Beleggen in Bitcoin vanuit BV neemt risico’s met zich mee

4

Wie vanuit zijn BV wil beleggen in Bitcoin en vergelijkbare cryptomunten, loopt bij een daling van de koers risico dubbel verlies te lijden. Niet alleen verdampt de inleg, maar de kans bestaat dat de belastingdienst dit verlies als onzakelijk zal beschouwen waardoor het niet ten laste van de BV kan worden genomen.

Veel DGA’s en ondernemers willen investeren in Bitcoin

Voor dit nog sterk onderbelichte risico van de cryptomunt waarschuwt fiscaal adviseur Pim van Rijswijk van de VRB Adviesgroep. Het bedrijf trekt aan de bel, omdat het veel vragen van directeur-grootaandeelhouders (DGA) krijgt die in Bitcoins willen stappen.

Zakelijk investeren in bitcoin mogelijk gekenmerkt als dividenduitkering

Stel, je investeert vanuit je BV 100.000 euro in Bitcoins. Aanvankelijk boek je mooie winst, maar dan gebeurt waar toezichthouders voor waarschuwen: de koers daalt fors, legt Van Rijswijk uit. Dan ben je die ton kwijt en zal de belastingdienst mogelijk het verlies vanwege het sterk speculatieve karakter van de Bitcoin als onzakelijk aanmerken. De fiscus ziet de investering als een privé onttrekking en die mag niet worden afgeboekt. De gehele investering van 100.000 euro wordt vervolgens gekenmerkt als dividenduitkering waarover dient te worden afgerekend.

Privé lenen om te beleggen in bitcoin

Volgens de VRB Adviesgroep dreigt hetzelfde probleem wanneer een directeur-grootaandeelhouder geld uit zijn BV leent om daarmee in privé Bitcoins aan te schaffen. Wanneer de bubbel barst en de lening dus niet kan worden terugbetaald, zal de belastingdienst er geen genoegen mee nemen wanneer de ondernemer niet aan de terugbetalingsverplichting inclusief rente voldoet. ,,Alle regels en risico’s rondom beleggen met geleend geld zijn van toepassing”, waarschuwt de fiscaal deskundige.

Risico’s

Een derde substantieel gevaar dat vanuit bv’s in Bitcoins beleggen met zich meebrengt, is juridisch. Wanneer hierdoor een onderneming in financiële nood komt of zelfs faillet gaat, kunnen DGA’s daarvoor mogelijk hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Het aantal autoriteiten dat waarschuwt voor het sterk speculatieve karakter van de internetmunten groeit. Ook de president van de Amerikaanse Federal Reserve Yellen noemde de Bitcoin ‘geen stabiele bron van waarde.’

AFM waarschuwt voor crypto

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft al een aantal keer gewaarschuwd voor het speculatieve karakter van cryptovaluta. Afgelopen week waarschuwde de toezichthouder dat ze beleggingsondernemingen zal houden aan hun zorgplicht. Die houdt in dat bedrijven die de mogelijkheid bieden te beleggen in Bitcoin-futures zich op een eerlijke, billijke en professionele dienen in te zetten voor de belangen van klanten. Doen ze dat niet, dan moeten de ondernemingen er van de AFM mee stoppen. Voor Binckbank was het reden voorlopig af te zien van het aanbieden van Bitcoin-futures.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Sjorlok Heulmz

  echt???

 • DrM

  Kan het knappen van de Bitcoin-bubbel een nieuwe, zeer ernstige financiële crisis veroorzaken en daarmee ook een economische depressie?

 • Simon

  Dit is natuurlijk een bepaalde zienswijze.

  Voor hetzelfde geld gaat Bitcoin nog veel en veel hoger en baal je over een paar jaar dat je naar deze meneer fiscaal adviseur Pim van Rijswijk heb geluisterd.

  Als je vorig jaar zakelijk gezien in Bitcoin had geïnvesteerd had je nu een prachtig resultaat voor je BV !!! Maar daar wordt niets over gezegd.

  https://www.google.com/amp/s/amp.businessinsider.com/bitcoin-price-could-be-500000-by-2030-first-snapchat-investor-says-2017-3

  • Ik reageer liever als gast

   Dan had je veel beter van je BV kunnen lenen en dat in bitcoin investeren. Dan betaal je slechts 1,2% vermogensbelasting in plaats van 40% gecombineerde winstbelasting/dividendbelasting of 52% inkomstenbelasting.