Biflatie Bulletin : Een basisinkomen voor iedereen

13

Elke inwoner van Cyprus zal vanaf juni 2014 een basisinkomen ontvangen, gebaseerd op de basisbehoefte van iedere burger en ieder huishouden.  Het zal ook de economisch zwakken recht geven op huisvesting, aldus president Anastasiades.  Veel gepensioneerden ook die nu niet of nauwelijks rondkomen zullen aldus meer krijgen.  Communisme revisited of een Lichtend Voorbeeld in zeer moeilijke tijden? De toekomst zal het uitwijzen.

De goede oude tijd

capitalismDe Verenigde Staten.  Tussen de Burgeroorlog en 1913 lag de grootste groeiperiode die het land ooit zou kennen.  De vrije markt kon zich helemaal uitleven en de rest van de wereld keek er met afgunst naar.  De federale overheid was heel klein, er was nagenoeg geen inkomstenbelasting en een centrale bank bestond niet.  Voor de meesten die dit vandaag vernemen zal het ondenkbaar zijn dat zo’n maatschappij kan bestaan, zelfs floreren.  Maar neem alleen al de vernieuwingen en uitvindingen die uit die tijd stammen, de wereld vandaag zou er heel anders uitzien.  “It is amazing what can happen when the government just gets out of the way“.  Het was de tijd van het Wilde Kapitalisme en daar zaten uiteraard ook veel negatieve kanten aan, denk maar aan de arbeidsomstandigheden.  Maar nu zijn we doorgeslagen naar de andere kant, naar een alles regulerende, alles bepalende, overmachtige overheid.  De Staat kruipt in uw bedrijf, uw arbeid, uw leven, uw hoofd; absolutely not good.

Na de Amerikanen nu ook de Duitsers

Een vervolg op het B.B. van 10 augustus jl. “Zij zeggen STOP!”.  Nadat de internetprovider Lavabit en emailbedrijf Silent Circle neen hebben gezegd tegen de NSA (en wij voorspelden dat dit een serieuze staart zou krijgen), roeren nu al de drie grootste providers van Duitsland zich.  Email Made In Germany heet het initiatief.  Ze gaan hun inhoud versleutelen die daardoor “voor buitenstaanders, zoals de mannen van Obama, onleesbaar wordt gemaakt“.

Smakelijk!

Insecten eten is goed voor u, zegt de Nederlandse startup DeliBugs.  Vanaf 2014 zullen de eerste krekels uit hun eitjes kruipen in de kwekerij Insect Europe BV, en verkocht worden in de webwinkel.  Gekeken wordt ook voor de cosmeticasector te kunnen werken en om dierenvoer te produceren.  In verschillende Aziatische landen eet men altijd al insecten; kijken of ook de Nederlanders hier zin in hebben.

Capitulatie van de Goldbugs

“Geachte heer Haagen, Het spijt mij U te moeten mededelen dat ik besloten heb het abonnement op Uw nieuwsbrief niet te verlengen. Het is zeer zeker niet dat ik niet tevreden zou zijn over de inhoud van Uw nieuwsbrief, integendeel, deze heb ik altijd met veel belangstelling gelezen. De eigenlijke redenen zijn dat ik geen extra geld meer heb om in de goudsector te beleggen, er ook niet zo meer in geloof. Teveel verloren en de stijgingen moeten (zeer) groot zijn om het verlies weer goed te maken. De sector gaat meer neerwaarts dan omhoog. In ieder geval laat ik het allemaal even betijen en zie later wel weer. Desalniettemin wens ik U veel succes met Uw nieuwsbrief in de toekomst. Met vriendelijke groeten, hoogachtend, H.B.”

Beste H., Hoewel ik uw beslissing betreur, begrijp ik ze toch wel.  Elke goldbug heeft veel verloren door de georchestreerde manipulaties van vooral de Amerikaanse centrale bank.  Ze willen precies dit : dat wij goud (en zilver) helemaal links laten liggen en alleen nog hun fiat munten als écht geld aanzien, wat het niet meer is natuurlijk.  Dus wat beter gedaan dan op papier via voornamelijk de COMEX enorme hoeveelheden goud verkopen om de goudprijs te drukken…en iedereen te doen verkopen.  Het opgeven, doen denken zoals u : het wordt nooit meer iets met goud.  U moet wel begrijpen dat de meerderheid, bijna iedereen nu denkt zoals u en wat betekent dat : dat alle verkopers uit de markt zijn ! Er blijven slechts nog potentiële kopers over, en die zùllen ook (terug) kopen zo gauw er ook maar iéts positiefs gebeurt rond goud (en zilver) en dit opnieuw fel begint te stijgen. Het is ook het teken dat de absolute bodem bereikt is.  Zéér gewiekste geïnteresseerden, echte professionals die tegendraads durven zijn, kopen precies NU…omdat iedereen al verkocht heeft. Het is helaas niet aan ieder gegeven en – ook helaas – u zult daar zeker geen deel meer van uitmaken.  Maar ik wed…dat uw interesse terugkomt ! Het zal dan zijn wanneer goud van nu 1300 dollar gaat naar 1500 en 1700 en nog veel hoger.  Ik wed dat u en al de andere goldbugs die tevoren verkochten, de moed opgegeven hebben, dàn zullen willen instappen…wanneer de goudtrein alweer lang onderweg is.  Hopelijk doet hij dan op de lange weg omhoog nog eens een station aan zodat u en de anderen alsnog kunnen instappen.  Ik wens ook u het allerbeste en vermoed dat we mekaar ergens in de toekomst nog wel eens spreken.  Marc Haagen, Haageninvest.com

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Henk

  Beste H.B.
  Reagerend op de reactie van Mark Haagen…….
  Ik geef hem volledig gelijk, een lange termijnvisie dat moet u kennelijk nog leren.
  Ik zou juist nu een turbo L HUI 1669 kopen, hiermee is de kans dat u wat ‘terug’ kunt verdienen op uw verliezen met een gering aankoopbedrag zeer wel aanwezig. Het is een tip van mij die u niks kost..

 • HansPolderman

  Waarom denkt u dat de groeimarkten groeien. Juist zij hebben geen waterhoofd rovers overheid voorl incompetende dieven. U weet wel de zichzelf erg overschattende hoogopgeleiden.

 • DrM

  Een goed idee zo’n basisinkomen. Deze moet dan wel lager zijn dan het huidig Sociaal Minimum om werken te stimuleren.

 • knowtoomuch

  Ik schreeuw al drie jaar m’n longen lek dat er een (expres opgezette) Wereldwijde Communistische Revolutie zit aan te komen ; dit is namelijk al vanaf 1840 definitief zo beslist door de èchte (onzichtbare) machthebbers van deze wereld.

  Een soort huidig China, maar dan op wereldschaal.

  1848, 1917, 1947 … 2014 ..?

  Afijn, eerst nog even de K-Klap !

  • bertus

   Wat wilt u nou eigenlijk zeggen, poppenkastman!

  • bertus

   Ik weet, dat u alleen maar in geld en bezit denkt.
   Zet dat van u af, want u komt over als een egoist!!!!!!!!
   Geld en bezit, zal u niet de rijkdom geven, die u er van verwacht.
   Rijkdom, zit in de integere mens zelf en het te delen met z’n medemens.
   Het is te hopen, dat u zich van deze giftige last kunt ontdoen.
   Probeer weer zelfbewust te worden met de natuurlijke waarden van het leven.

 • jaren tachtig

  het verhaal van een kleinere overheid werkt niet meer, vernieuwing en klein ondernemerschap wordt bij voorbaat al stukgemaakt doordat grote bedrijven de zo goed als alle patenten/octrooien/bedrijfsnamen in handen hebben, je kan hier niet tegenop als kleine ondernemer, verder is het voor de middenstand detailhandel zeer moeilijk om handel te drijven omdat zo goed als al het onroerend goed in handen is van grote vastgoedheerders die de prijzen beheersen, zie maar eens een winkelpand te vinden met redelijke huur, tot slot hebben de gemeentes zo veel lasten verzonnen voor winkeliers/marktkooplui dat het behalen van winst als kleine ondernemer zeer lastig is, laat staan het krijgen van een vergunning.

  het geven van een basisinkomen is een zeer goed idee en kostenverlagend voor de overheid, want als je bij een basisinkomen onbeperkt mag bijverdienen, dan loont al het werk dat je kan aanpakken, een krantenwijk levert direct iets op, al het seizoen arbeid loont, appels plukken, afwassen, al het werk is direct lonend, als er een periode geen werk is, dan kan je in iedere geval de vaste lasten betalen, ook heb je hierdoor meer ruimte om jezelf te ontwikkelen door het volgen van een cursus voor het krijgen van een baan met daarbij behorend inkomen, ik ben een groot voorstander van een basisinkomen waarbij je onbeperkt mag bijverdienen, het inkomen zal wel een minimum moeten zijn dat net voldoende is voor de vaste lasten en eten

  • bertus

   Laten we niet weer calvinistisch beknepen doen, elk mens heeft recht op kleding ,schoeisel en een keer een uitje of een cadeautje kopen.
   Maak u daar geen zorgen over, elk mens die kan, zal zich ook verder willen helpen, ontwikkelen in de maatschappij, omdat die drang toch bij mensen blijft jeuken.
   Mensen die aan de rand van de maatschappij (moeten) leven, hebben daar vaak ook niet zo’n prettig gevoel bij.
   Met een onvoorwaardelijk basisinkomen,kan iedereen zijn ideen, gevoelens of drang tot, een plaats geven in de samenleving.
   Dit draagt ook weer bij aan de diversiteit en levendigheid in de samenleving, die eerder gewoon was.

 • bertus

  Stimuleren zoals u en de overheid dat benoemd, zal net als welke dwang ook wegvallen.
  Dat is juist het geheim en basis van een onvoorwaardelijk Basisinkomen.
  Mensen voelen en zijn dan vrijer, zodat zij juist de spirit krijgen, om eigen initiatieven te ontwikkelen, zonder dat ze het gevoel hebben dat dit moet.

 • mark

  Het plan van een basis inkomen is gedoemd te mislukken. Het zal mensen beletten om te gaan werken en fraude in de hand werken in een land wat toch al een enorm zwart circuit heeft. Ik beleg nog steeds in fysiek zilver want het gaat hard de verkeerde kant op met Europa. We gaan kapot aan socialisme/betutteling/fraude/regelgeving en kansloze politiek.

 • V

  Goud is geen oplossing. Het kan hooguit voor enkele vermogende individuen een uitkomst bieden om het geld veilig weg te stallen, maar zelfs dat is de vraag want de kans dat het moment dat je het nodig hebt overeenkomt met een piek is klein. Echter, de maatschappelijke waarde van goud is nul. Er is te weinig van om alles in goud af te handelen, het wordt niet geïnvesteerd in de reële economie en intrinsiek rendeert het per definitie niet. De oplossing voor de crisis en voor de meeste individuen ligt niet in goud. Helaas worden veel kritische volgers van de crisis op dit soort blogs goud aangepraat. Let er wel op dat de meeste pro-goud postings komen van mensen die er al in zitten en er belang bij hebben dat er meer gekocht wordt. De koop goud adviezen moet je dan ook vooral zien in de categorie ‘neem een lekker hoge hypotheek want je huis wordt alleen maar meer waard’ van enkele jaren geleden.

 • Marc Haagen

  Beste V, ik moet het met u helemaal oneens zijn. Goud is nu net wèl de oplossing; voor gewone mensen, rijken en zelfs staten. M.i. en daar zijn duidelijke tekenen voor, zal China vroeg of laat zelfs zijn yuan gaan linken aan goud, daarom kopen ze de binnenlandse productie op én kopen ze nog massaal bij in het buitenland. Dus die hebben alvast grote plannen! Wat de gewone mensen en de rijken betreft : zij kunnen en zouden ook best zoveel mogelijk van hun vermogen in goud (en vergeet zilver niet dat meegetrokken wordt) omzetten. Goud en landbouwgrond, olie, alles wat tastbaar is en zijn waarde houdt en nog vermeerdert door de jaren heen (al 12 jaar duurt de huidige stierenmarkt!) om de koopkracht minstens te behouden. Geloof vooral niet dat het met aandelen is dat je dat kunt doen, want er komt vroeg of laat een enorme crash aan, en wat rest er dan nog? Obligaties? Vastgoed? I don’t think so. Dat de powers that be besloten hebben te proberen een einde te maken aan de rush naar goud (door manipulatie, massale papieren verkopen op de Amerikaanse COMEX hoofdzakelijk), is al reden genoeg om er interesse voor te hebben. Wat de Staat niet graag heeft dat u bezit is net daarom al interessant! Neen, ze willen u in aandelen, obligaties en vastgoed, omdat zij daar belang bij hebben. Indien u nog niet overtuigd zou zijn door al wat ik hier gezegd heb, vraag u dan eens af waarom goud van 250 dollar naar 1300 dollar gegaan is sinds 2001? Wie is er dan wel zo in geïnteresseerd en wel zodanig dat deze partij(en) zoveel gekocht heeft? Nog dit ten laatste : de dagen van de USD zijn geteld, meer en meer handelsblokken/landen zijn er al uit : China, India, Japan, Rusland, Iran, Brazilië,…, doen allemaal onderling zaken in de eigen munten omdat ze net die dollar te onstabiel vinden. Vroeg of laat (en ik meen dat China de eerste zal zijn om het voorbeeld te geven) zullen alle grondstoffen (en dus ook edelmetalen) niet meer in dollar maar in iets anders geprijsd worden; dat zal hoogstwaarschijnlijk een mandje worden met o.a. de yuan en goud en…mogelijk nog iets anders stabiel indien dat tegen die tijd aan de oppervlakte komt. Dat zullen de werkelijke hoogdagen worden voor het gele edelmetaal, de officiële erkenning (opnieuw) dat het geld is, of béter dan geld, want geld is papier, slechts bedrukt papier. Mogelijk wordt de goudstandaard dus, al was het maar deels, terug ingevoerd. Maar politici zullen dit moment met al hun macht trachten uit te stellen, tot het te laat is, tot ze wel zullen moeten.

 • houtskool

  Een basis inkomen is ‘unsustainable’ —>> Bullshit. Rechten zonder plichten werkt pertinent niet en is ‘slechts’ stuipvariant 107 van Mozes Kriebel vers 14; There is no free lunch.