De komende bankrun op goud

26

Langzaam maar zeker begint het sentiment ten aanzien van beleggen in goud te draaien. Sommigen zijn al jaren positief over edelmetalen, maar de massa is vooralsnog terughoudend om deze stap te zetten. Het kopen van fysiek edelmetaal wordt door sommigen gezien als een risicovolle belegging, terwijl anderen een slecht gevoel hebben als ze geld van hun bankrekening halen. Toch zijn er bepaalde momenten in de geschiedenis waarin men terugkeert naar goud als veilige haven.

Ook nu zien we dat de mindset van mensen langzaam richting goud begint te rollen. Door de extreem lage en in sommige gevallen zelfs negatieve rente levert spaargeld bijna niets meer op, waardoor men op zoek gaat naar alternatieven. Volgens de World Gold Council is de negatieve rente voor beleggers reden om twee keer zoveel goud in hun portefeuille op te nemen, maar wat moet je als belegger dan precies kopen? Volstaat een positie in een goud ETF of moet je echt gouden munten en baren in de hand hebben?

Goud kopen

Er is een heel scala aan mogelijkheden om in ‘goud’ te beleggen, waarvan het fysieke goud slechts een fractie vertegenwoordigt. De rest zijn slechts goudderivaten, waarvan de waarde gebaseerd is op de kennis dat iedere papieren claim op goud 1:1 gelijk staat aan de waarde van het fysieke goud. Mijn verwachting is dat als de run op fysiek goud kopen begint, men zal ontdekken dat alle afgeleide derivaten van goud plotseling niet meer inwisselbaar zijn voor het fysieke edelmetaal. Op dat moment zal de waarde van deze goudbeleggingen imploderen, terwijl de prijs van fysiek goud stijgt.

Het is misschien nog wel het beste te vergelijken met een bankrun, waarin het kopen van fysiek goud gelijk staat aan je spaargeld van de bank halen. Doen heel veel mensen dat tegelijk, dan valt de bank om en zijn de spaartegoeden weg. Kopen veel mensen tegelijk goud, dan kan het veelvoud aan claims op goud dat circuleert niet meer ingewisseld worden voor fysiek metaal.
De spaartegoeden in dit voorbeeld zijn alle papieren afgeleiden van goud die worden aangeboden door banken en broker. Het zijn slechts claims op goud, die moet je verzilveren zo lang het nog kan. Om de rente hoef je het vandaag de dag in elk geval niet meer te laten. Fysiek goud kopen doe je bij Goudstandaard.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn1

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Carthago

  Ik heb geen commentaar op dit artikel, ik sta met mijn mond vol ( gelukkig) gouden tanden.

 • bertus

  Wie sinds 1985 gouden en zilveren sieraden en munten heeft gekocht, behoeft zich op termijn in goede gezondheid niet zoveel zorgen te maken.

  • Carthago

   Naar mijn mening geldt dat nog meer voor onroerend goed.

   • bertus

    Klopt, als je het niet te duur gekocht hebt.

    • marcel

     Wat wij in gulden betaald hebben is het nu in euro waard maar voor een euro koop je ook hetzelfde als toen voor een gulden dus geen verlies en ook geen winst .vanaf de gulden tijd is de goudkoers vele malen verdubbeld dus veel betere belegging maar het is natuurlijk maar net vanaf waar je rekent .mvg

     • bertus

      Inderdaad, geld is in feite een algemeen geaccepteerd hulp middel, om bepaalde doelen te realiseren uitgedrukt in geld.

      Bezit van goud, is geen garantie voor geluk en welzijn op termijn.

      Naast geld, zijn er nog vele middelen om beoogde doelen te realiseren.

      Het gaat er maar om, aan welke middelen en uitkomsten iemand de meeste waarde hecht.

 • bertus

  Dat gaat bij de meeste zaken in het leven zo, ben je op tijd, of ben je te laat.

  Tijd en ruimte bestaan niet, dus er is sprake van een zekere fixie.

 • Martin K.

  Dit artikel komt wat angstig over! Bangmakerij, natuurlijk in theorie kunnen ETF’s onvoldoende dekking bezitten. Toch zullen deze ETF’s genoodzaakt zijn om deels de lading te dekken, dus kopen ze edelmetaal, afhankelijk van het soort ETF (Goud, Zilver of Platina/Palladium).
  Als beleggers vluchten naar een ETF zal automatisch de omzet in edelmetaal toenemen. De prijzen zullen dan gaan stijgen, kwestie van vraag en aanbod.
  Vergeet niet dat de kosten van een ETF veel lager zijn, als dat fysiek edelmetaal moet worden aangekocht. Op zilver en platina betaal je BTW, niet als het in een ETF zit!
  Bovendien waar ga je het opslaan, een kluis huren , verzekeren gaat allemaal geld kosten. Verkopen is lastig, je moet het edelmetaal verplaatsen etc. Kijk daarom is een ETF soms heel praktisch, gemakkelijk op de beurs te verhandelen en dat is precies wat grote bedrijven, zoals een pensioenfonds of investeringsmaatschappij wil.
  Wat die bangmakerij betreft, als het echt fout gaat en men geen papiergeld meer accepteerd, zeg maar het Zimbabwe scenario, kan je beter een geweer als edelmetaal bezitten. De kans dat de komende tien jaar zoiets in de Westerse wereld gaat gebeuren is erg klein. En zeg nou zelf, dit is geen USA, bijna geen enkele Nederlander heeft een vuurwapen!
  Nee, de soep wordt nooit zo heet gegeten is het gezegde. Een kleine positie in een edelmetaal ETF is zeer verstandig om de storm te doorstaan. OK, en verzamelaars, die van edelmetaal houden, koop gerust een paar gouden munten, als U daardoor beter kan slapen.
  Jammer, dat de media angst gaat aanpraten, kijk wat een onzin over de brexit is verteld.
  In feiten gaat het nergens over, de Engelsen willen gewoon hun eigen boontjes doppen, nou en!
  Iedereen heeft nog steeds zijn baan, kan de hypotheek gewoon betalen, kan nog steeds boodschappen doen, kortom niks aan de hand. Brexit is geen oorlog of het einde van de wereld.
  Zo ook bij een economische crisis, elke storm is te doorstaan, geen reden tot paniek. Blijf nuchter en gebruik je verstand.

  • Carthago

   Helemaal mee eens!

  • hendrik

   Niet akkoord. Op dit ogenblik worden beurskoersen en banken gecoördineerd hoog gehouden ( of beter, WERDEN ) door massale aankopen van waardepapieren door de ECB ( 80 miljard/maand ). Lees : geld drukken. Nu het UK beslist om uit de EU te stappen verlaat 14% BNP van de hele unie het toneel en staan er minstens 6 landen in hun haar te krabben met dezelfde bedenkingen : is al dat EU geneuzel wel goed voor ons? ( Fr, Nl, Oostenrijk, Denemarken, België, Italie ). En dat wordt aangewakkerd door de blote vaststelling dat de hele EU commissie nog NOOIT een probleem oploste : noch de vluchtelingencrisis, noch de sociale dumping, noch een goede defensie, noch de bankencrisis, noch de schuldenproblematiek, noch een fiscale unie. Wat de burgers wel zien is een overbetaalde, onderpresterende, arrogante en belastingsvrijgestelde moloch die zich bezighoudt met alle mogelijke pestregeltjes stijl electrisch vermogen van een stofzuiger of de kromme augurken. DAT is niet het soort van unie waar WIJ beter van worden, dat is een USSR oude stijl. En DAT is de reden van de beurscrash – de vrees is reëel en gerechtvaardigd dat als er nog landen afhaken het hele opgeblazen beurs- en bankenkaartenhuis in elkaar stort. Het is al BEZIG voor zij die het nog niet zouden gezien hebben.

   • Bartje

    Wat de ECB doet is geen geld drukken maar de pensioen spaargelden van de fondsen via de beurzen naar de banken sluizen.
    Uiteraard voornamelijk de banken van de landen waar potverteren in het vaandel staat zoals Italië ed.
    Dat er op pensioenfondsen gekort is de volgende verklaring.
    3,5 milj. pensioen uitkeringen van gemiddeld 650 euro per maand.
    Resultaat totaal word per jaar 27 miljard aan pensioen uitgekeerd uiteraard bruto.
    1-1-12 1400 miljard in kas rendement 7% geeft 98 miljard winst maar er word gekort omdat er nog 340 miljard in kas is en dat geeft een rendement van 23 miljard SNAPT een ieder het?.
    1100 miljard daarvan is Draghi en consorten feest mee aan het vieren.

    • bertus

     De ECB en de EU hebben zich hier vergaand in verdiept en een methode voor te ontwikkelen, zodat ze direct niet opvallen en voor de critici moeilijk te ontrafelen is waar ze mee bezig zijn en te bewijzen.

     Wanneer het duidelijk aan het licht gaat komen, is het te laat.

     Derivaten zijn net zo betrouwbaar als de ECB en de EU.

     De pensioenen zijn voor hun de beste en makkelijkste pot om te plunderen.

     Maar de meeste burgers zijn door hun gebrek aan info en goedgelovigheid, overtuiging altijd een makkelijke prooi voor de politiek.

     Maatschappelijke en geloofsovertuigende indoctrinatie zijn altijd hele krachtige instrumenten geweest, om de massa dom en in een dwangbuis te houden.

     Vooral de mensen bang maken, om hun eigen eerlijke gevoel en intuïtie te volgen, wordt al decennia de kop in gedrukt.

     Kijk maar eens hoe Nigel Farage en Geert Wilders worden afgeserveerd in het EP en de tweede kamer.

     Deze klieken volgen hun eigen belangen en maken de rest belachelijk, zo lang als het nog mag duren.

     De belangen en finaciele status van de burgers op korte en middellange termijn zijn volkomen ondergeschikt.

     Het blijft een donker vacuüm, waar het geld van de burgers in gezogen blijft worden, tot u uiteindelijk in uw hemd blijft staan tussen de rokende puin hopen.

     De Oostelijke en Zuidelijke landen hebben het meeste baat bij het Europese lidmaatschap, om dat zij het meeste geld ontvangen, wat de Noordelijke lidstaten moeten blijven ophoesten, onder leiding van dictator Merkel.

     Er is maar 1 remedie voor, maar daar moet elke burger zich op tijd van bewust worden, of er aan ten onder te gaan.

  • marcel

   Vind dit artikel ook een beetje te veel goudpump om mensen in PM te trekken .
   Wel moet ik zeggen dat de Brexit iets nieuws is waarvan niemand weet wat er gaat gebeuren dus stay sharp mvg

   • marcel

    Maar altijd wel liever fysiek

 • Joop van Kempen

  OK EFT op goud zijn dan dus niet gedekt. Hoe zit dat met deze EFT
  NYSE Arca Gold Bugs Certificaat?
  Is daar wel belegd in een mandje van de onderligende aandelen index en kunnen die wel worden geleverd?

 • Money as Debt

  Weljaat.. 1 keer in de maand een goudpraatje plaatsen , dan hebben ze weer wat.. Laatste artikelen zijn alleen maar om het goud te promoten..
  Goudwinkeltjes gestart door een paar snotneuzen schieten de grond uit. Apart eigenlijk.., dat bijna iedereen het schaarse goedje kan en mag verkopen..

  • Hikr

   Ja apart inderdaad. Marktplaats staat ook vol met gouden munten. Eigenlijk best mooi. Weinig bemoeizucht van derden. Dat willen we toch.

   • houtskool

    Bemoeizucht van derden is op zich te aanvaarden. Bemoeizucht van eersten is een probleem.

    • bertus

     Denk je, dat je een website van lucht quitte kan laten draaien?
     Je lijkt me ook geen man die ergens geld bij wil blijven leggen.
     Biflatie, bied mensen als jij en ik en vele anderen een gratis platform.

     Zou je zelf ook zoiets kunnen en willen aanbieden?
     Daar zou je zelf waarschijnlijk te egoïstisch en te dom voor zijn.

     Hoeveel doneer je zelf in de samenleving?, wel eerlijk zijn.

     Post iets op niveau, waar meer mensen iets aan hebben.
     Veel posters hebben niet zo’n ondankbare, afgunstige houding als die jij nu ventileert.

     Ik ga er nog steeds van uit, dat de eigenaar van Biflatie zijn goede maatschappelijke intenties zal tonen naar de verdrukten in de samenleving, afhankelijk van de baten uit de bedrijfsvoering.

     We hebben uiteindelijk allemaal onze verantwoordelijkheden naar de onderkant en bovenkant van de samenleving.

  • P.rutser

   Ja wat anders kan je verwachten… de schrijver is, behalve eigenaar van biflatie.nl, ook eigenaar van goudportal.nl en goudvergelijken.nl

   • bertus

    Dus ????

 • Dick S

  De nieuwe 10e editie van In Gold We Trust van de hand van Ronny Stöferle is uit. Vermoedeljk wel op de site van Incrementum AG terug te vinden.

 • bertus

  Sommige reagerende, proberen antwoord te krijgen of hun persoonlijke financiële posities of plannen, in plaats van het algemeen belang te behartigen.

  We zijn voorlopig nog niet van de egoïstische geldwolven verlost.
  Ga er vooral mee door.

 • bertus

  Teveel mensen heden ten dage, vallen ten prooi aan angst en honger aan.

 • Andreas

  De schrijver besluit het artikel door reklame te maken voor een goudhandel (goudstandaard). Waarom? Is deze site gesponsord? Ik zie op deze site een link naar goudvergelijken.nl. Wie op die site kijkt zal zien dat goudstandaard zelden de goedkoopste is, maar eerder bij de duurdere aanbieders hoort. En dan is er nog gold.de, in Duitsland liggen de premies lager.
  Ik raad iedereen aan om bij het kopen van goud de premies te vergelijken, en niet onnodig te veel te betalen. Meer ervaren kopers kunnen ook marktplaats overwegen, zelf heb ik dit vaak gedaan. Er is altijd wel iemand in de buurt die munten te koop heeft waar je ervaring mee hebt. Je koopt dan doorgaans voor de goudprijs, zonder premie dus.

 • Sjuad

  Je kunt een claim kopen, fysiek goud echter niet.
  Puur bedrog,,,,