Anno 2013: In onzekere tijden op zoek naar houvast

Wie in deze tijden duidelijkheid zoekt raakt snel verdwaald in een doolhof van berichten, meningen, opinies en standpunten. Wat de media betreft vieren copy en paste hoogtij. Echte analyses vergen veel speurwerk, kritisch vergelijk en behoorlijke vaardigheden om door de bomen het bos te blijven zien. Dagenlang onderzoek en de enorme vluchtigheid van het nieuws passen eigenlijk niet meer bij elkaar. De waan van de dag regeert met als gevolg dat velen afhaken, het wel goed vinden of juist hun heil zoeken in geweld als uiting van algemene onvrede en feitelijke hulpeloosheid.

houdvast

Confrontatie met onzekerheid

We hebben vele jaren geleefd in de veronderstelling van een maakbare, vrij zekere en dus voorspelbare westerse samenleving. Morgen zou net als vandaag of zelfs beter zijn. Door de samenloop van crisissen, en het blind willen blijven voor demografische en andere ontwikkelingen, zijn we nu in een periode van snel groeiende onzekerheden terecht gekomen. Elke dag wordt duidelijker dat morgen er wel eens heel anders uit kan gaan zien dan vandaag. Dat de periode 1970-2005 onvergelijkbaar zal worden met die van 2005 tot 2040.

Economische groei en consumentenvertrouwen

De mainstream media zijn een willige speelbal van politici en de economisch machtigen. Het gaat weer beter, er is meer consumentenvertrouwen. Een tegenvaller in de belastinginkomsten van ruim acht miljard, had Rutte naar eigen zeggen al zien aankomen, en zal niet leiden tot hogere belastingen. Ook de nu 3,3% begrotingstekortgrens gaan we gewoon halen. Don’t worry – be happy.

Deflatie en inflatie tegelijk

Bedrijven gaan bij bosjes failliet en de werkloosheid neemt met de dag toe. Naar goederen en materialen, die we niet dagelijks nodig hebben, is nauwelijks vraag. Bouwmarkten, woonwinkels en aanverwanten putten zich uit in twintig en dertig procent kortingsacties en krijgen hun voorraden niet of slechts met de grootste moeite gefinancierd. De grens tussen “het gaat nog net en het gaat niet meer” is bij velen al een hele tijd in zicht. De eerste levensbehoeften worden daarentegen steeds duurder. Door directe prijsverhogingen maar vooral door stiekeme aanpassingen als het verkleinen van de verpakkingen en het vervangen van duurdere grondstoffen door goedkopere.

Het spel van het grote geld en de schulden

Vooral achter de schermen en in het duister stromen de biljoenen euro’s en dollars, alle kanten uit. Niemand kan het meer bevatten en alles is geoorloofd. De FED, het IMF, de ECB, eurocommissarissen en regeringsleiders zijn bereid om elke maatregel te nemen die zij nodig vinden, legaal of illegaal. Landen en banken, multinationals. Ieder speelt zijn spel. Ondanks de enorme inkomsten is bijvoorbeeld bij onze Duitse buren de staatsschuld opgelopen tot meer dan twee biljoen euro  (2060 miljard). Een bedrag dat volgens de Mittenstands Nachrichten nooit meer afgelost zal kunnen worden.“Selbst wenn die Refinanzierungskosten niedrig bleiben und die deutsche Wirtschaft zu starkem Wachstum zurückfindet, werden die Schulden nicht  mehr zu tilgen sein.”

Ons eigen houvast

Ieder is slechts een kleine schittering in het universum. We kunnen ons vandaag nog vreselijk druk maken over iets en over vijf dagen al de hoofdpersoon zijn in het crematorium of op de begraafplaats. Meer dan twintig procent haalt de leef-tijdsgrens van 65 jaar niet eens. Velen boven de zestig jaar hebben te kampen met kwalen en kwaaltjes. Wie de tijd neemt om eens even stil te zitten die kan niet anders dan tot het inzicht komen dat ons bestaan vooral subjectief is. Onze persoonlijk kijk op het nu, op onze herinneringen en toekomstverwachtingen bepaalt ons zijn.

Vergrijzing

Zeker is dat vooral Europa in een hoog temp vergrijst. Mijn leeftijdsgroep heeft gekozen voor weinig kinderen, is gegaan voor persoonlijke ontwikkeling en individualisering en krijgt nu de spiegel voorgehouden. De ontwikkelingen qua wereldeconomie zijn als omschreven onvoorspelbaar. Alleen de onzekerheid is zeker. Houvast kunnen we alleen in ons zelf vinden en in onze directe naasten.

vergrijzing

Ongekende menselijke potentie

Om weer nieuwe energie en vertrouwen te krijgen is voor mij YouTube een fantastisch instrument. Via programma’s als Got Talent, X-Factors, Voice of China en vele anderen, is te zien wat de mens in potentie ter beschikking staat. Vijf, tien, dertienjarigen en ouder, schitteren met fantastische stemmen en acts, groeien per uitzending en dan hebben we het alleen nog over zingen en aanverwante zaken. Die zelfde potentie is er op allerlei gebieden. Mogelijkheden zijn er dus genoeg. Nu de kans nog om ze te ontwikkelen.

Grote schoonmaak

We kennen het begrip van de voorjaarsschoonmaak. Analoog daaraan heeft de westerse wereld en economie een hele grote schoonmaak nodig. Op het toppunt van de individualisering en de aanbidding van het ego gekomen zullen we rigoureus aan het snoeien moeten. Dat zal pijn doen, dat is zeker. Met kleine stapjes, bestaande uit wat verfwerk en het aanharken van de tuin, zullen we er zeker niet gaan komen. De natuur is geduldig in het verdragen van dat wat fout is maar wint uiteindelijk altijd. Ze heeft geen haast en toch wordt alles volbracht.

23 reacties

 1. Die staatsschuld van Duitsland moet miljard zijn, niet biljoen. Altijd leuk hoe de Amerikaanse ‘billion’ wordt vertaald.

  Zo’n 80% debt/gdp, maar ja, al die beloftes aan de periferie he?

 2. Tevredenheid en saamhorigheid zijn samen met de wetenschap dat de ziel van een mens oneindig is de grootste vijanden van de huidige status quo.

  Onze zogenaamde beschaving is een lachertje.
  De huidige zogenaamde economie is een weg regelrecht naar de afgrond.
  De domheid van de mens die gedreven wordt door lage driften als hebzucht, wellust , afgunst en angst voor vanalles en nog wat , uiteindelijk als grootste angst de dood, voedt het huidige zieke systeem als olie op het vuur.

  En er kan pas wat veranderen als ieder voor zich naar zichzelf durft te kijken en het besef krijgt dat materie vergaren, boven de normale basisbehoeften, echt getuigt van ongelofelijke geestelijk armoede, dat gecompenseerd wordt door elk volgend nieuw hebbedingentje.

  Ieder voor zich , iedereen, mag zich afvragen wat hij of zij dan zelf doet om er wat beters van te maken…en een andere richting op te HANDELEN.

 3. 2060 biljoen euro moet zijn 2060 miljard euro. Verder goed artikel, m.a.w. denk goed na over de onrust die zal ontstaan en hoe je je hier op moet voorbereiden als dat al mogelijk is.

 4. Leuk stuk Ben , alleen de nadruk van grijze muizen theorie loopt in mijn optiek mank .
  De vergrijzing is een gedrocht geworden door herhaling , wanneer de media de instructies van hogerhand heeft doorgekregen om ze veelvuldig te benoemen is door de brainwashing het werk gedaan .
  Men neemt het nu zonder slag of stoot aan , en door immigratie van culturen uit alle uithoeken van de wereld bij ons toe te laten in de loop der jaren , is hun aanwezigheid ook verdubbeld doordat zij meer kinderen in hun leven maken dan wij in onze cultuur gewend zijn .
  In een stabiele maatschappij hoor je niemand klagen , maar nu in deze zware crisistijden , word het volk onder een vergrootglas gelegd en komen de vele haarscheuren pijnlijk aan het daglicht .
  Fraude , oplichting , diefstal , plundering en afgunst gaan de boventoon voeren , men gaat loeren op fouten uit onvrede , chaos is nu een geduchte vijand , het kan zomaar verkeren tot opstand , maar , de politici hebben hierop het antwoord al klaar , zo snel mogelijk een banken unie en de macht aan Brussel , het leger erop af sturen om alles zo snel mogelijk de kop in te drukken , zodat zij goedkoop achterover kunnen gaan leunen voor een rijkelijk EU salaris .
  Als ik het nieuws zo nu en dan volg heb ik sterk de indruk dat zij in Den Haag op ram koers liggen .
  Het klimaat was een middel , maar kreeg ons niet op de knieën , doordat vele zich konden verrijken aan de CO2 taks en wereldwijd een miljarden handel ontwikkelden van privé goeroes , maar de banken crisis lukte het wel , banken vallen nooit meer om , verrijken zich alleen maar doordat de ECB de rente vreselijk laag houd en zij hun solvabele reserves kunnen opbouwen en geen leningen verstrekken aan de economie om deze weer op gang te krijgen .
  Het spel is vanaf 2007 – 2008 ingezet en in plaats van zuivering van foute failliete banken heeft men zich verrijkt over de rug van de belastingbetaler en het ook zeer goed gespeeld , zodat wij het volk met ogen open er weer intuinen .

 5. Got Talent, X-Factors, Voice of China als dit al door schriftgeleerden als talent wordt neergezet is het einde toch dichterbij dan ik als pessimist kon denken. Als ik mij bedenk dat miljoenen mensen de Nederlandse televisie kunnen aankijken denk ik toch gelijk te hebben , landgenoten met een hersenbeschadiging. Kijk op straat en als u zelf een beetje verstand heeft kunt u dit bevestigen. Ik zag de bordjes hierboven en miste nog ” The end”. Gelukkig hebben wij de beste regering sinds WW2. Zoals ik al dacht, ook daar schriftgeleerden met een zware hersenbeschadigingen.

 6. “Gerard” gokt op ineenstorting via deflatie, zo meldt hij.
  Mijn one armed bandit zegt dat we eerst algemene inflatie zullen krijgen voordat we overgaan naar algemene deflatie.
  Geen hyperinflatie maar wel vette inflatie. Vette inflatie is ook zeer heftig. Want je maandinkomen kan daarmee zomaar 70% of zo minder waard worden. Daar word je niet gelukkig van, zeker niet wanneer je kinderen hebt.

 7. Eu-ropa crisis-chaos is, blijft en neemt toe

  a:Hoe wordt dit in stand gehouden en bewerkstelligt.
  b;Waarom wordt dit in stand gehouden en versterkt.

  Eu-ropa is zo gebrekkig als mogelijk en wordt zo gebrekkig als mogelijk gehouden.!

  Ons Eu-systeem is zo gebrekkig dat fraude zelfs Wiskundig Gegarandeerd Is.
  Bill Black: Our System Is So Flawed That Fraud Is Mathematically Guaranteed. Lees Zerohedge.
  Mathematically Guaranteed.

  Wiskundig: schep een Eu-ropa Europese commisie Brussel eu-ropa structuur in bestuur en uitvoerende en rechterlijke macht welke Fraude- Chaos- Crisis – garandeert.

  Voor de doortastende: Met behulp van en vanuit de wiskunde is een Eu-ropa systeem opgezet welke gegarandeerd gebrekkig en in crisis- modus blijft opereren.

  De CrisisCraten vieren feest.

  Helaas dat is gebeurt met de instanties als Europese commisie niet door enig eu- burger gekozen doch bepaal maakt wetten en voert eu-ropa beleid uit.

  Lees: Government by Eurocrats: The Olive-Oil Dispenser Debacle.
  On the contrary. It was passed under heavy lobbying In Brussels from corporate producers. Monsanto en G.Sachs methodieken.

  Wim Kok schonk IMF 1000 kg goud in 1998 om de invoer van turken en Marokkanen te bekostigen.
  Hij deed dit in opdracht van Bilderberg &Elite.
  Engeland G. Brown prime minister gaf zelf 6 ton Goud weg in gelijke tijdsperiode. In Engeland gelijke koers en gelijke aantallen.

  Nu moet van Brussel de Roemeen de Bulgaar de Est e.a komen werken voor minimum loon en zo de oudere nederlanders van zijn vaste baan ‘afhelpen ‘.
  MKB En ZZP kan niet op t met een belastingtarief van 50% tegenover de 0-4,5 % van Multies.

  Merkel doet gelijke in Duitsland. Ze haalt de werkeloze binnen vanuit de geheel Eu-ropa om er tegen het minimale te werken bij haar multinationals. Zie methodiek Bayern.
  Bayern is het model en de betaler van Merkel. Beiden hebben een band welke verder gaat als betalen haar verkiezingscampagne.

  Merkel wint de aankomende verkiezingen met 100 % zekerheid omdat de multinationals achter haar deze niet kunnen verliezen.

  Regering van en door Crisiscraten: het Debacle van olijfolie Dispenser.
  The decision exemplified what’s wrong with EU governance.
  But there were other issues with the harebrained law. It would create a cesspool of bureaucracy and mountains of additional trash.

  Waarom wordt er een beerput aan bureaucratie geschapen in Brussel Straatburg met omkoping fraude uitbuiting als begeleider en ondersteuning.

  Jij : in de Betaal je Blauw modus Zij: in de Off Shore Modus.

  Voor de doortastende: Vanuit de wiskunde kan je een Eu-ropa systeem opzetten welk gegarandeerd gebrekkig en in crisis- modus blijft operen.

  Zoals met de Beurs aandelen- koersen Vanuit flash- trading.
  (In mathematics and computer science an algorithm is a step-by-step procedure for calculations. Algorithms are used for calculation, data processing, and automated reasoning)

  Je Eu-ropa van flashtrading en Algorithms geeft schommelingen crisis chaos up en down.
  Helaas dat gebeurt met de instanties als Europese Commisie – Brussel van onze Jezuïet en ECB- ESM- LTRO- SME- Ela –Target II Abteilungen.

  Wat je met de Beurs kan en doet doe je ook met een Eu-ropa.

  Ze hebben dezelfde Baas ..! en komen uit t zelfde nest..)
  Dit is de Bilderberg Elite modus – de Off Shore Modus.

  Zie hier iets over de verfijning en details scheppen van Eu-ropa in :eu.chaos- eu.werkeloosheid- eu.armoede- eu.vernieling-eu.Fraude –eu.corruptie- eu.manipulatie.

  Hun Off Shore modus is jouw Betaal je Blauw modus.

  Denk er eens over na en besef dat t niet zo moeilijk is..
  Je leeft en heb je te verhouden tot een leven onder t juk van Eu-ropa CrisisCraten.
  Hoe je erop reageert bepaalt je gezondheid financieel, lichamelijk e.a.
  Met inzicht omtrent hoe en wat ze doen wordt t gemakkelijker beslissingen te nemen.

 8. Naar verluid gaat Nederland over 3 jaar dmv een kookwedstrijd uitmaken wie dit land de volgende 4 jaar mag leiden. Nederlanders kunnen met hun afstandbediening punten geven aan politici die de lekkerste gerechten bereiden. Aan het eind van de avond wordt de nieuwe premier bekend gemaakt. Er worden meer dan 7 miljoen kijkers verwacht. Gevraagd of het niet een probleem is dat de kijkers de gerechten niet kunnen proeven reageert de omroep verbaasd met een “wat maakt dat nou uit”.

  Nog steeds kan ik het me niet begrijpen dat zoveel kiezers zich bij het stemmen hebben laten leiden daar de “Hilversumse”mediamaffia. Bij de vraag aan de kiezer waarop zij hun stem gebaseerd hebben komen vele niet verder dan een “nou, weet ik eigenlijk niet. Ik dacht van uhh ja, hmm ja he, hmm die vond ik wel leuk of zo. Stel me niet van die moeilijke vragen man”

  Dat politici meewerken aan deze show vond ik eerst onbegrijpelijk. Nu begrijp ik dat wel.

 9. Het spel van het grote geld en de enorme schulden is bijna uit.
  Zoals door Ben omschreven wapperen achter de grote schermen de biljoenen alle kanten uit. Behalve de goeie, zou je er bij kunnen zeggen. Het ligt er zo dik bovenop dat het spelletje van de CB’s bijna uitgespeeld is. Zodra er namelijk van al die gemanipuleerde biljoenen geen cent meer bij de burgers terecht komt maar blijft ronddraaien in het cirkeltje binnen de virtuele economie zal de werkelijke economie verder weg zakken. De bekende vicieuze cirkel dus waarin we ons nu bevinden.

  Je kunt het nu al merken dat de CB’s nerveus beginnen te worden door hun aankondigingen dat het toch een keer moet stoppen met die enorme geldverruiming(QE). Het woord “geldverruiming” betekent in feite alleen maar meer geld. Wanneer Centrale Banken, die ooit in het leven zijn geroepen ten behoeve van de maatschappij, dat zijn u en ik dus, zo enorm gaan manipuleren met “onze” centen zonder dat wij er iets van zien, dan is er m.i. iets helemaal mis op deze aardkloot. Als dan vervolgens de oudere westerse economieën over elkaar heen gaan vallen, met Japan voorop, door het opvoeren van hun tactiek dan moeten wij als edele burgers goed begrijpen dat deze strategie zich geheel afspeelt buiten de reëele economie. Je ziet de verwevenheid van het grootkapitaal van de grootbanken met de CB’s en de samenwerking van de regeringen met de CB’s die massaal aan het spelen zijn met biljoenen waarvan bijna geen cent meer terecht komt in uw en mijn porte-met-niks. Nee, het spelletje moet door gaan en dat kan alleen door verhoging van de belastingen en verder gaande bezuinigingen. Iedereen zal begrijpen dat zo’n spelletje een keer afgelopen zal zijn.

  Er zijn steeds meer signalen dat het bijna zover is. Kijk maar naar het aantal grote fraudezaken wat in alle sectoren van onze maatschappij woekert. Is het niet zo dat aan het einde van een cyclus allerlei extremen zich gaan openbaren? De mensheid beseft dat het einde van een schulden-economie nadert door het simpele feit dat de steeds hogere verplichtingen t.a.v. rente en aflossing eenvoudigweg niet meer zijn op te brengen. De rente moet naar (bijna) nul procent en aflossingen worden meer en meer(PIGS) uitgesteld. Als dan de fase wordt ingezet van het afschrijven van schuld, eerst in het klein(Gr.land) en zo dadelijk in steeds grotere bedragen, dan is dat het begin van het einde. Eerst een langzaam proces, maar later in een hogere versnelling. Net als in je auto kun je op bepaald moment niet verder opschakelen dan in je 5e en gaat aan het eind van de rit de handrem er op. Zo komt aan alle mooie dingen een eind. Het is iets volkomen menselijks om dat einde nog even uit te stellen en dan vooral op het laatst nog even wat “gekke dingen” te doen. Nog even voordat je oud en krom bent je eigen huis verkopen en je laatste centjes opmaken, want o wee, stel je voor dat je kinderen er mee gaan strijken. Zo werd 10 jaar geleden nog vaak gedacht. Ik moet nog zien dat mijn 2 studerende kinderen straks wel aan de bak gaan komen. Gelukkig staan nu 2 slaapkamers leeg, je weet maar nooit straks.

  Mijn grootste vrees is nu wanneer onze politiek wakker wordt en gaat beginnen met het creëren van echte werkgelegenheid en eens ophoudt met rondpompen van geld in een kringloop. Waarom krijgen de echte jonge ondernemers met goeie ideeën geen kredieten meer voor goed onderbouwde bedrijfsplannen waarmee je echt geld kunt verdienen en wel makkelijk je lening mee kunt aflossen. Nee, voorzichtigheid is troef i.v.m. het in orde brengen van de slechte bankbalansen. Jongens, waar zijn we mee bezig. Als dit zo door gaat dan is er ook geen kans op een zachte landing. Hoe dan wel? Heel simpel toch, gewoon volop gaan produceren en concurreren door goedkoop de markt op te gaan met je eigen nationale munt. Zouden onze politici ook nog simpel kunnen denken? M.i., alleen door uit de euro te stappen en weer het nationaal belang voorop stellen. Er zijn waarvoor ze zijn, voor ons burgers en zorgen voor nieuw elan. Helaas vrees ik dat we te ver doorgeschoten zijn in het EU-denken en het krampachtig vasthouden aan een muntunie.

  Het is tijd voor een nieuwe generatie andersdenkenden. In het verleden gingen echte depressies altijd gepaard met grote sociale onrust en oorlogen. Toen was er geen internet. Nu wordt er in tegenstelling tot het verleden heel anders gecommuniceerd via internet en zijn burgers zoals wij op Biflatie.nl en meer gelijksoortige websites beter en sneller op de hoogte van allerlei ontwikkelingen dan de onwetende burgers in de jaren dertig. Zou dat dan de trigger kunnen zijn voor een tijdige stop-zo-niet-verder? Wie het weet mag het zeggen.

 10. In aansluiting op mijn vorige reactie wil ik nog het volgende opmerken m.b.t. het fenomeen afschrijven van schuld, zoals dat nu gebeurt in fases.

  Afschrijven van schuld werkt alleen conform een gezamenlijke afspraak door alle staatschuld en private schuld op hetzelfde moment, bijvoorbeeld om 0:00 uur op 31 december/1 januari 2015 met 50 procent af te schrijven. En dan wereldwijd. De valuta moeten dezelfde waarden behouden t.o.v. elkaar. Alleen op deze manier kan alle verlies tegelijk worden genomen en verwerkt waardoor de open gevallen ruimte kan worden benut om verder af te lossen. Deze constatering is alleen suggestief en zou door wetenschappers eens goed onderzocht kunnen worden op haalbaarheid.

 11. Mooi betoog, maar eh, dat over die programma’s als Got talent, x-factors, of hoe ze allemaal ook moge heten????? Is toch gewoon een verheelijking van de middelmaat door de middelmatigen!!!!
  Vorm van doping. Middelmatigen krijgen hier een ego-boost van. Er is hoop voor gij, middelmatigen der aarde.

 12. We kunnen de hedendaagse politieke trekpoppen in ieder geval niet meer betrappen op iets van visionaire kwaliteiten.
  Zelfs mijn destijds jeugdige en cynische mening (dat ze echt allemaal, en altijd liegen), is ondertussen meer dan bewezen.

  We hebben dus toch nog wel wat zekerheden en houvast.

 13. Er moet een nieuwe markt gezocht worden voor japanse staatsobligaties aldus rtl 7 om 08.54.
  Deze kunnen toch gewoon gekocht worden door de japanse centrale bank?
  Maar goed. Ik was net een interessant artikel aan het lezen. Met als vertrekpunt:
  ‘In de financiële wereld is het zo dat je met geld geld kunt maken.’

  Maar ja waar je geld kunt verdienen, moet er ook altijd iemand geld betalen.
  Zoals bijvoorbeeld met aandelen, call/put-opties en ook derivaten het geval is.
  Tot en met 2011 hoefden veranderingen van de marktwaarde nauwelijks in de winst- en verliesrekening verwerkt te worden en teren derivaten ook niet in op het eigen vermogen.
  Echter:
  De richtlijnen voor de verslaggeving van derivaten zijn echter aangescherpt, of liever verduidelijkt. ‘Voor de jaarrekening van 2012 is het mijns inziens simpel’, zegt Henk Langendijk, hoogleraar externe verslaggeving op Nyenrode en de Universiteit van Amsterdam. ‘Deze significant lagere marktwaarde moet in de winst-en-verliesrekening worden verantwoord.’ (http://detegels.nl/2012/derivatendrama/)

  Maar goed als je dan vervolgens leest hoe de deutsche bank haar derivatenposities in de financiele verslaglegging stopt:
  http://www.ftm.nl/copypaste/miljardenmanipulatie-derivatenportfolio-bij-deutsche-bank.aspx

  Is het zo dat deutsche bank 55,6 biljoen euro aan derivaten heeft?

  Ik kan het gewoon niet geloven. Als dat echt zo is dan kunnen we nog wat lehmann-vuurwerk verwachten in europa.

  1. Paul,

   Wellicht bedoelen ze 55,6 miljard Euro. A billion is een miljard en geen biljoen, maar in het duistere derivatenwereldje gaat onvoorstelbaar veel geld om. Moet dat bedrag wel kloppen dan kan Deutschland zomaar een Black Swan zijn.

 14. Cynicus,

  klopt dat vermoeden had ik zelf ook al en ach een bedrag van 55,6 biljoen trekt altijd de aandacht zullen we maar zeggen. Maar goed als het goed is dan moeten instellingen nu wel hun derivaten posities in het financiele verslag opnemen. Ik geloof dat Aegon daardoor dit jaar ook een beetje verdacht bekeken werd door de beleggingswereld en dit was naar aanleiding van hun derivatenposities.
  En het kan ook nog eens zo zijn dat deutsche bank helemaal niet de dupe hoeft te worden van al die derivatenposities maar juist die instellingen die met deutsche bank in zee zijn gegaan.

 15. Aangezien de derivatenmarkt wordt geschat op ca. 700 trillion US$, wat dus overeenkomt met 700 biljoen in onze telling, is het niet onaannemelijk dat Deutsche Bank inderdaad 55.6 biljoen aan derivaten onder zich heeft. De geruchten gaan dat DB een van grootste posities daarin heeft. Maar ik geef toe al dat gegoochel met getallen maakt het er niet duidelijker op en zegt de meeste mensen al helemaal niets meer, behalve ‘ontelbaar’ een begrip dat kinderen onder elkaar vroeger vaak gebruikten, als ze het niet meer wisten of niet uit konden drukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.