Apple wil in uw iPhone kijken

Alsof dat nog niet gebeurt dan? Worden we niet almaar, constant getraceerd online (en meer en meer via de smartphone); alvast met advertenties om de oren geslagen (nou ja…) Maar dit gaat een hele stap verder. De techgigant wil in de VS beelden van kindermisbruik vanuit de National Center for Missing and Exploited Children database, vergelijken met wat op uw iPhone, smartphone gebeurt. Uw, nou ja, voorlopig dus in Noord-Amerika. Dus als je als Amerikaan willens wetens (of per ongeluk!) zo´n beeld te zien krijgt, komt straks misschien wel de politie aanbellen. Want zelfs kindermisbruik bekijken is strafbaar dacht ik, laat staan dat je dergelijk vullis deelt of opslaat (of maakt!). Soon coming to a place near you, us? Voorlopig vraagt Apple nog slechts wettelijke permissie om in de VS haar mobieltjes te scannen, maar… ´De techgigant ontwikkelt hiervoor speciale software die alarm slaat als hij denkt op illegale beelden te zijn gestuit. Een team van onderzoekers bepaalt vervolgens of de politie moet worden ingeschakeld.´

Foutloos. Bijna toch

Natuurlijk moet misbruik van kinderen gemonitord, en bestreden worden. Maar ook gedrag van dierenmishandeling dan. En zeker van iedereen die naar terrorisme neigt. Of die eender welke misdaad, of misdrijf wil plegen ook? Ja, ja, maar waar eindigt dit? Je weet altijd waar dit soort ´monitoring´ begint (al lang geleden trouwens!), maar waar het dan stopt? Da´s minder zeker; maar wat wel zeker is dat hiermee, met dit alles, in het algemeen, elk soort van privacy uit het raam gekieperd wordt. Indien Apple die wettelijke toestemming krijgt. Niet? Het antwoord ´ja maar ik doe toch niks verkeerd´ is geen antwoord, want dan mogen misschien ook overal in uw huis camera´s hangen, bekeken door ´een team van onderzoekers´, gewoon maar opdat uw overheid zéker is dat u ´niks verkeerd doet´, afgesproken? En: ´Het systeem zou een foutmarge van minder dan “één op de biljoen” hebben.´ Als hiermee inderdaad ´een biljoen´ bedoeld wordt, Nederlands, dan is dat minder dan één fout op de 1000 miljard. Wordt hier echter ´a billion´ bedoeld, Engels, dan is ´t minder dan één fout op een miljard. Wiskundig gezien zou je dan niet graag net die éne zijn, wat u? 

Dit is hoe klokkenluider Edward Snowden hier alvast over denkt:

Ring ring!

Oei, luister, de deurbel gaat! Ik moet hier halt houden, en de voordeur openen. ´t Zal toch niet…nee, de ordehandhaving, de binken, de politie, de smerissen, de juten, de dienders, de flikken, de veldwachter, de wijkagent, de staatsveiligheid, de klabakken, de wetsdienaar, de M.E. of enige geheime dienst zijn zeker? Heb ik iets misdaan? ´t Was dan per ongeluk, mijnheer, mevrouw de champetter, écht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: