Ant Group: de grootste beursgang aller tijden

0

Alibaba stichter/miljardair: ´Cryptomunten vormen de toekomst´. “Digital currency could create value and we should think about how to establish a new type of financial system through digital currency.” Woorden van Jack Ma, oprichter van China´s grootste e-commerce Alibaba. In 2017 werd hij nog tweede in Fortune´s lijst van ´World’s 50 Greatest Leaders´.  In 2019 trok Ma zich terug om stil te leven, te rentenieren. In principe. Maar zijn ondernemershart is blijven kloppen blijkbaar want er staat alweer iets potentieel gigantisch in de startblokken. Ant Group trekt naar de beurs in wat de grootste IPO, Initial Public Offering aller tijden moet worden. 30 Miljard dollar tegenwaarde wordt verwacht te worden opgehaald. Het vorige record stond op naam van het Saoedi-Arabische Aramco met 29,4 miljard. Denkt u ook een stukje van Ant Group aan te schaffen?

Escrow

Ant Group heeft ongeveer 1 miljard klanten voor haar financlële services. Het bedrijf werd in 2014 opgericht om Alipay te beheren, een van de populairste online betaalsystemen van China. Mobiel betalen is al lang hot in het land, en groeit nog steeds in belang, met 776 miljoen gebruikers nog in maart 2020. Iets meer dan de helft van alle inwoners van China dus (1,4 miljard). ´Considering low trust in China’s online payment system, they introduced escrow (the payment is made by the buyer before the product is shipped and the payment is released when the product is received) and immediate payment (used to pay for hotel room bookings, flight bookings or other items that do not need to be shipped) to solve the trust issue and to expand the market.´ We vroegen ons af waar de naam van het bedrijf – Ant – op slaat, want ant is het Engelse woord voor mier. Waarom stelt een financiële gigant zich voor als een mier? Het antwoord: ´Ant CEO Eric Jing told Think Business in 2017 that the company named itself after the small insect because it serves “the little guys.”

Digitale Yuan

Het zijn gedurfde woorden, “digital currencies”, zelfs voor een Chinees die in dergelijke mate bijdraagt tot ´s lands economie. Ant Group, een FinTech bedrijf, is de financiële arm van Alibaba (ook wel ´de Amazon van China´ genoemd), en zal noteren in Shanghai en Honkong rond oktober/november 2020. Gedurfd omwille van zijn uitspraken over cryptocurrencies. Hoewel het merendeel van alle bitcoins gemijnd wordt in China, is het wel duidelijk dat het land geen concurrentie wenst voor zijn eigen CBDC, central bank digital currency. De werknaam voor de digitale Yuan is DC/EP, Digital Currency/Electronic Payment. De digitale Yuan die op moment van schrijven uitgetest wordt bij geselecteerde bedrijven en privépersonen. Hoewel het toch gebeurt, is de handel in cryptomunten verboden in China. We schrijven 26 oktober 2020 en net heeft de Chinese regering ook verboden andere tokens of munten te creëren op basis van yuan. 

Grootste beursgangen ooit

Dit is de lijst met de grootste beurgangen ooit. Merk op dat de helft van de top tien in China/Hongkong plaatsvond (Ant Group inclusief). Tegenover slechts twee in de VS en dan nog daterend van jaren geleden. Met Saoedi-Arabië en Japan erbij toont dit opnieuw het toenemende economische belang van de Arabische staten, het Oosten en Azië. Wat ooit voor Europa de Nieuwe Wereld heette, Noord-Amerika, is in versneld tempo zelf een Oude Wereld aan het worden. Nieuw en De Toekomst worden synoniemen voor het Oosten en Azië.  

Statista.com 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.