Deze verkapte bailout binnen bankensector lijkt iedereen te zijn ontgaan.

9

Terwijl we allemaal onze focus leggen op het poppenkast spektakel in Turkije, vind er in de Verenigde Staten een verkapte bailout plaats in de financiële sector. De Federal Reserve laat de financiële sector voor tientallen miljarden dollars eigen aandelen terugkopen om de aandelenkoersen kunstmatig te beïnvloeden.

Onlangs heeft de Federal Reserve een ‘GO’ gegeven aan de Amerikaanse bankensector om eigen aandelen terug te kopen. Het gaat hier om een ingreep waar opnieuw miljarden mee gemoeid zijn. Zo zal enkel al Morgan Stanley maar liefst voor $3,5 miljard dollar aan eigen aandelen terugkopen. Bank of America koopt voor $5 miljard eigen aandelen in en Citigroup voor maar liefst $8,6 miljard aan eigen aandelen.

verkapte bailout bankensector

Kunstmatig beïnvloeden van de koers

Alleen al deze drie banken kopen voor ruim $17 miljard dollar eigen aandelen in. Dan zijn er nog 27 andere banken die dit ook doen waarvan de sommen niet genoemd worden. Het zou hier zomaar om $50 tot $100 miljard dollar marktmanipulatie kunnen gaan, gesteund door de Federal Reserve.

Door Eigen aandelen in kopen kunnen bedrijven, in dit geval de bankensector, hun eigen koers manipuleren door het aanbod op de markt te verkleinen – het aanbod schaarser maken waardoor de waarde van het bedrijf neerwaarts bijgesteld wordt wanneer men uitgaat van de totale waarde van de som van de aandelen die er op de markt aangeboden worden. Om deze reden vindt er doorgaans een stijging van de koers plaats.

Mike Maloney komt in onderstaande video met een interessante grafiek van de ‘Financial Sector Index’ voor de S&P500, een reflectie van de grote bankenwereld, waarin hij laat zien dat deze graadmeter zich momenteel op hetzelfde niveau begeeft als in 1997.

Verkapte bailout

Nog opvallender is de neerwaartse neiging van deze koers afgelopen jaar, die bijna gelijkt loopt aan het koersverloop een jaar voor de crisis uitbrak in 2008. De beweging van deze graadmeter neigt net als voor de aanvang voor de crisis dezelfde kant op naar beneden, iets wat een indicatie kan zijn van een nieuwe grote crisis in de financiële sector – precies daar waar de problemen begonnen waren toen Lehman Brothers omver geworpen werd.

Dergelijke ontwikkelingen kunnen gewoon niet genegeerd worden. In de Nederlandse media is dit onderwerp, deze verkapte bailout, nauwelijks aan bod gekomen. En dat is zorgelijk daar dit wel een teken is van serieuze zwakte in de financiële markt waar de Federal Reserve nu ferm moet ingrijpen door deze sector toestemming te geven tot het nemen van onorthodoxe maatregelen.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn1

Over deze schrijver

Richard is altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van de macro-economie, geopolitiek en de goud- en zilvermarkt. Technisch directeur van Goud-Portal & Goudvergelijken.nl.

 • Peter Groen

  Dat doet Drahgi elke maand met 6- miljard!!

  • Bartje

   60 miljard zal u bedoelen.

 • Bartje

  Deze verkapte bailout binnen bankensector lijkt iedereen te zijn ontgaan.
  Zou het niet zo zijn dat de gemiddelde burger van EU zijn eigen boontjes doppen zoveel energie vergt dat wat de ELITE en POLITIEKE TOP doet hem of haar geen bal meer interesseert.
  Wat uiteraard ook de bedoeling is zolang het nog enigszins te behappen valt voor de staat.
  Het zijn voor de ELITE ook zware tijden geheel gerekend op een oorlog met en over Rusland om zijn vergokte rekening op weg te schrijven wil die klote tegenstander de RUS niet meewerken.
  Wie weet valt de elite meestal joden nu eens in hun eigen kuil.

  • bertus

   Is maar 1 remedie voor, probeer alleen gebruik te maken van de noodzakelijkste dienstverlening van de banken, zonder toeters en bellen.

   Houd je financiële zaken zoveel mogelijk in eigen hand.
   Het worden “spannende” tijden in de financiële sector.

   Wat er gaande is, word je pas gewaar als het te laat is.
   En naar dat moment wordt de hele bende heen geleid.
   En het gebeurd altijd in het weekend.

 • Jc Weijsters

  als hun eigen trukendoos leeg is moeten ze wel iets anders verzinnen

 • Wat is er mis met het terugkopen van eigen aandelen?

  • bertus

   Aandelen, dienen niet de maatschappij als geheel, maar de aandeelhouders en het bedrijf.

   • Ja en?

    • bertus

     Gaat op termijn floppen.