Na de Arabische Lente nu de Europese Winter?

4

Is na de Arabische Lente nu de Europese Winter aangevat? Ja, daar lijkt het wel op. We brengen even in herinnering wat in 2010 in Tunesië startte, om dan uit te breiden. Vliegensvlug of moeten we zeggen Socialemediavlug? Want zo hielden toen en nu ook de meeste demonstranten live contact met mekaar. Waar dit toe gaat leiden? Check onze updates, de Live Stream en inhoudelijke artikelen de hele dag alvast, 8 december 2018. En wie weet wat morgen zal brengen?

Arabische lente

Dit was wat in Tunesië startte met één man, een standhouder op een markt die door de politie gepest werd, en zichzelf in brand stak. Uit protest. Uit onmacht. Uit frustratie omdat er jaren, tientallen jaren soms in al die Noordafrikaanse landen niét naar de bevolking, de ‘gewone’ man en vrouw in de straat, geluisterd werd. Een (kleine) revolutie zelfs was het gevolg.

Gele Hesjes beweging

Miljoenen burgers, jong en oud, kwamen op straat. Om hun stem te laten horen. Letterlijk. Regeringen vielen (Egypte), presidenten namen ontslag of werden gelynched (Lybië). Wordt wat begon met een klein protest tegen de geplande verhoging van de benzineprijzen een Europa dat straks helemaal in brand gaat? ‘Kan de Gele Hesjes-beweging in Nederland net zo groot worden als in Frankrijk?’ vraagt Radio 1 zich af? We zullen het zien, we zullen het merken, u zult het hier op Biflatie.nl ook lezen, zien, horen. Bekijk de live beelden van de opstand in o.a. Parijs en Frankrijk.

 

 

 

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.