Is de Europese Centrale Bank bang voor een bankrun?

11

Uit een nieuw rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de centrale bank overweegt om het depositogarantiestelsel aan te passen.

Gaat ECB depositogarantiestelsel afschaffen?

De ECB stelt dat het huidige depositogarantiestelsel van €100.000, dat in het geval van het omvallen van een bank bescherming biedt, moet verdwijnen. In het rapport schrijft de ECB dat gedekte deposito’s en vorderingen in het kader van beleggerscompensatiestelsels, moeten worden vervangen door beperkte discretionaire vrijstellingen. Deze moeten door een bevoegde autoriteit worden verleend om een zekere mate van flexibiliteit te behouden.

Wat zijn de gevolgen?

De centrale bank is zich bewust van het rumoer dat het besluit kan veroorzaken. Mede daarom wordt gesteld om een overgangsperiode in te stellen waarbij deposanten toegang moeten krijgen tot een ‘passend bedrag’ van hun gedekte deposito’s om de kosten van levensonderhoud binnen vijf werkdagen na een verzoek te kunnen dekken. Met andere woorden: zelfs wanneer je besluit om jouw eigen geld op te nemen, dan nog zal de bank gaan besluiten of je wel recht hebt om dit geld op te nemen én hoeveel volgens hun voldoende is om in jouw levensbehoeften te kunnen voorzien.

draghi

Is de ECB bang voor een bankrun?

De centrale bank is als de dood voor een run op falende banken. Wanneer een bank dreigt om te vallen kunnen spaarders hun geld alsnog onmiddellijk opnemen. Dit is volgens de ECB met name schadelijk voor grote banken en kan een verdere vertrouwenscrisis veroorzaken in het systeem. Daarom, zo beargumenteert de ECB, is het huidige moratorium dat deposito’s beschermt, ‘contraproductief’ (voor de banken natuurlijk, niet voor de mensen van wie het geld écht is). Lees hier verder.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • Dirk van Beek

  Wat weet de ECB meer dat wij niet mogen weten maar eigenlijk al lang kunnen aanvoelen? Dat het wereldwijde geldstelsel op omvallen staat omdat het derivatensysteem en de totale wereldwijde schulden onmogelijke vormen hebben aangenomen? En wat is “een passend bedrag voor levensonderhoud”. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • Pieter

  Als je er maar vanuit gaat dat de systeem banken er alles aan gaan doen om zichzelf te verrijken
  ten koste van haar klanten

 • Dre

  Mario Draghi said falling unemployment will eventually spur inflation in the euro region, even if there’s little sign of that just yet. https://finance.yahoo.com/news/draghi-says-inflation-rate-still-145140093.html

  Printen, printen, printen, maar nog heeft het weinig effect. De gemeten inflatie is nog niet hoog genoeg (terwijl er toch genoeg dingen duurder blijven worden, bijvoorbeeld een biertje in de kroeg)!

  Stimuleringen moeten worden teruggeschroefd, daar gaat de beurs fatmorgana, die wordt hoog gehouden door alles goedkope kredieten, al het gratis geld. Duurt niet lang meer totdat we er weer zullen achterkomen dat we een schuldencrisis op een bepaald moment niet meer kunnen oplossen met meer schulden.,

 • Jc Weijsters

  het zal begin volgend jaar duidelijker worden denk ik zelf, eerst de kerst zien wat we met zen alle consumeren om daarna de balans op te maken

  • Dre

   Het zou zomaar kunnen, maar eerlijk gezegd, dat dacht ik vorig jaar ook al. Toch draait het allemaal weer door alsof het enorm goed gaat. Terwijl steeds meer mensen naar de voedselbank gaan. Alsof er niets aan de hand is….? Aandelenmarkten wereldwijd staan op nieuwe records, de huizenmarkt gaat meer procenten per maand omhoog, steeds meer reclames op tv en radio van banken met beleggingsreclames. Allemaal tekenen aan de wand wat mij betreft. De vraag is, wat of wie gaat de nieuwe crisis inluiden?

   • Jc Weijsters

    dan zal de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden.

   • DrM

    We zien dat de kloof tussen rijk en arm groter aan het worden is. Ook onder Rutte III gaan de hogere inkomens er meer op vooruit dan de minima.

    Zal de Brexit een nieuwe financiële crisis inluiden, of een groot militair conflict in het Midden-Oosten?

    • Pieter

     De aandeelmarkten zijn maar een klein gedeelte van het spectrum waar

     de media aandacht aan besteed. De obligatie markten zijn velen malen groter en als de rente ooit gaat stijgen ontploffen de aandeelmarkten ook meteen. Ik ga ervanuit dat de aandelenmarkten nog veel hoger gaan als gevolg van geld drukken ze kunnen echt niet meer stoppen. Maw we gaan Japan achterna enkel paar jaar vertraagd. De transfer van de meeste vermogens naar de 0.01% gaat onverminderd door. Speel je eigen centrale bank nu je nog kunt.

 • Deka

  Puistekoppies zitten bij de ECB achter hun PC op knoppies tedrukken waarmee ze virtueelgeld tevoorschijn toveren wat geleend wordt aan grote haaien die ermee gaan speculeren.
  Tis de grootste tovertruuk van deze eeuw waarop Hans Kazan alleen jaloers kan zijn.
  Het banken systeem is in 2007 ingestort,We hadden een nieuwe start moeten maken.
  Maar nee alles moest gered worden van geld wat er niet voor bedoeld was.En nu zijn we inmiddels in 2017 en er is in feite nog steeds niks opgelost alleen nog meer oplopende schulden, wereldwijd.
  De EU zal klappen vroeg of laat en dus de euro en veel banken zijn nog steeds in problemen.
  De grote Reset zal komen.En dat is alleen maar goed.De weg die we nu belopen is gevaarlijk ook qua spanningen en de groeiende kloof tussen rijk en arm.J
  Je ziet het gewoon langzaam afbrokkelen.
  De politici hebben zich laten belazeren door de corrupte bankelite.