‘Aandelenrally komt door verplaatsing kapitaal’

6

Nikolaos | Deze week werden de markten opgeschrikt door een regelrechte crash in de Japanse aandelenmarkt, die dit jaar al bijna 50% was gestegen. De Nikkei index kelderde afgelopen woensdag maar liefst 7,3% naar beneden. Overal kon je lezen dat de toespraak van Federal Reserve baas Ben Bernanke de reden was voor de correctie van de aandelenmarkten. Bernanke hintte namelijk op het stoppen van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank, ter grootte van $ 85 miljard per maand. Een korte paniekgolf was het gevolg. Klopt het dat de aandelenmarkt alleen nog omhoog gaat door de stimuleringsmaatregelen van centrale banken? Martin Armstrong verwijst deze redenering resoluut naar het rijk der fabelen:

verplaatsing kapitaal

‘Regelrechte onzin’

De mening die door vele analisten wordt geuit dat de Amerikaanse aandelenmarkt alleen stijgt door de stimulering van de Federal Reserve is regelrechte onzin. De Japanse centrale bank deed dat 23 jaar lang en het had geen effect op aandelenprijzen. Integendeel, de politiek van de Japanse centrale bank heeft het land aan de rand van de afgrond gebracht. De extreem lage rente heeft pensioenfondsen insolvent gemaakt en de voordelen van deze lage rente zijn door de banken niet doorgegeven aan klanten. De banken betalen nauwelijks 0,5% op een spaarrekening en incasseren meer dan 4% voor een volledig gedekte autolening. Ook de margin rente is niet door brokers aangepast aan de extreem lage rente van de Federal Reserve.

Kapitaaltoevoer uit Japan en Europa

De spread tussen de aanbodprijs van – en de vraagprijs naar geld staat dus op een historisch hoog niveau. Als we deze verhouding zouden toepassen op 1981, toen de discount rente van de Federal Reserve 12% bedroeg, dan zouden de banken toen 112% rente in rekening moeten brengen. Dit geeft al aan hoe extreem de spread tussen vraag en aanbod is. De oorzaak van de rally in de Amerikaanse aandelenmarkt heeft ALLEEN te maken met kapitaaltoevoer uit Japan en Europa. Europees kapitaal koopt vastgoed op in de Verenigde Staten en probeert het Europese bankensysteem en de euro te ontvluchten. Dezelfde beweging is zichtbaar in Japan.

De geschiedenis herhaalt zich

De rally die leidde tot de enorme stijging van de Nikkei vin 1987-1989 had ook alles te maken met kapitaaltoevoer uit de rest van de wereld. Hetzelfde geldt voor de rally in de roaring twenties, toen de Dow Jones omhoog werd gedreven door kapitaaltoevoer uit de rest van de wereld:

armstrongchart

Zelfs de Mississippi bubbel en de South Sea bubbel hadden alles te maken met geïnvesteerd kapitaal uit Europa. Wat er nu met de Amerikaanse markten gebeurt, is dus niets anders dan een herhaling van gebeurtenissen die in het verleden al meerdere malen hebben plaatsgevonden.

Verplaatsing kapitaal

De situatie in de Verenigde Staten analyseren met alleen behulp van Amerikaanse cijfers heeft dus geen enkele zin. Dit is een globale wereld, waarin kapitaal met een muisklik van het ene naar het andere continent kan verschuiven. Je moet dus naar het globale plaatje kijken wil je de bewegingen op markten kunnen begrijpen. De rally van oktober 2002 tot oktober 2007 duurde in totaal 60 maanden. De huidige rally is bijna 51 maanden lang. Uiteraard is er nu ruimte voor een korte termijn correctie, waarbij de analisten zullen roepen dat de top is bereikt.  Maar de kans is zeer groot dat we een rally gaan krijgen die zeker 72 en misschien wel 78 maanden duurt voordat de trend wijzigt. Dat impliceert een top in de Amerikaanse aandelenmarkt in maart 2015 of oktober 2015.’

Overheidsschulden crisis

Tot zover Martin Armstrong. Eigenlijk is zijn analyse erg logisch en kristalhelder: de overheidsschulden crisis zal als eerste losbarsten in Japan of Europa. Zoals altijd zal dit leiden tot een vlucht naar veilige havens, dus de dollar en de Amerikaanse markten. Tevens zal er een beweging van obligaties naar aandelen plaatsvinden (van ‘public assets’ naar ‘private assets’), zoals altijd gebeurt bij een overheidsschulden crisis. Het zou ons dus absoluut niet verbazen als Armstrong’s visie uitkomt:

  1. Sterk stijgende dollar;
  2. Melt-up in de Amerikaanse aandelenmarkt door kapitaaltoevoer uit Japan en Europa;
  3. Record lage Amerikaanse rente van onder de 1% voor de 10-jaars rente.

Via Nikolaos’ overheidsschulden | Bron: armstrongeconomics.com

About Author

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie