ECB koopt minder Nederlandse en Duitse staatsobligaties

1

De ECB loopt de laatste maanden tegen de grenzen van haar eigen stimuleringsprogramma aan, want uit de meest recente data van de centrale bank blijkt dat er de laatste maanden al minder Duitse, Nederlandse en Finse staatsobligaties worden opgekocht.

core taper

De centrale bank hanteert normaal gesproken een verdeelsleutel om te bepalen hoeveel staatsobligaties ze van alle eurolanden opkoopt, maar door een schaarste aan schuldpapier koopt de centrale bank al enige tijd te weinig staatsobligaties van Finland (sinds 6 maanden), Duitsland (sinds 3 maanden) en Nederland (sinds 2 maanden).

ECB loopt tegen grens aan

ABN Amro schrijft in een toelichting dat de ECB niet meer dan 33% van de nieuwe obligaties van landen mag opkopen en dat die limiet in de hierboven genoemde landen al bereikt is. Om toch het quotum van €60 miljard per maand te halen koopt de centrale bank nu extra schuldpapier op van andere landen als Oostenrijk, België, Frankrijk en Italië. Lees meer op Geotrendlines.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • Martin K.

  Heel simpel ipv de ECB kopen gewoon de nationale banken of duisteren instituten de staatsschulden op.
  Daarmee kan men de rente nog heel lang laag houden, want geen normaal denkend mens zal tegen zo’n lage rente nog iets uitlenen en al helemaal niet aan de staat!
  In werkelijkheid is alles gewoon failliet, alleen proberen de banken dit handig te maskeren.
  Grappig het lukt ook nog en iedereen is blij, hahahaha.
  Wanneer knapt de luchtbel? Ik weet het niet, maar het financiële systeem is kapot, dat is zeker.