Anti-Europa bewegingen in opmars

21

euro crisisGeert Wilders van de Nederlandse PVV en Marine Le Pen van het Franse Front National (FN) gaan de handen in elkaar slaan in aanloop naar de Europese verkiezingen in 2014.  In het VK is er Nigel Farage van de UKIP partij, de luis in de pels van de EU met zijn gedreven fulmineren tegen alles wat volgens hem verkeerd loopt. Er is al de European Alliance for Freedom met de UKIP, het FN, de Oostenrijkse Vrijheidspartij FPÖ, het Vlaams Belang en de Zweedse democraten.

Verkiezingen komen eraan

In heel Europa smeden anti-Europapartijen plannen om een populistische opstand te bewerkstelligen bij de Europese stembusgang van 2014. Zelfs de meest uitgesproken Europa-federalisten achten het niet onmogelijk dat ruim 30% van de zetels in het Europees Parlement straks in handen komt van eurosceptici, die garen spinnen bij de economische miserie en de onacceptabele werkloosheid op het Continent”.   In Finland heb je dan nog de Finns, die van 4,1 % in 2007 ondertussen maal 5 in belang zijn gegaan.  Zullen zij allen voldoende stemmen halen om een vuist te maken en het beleid navenant te veranderen?

Groeiend ongenoegen bij de Europese burgers

Al deze anti-Europa bewegingen groeien door de toenemende onvrede bij de Europese burgers.  39% van hen heeft geen geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.  De mensen klagen over de stijgende prijzen (door onder andere de komst van de euro?); de groeiende werkloosheid; de toenemende kloof tussen arm en rijk; en veel van dit ongenoegen uiten ze door “Europa” verantwoordelijk te stellen.  Zij zijn ook niet blind of doof en lezen en horen over de grove verspillingen, en een Europa dat zich met onzinnige details van hun leven bemoeit. Bent u pro-Europa of juist tegen meer EU? Laat het ons vooral weten.