Anti-overheid en tegen ‘socialisme’…maar wel keer op keer de hand ophouden

Wanneer iemand in de Verenigde Staten je een ‘socialist’ noemt , is dat haast bedoeld als belediging. Het woord of de term heeft er dan ook een heel andere betekenis en connotatie dan in de rest van de wereld. Wat zou een socialist ook doen in het ultrakapitalistische Noord-Amerika? Socialisme, dat is toch leven op kosten van de Staat? Leven van officiële hand-outs, giften, als het leven je tegen zit? De overheid? Bah, dan zijn ‘wij’ Amerikanen, als echte kapitalisten, toch van een heel ander slag hoor. Go-getters, doeners, durvers, risiconemers (dat vooral). Selfsufficient zijn en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je daden, toch? Zo hoort het ook, nietwaar? Ben je bijvoorbeeld arm (geboren), of word je arm (door omstandigheden)? Dan is dat je eigen schuld! Eigen schuld, dikke bult! Op de blaren maar zitten dus. Zo gaat dat in het…eeuh, oei, schrijven we daar nu verkeerdelijk de term ‘ultrakaptialistische’ NoordAmerika? Maar dat land is helemaal geen kapitalistische, laat staan ultrakapitalistische natie meer!   

Opportunisten

De VS zijn in naam nog kapitalistisch, maar lang niet meer in realiteit. Of laat ons zeggen: het land is kapitalistisch in goede tijden. Economisch florende tijden. Maar when the going gets tough, the tough…steken dan hun hand uit. De palm naar boven gericht. Voor hulp, financiële steun, bailouts, lifelines en wat al. Please, please, big brother, pardon: Federal Reserve, Federal Government, can you spare a dime? Want oh oh wat zijn we met z’n allen hier gekant tegen de Staat, de Overheid! Die geldverslindenders, geldverspillers, daar in Washington. Door deuren en vensters gooien ze onze zuur verdiende dollars! Tenzij… Tenzij we die State, die Federal State, die Federal Government broodnodig hebben natuurlijk. Zoals in tijden van Krediet en andere crises (2008). Zoals nu weer in tijden van Coronacrisis (2020). Ja, dàn. Tjonge, wat zijn we dan, als bedrijven én burgers!, blij dat er zoiets als een centrale staat be…staat. Die ons helpt, redt, van de ondergang, van de overmatige risico’s die we genomen hebben (2009). Van de miserie waarin we anno 2020 terecht zijn gekomen, terwijl we geen cent in kas hebben. Nul, nada, en geleend hebben reeds tot over onze oren. Dus ook geen financiële buffer hebben voor de magere jaren. Dus: iets als zo’n overwachte gebeurtenis kunnen we er niet ook nog bijhebben?!

De staatsruif

Kijk, net weer. Boeing deze keer: president Trump gaat akkoord met een miljarden ‘reddingsplan’ voor de Amerikaanse luchtvaartsector. Dat Boeing, deze gigant, nog niet lang geleden technisch enorm faalde. Met honderden doden tot gevolg. ‘The pandemic comes on top of the more than year-long grounding of the 737 Max after 346 people were killed in two crashes.’ En daarvoor eigenlijk de economische, morele en financiële gevolgen zou moeten dragen? Dat vegen we maar weg onder de spreekwoordelijke mat. Want Washington, de Federale Overheid, jawel, diezelfde, heeft weer een heel mooi bedragje gereserveerd. 17 Miljard dollar. Maar kijk daar nu: ook de defense contractors voelen zich benadeeld door deze onverwachte crisis. Blame it on Corona! Dus die willen ook mee uit de rijkelijke staatsruif eten.

Patriotten

‘A $2 Trillion Lifeline Will Help, but More May Be Needed’, schrijft The New York Times. ‘The bill moving through Congress is more than twice as large as the stimulus package passed in 2009, but it will soothe a shutdown economy for only a few months.’ Natuurlijk, ondanks de wereldwijde Kredietcrisis te hebben veroorzaakt door een iétsje teveel risico te nemen (?), werden onder veel meer de Amerikaanse banken ‘gered’. Deze andere crisis, toegegeven, niet door mensen of bedrijven veroorzaakt, wordt eveneens door die vermaledijde Overheid bekostigd. Die zelf ook geen dollarcent bezit, maar laat dat geen domper zetten. Net als in 2009 wordt iedereen, en zeker de Democraten, vervloekt die het zou wagen tegen dergelijke ‘hulp’ in crisistijd te stemmen. Dat zou pas onethisch zijn? Dat zou pas écht, eeuh…on-Amerikaans zijn. Niet patriottisch ook. Want echte patriotten, echte kapitalisten, zijn voor staatssteun. Begrijp het niet verkeerd. Niet voor steun ààn de staat, maar steun vàn die staat. Tiens, net als euh…tja, in een socialistische Staat dus eigenlijk.

https://www.cnbc.com/2020/04/14/boeing-customers-cancel-staggering-number-of-737-max-orders.html

vvvhttps://www.nytimes.com/2020/04/14/us/coronavirus-updates.html?campaign_id=60&emc=edit_na_20200414&instance_id=0&nl=breaking-news&ref=headline&regi_id=108036424&segment_id=25169&user_id=448c9ab362f58669d8edd1fa054e142c

2 reacties

  1. Patriottische taal en gedoe spreekt me totaal niet aan, het lijkt me meest voor de gemanipuleerden.
    Waarom zouden we niet de mensen, die door manipulatie de verkeerde keuzen hebben gemaakt een handreiking geven? mits ze hun fouten erkennen.
    Mensen die dom zijn en niet anders willen/kunnen moeten we maar in hun waarden laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: