‘ Burger wordt gezien als productiemiddel ‘

26

plsujeSommige reacties hier op Biflatie.nl worden onder de plusjes bedolven. Die reacties zijn het dan ook waard om nog eens in het groot te herhalen. Hieronder een reactie van onze bezoeker Berg die hij achterliet onder het artikel Economische krimp en een nieuwe recessie in 2013. Een steeds groter deel van de Nederlandse samenleving begint in te zien dat het huidige systeem op zijn laatste benen loopt: ‘Nederland is afgegleden naar een ‘kosten/baten staat‘ waarin burgers uitsluitend worden gezien als productiemiddel.

Samenleving en economie

Ter glorie van het grote geld (de tegenwoordige afgod) en het gebrek aan rendement zijn sociale rechten en waarden verdwenen of verkocht. Nederland als bedrijf, de burgers als productiekrachten, de omgeving en natuur als middelen. Een land waarin geen materieel gebrek heerst maar wel geestelijke armoede. De gevolgen zien we nu, hufterigheid, onverschilligheid, rommel, asociaal gedrag, oppervlakkigheid, ontspoorde gebekte jeugd, armoede, hardheid, individualisering, stress, lelijkheid. Wat dit met economie te maken heeft? Heel veel! De basis van een gezonde solide economie vormen de sociale fundamenten van een samenleving. Niet alleen voorzieningen die de werkelijke basisbehoeften van mensen dienen, maar ook sociale waarden als medemenselijkheid, empathie, actief burgerschap, de zorg voor elkaar, inlevingsvermogen en hoop. Ze vormen het hart van de beschaving en het zijn de peilers waarop een solide reële economie zich kan ontwikkelen.

Alles draait om winst en groei

Niets van bovenstaande helaas. Tegenwoordig draait het om winst, aandeelhouderswaarde, rendement en groei. Politici, de media en zelfs de gemiddelde mens op straat lijkt zich niet meer te bekommeren over wat mensen werkelijk nodig hebben. Burgerschap? Idealisme! Sociale nutsvoorzieningen? Leuke melkoe, Sociale zekerheden? Mensen moeten, ook de zieken, zwakkeren, ouderen, hun broek maar ophouden! Welzijn? Levert niet direct geld op!

Frustratie groeit

In de ‘kosten/baten’ staat voelen mensen zich steeds minder begrepen, de excessen in de vorm van diverse akeligheden openbaren zich nu met grote snelheid in ons dagelijks leven. In de Randstad wellicht meer dan op het platteland, maar een algemene onvrede en onbegrip vanuit de burger richting de politiek en de manier waarop ons land wordt bestuurd wordt steeds merkbaarder. Het broeit, het jeukt, de boosheid en frustratie borrelt.

Systeem vernietigt zichzelf

Een systeem wat slechts een handvol personen bevoordeeld en vijandig staat tegenover de massa, niet alleen in materiële tekorten maar ook in de vorm van het ondermijnen en minachten van de natuurlijke biologische behoeften van mensen heeft, op lange termijn, geen kans van slagen. Een dergelijk systeem zal zichzelf uiteindelijk vernietigen, waar we nu ondertussen getuige van lijken te zijn.

Berg

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • dave

  Toch is het een feit dat 75% van de mensen dit GRAAG wil. Het volk krijgt de leider die het verdient. 75% van de mensen geeft GRAAG zijn vrijheden (en privacy) voor schijnveiligheid en materiele speeltjes.

  Wij gaan leven onder de terreur van de ‘normaal-mens’. Alles en iedereen die niet in een maatschappelijk sjabloon past, krijgt een vaccin of wordt ‘kalt-gestellt’. En dat is waar op het moment keihard aan wordt gespind: De mens is een zak moleculen, en dus een productiefactor en verder helemaal niks. Een slaaf dus. Zie de materialistische boeken van Dick Swaab en Victor Lamme. In de reclamewereld wordt tegenwoordig ontzettend veel gebruik gemaakt van MRI-scans. Op die manier brengen ze mensen in een ‘koop-trance’. Dat gaat steeds meer gebeuren. En daarbij gaan alle mensenrechten overboord, want een zak moleculen heeft geen rechten.

  Dit is wat staat te geburen, en 75% van de mensen wil het GRAAG!

  http://filodivers.blogspot.nl/2012/12/sf-die-toekomst-is-nu.html

  en

  http://maatschapwij.blogspot.nl/2012/10/sf-het-brein-als-id.html

 • Pe

  @ Dave IK zou eerder zeggen 75% van de mensen wil dit niet indien goed geinformeerd. Dat de MSM slecht of foutief informeren mag en kan je volgens mij niet fout noemen van het leeuwendeel van de bevolking.

 • S7P

  Wat je nu ziet verschilt weinig met de vormen van religieus fundamentalisme en andere vormen van dogmatische idioterie. (Infeite kan je de wederopkomst van relifundamentalisme op diverse plaatsen op de wereld toch wel in dit licht zien) Er is een leer en daar mag vooral niet aan getwijfeld worden en alles en iedereen dient zich geheel ondergeschikt aan deze leer te houden. Twijfel wordt liefst zo hard mogelijk aangepakt. Je krijgt dan van die waanzin dat burgers ale productiemiddel worden gezien en dat de economie gediend moet worden ipv dat de economie voor ons als mensen is.

  Je krijgt door onwrikbare dogmatische systemen dat de bevolking zich stereotype gaat gedragen en dit kost veel tijd om naar de faal van het systeem om dit eruit te krijgen. Het socialisme in de Sovjet leidt tot apathie en dit neoliberalisme leidt tot graaizucht en hufterigheid. Daarbij leidt een faal van een systeem ook tot frustratie en spanningen in de samenleving. Zie ook dat mensen uit pure frustratie vaak naar het tegengestelde gaan. Het neoliberale EU faal en de opkomst van nationalisten (zie o.a. Wilders, die het nog steeds goed doet.)

  Daarbij worden we eerst voorgehouden dat er niets is dan de goodies en dat economische groei belangrijk is om aan deze goodies te kunnen komen. Zo moet een ieder meedoen om dit waan-ideaal te realiseren. Alleen blijkt dit niet te kunnen en komen er groepen van haves en havenots met uiteindelijk pure armoede ten gevolg. Maar nog steeds gaat men de straat op voor diezelfde ideologie van materiele welvaart. Nog steeds wilt men een nog sterkere staat om dit te realiseren. Zo sterk is dit geloof in ons gestampt. Er zijn slechts een kleine groep mensen die deze waanzin in twijfel trekken. Dit was ook goed te zien in de raportage met Rosenmuller die ik opgestuurd had.

  En waar hebben we uiteindelijk deze materiele faal aan te danken. Juist aan de faal van de kerk.

  Reli-idioterie – GROTE FAAL (zie hoe de kerk is gemold.)
  Oostblok socialisme – GROTE FAAL (heeft zichzelf opgeblazen)
  Neoliberalisme – GROTE FAAL (zie het ook mislukken)
  Sterke staat – GROTE FAAL (leidt tot fascisme)
  CONCLUSIE
  Autoritairisme – GROTE FAAL (geen uitleg nodig lijkt me)

  We moeten gaan leren om de economische en ook sociale structuren zoveel mogelijk aan de basis te maken en ook van dat oogpunt een nieuwe structuur op te bouwen. Ondanks ik absoluut geen bijbelbelt figuur ben lukt het in de gereformeerde gemeenschap wel om zaken weliswaar via de kerk via de gemeenschap op te zetten. Dit leert alleen dat het anders kan. En vergeet ook niet dat dit jaar ook het VN jaar van het cooperatieve onderneming is. Wellicht is dit nog een bron voor inspiratie als het gaat om het bouwen van nieuwe economische structuren. We moeten nu niet meer de fout maken om de volgende faal idioten in huis te halen.

  @1 De normaal mens is een fenomeen die past bij ieder onwrikbaar systeem wordt gecreerd.

 • Pe

  @ S7P Wat mij betreft hebben de mensen sinds de inzicht van oa Frankfurter Schule/ Situationisten (van 40-er tot 60-er jaren) nog geen snars geleerd. In de Dialecktiek van de Verlichting uit 1947 wordt eigenlijk min of meer hetzelfde gesteld dat jij ook boven stelt. Ik geloof dat Karl Marx (ben van de geschriften van deze man overigens geen fan) in de 18de brumaire opent met dat de geschiedenis elke weer herhaald was de eerste keer een tragedie de 2de/ 3de/ etc keer is het een klucht. Iets wat je telkens zit gebeuren. Denk dat er genoeg lessen vallen te leren uit de geschiedenis

 • Knowtoomuch

  @dave : Het ware beter te spreken over de mens als een ‘unieke verzameling van atomen’ ; ik vind een ‘zak moleculen’ namelijk nogal platvloers hihi

 • papaloe

  @3 S7P
  Deze nuchtere conclusie is m.i. van een ongekend hoog nivo.
  Je tekst is op mijn HD opgeslagen in de map ”wijsheden”,
  Als mijn kinderen er over een paar jaar klaar voor zijn, ga ik met deze tekst serieus een ”levenslessen discussie” beginnen.

  Dus zeg ik hierbij ”dankjewel” voor de input.

 • R

  Toen ik nog wat te besteden had, had ik ook wel van die gadgets. Ik ervaar nu dat je gemakkelijk zonder kan. En het gevoel te hebben dat je het eigenlijk helemaal niet meer mist. Een deel heb ik zelfs al verkocht zonder het voor nieuwer of beter te vervangen.

  Tja, en dan dat verhaal van die chinezen die voor Apple de iPhone in elkaar zetten maar daarbij zo hard moesten werken dat er duidelijk meer zelfmoorden werden gepleegd. Het werd het bedrijf, dat deze assemblage voor zijn rekening nam, een beetje te gortig en begon daarmee een contract te bedenken dat de medewerkers moesten ondertekenen om geen zelfmoord te plegen. Ook Apple heeft zich hier, onder enige dwang, mee moeten gaan bemoeien.

  En ik zie het hier en daar ook om me heen. Mijn zus, die vriendelijk werd verzocht het aantal pensioendossiers te verwerken per dag naar boven bij te stellen. Het ‘target’ was 10 dossiers en er waren dagen bij dat ze er maar 7 haalde. Kwantiteit. Zo waren er collega’s die meer fouten gingen maken maar die zij dan weer kon oplossen of de collega er op kon attenderen, dit als gevolg van haar kwaliteit. Tja, en dan moet je maar hopen dat je manager dit ziet want die is natuurlijk druk met de planningsbalkjes in zijn excel sheet gericht op de productie. Meer is beter.
  Ik ken mijn zus, zij is de laatste die er de kantjes van af zal lopen.

 • R

  @6 papaloe
  Ja, en we hebben hier iemand in ons midden die S7P zelfs heeft lopen minnen ! Ongehoord toch ? Maar ik heb het vermoeden dat het iets met religie te maken heeft want zo heb ik ook een keer ‘op m’n donder’ gekregen met een min.

 • houtskool

  De intensieve menshouderij. Beursgenoteerde bedrijven met 1 belang: geld. Steeds hogere rendementen, een belang dat haaks staat op belangen van burgers, klanten en werknemers. Door globalisering worden burgers wereldwijd gedwongen om met elkaar te concurreren op loon. De maatschappij is drijfzand. Het leek alsof je erover kon lopen, naar de overkant. Naar het geluk, het welzijn, het Zwitserleven pensioen. En toen zat iedereen vast. Wil je niet verzuipen dien je het systeem onvoorwaardelijk te accepteren: de intensieve menshouderij.

  http://www.intensievemenshouderij.nl

 • papaloe

  Tja R @8, de meeste mensen zijn echt wel OK, maar helaas zijn er ook de ”verknipten” , die onder het masker van ”een gewoon mens” iets heel anders zijn. We hebben als mensheid eigenlijk de verplichting om de groep ”verknipten” te vangen, en ze een stukje aarde te geven waar ze vervolgens lekker met elkaar iets moois kunnen opbouwen.
  Ik heb echt een hekel aan parasieten.

  Wikipedia:
  Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt (+/-).

 • R

  @5 ktm
  Ik vond die ‘de mens is een zak moleculen’ anders wel vermakelijk.

  @10 papaloe
  Ja, en op dat stukje grond zet je een gebouw die naar boven tot aan de hel (oeps, dat wordt een minnetje !) kan worden uitgebouwd. Dat heet een gevangenis.

  @houtskool
  ‘Intensieve menshouderij’. Sterk ! Je gaat me toch niet vertellen dat je die zelf hebt bedacht ?

  @artikel
  Ik denk dat een steeds grotere groep werkloos zal worden, danwel dat daar werk in te vinden is, in pure productie arbeid als gevolg van automatisering en robotisering waar ik al eens over begonnen ben. Let wel, diezelfde zus van daarnet is ook een ‘productiemiddel’ maar bij haar op de afdeling is al een computersysteem geïntroduceerd, waarbij zij en veel van haar collega’s direct dachten: “Oeps, wel een mooi systeem maar wat blijft er straks voor ons over aan werk ?”

  In een ander (en later) afdelingsoverleg werd gemeld dat een aantal FTE’s per jaar, en over een aantal jaren heen, moeten ‘afvloeien’.

 • Knowtoomuch

  Och gut-och gut : het ‘kwartje’ is gevallen :

  http://silvervigilante.com/centralbankscontrolfinanc/

  Hier nog een linkje met de ‘ethnische denominatie’ van de PRIVE-eigenaren van bovengenoemde Centrale Banken; van de Fed althans :

  http://www.avaresearch.com/ava-main-website/article_print.php?id=661

  Over menshouderijen & parasieten gesproken-gn-gnn …

 • papaloe

  ”Ja, en op dat stukje grond zet je een gebouw die naar boven tot aan de hel (oeps, dat wordt een minnetje !) kan worden uitgebouwd. Dat heet een gevangenis.”

  Grappig, maar ik meende het echt letterlijk hoor!
  Mijn idee gaat n.m. echt veel meer lijden opleveren. Een gevangenis is te veilig voor deze parasieten. Laat ze elkaar maar bespringen.

  OK John de Mol…….hierbij dus een gratis ”TV format”
  Elke dag smullen met leuke TV 🙂

 • Beurscyclus
 • houtskool

  @12 boeiende linkjes, bedankt.

 • Moin

  Ultraliberaal VVD-beleid ten top om de mens maar als een productiemachine zonder menselijke waardigheid te zien.

 • Drs. Remspoor

  Of we als mens in dienst willen staan van een financieel systeem, of dat we een financieel systeem willen hebben in dienst van de mens. Dat is de keuze die we moeten maken.
  Op dit moment zijn we allemaal een regeltje in een spreadsheet van Goldman-Sachs. De kolom met medische kosten is, zoals u dit voorjaar hebt gemerkt, volop in ontwikkeling. De exacte invulling van ieders kosten-baten analyse zal nu wel snel helder worden. George Orwell is echt een paar hoofdstukken vergeten.

  Wij zijn de eerste generatie die onze kinderen niet iets beters te bieden heeft dan we zelf hebben. De consequenties hiervan zijn in onze maatschappij duidelijk zichtbaar, waar je je zo onderhand totaal overbodig begint te voelen. Deze politiek komt het sterkst naar voren in de groene politiek, waarbij je je moet schamen voor je ecologische voetafdruk, beter direct zelfmoord pleegt want zo goed voor het milieu, en meer van dit soort zwakzinnige hoax-praat.

  Wij zijn inmiddels, op enkele landen na, een diersoort geworden die groei afwijst. Wat dit normaal gesproken in de natuur betekend is uitsterving.
  Met enkele kerncentrales zouden we met zeewater hele woestijnen vruchtbaar kunnen maken. Amerika is voor de helft bijna woestijn en ligt al 20 jaar je wachten op NAWAPA, een plan om water uit het noorden naar het zuiden te brengen. Een enorme kans in deze wereld met stijgende voedseltekorten. Kosten: enige tientallen miljarden. In plaats daar van investeert de VS een triljoen per jaar aan wapens. Om dit plausibel te krijgen investeert men ook in terroristen om de bijbehorende oorlogen van de grond te helpen. De enige die hierbij gediend zijn, zijn de aandeelhouders van deze fabrieken.
  Harde keuzes zijn nodig om de mensheid perspectief te bieden, uitzicht op iets beters. Dat is de motor van onze ontwikkeling. Met verwondering heb ik zitten kijken naar de beelden van Mars. Dit is de inspiratie die onze jeugd nodig heeft. In de ruimte zijn oneindige kansen en mogelijkheden die we alleen met investeringen over generaties heen zullen bereiken. Een veel grotere energie-stroom dan nu moet intussen mogelijk worden gemaakt met kernfusie. Tot dat moment gebruiken we aardolie dat er ineens weer in overvloed schijnt te zijn (hoezo hoax)

 • Paul Gortemulder

  Geweldig artikel. Ook ik zit heb een paar weken geleden besloten om niet meer mee te doen aan al die welvaart: Gisteren eau de toilette aan mijn pa gegeven, want wat moet je ermee als je elke dag doucht??? Verwarming ingeregelt én op 17 gr. Fleasekleding aan en niets aan het handje. Ledlampen. Dit jaar stuur ik voor het eerst geen kerstkaarten meer. Ik heb verder nog nooit aan kerst gedaan sinds ik mijn ouderlijk huis heb verlaten. Ik heb een fietsaanhanger van het merk “Roland” gekocht. Want die auto van mij gaat ook zo snel mogelijk weg. Verder drink ik naast groene en zwarte thee en kokoswater alleen kraanwater. En zo probeer ik geen cent te verspillen. Ik hoop dat ik hiermee mensen heb geïnspireerd.

 • LbertY

  We moeten naar een staat die weer van de mensen zelf is. We moeten er vanuit gaan dat elk mens weer soeverein is en dat een staat een samenwerkingsverband betreft tussen burgers om deze soevereiniteit te bewaken en regels met elkaar op te stellen, zodat we in vrede en harmonie met elkaar kunnen leven.

  De overheden zijn enorm gegroeid de laatste eeuw.

  Verder zal ik gewoon blijven genieten van de goede dingen des levens. Ik kan gewoon niet leven op water en brood en bij mij mag het best 21 graden in huis zijn. Je ondermijnt het systeem er echt niet mee. Iedereen kan beter zijn geld van de bank halen en met het monopoliegeld echte dingen kopen die hun waarde niet verliezen, zoals goud, zilver, aandelen in opkomende landen en vastgoed in opkomende landen.

 • S7P

  @16 Dit is NIET liberaal. Dit is fascistisch en waanzinnig. Liberalisme heeft nog steeds iets met vrijheid van doen. Mens als productiemachine zien past prima in een fascistische denkwijze, waarin de burger onder geschikt is gemaakt aan het systeem en het systeem aanbeden moet worden.

  @18 +++ Op allerlei manieren is dit de juiste insteek. Aan de andere kant maak het je ook gemakkelijk en kijk naar duurzame spullen om, die je levenskwaliteit echt kunnen verbeteren. Zo zou bijvoorbeeld een hele goede (lig)fiets je afstand kunnen vergroten, zonder auto of OV nodig te hebben. Zo is [url]http://www.lowtechmagazine.be[/url] een goede site. Voor de verwarming terug te draaien kan je ook met termisch ondergoed experimenteren. (zo staat die site vol tips en ideeen, zowel op micro als op marco schaal.) – Heel het probleem met CV vind ik dat het geen stralingswarmte geeft, waardoor de echte aangename warmte ontbreekt. Dan wordt de CV maar weer snel een paar graden hoger gezet.

  Trouwens je computer kan je langer mee laten gaan door er Linux op te zetten. Beginners zijn het beste af met LinuxMint. Mijn compu is al 7,5 jaar oud en draait nog steeds goed.

  @19
  a) Iedere Euro die je uitspaart hoef je niet te verdienen.
  b) Er zijn best wel goede argumenten om de thermosstaat wat lager te zetten. O.a. het milieu en ook je portomonee.
  c) Dat monopoliegeld is het beste thuis is spullen, die er voor zorgen dat je een economische collapse op een beetje fatsoenlijke manier kunt overleven. Ik weet niet waar dit systeem naar toe gaat, maar veel goeds is het in elk geval niet. Ik denk dat goede survivalspullen wel eens verrekte handig kunnen zijn.

 • dAddA
 • cynicus

  @S7P: het moet toch niet erger worden. Rapporteren, targets halen etc.. In het huidige communicatietijdperk word je geacht maximaal voor je werk beschikbaar te zijn want het gaat uieindelijk om het rendement van de investeerders en hierbij gaat het niet om het feit dat de mens centraal staat of niet. Is het rendement te laag dan volgt de harde trap naar beneden. Fascisme optima forma. Met het slechter worden van de economische omstandigheden zullen de duimschroeven nog harder worden aangedraaid…..

 • S7P

  @22 (cynicus) Klopt en ik vrees dat het nog steeds gekker gaat worden en letterlijk alles wordt ge-economifiseerd. 🙁 Daarbij moet je ook nog alle aanbiedingen van de geprivatiseerde meuk nakijken en daarmee iets mee doen. Het wordt er alleen complexer door en beslist niet leuker. Heel dit systeem draait om goedkope voordeeltjes (waar de consument tig bladzijden kleine letters mag doorwerken) en uitbuiten of uitgebuit worden. Uitbuiten. Ook dat ja. Wat denk je van onze goodies en kleding, die elders onder slavenomstandigheden worden gemaakt. Dit systeem heeft gewoon niets menselijks en alles draait om de producten en diensten. En dit alles staat dus in een machtspiramide. Hoe hoger je staat in die piramide hoe meer je leven waard is. – Hoeveel mensen sterven er dagelijks niet in de armgemaakte gebieden en opkomende economiën om ons aan goedkope troep te helpen. Denk aan de productie van e-gadgets en kleding. En daaronder is onze aarde, waarvan we misplaatst denken dat deze van ons is. En wij moeten dan weer de bovenlaag dienen.

  Om de groeileugen vol te houden heb je gewoon meer slaven nodig, dus strakke productieplanningen, rapportages, …. En deze waanzin gaat door totdat de motor oververhit is en de zaak uitelkaar spat.

  En dit systeem IS fascistisch (samenvoeging staat en bedrijfsleven) en neo-feodalistisch.

 • papaloe

  @23 S7P ”om ons aan goedkope troep te helpen.”

  Wist je overigens dat in de USA, binnen 2 maanden, minstens 75% van de kerstkado’s alweer op de vuilstort ligt?
  Uiteraard alles ”made in China”.
  Bij ons zal het niet veel minder zijn ben ik bang.

  Rare wereld toch, al die containerschepen uit China voeren gewoon afval aan. Alles omwille van de economie en de menselijke bekrompenheid.

 • S7P

  @24 Zegt al genoeg hoe ver heen we hier in het westen zijn.

  En maar consumeren maar alsof dit het hoogste doel in dit leven is. – En dat kerstfeest is inmiddels noch Paganistisch noch Christelijk, maar gewoon ronduit pervers.

 • Moin

  @17 Drs. Remspoor 16-12-2012 :16:
  [quote]Of we als mens in dienst willen staan van een financieel systeem, of dat we een financieel systeem willen hebben in dienst van de mens. Dat is de keuze die we moeten maken.
  Op dit moment zijn we allemaal een regeltje in een spreadsheet van Goldman-Sachs. De kolom met medische kosten is, zoals u dit voorjaar hebt gemerkt, volop in ontwikkeling. De exacte invulling van ieders kosten-baten analyse zal nu wel snel helder worden. George Orwell is echt een paar hoofdstukken vergeten.[/quote]

  Griezelige ontwikkelingen, dus Gold Man Sachs maakt uiteindelijk het sociaal-economische en het zorgbeleid waar de regeringen aan hebben te gehoorzamen?