Armoede in de VS – de oncomfortabele waarheid

poor womanNiet alleen voor wie de juiste cijfers en statistieken over armoede in de Verenigde Staten bezit springt de waarheid in het oog; die armoede gaat nu mainstream, komt naar Main Street, wordt door iedereen gezien en kan niet meer genegeerd worden.  Sinds Obama president wer,d is de aandelenbeurs verdubbeld, lezen we overal. Hetzelfde kan spijtig genoeg ook gezegd worden over de armoede in de VS.  We zagen al de tentenkampen her en der verspreid over Noord-Amerika van voormalige huizenbezitters.  En wie gewoon de metro neemt komt ze ook tegen, de armoede in de vorm van de burgers zonder huis.  Bedelaars in de straten, mensen in lompen die boodschappenkarren voortduwen gevuld met prullen…dit is ook wat Obama teweeg gebracht heeft.  Oliver Hardy van het grootste komieken duo ooit, Laurel & Hardy, zou vast tegen zijn partner gezegd hebben : “Well, here’s another fine mess you’ve gotten me into“.

De ongelooflijk-maar-waar feiten

 • Er werken minder Amerikanen voltijds dan dat er een uitkering van de overheid krijgen.
 • Eén op zes Amerikanen leeft in armoede, een verhouding niet meer gezien sinds de jaren ’60.
 • De kloof tussen arm en rijk was nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis zo groot.
 • 20 Procent van alle Amerikanen heeft op een of meer momenten in zijn leven niet genoeg geld om eten te kopen.
 • Het aantal burgers dat voedselbonnen krijgt is groter dan de ganse bevolking van Spanje.
 • 45 Procent van de kinderen van Miami leeft in armoede; 50 procent in Cleveland en 60 procent in Detroit idem dito.
 • En dit is hoe Amerika omgaat met zijn veteranen, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden voor hun land : in NY City moet 40 procent van hen beroep doen op soepkeukens en voedselbedelingen…

De volledige lijst is lang en triest maar u kunt hem hier raadplegen met alle bronnen.  De auteur van het Amerikaanse artikel vraagt zich terecht af : “So is there anyone out there that would still like to argue that we are in ‘economic recovery'”?

8 reacties

  1. Die had ik idd toevallig via een linkje gezien. Begint behoorlijk eng te worden. Microfoons in lantaarnpalen, drones boven het eigen land etc.. Die drones zijn straks zo groot als een mug zodat je nooit zeker meer weet of er een in je eigen huis zit.

   We zijn keihard op weg naar een panopticon. Hier: 1 op de 6 schrijvers in de VS censureert zichzelf sinds Snowden:

   http://pen.org/chilling-effects

   De vrijheid van meningsuiting bestaat alleen nog op papier.

   Let wel, we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. Dit gaat nog VELE MALEN erger worden…

 1. Wat de armoede betreft: Gaat ook nog veel erger worden. Dat is immers het spel-element van het economische systeem. Is net als met Monopoly, aan het einde blijft er 1 met alle geld over… In dit geval 1%.

  Vraag is: hoe houden ze die andere 99% onder de duim? Wel, daarover bestaan:
  – frisse ideeen,
  – onfrisse ideeen
  – zeer onfrisse ideeen
  – nog uit te denken extreem onfrisse ideeen…

  Een van deze ideeen zullen ze gaan uitwerken en gaan toepassen teneinde de status quo van 1% versus 99% te bevriezen.

  1. Zijn er in ons land en elders in Europa ook al zulke Fema-achtige kampen? En zullen daklozen, werklozen, chronisch zieken, gehandicapten en ouderen daar naar toe gestuurd worden? Ik denk dat premier Rutte daarvan wel op de hoogte is, net als de rest van het pVVDa NWO-kabinet!

 2. Tsja, binnenkort ook allemaal in Nl te beleven. Het langdurig en consequent afgeven op de verzorgingsstaat zal zijn effect niet missen. Ook de EU draagt daar extra aan bij, dat hoef ik niet meer uit te leggen. Het is een beetje treurig, iedereen roept: ” Amerikaanse toestanden willen we hier niet “, maar toch gaan we die kant op. We laten ons gewoon teveel beinvloeden door de profeten van de vrije markt. Dat geloof in de vrije markt, met een zo klein mogelijke rol voor de overheid, begint religieuze trekken te vertonen. Dat betekent ook dat deze vrije marktaanbidders per definitie niet open meer staan voor argumenten die marktfalen aantonen. Hoeveel problemen heeft de deregulering van bijvoorbeeld de bankensector inmiddels opgeleverd? Het maakt niet uit voor deze fundamentalisten, ze gaan onverminderd door met hun jihad tegen de verzorgingsstaat. En laten we wel wezen, ze zijn aan de winnende hand, want ook in dit land stijgen de inkomensverschillen, en de vvd en de pvda hebben nog wel wat giftige potjes op het vuur staan. Zeker met de gloeiend hete stinkende adem van d’66 in hun nek. Bij die partij is elke nuance in het debat over Europa en de vrije markt ( komt op hetzelfde neer, leg ik niet meer uit ) volledig verdwenen. Kijk maar hoe een vvd parlementarier die iets zegt richting het gevaar van eurofieltjes zei meteen terug in zijn hok geramd wordt omdat lulletje pechteld dat EIST. In deze atmosfeer komt het denken tot stilstand en wordt het alleen nog maar een kwestie van geloof, met al het fanatisme en alle onvedraagzaam die daarbij horen. Daar zij we dan lekker mee. De. Europese hemel wordt ons in het vooruitzicht gesteld, maar dan moeten we wel blind geloven, en vooral als het tegenzit niet wankelmoedig worden, maar sterk blijven staan in je geloof en vooral meer zieltjes winnen.
  Kijk, ik ga er niet voor pleiten om als Nederland de EU te verlaten, maar ik zou er wel voor willen pleiten zo snel mogelijk in wetten te verankeren welke bevoegdheden ( zoveel mogelijk ) we niet zullen overdragen. Wat heeft dit allemaal met het artikel te maken? Alles. Het gaat over grote inkomensverschillen, en de oprukkende vrije marktideologie, versterkt door het streven naar een Europese heilstaat, zijn de grote aanjagers daarvan.
  Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: