Analist Société Générale: ‘Aandelen gaan crashen, hyperinflatie op komst’

5

edwardsDe Franse Société Générale heeft wereldwijd zo’n 120.000 mensen in dienst en één van die werknemers is Albert Edwards. Deze analist verwacht dat er in de komende tijd veel zaken zullen gaan veranderen op een nogal negatieve manier. Albert ‘US housing market optimists are Nuts’ Edwards verwacht namelijk dat de aandelenmarkten flink zullen gaan dalen. De S&P500 staat momenteel nog rond de 1850 punten, maar volgens Edwards zullen Amerikaanse aandelen crashen, waardoor de S&P op een niveau van 450 punten terecht zal komen. Voordat het koersdoel van Albert Edwards werkelijk wordt, zou de S&P 500 zo’n 75% moeten dalen.

Het statement van Edwards

Dit is wat de analist schreef in zijn recente statement: “My working experience of the last 30 years has convinced me that policymakers’ efforts to manage the economic cycle have actually made things far more volatile. Their repeated interventions have, much to their surprise, blown up in their faces a few years later. The current round of QE will be no different. We have written previously, quoting Marc Faber, that “The Fed Will Destroy the World” through their money printing. Rapid inflation surely beckons. But that will not occur without firstly a Japanese-style loss of confidence in policymakers as we dive back into recession and produce dislocative market moves.” Kort samengevat; niet eerder is Edwards, in zijn 30-jarige loopbaan, zo overtuigd geweest van het feit dat centrale banken door hun geldcreatie de wereld gaan vernietigen.

Inflatie, hyperinflatie, deflatie?

Voor wat betreft de toekomst voor inflatie en deflatie is de analist geswitcht ten opzichte van een paar jaar geleden. Edwards schaart zich niet meer achter de meningen van het deflatiekamp. Twee 2 jaar terug dacht hij dat er zware deflatie op komst was, maar omdat de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken zijn doorgegaan, kiest hij nu voor het hyperinflatie scenario.  Komt niet helemaal overeen met zijn gedachte over de aandelenmarkten, want die zouden, juist bij hyperinflatie, toch aardig bescherming kunnen bieden.

Goud naar $10.000 per troy ounce

Dit is meer in de lijn der hyperinflatie. Maar voor het zover is, zou de goudprijs dan nog wel even zo’n 682% moeten stijgen. De huidige waarde van een troy ounce goud schommelt momenteel rond de $1.465. Dat is al weer ruim $100 boven de low na de grootste goudcrash in de afgelopen 30 jaar. Edwards verwacht dat de yields op obligaties verder zullen gaan dalen. Dit komt volgens hem doordat beleggers door de daling van onder andere de aandelen, op zoek gaan naar investeringen die altijd een veilige haven zijn geweest, zoals staatsobligaties. De rente van Amerikaanse 10-years zal volgens Edwards naar de 1% dalen. Dat ligt ruim 40% onder de huidige yield van 1,69.

Korrel zout

Het is niet voor het eerst dat de doemdenker verwacht dat het binnenkort einde oefening is. In februari 2010 voorspelde Edwards dat de eurozone uiteen zou vallen door de Griekse schuldencrisis. Ruim 3 jaar later heeft Griekenland nog steeds enorme economische problemen, maar betalen ze wel nog steeds met de euro (door de nodige bailouts, dat wel). Ook in 2011 kwam hij met een soortgelijke waarschuwing. Toentertijd zou de crash worden veroorzaakt doordat de Federal Reserve na QE2 niet verder zou gaan met een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming (QE3), wat overigens natuurlijk wel is gebeurd. Wat niet is kan natuurlijk nog komen, maar laten we de voorspelling van deze analist wel met een korrel zout nemen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie