‘De wereld begint daadwerkelijk te schuiven’

14

China wint aan belang en passeert mogelijk de VS als machtigste land. Eerst vreest René Tissen voor chaos en misschien wel oorlog. Kort voor het afgelopen weekeinde evacueerde China zo’n 3000 burgers uit het buurland Vietnam in reactie op de oplopende territoriale spanningen tussen beide landen. Vrijwel geheel Zuidoost Azië staat ineens op scherp. China is bezig de macht over een compleet werelddeel op te eisen. In Taiwan kijkt men met argusogen om zich heen. Wat gaat de volgende stap van China worden?

Nog niet zolang geleden was Japan aan de beurt. Meerdere keren drong China de omstreden territoriale wateren rondom de Senkaku eilanden binnen en hoewel het allemaal niet veel meer om het lijf had dan een beetje spierballen rollen, was de toon gezet. Op het eerste gezicht gaat het China om het zeker stellen van strategische grondstoffen, zoals onderzeese olie en gas. Bij nadere beschouwing wil China de poten onder de stoel van Amerika weg zagen. De decennia lange hegemonie van de VS staat zwaar onder druk.

Amerika gaat er aan

Onbekend voor het grote publiek heeft China onlangs besloten om geen Amerikaanse staatsobligaties meer te zullen opkopen en het land zoekt inmiddels naar wegen om de eigen afhankelijkheid van Amerika sterk te verminderen. China is zich terdege bewust van het feit dat het een kat in de zak met schulden van Amerika heeft gekocht. De jarenlange welvaart van Amerika is door China betaald en dat geld had beter besteed kunnen en moeten worden.

Plotseling blijkt België in de afgelopen maanden voor honderden miljarden dollars – ja, heel veel geld dus – aan Amerikaanse staatsobligaties te hebben gekocht. Het is aannemelijk dat Europa via België de VS te hulp wil schieten, maar openheid van zaken wordt niet gegeven. Van oudsher kiest Europa voor Amerika, maar hoe lang nog nu bijvoorbeeld Duitsland meer neigt naar Rusland – vanwege de eigen energiebehoefte – dan naar de VS – vanwege de NAVO? Lees meer op RTLz.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • Martin K.

  De heer Tissen heeft het bij het rechte eind.

  Zoals de geschiedenis ons leert, zal een verschuiving van de macht niet zonder kleerscheuren verlopen.

  Ik ben bang dat Europa wel eens het meest gehavend uit de strijd kan komen. Amerika heeft ten minste nog een leger……Europa heeft dat min of meer afgeschaft. OK, wij halen onze jongens uit Mali terug!

  Als China zijn export naar Europa stop zet is het over en uit. De winkelschappen zijn binnen een week leeg! (Ja, mensen bijna alles komt uit de Chinezen fabrieken, in Europa is het armoedig geworden wat productiebedrijven betreft, behoudens Duitsland dan)

  Gelukkig zijn er zware importheffingen op een aantal Chinese producten om de Europese industrie nog even in stand te houden, staal, papier, zonnecellen en nog wat, anders zou die sektor in Europa ook geheel zijn uitgestorven. Als de gaskraan uit Rusland dicht gaat hebben we zonnecellen en windmolens.

  Eten is overvloedig aanwezig en komt van eigen bodem, meer is eigenlijk niet nodig. Er staan nog een paar pharmaceutische bedrijven, de aspirine blijft bij de apotheek gewoon te koop.

  OK, een aantal populaire winkelketens is binnen een week gesloten, omdat de goederen stroom uit China is opgedroogd. Daar komen we wel overheen.

  Het mooiste is dat Europa over voldoende Dollars beschikt (OK, zogenaamde schuld tegoeden, obligaties etc.) Misschien wil Amerika in ruil voor deze schulden wel een leger in Europa stationeren.

  Heel misschien gaat Europa dan weer wat fabrieken bouwen om zelf consumptiegoederen te produceren.

  Zo komt het toch weer goed.

  • Rinus De Nadenker

   Prima reactie , lekker positief , helaas zit het iets gecompliceerder dan schrijver doet voorkomen .
   De rijken (elite) worden niet voor niets steeds rijker.
   Hun lage lonen landen voor productie van allerlei waar zien zij liever in aantal groeien voor grotere winsten en weinig kosten , dan in West-Europese landen fabrieken te plaatsen of personeel in dienst te hebben met een normaal cao.
   Veel mensen hier in ons land zien met lede ogen , hoe groot de instroom van de Oost-Europese of Aziatische goedkope handel en of mensen de economie ( lees handel ) kapot maakt.
   Als de rupsjes nooit genoeg een keer de les gelezen gaat worden , zou het een stuk eerlijker zijn, helaas is dit wishful thinking , daar politici voor mooie posities in de EU in feite ons heeft verkwanseld en de zakkenvullers carte blanche hebben gekregen .
   China en Rusland zijn hierbij gebaad , zij hebben hun handel voor afzet juist bij deze elite geparkeerd , handel gaat altijd over lijken , oorlog kan hebzucht niet deren , geld stinkt niet.

  • HansPolderman

   Er komt uit China alleen namaak. Veder weinig van belang behalve uw sateprikkers dan. Alles wat op de wereld gemaakt wordt is gekopieerd en gestolen uit Europa. Beter was het om een (1) Europa te maken met Rusland. Zelfs de VS besteelt en bespeeld ons. Helaas worden wij in tegen stelling tot Rusland bestuurd door geldbeluste stommelingen. Het spel is nog niet teneinde maar u allen overschat de kracht van China en de goedwillendheid van de VS.

 • bertus

  Ja,chronische leugenaars en afspraak schenders,trekken uiteindelijk altijd aan het kortste eind,dat is een wet van de natuur.
  “In de Politiek”, niet omdat ze leugens vertellen,want dat doen er meerdere, maar omdat ze anderen teveel benadelen.
  Zo zal dit poppenkast verhaal een onverwachte wending nemen.

 • Yoep

  Een column over geld… Is over een jaar of 15 onvoorstelbaar.
  1- alle cash wordt afgeschaft.
  2- er komt een puntensysteem voor in de plaats, helemaal los van waarde (goud etc)
  3- alle punten zijn geregistreerd.

  En last but not least: Commentaar geven op overheidsinstanties wordt verboden. Vandaag is Arnold Heertje door de rechter berispt wegens het vertellen van de waarheid over Jeugdzorg. En vandaag is Coen Teuling besmet verklaard wegens het vertellen van de waarheid over het CPB: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3658432/2014/05/20/Dijsselbloem-uitspraken-Teulings-echt-heel-zwak.dhtml

  Jazeker, Den Haag en Brussel HATEN burgers.

  Terecht… want burgers zijn varkens. Ikea-apen met twee hersencellen: een voor geld uitgeven en de tweede om het te lenen.

  Gelukkig schaakt het burgermechanisme zichzelf uit: Het heeft namelijk de neiging om tegen het eigen belang te stemmen dan wel – indien ze een stem op een goede partij overwegen – niet te gaan stemmen.

  De burger lijdt aan zelfhaat en zelfdestructieve wanen. Dat heeft ome God dan wel weer goed geregeld. Een soort zichzelf ziek makende schimmel: de mensheid.

  Donderdag niet stemmen luie varkens! En als je dan toch gaat stemmen, overweeg eens D66, VVD of PvdA. Die partijen maken namelijk de meeste haast met het opheffen van de mensheid.

  • Yoep

   Die Teulings moet straks natuurlijk op de knieen. Net als Henk Brouwer waar Ewald Engelen het hier over heeft:

   http://www.groene.nl/artikel/teulings-en-de-euro

   Van die Henk Brouwer hebben we sindsdien weinig meer gehoord. Ook besmet verklaard. Ze maken je gewoon kapot. Met een glimlach op hun gezicht.

   Ach, ambtenaren. De holocaust zou ondenkbaar zijn geweest zonder… Voor een schouderklopje van een hierarchisch-meerdere doen ze alles.

   ALLES!

   Vraag bij een sollicitatieprocedure voor de overheid:

   “Stel, uw meerdere wil X maar u kunt zich daar niet in vinden wegens gewetensbezwaren. Wat doet u:

   a- toch gewoon doen wat hij vraagt
   b- het voorstel afkeuren en de meerdere wijzen op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid”

   Een keer raden welk antwoord je NIET moet geven als je bij de overheid aangenomen wilt worden…

   • nu even niet

    Yoep,

    Ben je bekend met het Mllgram experiment?

 • Harski

  2de stuk met Amerika gaat eraan kan ik me niet zo in vinden.China heeft ook een mega schuld en aan geld creatie gedaan.Wat men nou es moet begrijpen is dat alle grote machts blokken op dit moment massaal aan geld creatie doen.
  Waar het fout gaat is wanneer men de rekening niet meer besluit tebetalen,,,,,tot dan leven we in mijn opinie in een wereldeconomie die gebaseerd is op een ilussie.
  De rijker worden steeds rijker .Dat klopt
  . Maar voor die groep is opgegeven moment ook de rek eruit , zeker als de grote klapper komt.Dan worden we allemaal stuk armer.

  • Rocksan

   Je hoort mij niet zeggen dat China niks kan overkomen (verre van), maar China heeft wel al jaren een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans. Dat betekent, per definitie, dat China spaart via de opbouw van vorderingen op het buitenland. Zo’n land heeft opties. China kan bijvoorbeeld de lonen van de werkende massa’s laten oplopen. Dat gaat ten koste van de internationale concurrentiepositie, maar het verlies aan vraag naar made in China kan worden opgevangen door de toegenomen binnenlandse koopkracht.

   De economie van de VS is in een groot aantal opzichten het spiegelbeeld van de Chinese economie. Per saldo besteden particuliere sector en overheid daar samen meer dan ze verdienen. Het verschil wordt goedgemaakt door te lenen van de rest van de wereld. Tot nu toe ging ze dat makkelijk af doordat de dollar de internationale reserve- en settlement valuta is. Als die functie van de dollar afbrokkelt wordt het leven voor de Yanks opeens een stukje ingewikkelder door bijvoorbeeld (via een dalende wisselkoers) geimporteerde inflatie en overheidsuitgaven die in toenemende mate door de FED (en Belgie natuurlijk) betaald moeten worden.

 • Rocksan

  ‘k Vind Prof. Tissen overigens een beetje de drs Clavan van het economenvolkje (of is die titel al geclaimd voor Sylvester Eyffinger?).

  http://www.youtube.com/watch?v=SG5jw3FWArE#t=12

 • Zilverkoning

  http://www.martinvrijland.nl/2014/05/21/de-europese-verkiezingen-zijn-een-schijnvertoning/

  Hier wordt alles nog eens duidelijk uitgelegd. Erg interessante site.
  Albert pike komt ook aan bod. Zeker even een kijkje nemen jongens.

 • jaren tachtig

  Het grote verschil van de VS en China zit hem in de gevoerde strategie tav internationale belangen, deze is voor de VS gestoeld op Carl von Clausewitz en de chinezen op Sun Tzu

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Tzu

  http://www.clausewitz.com/

  Sun Tzu vermijdt conflicten en gaat uit van een vermeden strijd is een gewonnen strijd

  Clausewitz gaat uit van een agressieve politiek waarbij militaire middelen een voortzetting is van politiek handelen

  in (machts) politiek opzicht zijn dit de twee belangrijkste filosofen, wil je de vs en china beter begrijpen lees deze of kijk documentaires over deze op youtube

  Zelf vind ik de strategie van china veel slimmer, door handig zaken te doen kweek je geen vijanden en bespaar je de kosten van militaire inzet

  Sinds de VS een zeer agressieve militaire inzet heeft is het van het rijkste land ter wereld (voor 1950) tot een met schulden overladen land geworden (nu) en wordt wereldwijd gehaat door: leukemiekinderen in irak en servie (uranium tipped ammunitie), misvormde kindertjes in Vietnam (agent orange/ agent purple) Qatar/Afghanistan/Pakistan (drones)

  zelfs eramus schreef in vrede’s weeklacht dat het vernietigen van een stad en het moeten bouwen van een nieuwe altijd meer kost dan het behouden van een stad

  Nog een slotopmerking, iemand enig idee waar het goud van China is gebleven van voor WO2? het was een hoeveelheid van een paar duizend jaar geschiedenis, na WO2 was het foetsie