De ‘Abe-Trade’: Short JPY, Long Nikkei

17

De nieuwe Japanse premier Abe is inmiddels officieel in functie. Het is daarom interessant om te zien hoe snel de financiële situatie in Japan aan het veranderen is. Nu de weg naar meer stimuleringen is ingeslagen en de centrale bank expliciet zal worden gebruikt als instrument om de valuta te verzwakken, is de Japanse Yen al ruim 10% gedaald in waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Met een expliciet doel van 90 USDJPY dient de Yen nog maar 2,5% verder te dalen t.o.v. de USD. Ook andere effecten zijn al duidelijk zichtbaar. Zo is de Japanse beurs, de Nikkei, al enige tijd bezig aan een opmerkelijke opmars.

nikkei japan

 

Japan wil goedkopere Yen

Nu de Currency Wars al enige tijd bezig zijn, kunnen Japanse bedrijven door een lagere Yen goedkoper exporteren, wat positief is voor de economie en de beursindex. Andere kant van de medaille is echter dat inflatie wordt geïmporteerd en dat mede hierdoor de rente op staatsobligaties kan oplopen. Ook dit is iets wat de laatste weken merkbaar begint te worden. Rentes lopen langzaam op en zoals Kyle Bass  al meerdere keren heeft gewaarschuwd is uitgerekend Japan één van de landen die hogere rentes, ook al zijn deze stijgingen minimaal, waarschijnlijk niet zal overleven.

usdjpy grafiek

Abe werkt beter dan QE

Wat we in ieder geval kunnen concluderen is dat de overwinning van Abe veel effectiever is dan de interventies van de Bank of Japan. Zie ook de grafiek hieronder van Bloomberg, via Michael McDonough.

abe yen

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • dave

  Spanje plundert de pensioen- en sociale-voorzieningenpotten:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-01-03/spain-plunders-90-social-security-fund-buy-its-own-debt

  In NL wordt dat dus ook voorgesteld. Teneinde de banken en hun bonussen te redden en in stand te houden, en zo mogelijk nog machtiger te laten worden, wordt voorgesteld om de pensioenen aan te wenden om de onder water staande hypotheken op te kopen. Waarmee dus het hele hypotheek-risico van de banken naar de pensioenfondsen wordt verschoven. Zodat de banken niet meer het risico lopen dat een woning tegen te lage waarde moet worden geveild en zij een lening moeten afschrijven. Dat zal nu via pensioenfondsen gaan.

  Dus: banken zijn de afgelopen decennia hypotheken aangegaan tegen door henzelf opgestelde voorwaarden. Aan iedereen die het maar wilde werd een paar ton verstrekt. En voor het risico ontvingen de banken rente, die ook keurig is betaald. Maar is het risico eenmaal feitelijk verwezenlijkt, dan moeten de burgers – die steeds die rente en kosten hebben betaald – die zelf gaan dragen. Met hun pensioenen. Dat betekent maar 1 ding: Op die pensioenen moet giga worden afgeschreven.

  OM DE BANKEN TE REDDEN!

  Niet om ook maar 1 mens te redden.

  Stap 2 is dat de pensioenen helemaal worden genationaliseerd. Dan worden ze niet enkel aangewend om de banken te redden ten koste van de burger, maar ook om politici, bestuurders en ambtenaren in leven te houden. Dan wordt het pensioen van ome Dirk gebruikt om Van Rompuy extra luxe te kunnen geven.

  Dus: alles dat de burger nu inlegt in zijn pensioenfonds IS niet van hem en WORDT ook niet van hem. [b]Pensioenbetalen is vanaf nu extra – aanzienlijk extra – belastingbetalen, en niet sparen voor later.[/b]

 • pietertoupa

  @ 1 Dave, heel scherp gezien zo zal het inderdaad gaan helemaal georganiseerd en gepland en het volk word bestolen en ze hebben het niet eens in de gaten wat een klucht is het toch en zo triest.

  Zoals altijd volg het spoor van het geld en wie er achter zit en vooral wie je niet mag kritiseren dan ben je al aardig op goede weg.

  Een kleine tip de Banksters zitten er overal met een dikke onzichtbare vinger in.

 • dave

  Een andere gedachte die – hopelijk – veel te ver gaat:

  Het probleem voor pensioenfondsen – en dus ook voor de banken en de staat die die fondsen willen plunderen – is dat die fondsen moeten uitkeren aan mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald. Het zou die fondsen – en dus banken en staat – ontzettend goed uitkomen als dat uitkeren niet meer zou hoeven, bijvoorbeeld omdat er niet of nauwelijks pensioengerechtigden zijn.

  Hoe men zo’n situatie zou kunnen bewerkstelligen laat ik graag over aan lieden met een ietwat luguberder fantasie dan ikzelf heb. Maar ik ontwaar hier zeker een — hoe heet dat ook weer — “perverse prikkel”…

 • dave

  … hoe dan ook, wat zegt men in Brussel ook al weer: “Het Europese project mag miljoenen mensenlevens kosten. Het is van gelijke orde als D-Day…”

 • Knowtoomuch

  -Edit- Reactie verwijderd /offtopic

 • Knowtoomuch

  @ iedereen hier : kijk even vanaf 10:36 min t/m 11:20 min van onderstaande doc.
  Klik regelmatig op ‘pause’ , want de uitspraken gaan te snel voorbij om ze goed te kunnen begrijpen, en daar gaat het uiteindelijk om, niet ?

  Je moet ze ‘proeven’, stuk voor stuk, nèt als een glas goede wijn … niet waar, pietertoupa ?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cElTyqJkMEw

  (ps : ik ervaar het als een weldaad dat hier de mogelijkheid bestaat (voor de ingelogden dan) , om een reaktie nog wat aan te kunnen passen ; dat kun je namelijk bijna op geen ènkele andere site – BEDANKT, KOEN & CO !!! )

 • Knowtoomuch

  [u]Another[/u] argument for gold & silver prices to soar in 2013 …

  http://www.businessinsider.com/goldman-dump-bonds-2013-1

  Combineer bovenstaande info anders maar met d’n deze :
  (mijn excuses voor het brabants dialect, maar niet heus hihi )

  http://maxkeiser.com/2013/01/06/one-image-that-explains-why-gold-is-the-opposite-of-being-in-a-bubble-in-fact-the-real-bull-market-for-gold-and-silver-hasnt-even-started-yet/

  (ps : ‘gold stocks’ oftewel gouden pampiertjes zijn ingesloten in dat minieme ‘partje’ ; zonder deze ‘leverage’ van factor 100 tot 150 zou(fysiek) goud, dus ècht goud, namelijk niet ééns te zien zijn in ‘de koek’ ; kunt u nagaan-gn-gnn ..)

 • Knowtoomuch

  Kijk, [u]zèlf[/u] hebben de ‘badgasten’ die het hele ‘méga-refractaire fiat-systeem’ hebben uitgedokterd èn op wereldschaal ingevoerd, het [i][u]verdomd[/u][/i] goed begrepen-gn-gnn … :

  http://maxkeiser.com/2013/01/06/a-one-picture-summary-of-what-jp-morgan-meant-when-he-said-only-gold-is-money-everything-else-is-credit/

  Maar goed … ‘ze’ waren al [i]the[/i] [i]money changers [/i] in Rome, zo’n tweeduizend jaar geleden, hè ?

 • pietertoupa

  @ ktm vergeet niet dat als je jaren lang telkens het zelfde hoort door de nieuwsmedia waar je enkel naar kijkt, luisterd en leest en je perfekt in een afgebakende gebied van kennis verkeert je uiteraard niet eens beseft wat er in deze wereld ec ht speelt.

  Het gaat zover dat geschiedenis van je land op vele punten zijn aangepast wat niet in de kraam past van de elite.

  Terugkomend op de laatste aanslag op de goud en zilver prijs , ik had het eigenlijk wel verwacht want dit doen ze nl al jarenlang zo. Het is te gek voor woorden de munten worden konstant verwaterd door het oneindig printen. Dan wil je natuurlijk niet als bank en overheid dat het op gaat vallen want dan is het vertrouwen weg en stort het systeem in elkaar. Ik als eigenzinnige spekulant heb de laatste jaren niet slecht geboerd door het zo op het oog waanzinnig optreden van deze banksters. Bedankt Bennie de drukker zeg ik altijd na weer een geslaagde zilver of goud optie.

  Het is inderdaad niet te geloven dat zilver en goud soms met meer dan 100-200 keer gehandeld word in papier dit ten opzichte van de fysieke markt. Vergeet niet dat dit ook geldt voor de aandelenmarkten deze verwatering van het aantal mbv gigantische hefbomen. Kortom een echt kz spelletje en prachtig is het als je het doorhebt. Dan kan je tenminste regelmatig goede merlot drinken.

 • Knowtoomuch

  Deze link komt régelrecht uit mijn ‘hart’ … ik bedoel mijn materiële ‘hart’ dan … als dat bestaat tenminste …

  Vooruit, mijn Gezonde Vertand bedoelde ik dus …

  http://www.silverdoctors.com/qa-with-the-doc-this-silverbug-is-ready-to-throw-in-the-towel-as-silver-has-gone-nowhere-in-2-years/

  @pietertoupa : Proost !

  (ps : dat ‘toupa’ ; wàt wil dat eigenlijk zeggen / betekent dat ? )

 • pietertoupa
 • Knowtoomuch

  @11 / pietertoupa : Inderdaad, ‘ze’ hebben nog steeds alles onder (volmaakte) controle.

  Nog wel.

  Watch the coming fysical cliff ..

  hi-hi …

 • pietertoupa
 • pietertoupa

  beste Ktm toupa is een indiaanse naam voor opperhoofd en zo heet een van mijn duitse herders , een rotweiler heet grens omdat ie zo groot is

 • Knowtoomuch

  @14 : Ok, want ik had eerlijk gezegd nog nooit van dat woord gehoord !

  En Ktm houdt ervan om dingetjes te weten, hè ?

  😉

 • pietertoupa

  @ ktm, hi hi ja daar was ik al achter, brabanders zijn geleuf ik niet zo achterlijk, opa zei het al het geleuf zit in het kruis

 • Knowtoomuch

  Luister eens naar deze Nederlandsche nazaat, waarvan de familie hoogstwaarschijnlijk al in de 19e eeuw naar de VS is geëmigreerd ; ‘èchte’ NL-ers zijn namelijk intellectueel totààl gecastreerd, omdat ze ‘hier’ bleven, en zich ( nog véél meer ) lieten ‘overnemen’ dan in de VS, en wel door de .. ehh … de ehh … afijn-gn-gnn …

  [u]LUISTER[/u] dus nou eens naar deze Dutch immigrant [u]still having his nuts[/u] ha-haa . . ja-ja … die bestaan nog steeds hihi … :

  Maar als je het mij vraagt komt die ‘Van der Beeck’ niet ‘ver’ in de VS-politiek … te eerlijk, hè ?

  http://sgtreport.com/2013/01/mr-obama-put-me-on-the-white-house-kill-list-nevada-governor-2014-david-lory-vanderbeek/

  (ps : er is (voor de ‘verandering’) weer eens een ‘drive by shooting’ op de PM’s aan de gang op dit moment … ‘ze’ doen maar … those eternal dominating bitchez ..)