied van anti-Coronamaatregelen is ze streng, en precies dat zint president (nog luttele weken) Trump dus niet:

The President mentions the Governor of Michigan, the crowd chants lock her up, and the President says lock them all up

To stimule or not to stimule, that is the question

Democraten en Republikeinen raken het maar niet eens over een tweede Corona stimulus hulppakket/bedrag voor Amerikaanse burgers en bedrijven. De eersten willen tot 2,2 biljoen dollar gaan, maar president Trump slechts tot 1,8 biljoen dollar. Al laat hij de laatste dagen daarvoor toch een kleine opening. My take? Hij zal op het allerlaatste moment ja zeggen en zogezegd tot ´redder van de natie´ gekroond worden. Al zal hij die kroon dan wel zelf opzetten. Donald steekt vaak en veel veren op de eigen hoed. (Ook al zijn het soms andermans veren). Nancy Pelosi, de Democratische Voorzitstere van het Huis van Afgevaardigden, geeft de president tot morgen, dinsdag 20 oktober 2020 of er kan geen deal meer komen voor verkiezingsdag, 3 november 2020.

Great/Not Great?

Is het u ook al opgevallen dat er meer en meer met afkortingen gewerkt wordt, vooral dan op sociale media? MAGA is zo´n afkorting, deze dan van een van de vele indoctrinerende slogans waarmee Donald Trump tracht in de hoofden van het kiesgerechtigde publiek te dringen. Die hoofden dan voornamelijk waar nog ruimte zat is (´t zijn er véél in de States). De kreet staat voor Make America Great Again. (Op een televisiezender bij onze Belgische buren liep voor afgelopen zomer een tijd lang Make Belgium Great Again; al ging dit wel over inderdáád het land beter maken, op tal van gebieden). Dat is vast nodig, alleen al maar volgens Peter Schiff. Kijk hoe hij onderstaande video benoemt: Amerika is nooit eerder minder groot geweest dan nu! Wat durft deze partypooper nou te poneren (zijn Euro Pacific Bank in Puerto Rico ligt trouwens sinds zondag 18 oktober 2020 onder gerechtelijk vuur met de beschuldiging van verdacht geld witwassen)? Heeft president Trump dan soms niet Amerika eeuh… nou ja, wat heeft hij allemaal wel voor mekaar gekregen? Onder tegenwerking van álle media, de MSM moet u denken! De grootste belastinghervorming aller tijden in de VS erdoor gekregen. (Dat dit hem en zijn bedrijven ook tientallen miljoenen heeft opgeleverd…nou ja). Hij heeft eeuh…véél getwitterd! Héél veel; zoveel dat je zou denken ´waar haalt hij de tijd nog om het land te besturen´. Maar zo´n kei is hij wel hoor. Verder dan. Donald Trump heeft…veel golf gespeeld! Niet kleinerend over doen, zijn handicap in het deftige, rustgevende, relaxerende golfspel is er fel op verbeterd. Nog, nog. De president heeft zo goed als compleet Obamacare afgebroken! Dat is momenteel wat sneu voor de slordige 10 of 20 miljoen burgers die daardoor betaalbare gezondheidszorg kregen, veel van hen voor de eerste keer in hun leven, maar! Maar zijn plan – dat hij de afgelopen vier jaar nog niet toonde – zal zoveel beter zijn, zoveel eerlijker, zoveel goedkoper ook (ja, voor de verzekeringsmaatschappijen vast!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: