Amerikaanse presidentsverkiezingen: Biden het dichtst bij de overwinning (continu updated)

Dat is: wanneer we zoals een paar grote Amerikaanse nieuwszenders de staat Arizona meerekenen. 11 Kiesmannen brengen hem dan op 264. Bijna aan de benodigde 270 kiesmannen. Andere zenders houden het nog op de 253 kiesmannen voor Joe Biden. De stemmen in Arizona zijn voor bijna 90 procent geteld en er kunnen eigenlijk nog weinig verrassingen daar zijn. Donald Trump heeft nog slechts 214 kiesmannen binnen. Voortvarend als hij is riep hij zich de afgelopen nacht meermaals uit tot winnaar van Staten. Onterecht naar blijkt want bepaalde Staten zijn naar Biden gegaan, of de stemmen zijn nog lang niet geteld. We kijken naar wat nog kan, de reële mogelijkheden voor beide kandidaten. Want theoretisch kan Donald ook nog winnen, al is het erg onwaarschijnlijk. (Dit verkiezingsblog wordt sinds donderdag 5 november 2020 aangevuld, en we hopen u de nieuwe president van de VS snel, liefst nog deze vrijdag 6 november te kunnen voorstellen.) Donderdag 08:30 Europese tijd. Spannend! 

Kansen

In 6 staten zijn de stemmen nog niet allemaal geteld, maar die komen naar alle waarschijnlijkheid vandaag binnen, in de loop van donderdag. 

Arizona: goed voor 11 kiesmannen en Biden staat 3,4 procent voor. Sommige Amerikaanse nieuwszender tellen deze als verworven, vandaar de 264 kiesmannen voor Joe Biden

Nevada: 6 kiesmannen met een lichte voorsprong van 0,6 procent voor Biden. Deze 6 is alles wat Biden nodig heeft om president te worden.

In Pennsylvania, Georgia, Alaska en North Carolina staat Trump op een voorsprong van 1,4 procent tot 29,9 procent. Met respectievelijk 20, 16, 3 en 15 kiesmannen te winnen. Donald Trump verwierf nog slechts 214 kiesmannen op moment van schrijven. Zelfs alle vier deze staten erbij geteld, in geval van overal winst, komt Donald nog pas aan 268 kiesmannen. Wat niét voldoende is want geen 270… Daarom is het van het grootste belang voor Trump om in Nevada alsnog te winnen, en dat kan ook nog. Wel is het zo dat eens Nevada aan Biden wordt toegewezen, en alle nieuwszender de Arizona resultaten erkennen, een overwinning voor Donald Trump onmogelijk wordt. Ergo: de kans is heel groot, zoals we al van in het begin van de strijd poneerden, dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten wordt. 

Oproer

Die was er in verschillende grote steden vannacht. Of is, want het is naargelang de regio nog 3 uur ´s nachts of rond dat uur. Twee kampen staan hier tegenover elkaar, en naargelang de dag verder gaat. Het ene met borden: Alle stemmen tellen. Het andere: Stop het tellen. Dat is ook wat Trump meermaals geëist heeft (zonder gronden of bewijs), op vermoeden van fraude. Dat wordt in alle betreffende staten fel tegengesproken. Verspreide lichte oproer en chaos nog, maar wat eens duidelijk zou worden dat Trump geen enkele kans meer heeft op een overwinning? Komen er hertellingen, processen waarmee hij gedreigd heeft, tot in het Hooggerechtshof misschien…?

De winst voor Biden in Arizona (11 kiesmannen) komt nog dichterbij, met 82 procent van de stemmen reeds geteld. De voorsprong onder de reeds getelde stemmen voor Biden is opgelopen tot 3,4 procent. De 264 kiesmannen zullen dus naar alle waarschijnlijkheid hiermee snel bevestigd worden. Maar sommige nieuwszenders zijn voorzichtiger en houden het op 253 voor Biden (en 214 voor Trump). 

Update om 10:45 van de stand in de zes cruciale staten:

Trump-activisten verzamelen voor telbureau´s. We zouden niet graag in de plaats van de tellers zijn, als of wanneer ze winst voor Biden declareren…

´Trump files lawsuits to stop vote count in Georgia, Michigan, Pennsylvania´

Ach, het is enerzijds een wanhoopspoging, ultieme poging om nog te winnen, vanwege het Trump kamp. Anderzijds hoor je van die kant nu continu de woorden ´fraude´, ´bedrog´ en het ´stelen van stemmen´. Om zich in te dekken tegen een waarschijnlijk verlies. Dit kunnen ze eeuwig blijven volhouden. Dit is wel gevaarlijk voor de acceptatie van Joe Biden als hij inderdaad president wordt, door heel de natie. Die tweedeling probeert hij in speeches te sussen, gerust te stellen. Hij herhaalde dat er voor hem geen blauwe of rode staten bestaan – alleen Verenigde Staten. Biden belooft een president voor álle Amerikanen te zijn. Maar dan moet hij wel, in geval hij president wordt, ook door de Trump-aanhangers aanvaard worden. 

Een hertelling eisen is wettelijk toegestaan hoor, indien het verschil tussen beide kandidaten minder dan één procent is. 

In het beslissende Nevada is de voorsprong van Biden op Trump 2,2 procent van de stemmen. Met 50,3 procent voor Biden en 48,1 procent voor Trump. De staat telt voor 6 kiesmannen en kan Joe meteen de overwinning schenken. Hij heeft er slechts nog 6 nodig met 264 kiesmannen verworven (waar de meeste tv zenders het nu wel over eens zijn). Trumps kansen op victorie en four more years? Daarvoor moet hij Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Georgia winnen. De kansen zijn dus wel erg ongelijk, maar in theorie kan alles nog gebeuren…

Klimaatakkoord no more

Sinds gisteren, 4 november 2020, is het land officieel uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt. Volgens een beslissing van president Trump in juni 2017. Hij gelooft niet in klimaatverandering, terwijl een meerderheid der wetenschappers dit verschijnsel wel erkent. Trump gelooft dat het sowieso een natuurverschijnsel is, als het al zou betaan. De wetenschappers, die op dit alles iéts langer gestudeerd hebben, wijten de opwarming die reëel is, aan het menselijk gedrag. Indien Biden president wordt zal hij de Verenigde Staten opnieuw engageren in dit Klimaatakkoord. Zoals Trump het meeste van wat Obama verwezenlijkte heeft teruggedraaid, zal Biden in dat geval ook Trumps acties teniet doen.

De situatie om 11:30 in de nog niet besliste, aan één van de kandidaten officieel toegewezen 6 staten (hoewel verschillende grote tv zenders in de VS Arizona reeds voor Biden rekenen, en hem 264 kiesmannen toedienen in plaats van 253):

´De tussenstanden in de beslissende swing states:
Biden: 253 kiesmannen
Trump: 214 kiesmannen

Nevada
 (6 kiesmannen) – 75 procent van stemmen geteld

 • Biden – 49.3 procent van de stemmen (588.252)
 • Trump – 48.7 procent van de stemmen (580.605)


Arizona (11 kiesmannen) – 88 procent van stemmen geteld

 • Biden – 50.5 procent van de stemmen (1.469.341)
 • Trump – 48.1 procent van de stemmen (1.400.951)


Georgia (16 kiesmannen) – 98 procent van stemmen geteld 

 • Biden – 49.2 procent van de stemmen (2.407.589)
 • Trump – 49.6 procent van de stemmen (2.430.156)


North Carolina (15 kiesmannen) – 94 procent van stemmen geteld

 • Biden – 48.7 procent van de stemmen (2.655.383)
 • Trump – 50.1 procent van de stemmen (2.732.084)


Pennsylvania (20 kiesmannen) – 89 procent van stemmen geteld

 • Biden – 48.1 procent van de stemmen (3.051.565)
 • Trump – 50.7 procent van de stemmen (3.215.983)´

De hele wereld kijkt toe naar de ontwikkelingen rond de presidentsverkiezingen in de VS, dus niet alleen u en ik! In Singapore bijvoorbeeld:

Records

De opkomst is met 65 procent van de Amerikanen die kiesgerechtigd zijn een record dat teruggaat tot in 1960. De popular vote voor Biden, gewonnen, is ook historisch met meer dan 70 miljoen stemmen en dus nog hoger dan Obama reeds als record scoorde. Amerika vindt dit dus héél belangrijke verkiezingen, en heeft een voorkeur voor Joe Biden…!

15:15. De eerste staat die Biden de nog benodigde kiesmannen (6) kan geven is Nevada. Al 86 procent of nog maar 86 procent van de stemmen is geteld. Joe leidt daar met 49,3 procent tegenover Trump met 48,7 procent. Dus wel erg nipt. Een andere staat komt ook in het vizier en dat is Georgia met 16 kiesmannen. Meer dan genoeg meteen. Daar staat hij slechts 0,4 procent achter op Donald Trump, is slechts 86 procent van de stemmen al geteld, en nog 222.496 te tellen. Ook hier kan het nog beide kanten op.

Geen spoor van bedrog of fraude

We horen dat Donald Trump erg moe is, en hij heeft zich ook sinds de verkiezingsnacht van dinsdag op woensdag niet meer laten zien. Hij heeft nogal wat commentatoren geschokt door zich – veel te vroeg en zonder dat alle stemmen geteld waren en nergens op gebaseerd – tot overwinnaar uit te roepen. Ook komen er nogal wat verantwoordelijken van stembureau´s en gouverneurs naar buiten om met klem tegen te spreken wat Trump nog beweerde. Nog voor de verkiezingen zouden beginnen zei hij al dat indien de Democraten zouden winnen, dat alleen zou kunnen door fraude te plegen. Er zijn echter geen bewijzen voor, het is weer alleen een bewering, een voordevuistweg er uit gooien. Zo kennen we Donald wel, want dit is nu eenmaal zijn stijl.

Breaking news van The New York Times: Key states will release more vote counts today after new tallies showed tighter margins in Georgia, Pennsylvania and Arizona. Here’s the latest. 

Today, vandaag, dat is: volgens Amerikaanse tijd. We nemen er even de cijfers van Worldometers.info bij over de Corona pandemie. Gisteren kwamen er 109.000 besmettingen bij in de VS en 1200 overlijdens.

Trump zou toch een persconferentie geven, hopelijk kunnen we die hier weergeven straks… Ondertussen heeft Jeff Bezos, ´s werelds rijkste man als oprichter van Amazon, voor 1,8 miljard dollar aandelen verkocht van het bedrijf. Voorziet hij een forse beursdaling eens de winnaar van de presidentsverkiezingen bekend wordt? Of heeft hij gewoon wat cah nodig; we lezen het hier. Deze YouTuber vraagt zich af wat de verkiezingsuitslag zal betekenen voor aandelen Tesla. Biden is immers absoluut pro groene energie en heeft daar ingeval van verkozen te worden, een fortuin voor over:

De Trump entourage zet door met een rechtszaak om het tellen in Nevada te stoppen:

´…to stop count of “improper votes”‘(?)

Een geval van massa-hysterie? ´Het´ is de straten opgegaan:

De stem van het gezond verstand – Dr. Ron Paul, voorstander van gezond geld, goud dus, een goudstandaard, al heel zijn politieke leven:

19:15. De hoofdverantwoordelijke voor het tellen in Nevada geeft een update en het gaat er nogal bitsig aan toe:

Kunnen de Amerikanen nog wel verenigd worden na vier jaar Trump, vraagt men zich hier af. Men mist een unificerende persoon, is zo´n beetje de conclusie, net zoals ik al eerder schreef. Dat kan ene Trump nooit van zijn leven zijn dus:

Aandoenlijk, angstaanjagend en tegelijk beetje zielig, de Trump aanhangers/activisten:

Dat krijg je nu wanneer je tweedracht zaait tussen een volk, om er zelf beter van te worden:

Een update over het tellen in Georgia:

De tweedracht, tweesplitsing van een volk in woord en beeld:

Joe Biden geeft een persconferentie, vooral om de gemoederen te kalmeren, te bevestigen dat alle stemmen moeten geteld worden, en om nog wat geduld te vragen:

Vrijdag 6 november. 11:40. Donald Trump doet wat hij al zo vaak deed: beweren, beschuldigen, verwarring zaaien en verdeling – altijd zonder bewijs. Liegen, halve waarheden en overdrijven, van hem wordt het door een flink deel van al zeker de Amerikanen aangenomen. Fraude met de stembiljetten dus vanwege de Democraten dus, deze keer. Neen, Trump kan niet tegen verlies, is een usurpator van de bovenste plank en merkt dat toch niemand hem kan stoppen. Of… Joe Biden? De stemmen in de cruciale staten worden nog steeds geteld. Modern en up to date allemaal ook hé, zo´n kiessysteem, organisatorisch en praktisch?

´Donald Trump gaf in de perszaal van het Witte Huis zijn eerste toespraak sinds woensdagochtend. ‘Als je de wettelijke stemmen telt, win ik makkelijk. Als je de illegale stemmen telt, kunnen ze de verkiezing van ons stelen.’ Verschillende tv-zenders stopten de uitzending van de onware en ongeziene claims.´ Tja, de man mag beweren en volhouden wat hij wil, hij zal door een flink deel van Amerika geloofd worden, en daarin ligt het gevaar ook. Donald Trump kan dit heel lang rekken, en hij heeft niets te verliezen. Want president of niet straks, hij heeft toch gewonnen.

Biden ligt met een heel kleine voorsprong van 917 stemmen voorop in Georgia, met reeds 99 procent van de stemmen geteld in die staat. Wanneer deze voorsprong aanhoudt, wint Biden er 16 stemmen bij, wat hem van 253 op precies 269 kiesmannen zou brengen. Op een zucht van de 270 nodig voor de nieuwe president van de VS. Hij of Trump zullen in ieder geval een bijzonder verdeeld land moeten besturen, temidden van de ergste pandemie in de States ooit en een mega-economische crisis…

Bekroond filmmaker Michael Moore, nog een grote fan van Donald…NOT!

13:45. Het oeroude, archaïsche kiessysteem van de VS. Waar ´heel de wereld jaloers op is´? Een lachertje en puur amateurisme is. Twijfel en manipulaties nooit uitgesloten (wel minimaal en eventueel, maar toch). Traag vooral ook. Hebben ze daar al eens van het Europese Estonia gehoord, Estland, waar men reeds 15 jaar perfect stemt via internet met een digitale ID? Of van blockchain, het allerbeste en onfeilbare digitale systeem? Dan moet je wel technologisch up to date zijn en blijven natuurlijk. Vroeg of laat moet het daar toch van komen hoor. Maar voor nu hebben ze ´t daar te druk voor, op vrijdag 6 november 2020, kijk maar:

17:40. ´Georgia’s Secretary of State Brad Raffensperger is expected to provide an update on the vote count in the state after Joe Biden took a lead in the counting of outstanding ballots in Pennsylvania and Georgia on Friday morning´. Eens alle stemmen geteld, alvast in Georgia, zal het verschil tussen beide kandidaten zo klein zijn dat er een hertelling zal plaatsvinden. Ondertussen is er hier geen sprake van vergissingen of fouten of fraude, aldus deze verantwoordelijke:

Ondertussen nog geen verandering in de situatie, het tellen in de cruciale staten gaat verder, de stand is nog altijd 253 kiesmannen voor Biden en 214 voor Trump. Biden hoeft nog slechts één of twee staten binnen te halen. Bijvoorbeeld Pennsylvania met 20 kiesmannen, om tot nieuwe president van de VS benoemd te worden. Donald Trump daarentegen moet er minstens vier binnenhalen om aan de vereiste 270 kiesmannen te raken. Nooit in de geschiedenis heeft een presidentskandidaat – Joe Biden – zoveel stemmen gehaald: 73,9 miljoen stemmen. Donald Trump komt dan op de tweede plaats met bijna 70 miljoen. Wel tellen alleen het aantal kiesmannen, en daar is om 18:00 onze tijd nog geen verandering in: 253 tegenover 214 voor Biden en Trump. Wel leidt Biden de stemmen tot nu toe in staten waar dat niet verwacht werd: Georgia en Pennsylvania. Omdat nu nog slechts stemmen per brief geteld worden, is de meerderheid daarvan een Democratische stem. Joe Biden vroeg om te stemmen per post en zich wegens Coronagevaar niet naar de stembureau´s te begeven. Donald Trump vroeg het publiek toch in persoon te gaan stemmen, wat zijn aanhangers duidelijk ook deden. De fysieke stemmen gaven Trump eerst voorsprong, maar nu komen alleen nog poststemmen erbij, en dat geeft Biden een grote inhaalbeweging.

Verwarring over ´valse´ of ´foute´ stemmen?! Volgens iemand in zijn entourage is de agenda van de president reeds 3 dagen leeg. Hij zit voor de TV en komt alleen naar buiten wanneer hij de pers iets wil meedelen, zegt deze bron. Normaal is de agenda van elke president voor heel de dag, elke dag, gevuld. Wie bestuurt het land tijdens de afgelopen drie dagen? Let wel: Donald Trump blijft nog 75 dagen in office, president van de VS, tot de nieuwe ingezworen wordt, al kan dat ook Trump zelf zijn. Het duurt onwaarschijnlijk lang voordat in een van 5 cruciale staten alle stemmen geteld worden. Tot hier iets van over naar buiten komen, sluiten we dit blog af. Tot morgen met hopelijk meer klaarheid.

De toekomst: anders en beter?

Het is maar een amateuristisch gedoe, voor zo´n technologisch hoogstaand land (in naam toch nog). In het jaar 2000 duurde het (Bush versus Gore) wel een maand vooraleer een president bekend was. Uiteindelijk gaf Al Gore het op en verklaarde zich verslagen, om het land niet nog langer in limbo te laten. Bush won met een paar honderd stemmen. Nogal wat stemmen (letterlijk dan) gingen op dat dit niet correct verlopen is. Er zou geen twijfel mogen bestaan, noch oponthoud en onzekerheid over een uitslag. Dit lijkt wel Congo of Zimbabwe, een grote, wereldnatie onwaardig! In 20 jaar is dit manuele kiessysteem nog meer verouderd. Er IS internet hoor (kijk naar hoe Estland het doet, al 15 jaar). Er er BESTAAT blockchain hoor (het systeem van de toekomst dan…?) Tot morgen!

Eén reactie

 1. Ik vraag me af of iedereen die gestemd heeft op Biden en / of staat te juichen bij zijn waarschijnlijke overwinning beseft wat hij gedaan heeft. Met Biden aan de macht zal het verval van de VS en het westen flink versneld worden en de finale klap enorm zijn. Vooral vanwege de draconische cornamaatregelen welke hij van plan is in combinatie met de stimulussen welke nodig zullen zijn om sociale onrusten te voorkomen. Gevolg: een compleet verwoeste economie + valuta. Ook zal onder zijn beleid de overheid groter worden en het globalisme in ere hersteld worden waardoor naar verwachting de laatste overgebleven industrie kappot zal gaan of uit zal wijken naar een ander land.

  Verder denkt Biden het land te kunnen verenigen, maar hij zal er snel achterkomen dat grote delen van het land helemaal niet op zijn agenda zullen zitten te wachten, en al helemaal niet wanneer de mensen erachter gaan komen wat die voor hen gaat inhouden. Zo klinkt het voor de mensen aan de Oost- en Westkust leuk dat er eindelijk wat aan Corona en het klimaat gedaan gaat worden. De inwoners uit de binnenlanden zullen gaan zien hoe hun economieën door de lockdowns en uitfasering van fosiele brandstoffen helemaal naar de vernieling gaan. En dan hebben we het nog niet over het opdringen van progressieve waarden aan deze conservatieve gebieden…

  Ik denk dat vanwege de bovenstaande redenen de kans groot is dat de VS tijdens de eerste ambtstermein van Biden kan gaan vallen. Ik zeg niet dat onder Trump alles geweldig is en dat die val er niet zal kunnen gekomen. Wel denk ik dat onder Trump de val trager en veel minder ernstig zal zijn. Zo is zijn beleid erop gericht de economie z.s.m. te openen waardoor het land weer op eigen benen kan beginnen te staan en minder aan het infuus zal moeten liggen van stimulussen. Daarnaast is zijn beleid erop gericht om zoveel mogelijk productie terug te halen i.p.v. het weg te jagen met linkse utopieen. De gevolgen van het verliezen van de wereldhandelsmunt zijn immers een stuk kleiner als je als land zelf op je benen kan staan. Vandaar dat ik denk dat de mensen die nu staan te juichen dat Trump binnenkort weg is daar binnenkort heel erg spijt van gaan krijgen. Alleen jammer voor de andere 50% van de kiezers welke dit wel aan zagen komen en verstandig gestemd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: