Arme Sri Lankanen krijgen driedubbele klap

2

De energieprijzen in Sri Lanka zijn enorm gestegen door de devaluatie van de roepie, de renteverhoging en de sancties tegen Iran, waar Sri Lanka bijna alle olie van betrekt. De oppositie is begonnen met demonstraties. Eerder deze maand stopte de regering met haar interventies in de valutamarkt, waar het miljarden dollars had verkocht om de lokale munteenheid te ondersteunen. De roepie daalde direct in waarde, en als snel stegen de prijzen van benzine met 8,7 procent, diesel met 36 procent, kerosine met 49 procent en elektriciteit met 40 procent. De prijzen van gas en voedsel kunnen alleen maar volgen.

Demonstraties van oppositiepartijen en vakbonden werden uit elkaar geslagen met traangas en knuppels. Een demonstrerende visser werd op 15 februari gedood toen de politie het vuur opende bij een demonstratie voor brandstofsubsidies aan vissers. De protesten zullen doorgaan, beloofde de oppositiepartij het Volksbevrijdingsfront. Lees verder op De Wereld Morgen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie