Amerikanen nemen veel geld op begin 2013

7

Volgens een rapport van de Federal Reserve wordt er veel geld van de spaarrekeningen gehaald door de Amerikaanse burgers. Sinds de aanslagen van 9-11 zijn er niet zulke grote geldopnames gezien. In de eerste week van 2013 is er 114 miljard dollar van de rekeningen van de 25 grootste banken gehaald. Hierdoor zijn de tegoeden afgenomen tot 5,37 biljoen dollar, aldus rapport van de Fed. Sommige financiële experts zeggen dat het einde van de Transaction Account Guarentee verzekering (zeg maar een soort van hypotheekgarantie) de voornaamste reden is voor de opnames. Het geld is immers niet langer door de overheid gegarandeerd.

Anderhalf biljoen dollar

Deze verzekering is na de kredietcrisis in 2008 geïntroduceerd om het bankensysteem te ondersteunen. De omvang van de maatregelen is een kleine anderhalf biljoen met een limiet tot $250.000,- per burger. De bedoeling was om de kleinere banken te helpen, waarbij de bedenkers van deze verzekering uitgingen van het feit dat de grotere banken zichzelf zouden kunnen redden.

Verhoging schuldenplafond niet oneindig

Wanneer men dit op de achtergrond ziet van de perikelen rondom de verhoging van het schuldenplafond, zou je ook kunnen concluderen dat men die verhoging toch anders opvat dan de media ons wil doen laten geloven. Namelijk dat de Amerikaanse bevolking het wederom verhogen van die grens als het bewijs ziet dat dit onmogelijk tot in den treure kan worden volgehouden. Lees hier verder.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie