De bankensector wordt alleen maar groter

8

Politici en toezichthouders waren erover uit: de bankensector moest een stuk kleiner worden. Banken mochten in de toekomst niet meer ‘too big to fail’ zijn en desnoods zouden ze worden opgesplitst. Leuk voornemens om de banken aan te pakken, maar voorlopig is nog niets van dit alles ook daadwerkelijk veranderd. De bankensector van de eurozone is tot en met juli 2012 met 7% gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. De totale waarde is opgelopen naar 34,4 biljoen euro, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

BNP Paribas, Banco Santandar en UniCredit, respectievelijk de grootste banken in Frankrijk, Spanje en Italië, hebben hun balans in de afgelopen tijd hard zien groeien. De voornaamste oorzaak: Mario Draghi. De twee LTRO programma’s van de ECB, ter waarde van €1.019 miljard, hebben ervoor gezorgd dat het gevaar van een kredietcrisis op korte termijn is geweken en ook de financiële markten konden opgelucht ademhalen. Het probleem is hiermee echter nog lang niet opgelost. Sterker nog, het gevaar dat commerciële banken op lange termijn steeds meer afhankelijk worden van centrale banken is een stuk groter geworden.

Deleveraging vindt nauwelijks plaats

Het proces van deleveraging vindt nauwelijks plaats, vooral in Spanje en Italië komt het niet voor”, aldus Simon Maughan, bankanalist bij Olivetree Securitees Ltd. in London. “Het feit dat dit niet of nauwelijks gebeurd geeft aan dat alleen nieuwe ECB injecties zullen helpen, om bijvoorbeeld de Italiaanse banken draaiende te houden.” En dit terwijl Europese banken afgelopen jaar nog beloofde hun balansen met 950 miljard euro te zullen afbouwen, ongeveer 3% van het totaal. Een beweging die nodig is om tegemoet te komen aan nieuwe kapitaalregels en aan eisen van toezichthouders, terwijl overheden mogelijk meer terughoudend worden in het redden van banken. De bailouts zouden namelijk geen vanzelfsprekendheid moeten zijn.

Recessie wordt alleen maar dieper

Terwijl veel Europese landen op dit moment al in recessie verkeren zou het terugdringen van leningen een recessie alleen maar verergeren. Het IMF becijferde in april dat indien banken hun balansen zouden terugbrengen met 3,8 biljoen, dit een negatief effect zouden hebben van 1,4% op het totale BBP in de eurozone. Verschillende Europese landen moeten hun groeiverwachtingen voor 2012 en 2013 terugschroeven. Ook Italië moest de ramingen deze week bijstellen. De Italianen verwachten nu in 2012 een krimp van de economie van 2,4%, in plaats van de eerder genoemde -1,2%. Daarnaast werd er eerder voor 2013 op een groei van 0,5% gerekend. Ook deze verwachtingen zijn inmiddels aangepast en uit de nieuwe ramingen blijkt dat de Italiaanse economie in 2013 nog wel eens kan gaan krimpen. Daar bovenop vallen ook de verwachte begrotingstekorten flink hoger uit.

Overheidsobligaties

Terwijl banken door heel Europa leningen zouden moeten terugdringen, hebben ze op dit moment voornamelijk hun kapitaal versterkt. Dit werd onder andere gedaan door middel van dividenduitkeringen. Ook achterstelde leningen werden omgezet naar aandelenkapitaal aldus de EBA (European Banking Authority).

Sommige banken die geld leenden bij de ECB gebruikte het geld vooral om overheidsschulden op te kopen. Onder Basel II hoeven banken namelijk geen extra kapitaal aan te houden aangezien deze als “risk-free” worden beschouwd. Een aanname die sinds de start van de eurocrisis erg onzeker is geworden, maar waar banken erg op inspringen. Zo is het algemeen bekend dat banken in Spanje en Italie massaal eigen overheidsschulden opkopen. Op deze manier zijn overheden relatief goedkoop uit omdat er meer kopers zijn, terwijl banken zelf ook minder obligaties hebben die onder water staan. Mocht het echter straks alsnog fout gaan in beide landen dan zijn problemen echter dubbel zo groot. Volgens recente cijfers wordt nog geen 30% van de Italiaanse schulden in het buitenland gedragen.

Bad bank

Een andere manier om van activa, en dan met name activa met hogere risico’s af te komen is door het oprichten van een bad bank. Zo gaan er geruchten dat mocht de Spaanse bankensector straks daadwerkelijk 100 miljard nodig hebben, er door de overheid een bad bank wordt opgezet om de vastgoedleningen over te nemen. Deze leningen worden steeds vaker betiteld als “slechte leningen”, ofwel junk. Niet alleen in Spanje wordt er gepraat over deze oplossing. Ook Deutsche Bank heeft kenbaar gemaakt om 135 miljard aan assets over te plaatsen naar een bad bank om te voldoen aan de Basel III criteria.

Zwakke schakel

Analisten verwachten dat de hoeveelheid activa verkopen zullen toenemen als de Basel III regels in zullen gaan in 2019. Volgens de EBA zullen tegen die tijd banken ongeveer 400 miljard aan Tier 1 kernkapitaal nodig hebben. Voorlopig zullen banken echter vooral proberen door middel van ingehouden winsten, kapitaal op peil te brengen. “Door banken van goedkoop geld te voorzien en het weghalen van de druk heeft Draghi noodzakelijke stappen uitgesteld”, aldus Maughun. “Banken zijn de zwakste schakel in de economie. Ze moeten worden gedwongen om activa te verkopen, als je ze hun eigen tijdschema laat uitstippelen zullen ze alleen maar wachten”.

“Japanifaction”

Volgens Alberto Gallo, analist bij Royal Bank of Scotland, zal het uitstellen van deze plannen leiden tot “Japanificatie” van het bankensysteem. Hiermee bedoelt hij dat banken steeds trager zullen zijn met schoonmaken van balansen. Een beweging die op sommige punten overeenkomt met die van Japan in de jaren ’80, waardoor grote “zombiebanken” ontstonden. “Hierdoor zijn we van een situatie van versnelde deleveraging gegaan naar het tegenovergesteld. Het is een beter scenario voor de economie, al mag dit niet tot zelfgenoegzaamheid leiden”, aldus Gallo.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Knowtoomuch

  Ok … ‘japanification’ … hmm… wéér wat geleerd.
  Voor de rest ook : een interessant artikel.
  Banken hebben inderdaad niet de goede conclusies getrokken na okt ’08.
  En we weten allemaal wie daar uiteindelijk voor gaat opdraaien, hoe je het ook wendt of keert.
  Precies, de gewone man …

  Trouwens, er is weer een nieuwe ‘Tissen’.

  Zoek ‘m maar lekker zèlf op.

  WAHAHAAAAA !!!

  Nog iets : het zilver mag niet door de 36 $.
  Van JPM ja, u raade het al …
  Want anders hebben ze d’r (weer) een mega-probleem bij, hè ?
  En ze hebben toch al zo’n berg ‘crap in da house’ …

  hi-hi …

 • Knowtoomuch

  -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

 • Knowtoomuch

  -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

 • moerstaal

  @3 Madman,
  Dank je voor het linkje.
  Niet zozeer vanwege die bewuste pagina maar het linkje bij de commentaren:
  https://www.youtube.com/watch?v=mk3K_Vrve-E
  Indrukwekkend alhoewel een deel van mij nog steeds graag de wapens en munitie achter de hand houdt. Niet elke psychopaat of zombie zal de blije boodschap begrijpen. De geschiedenis laat zien dat men de trekker evengoed toch overhaalt.

  Dan nog plusjes voor de andere in mijn ogen waardevolle linkjes #4 KTM en #10 KTM.
  Alt Market http://www.alt-market.com/articles/1050-decentralize-or-die heb ik een hele snelle blik op begin en einde geworpen. Duidelijk verhaal. Hier is heel veel mee te doen, ook in de USA. Denk aan permacultuur maar ook regionale milities voor het geval de federale macht wegvalt of om deze juist te verjagen.
  Linkje over nanny state is heel realistisch.
  http://occupycorporatism.com/social-media-smartphones-and-police-ctreate-a-stasi-web-of-surveillance/

  KTM kan af en toe behoorlijk doordraven.
  Madman leek even mijn sympathie te hebben maar hij klinkt als iemand die Utopia nog najaagt. Dan sla je de plank ook mis.
  Mijn levenservaring zegt dat buiten de sociale interactie het universum geen empathie kent. Het systeem waarin we leven kent op dat macro niveau vaker geen dan ‘zelfs’ weinig empathie. Er zullen wel grote liefdadigheidsinstellingen zijn die op mondiaal niveau iets voorstellen, toch gedraagt de vrije markt zich momenteel op macro niveau als een draak die haar kinderen verslind. De parasieten in haar hoofd zullen uiteindelijk met de dood van het beest ook ten onder gaan. Dat is een geruststellende gedachte. Geen walhalla voor de elite zonder een kapitalistisch systeem. Op een dag verlaat elke ambtenaar (ook soldaat) zijn post en valt terug op zijn oerdriften namelijk zorg voor eigen familie en het redden van eigen lijf. Dan is het echt ieder voor zich. Daar sta je dan als elite in een grote vijandig gezinde wereld en een gebrek aan loyalisten. Het systeem werkt nog zolang het bestaat.
  Zonder systeem geen elite!!! Niet voor lang in ieder geval en al helemaal niet meer zo machtig…

  Daarom:
  1. Koop voor minstens 5 jaar droogvoer en blikvoer.
  2. Koop meerdere keramische waterfilters (dus niet op electra of waterdruk) om gedurende een decennium 5 liter water per dag per persoon te kunnen filteren.
  3. Koop indien mogelijk wat zilveren munten voor ruilhandel.
  4. Koop sowieso minstens één handvuurwapen en vooral veel munitie. Voor nu veilig en gescheiden opbergen en mondje dicht want je wil niet in de gevangenis zitten op het moment dat de pleuris uitbreekt. Als het op een dag te stil is of juist te lawaaerig of Beatrix komt vertellen dat je rustig moet blijven en god met ons is; die dag breng je het wapen en munitie pas bij elkaar.
  5. Jawel, een nieuw puntje! Op zo’n satelliet kanaal (NGC) schijnt er een nieuwe serie te zijn; Doomsday Preppers ofzo. Ik heb daar een stukje van gezien.
  Dus; Boek, een survival boek. Geen download, nee, een ouderwets papieren boek met tips om te overleven en die ga je NU kopen en METEEN lezen!!!
  Doe dan gelijk een boek over permacultuur.
  Nu we toch bezig zijn… ZAADJES, nu kan het nog.
  Koop zaadjes van tomaten, mais, aardappel, winterwortel, allerlei kruiden.
  Gewoon stomme dingen die het altijd wel doen in die polder.
  En begin nou vast die kut siertuin, dat kapitalistische en decadente gedrocht om te toveren naar een eetbare tuin. Volgend jaar staan er tussen die calvinistische en o zo depressieve rododendrons, taxushaag en nare hulst in ieder geval aardbeien en -jawel, kent u hem nog – kruisbessen. Doe het nou maar!
  Oh ja, zorg ook voor vitamine C enzo. Dat zit waarschijnlijk niet in je droog en blikvoer want verdwijnt al vrij snel bij bewerken en drogen. Dus potten met vitamine preparaten. Die blijven wel een paar jaar goed en tegen die tijd weet je hoe je jouw eigen groente en fruit moet telen.
  Schiet me nog iets te binnen; iets om vuur te maken.
  En wat eerste hulp troep.
  Staat allemaal in dat boekie!!!

  Hou te allen tijde je mond over jouw voedselvoorraad en waterfilters. Altijd. Laat het iedereen voor zichzelf uitzoeken. Al roven ze je tuin leeg dan heb je nog die voedselvoorraad. Als je dan toch zo nodig wilt informeren doe dat dan zoals ik, lekker anoniem.
  Ik heb genoeg gehoord van mijn ouders over WO2 en mijn ouders hebben die ternauwernood overleefd. Mijn mam was zelfs bijna bezweken aan tbc (maar oude mens leeft nog steeds gek genoeg) en oma is er aan dood gegaan. Als de pleuris uitbreekt heb je niks meer aan de mensen die jou nu nog een prettig weekend toewensen.

  Dit hele advies hoor je NB van een grijzende maar tevens inmiddels gepokkelde en gemazelde hippie…

  Prettig weekend 😛

 • moerstaal

  @13 Madmen
  Ik wilde mijn laptop net uitpleuren en nog even chillen in mijn hangmat…
  LOL, je hebt helemaal gelijk weet je (met je streven) maar het antwoord is helaas toch JA 😉 (als ik moet kiezen tussen ja en nee)

  Volgens mij is het nacht daar dus truste?
  Hier is het ook al laat.
  Truste dan maar, ik lees het morgen of overmorgen wel (ben tegenwoordig vaak weg en heb geen zin meer in dat internet).

 • moerstaal

  Toevoeging op joetoeb linkje; die dame ‘Scilla Elworthy’ die daar spreek over non violence is heel bekend, tenminste in bepaalde kringen. Als je lieden als David Icke kent zou je juist mensen zoals haar moeten kennen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Scilla_Elworthy
  Verbazingwekkend dat ik haar niet ken of terug kan vinden in mijn 15 jaar aan 20K+ favoriete websites…
  Indrukwekkend dus nu zeker kijken:
  https://www.youtube.com/watch?v=mk3K_Vrve-E

 • moerstaal

  @15
  Nou nog even dan… zucht… ik klik op Verstuur en zag je reactie staan en hoorde al een pling van mijn emailprogramma…
  Ja, goed man, net als ik, heel vredelievend tenzij de harde praktijk eist dat ik minimaal mijn vuist hanteer hehehe en dat zal nu wel een ruk aan een trekker worden…
  Soort Clint Eastwood of is dat nou iets te ver terug in de tijd 😉
  Ahhh… waar is mijn jeugd gebleven, ’s avonds lekker TV kijken met wijlen papa, eerst nog zwart wit en toen zo’n grote kleuren TV (panasonic ofzo) met randje oerlelijk bruin/zwart houtachtig fineer (seventies) en slechts paar grote keuze knoppen en klepje waarachter je eindeloos je vingertoppen stuk draaide op zoek naar zenders als dat ding kuren had… Op de Nederlandse TV (alleen Nederland 1 en 2 via Smilde) was ’s avonds laat of in weekend vaak geen ruk dus dan maar ARD, ZDF of WDR3, die konden we nog net ontvangen met buiten antenne. Daar heb ik mijn Duits van geleerd. Als ik nu die oude films zie dan mis ik het Duits gewoon hahaha…. In de zomer met ‘condities’ kregen we soms Denemarken en ik meen me zelfs te herinneren BBC…
  Laat mij een maand in Duitsland wonen en ik spreek het weer vloeiend. Wij keken ook altijd naar Tatort met Trimmel, Haferkamp en meer recentelijk natuurlijk holbewoner Schimanski :-D, mijn held met z’n stoere BMW en gebrek aan manieren, Derrick, Der Alte (mit der alte Siegfried Lowitz) en meer recent Ein Fall für Zwei … Die ken je natuurlijk nog wel. En sowieso al die Amerikaanse westerns met John Wayne, Paul Newman…. ahhh, wat gaat de tijd hard….
  Sorry Koen, dit begrijp je nog wel op een dag…
  Economie is vluchtig maar dit soort dingen blijven onbewust in je kop hangen. Ik word oud………..

 • Mario8282

  De “groei” van de bankensector heeft een simpele verklaring: de status van “lender of last resort” van de 100% private en buiten alle externe controle, daadwerkelijk goddelose Federal Reserve.

  De financiële maffia is enorm gebaat bij de crisis: hoe meer economische krimp hoe meer financiële middelen worden door de Fed geschept. De “stimulansen” van de Fed zijn een rookgordijn want al het nieuwe geld wordt aan de speculanten gegeven om de economie verder te wurgen.
  Kijk hoe simpel is het: de Fed is 100% privaat, heeft het geldscheppingsmonopolie en vertegenwoordigt de kern van de financiële maffia. Met zo veel macht is het “maken” van een crisis een kinderspel. En omdat het toch een crisis woedt dan gaan ze “geld stimulansen” aan zichzelf uitdelen. Zo is de waarde van ons geld steeds minder en de gierige bankiers maken steeds meer geld voor zichzelf, uit niets, met de computer van de Fed.

  Zo ontstaat een bankensector die op dit moment 25 to 30 keer meer papierwaarde beheert dan de waarde van de economie van de planeet.
  Alles te danken aan een private entiteit die namens “onafhankelijkheid” van alle democratische structuren de planeet zich toegeeigend heeft.

  Maar in aanloop naar de NL 12.9.12 verkiezingen heeft de NL mass media voor een andere debatagenda gezorgd: wie en hoeveel op achteruit gaat.
  Duidelijk wie de baas/eigenaar is van deze mass media.

  Lees meer: http://www.nujij.nl/economie/de-bankensector-wordt-alleen-maar-groter.19170012.lynkx#ixzz27JN0hHtJ