Anno 2013: In onzekere tijden op zoek naar houvast

23

Wie in deze tijden duidelijkheid zoekt raakt snel verdwaald in een doolhof van berichten, meningen, opinies en standpunten. Wat de media betreft vieren copy en paste hoogtij. Echte analyses vergen veel speurwerk, kritisch vergelijk en behoorlijke vaardigheden om door de bomen het bos te blijven zien. Dagenlang onderzoek en de enorme vluchtigheid van het nieuws passen eigenlijk niet meer bij elkaar. De waan van de dag regeert met als gevolg dat velen afhaken, het wel goed vinden of juist hun heil zoeken in geweld als uiting van algemene onvrede en feitelijke hulpeloosheid.

houdvast

Confrontatie met onzekerheid

We hebben vele jaren geleefd in de veronderstelling van een maakbare, vrij zekere en dus voorspelbare westerse samenleving. Morgen zou net als vandaag of zelfs beter zijn. Door de samenloop van crisissen, en het blind willen blijven voor demografische en andere ontwikkelingen, zijn we nu in een periode van snel groeiende onzekerheden terecht gekomen. Elke dag wordt duidelijker dat morgen er wel eens heel anders uit kan gaan zien dan vandaag. Dat de periode 1970-2005 onvergelijkbaar zal worden met die van 2005 tot 2040.

Economische groei en consumentenvertrouwen

De mainstream media zijn een willige speelbal van politici en de economisch machtigen. Het gaat weer beter, er is meer consumentenvertrouwen. Een tegenvaller in de belastinginkomsten van ruim acht miljard, had Rutte naar eigen zeggen al zien aankomen, en zal niet leiden tot hogere belastingen. Ook de nu 3,3% begrotingstekortgrens gaan we gewoon halen. Don’t worry – be happy.

Deflatie en inflatie tegelijk

Bedrijven gaan bij bosjes failliet en de werkloosheid neemt met de dag toe. Naar goederen en materialen, die we niet dagelijks nodig hebben, is nauwelijks vraag. Bouwmarkten, woonwinkels en aanverwanten putten zich uit in twintig en dertig procent kortingsacties en krijgen hun voorraden niet of slechts met de grootste moeite gefinancierd. De grens tussen “het gaat nog net en het gaat niet meer” is bij velen al een hele tijd in zicht. De eerste levensbehoeften worden daarentegen steeds duurder. Door directe prijsverhogingen maar vooral door stiekeme aanpassingen als het verkleinen van de verpakkingen en het vervangen van duurdere grondstoffen door goedkopere.

Het spel van het grote geld en de schulden

Vooral achter de schermen en in het duister stromen de biljoenen euro’s en dollars, alle kanten uit. Niemand kan het meer bevatten en alles is geoorloofd. De FED, het IMF, de ECB, eurocommissarissen en regeringsleiders zijn bereid om elke maatregel te nemen die zij nodig vinden, legaal of illegaal. Landen en banken, multinationals. Ieder speelt zijn spel. Ondanks de enorme inkomsten is bijvoorbeeld bij onze Duitse buren de staatsschuld opgelopen tot meer dan twee biljoen euro  (2060 miljard). Een bedrag dat volgens de Mittenstands Nachrichten nooit meer afgelost zal kunnen worden.“Selbst wenn die Refinanzierungskosten niedrig bleiben und die deutsche Wirtschaft zu starkem Wachstum zurückfindet, werden die Schulden nicht  mehr zu tilgen sein.”

Ons eigen houvast

Ieder is slechts een kleine schittering in het universum. We kunnen ons vandaag nog vreselijk druk maken over iets en over vijf dagen al de hoofdpersoon zijn in het crematorium of op de begraafplaats. Meer dan twintig procent haalt de leef-tijdsgrens van 65 jaar niet eens. Velen boven de zestig jaar hebben te kampen met kwalen en kwaaltjes. Wie de tijd neemt om eens even stil te zitten die kan niet anders dan tot het inzicht komen dat ons bestaan vooral subjectief is. Onze persoonlijk kijk op het nu, op onze herinneringen en toekomstverwachtingen bepaalt ons zijn.

Vergrijzing

Zeker is dat vooral Europa in een hoog temp vergrijst. Mijn leeftijdsgroep heeft gekozen voor weinig kinderen, is gegaan voor persoonlijke ontwikkeling en individualisering en krijgt nu de spiegel voorgehouden. De ontwikkelingen qua wereldeconomie zijn als omschreven onvoorspelbaar. Alleen de onzekerheid is zeker. Houvast kunnen we alleen in ons zelf vinden en in onze directe naasten.

vergrijzing

Ongekende menselijke potentie

Om weer nieuwe energie en vertrouwen te krijgen is voor mij YouTube een fantastisch instrument. Via programma’s als Got Talent, X-Factors, Voice of China en vele anderen, is te zien wat de mens in potentie ter beschikking staat. Vijf, tien, dertienjarigen en ouder, schitteren met fantastische stemmen en acts, groeien per uitzending en dan hebben we het alleen nog over zingen en aanverwante zaken. Die zelfde potentie is er op allerlei gebieden. Mogelijkheden zijn er dus genoeg. Nu de kans nog om ze te ontwikkelen.

Grote schoonmaak

We kennen het begrip van de voorjaarsschoonmaak. Analoog daaraan heeft de westerse wereld en economie een hele grote schoonmaak nodig. Op het toppunt van de individualisering en de aanbidding van het ego gekomen zullen we rigoureus aan het snoeien moeten. Dat zal pijn doen, dat is zeker. Met kleine stapjes, bestaande uit wat verfwerk en het aanharken van de tuin, zullen we er zeker niet gaan komen. De natuur is geduldig in het verdragen van dat wat fout is maar wint uiteindelijk altijd. Ze heeft geen haast en toch wordt alles volbracht.