En we slapen weer lekker verder…

82

De gemoederen zijn weer tot bedaren gebracht rondom de Griekse soap en onze muntunie. De spanningen op de financiële markten zijn tot rust gekomen met een AEX die tot boven de 500 punten knalde. En wij, Neerlands volk, slapen weer lekker verder. In de wetenschap dat weer eens een verkiezingsbelofte is gebroken en miljarden zijn toegekend aan een sprookjesland. Een land dat in tegenstelling tot de Brusselse regenten zelf niet meer gelooft in wonderen en donders goed weet dat met nog meer bezuinigingen de economie niet meer op gang komt en dus z’n schuldverplichtingen niet kan nakomen. Het zijn de regenten in Brussel die via een hervormingsakkoord, of beter gezegd wurgcontract, menen een totaal ontspoorde economie weer in het gareel te kunnen krijgen. Bij een ontsporing dient men eerst de rails weer recht te trekken en daarna de trein er rechtop te zetten. Met het Griekse hervormingsvoorstel probeert men alleen de trein weer rechtop te zetten maar vergeet men de rails opnieuw uit te lijnen. Dit spoor loopt dood. Enkeltje Efteling. Het zal nooit lukken om de fundamenten in een samenleving om te toveren door de bevolking met moralistische verhalen de wet voor te schrijven. De Griekse bevolking gelooft niet in sprookjes.

Hoezo verkiezingsbeloften?

Helaas geloven de regenten van een Brusselse club eurofielen wel in sprookjes en proberen deze eenheidsworsten de kleine kaboutertjes zand in de ogen te strooien door ons voor te houden dat het Europese sprookje over en uit is wanneer er niet opnieuw een miljardenpakketje via Post NL wordt bezorgd. Een paar dagjes staken van de pakketbezorgers mag de pret niet drukken. De banken een dagje langer dicht maakt al niet veel meer uit in een land waar de economische schade per dag 2 miljard bedraagt bij een stil gelegd betalingsverkeer. Het maakt niet meer uit wanneer je voor de derde keer een zak met geld leegt in een bodemloze put. De trend is gezet door onze trekpop Prutte die zijn landgenootjes heeft uitgelegd dat het breken van verkiezingsbeloften er nu eenmaal bij hoort wanneer kabouterland NL wil meedoen met de grote broers in de EU. We moeten er maar aan wennen.

Met vakantie zonder zorgen

En ja hoor, wat blijkt, de zomerfeesten in ons polderlandschap worden weer vrolijk gevierd, vliegtuigen vol met uitgelaten vakantiegangers naar de Griekse eilanden en Spaanse costa’s. Het lieve leventje gaat weer vrolijk verder, de euro is voor de zoveelste keer gered. Het is inmiddels een bekend patroon en we kunnen rustig gaan slapen. Komt de volgende keer ook vanzelf weer goed. De achteloze NL-tuinkabouters denken dat onze beleidsmakers in Brussel en Frankfurt het wel verder rooien door gewoon wat eurootjes te printen en deze rond te pompen in een schuldencarrousel. De kermis draait wel door. Het gemopper op de achtergrond van een stelletje doemdenkende intellectuelen die al heel lang roepen dat deze kermis een keer is afgelopen, dat nemen we maar voor lief. Het einde van de wereld is ook tig-keer voorspeld maar ook onze aardkloot draait gewoon door. Kortom, niets aan de hand.

Het verleden leert ons dat we van het verleden niets leren

Echter is de mens gewend om vooruit te kijken en vergeet men achterom te kijken. Hoe ouder onze geschiedenis, hoe vaker is aangetoond dat muntunies geen lang leven zijn beschoren. Ook kredietcrisissen zijn rijkelijk de revue gepasseerd in het verleden. Het verleden leert ons dat we van het verleden niets leren. De mens is eigenwijs en denkt dat het heden beter is ingericht dan het verleden en dat met de huidige kennis en technologie alles onder controle is en daarmee dus ook ons hele financiële systeem. De huidige generatie van na de WO2 is er aan gewend geraakt om in vrede te leven en vindt het de normaalste zaak van de wereld dat met de wederopbouw volop geleend kon worden voor woningbouw en bedrijfsinvesteringen. Dat zorgde voor een lang tijdperk met economische groei, van 1945 – 2015(dus al weer 70 jaar!). Via een druk op de knop bij de bank kon weer een vordering op de balans worden bijgeschreven en was weer een paar ton in omloop gebracht voor aankoop van een woning of bedrijfspand. Zelfs de consumptieve kredieten vonden gretig aftrek en droegen o.a. flink bij tot een florerende automobiel- en high-techindustrie. Geld lenen was in. Terug betalen in termijnen met rente vaak geen probleem. Er was werk en inflatie en jaarlijks een beetje loonsverhoging om een stijgend prijspeil voor te blijven. Kortom, hosanna. De inflatie drukte de waarde van onze leningen en voor we er erg in hadden was er een overwaarde van ons pandje. Langzaam veranderen tijden en lijkt de balans om te slaan.

Einde 2e Gouden Eeuw

De vroegere “Gouden Eeuw” duurde niet geheel toevallig ook 70 jaar. Vanaf 1602, de oprichting van de VOC, tot en met het rampjaar 1672. Toen we werden aangevallen door Engeland en Frankrijk. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos(bron: Wikipedia). Er zijn meerdere theorieën(o.a.Kondratieff) waarin wordt uitgelegd dat economische groei lange golven kent van soms wel 60 jaar. Welnu, kijken we dan na dit korte lesje basis-economie even nuchter om ons heen, dan kunnen we constateren dat de 21ste eeuw geen gouden randje meer kent zoals de 2e helft van de vorige. Langzaam aan zien we de achteruitgang op velerlei gebied. Het ene vloeit voort uit het andere, met als grootste boosdoener natuurlijk de euro.

Klaas Vaak heeft ons zand in de oogjes gestrooid

Een muntunie met totaal verschillenden landen blijkt niet te werken. Er was voor gewaarschuwd, maar Klaas Vaak(Gerrit Zalm) heeft ons zand in de oogjes gestrooid. Alle voordelen van toen, het wegvallen van o.a. wisselkoersen en sneller handels- en betalingsverkeer, zijn inmiddels omgezet naar de enorme nadelen van joekels van staatsschulden bij nagenoeg alle eurolanden en zelfs stilleggen van betalingsverkeer als het moet. De meeste eurolanden hebben een staatsschuld van ruim boven de norm van 60 procent. Bij 100 procent begint de gevarenzone. Zie grafiek hieronder. Na de Griekse tragedie volgen er zo dadelijk meer, zoveel is duidelijk wanneer we de grafiek nuchter bekijken. Met een normaal boerenverstand moeten we toch inzien dat deze situatie onhoudbaar is. Echter zijn onze politici blijkbaar niet van boerenafkomst en zet ik ze maar weer eens neer als sprookjesfiguren of marionetten, wat u maar wilt. Momenteel blijkt uit diverse peilingen dat de meerderheid van het stemvee af wil van de euro en alleen de regenten in Brussel nog geloven in het overeind houden van de euro. Het grote gevaar hierbij is dat politici wel heel ver van het stemvolk komen af te staan en dat geeft onvrede met als gevolg oplopende sociale spanningen.

Afbraak verzorgingsstaat en pensioenstelsel

Kijk naar de afbraak van onze verzorgingsstaat en ons pensioenstelsel wat dreigt in te storten door opeenvolgende maatregelen van versobering. Onze pensioenen staan onder enorme druk. De dekkingsgraad, die wettelijk moet worden verhoogd volgens de nieuwe pensioenwet, zorgt er voor dat pensioenen niet meer worden aangepast aan de loonontwikkeling. Tegelijk wordt onze centrale bank, dankzij het gratis-geld-beleid van de ECB, gedwongen de rekenrente voor de pensioenfondsen opnieuw te verlagen. En wellicht schuilt het allergrootste gevaar in het belegd vermogen wat voor een groot deel kan verdampen bij een naderende beurscrash.

Sparen uit angst voor naderende depressie

Het feit dat dat er ondanks de historisch lage rente toch veel spaargeld naar de bank wordt gebracht geeft aan dat er veel angst leeft onder de ouderen die de bui(depressie) al zien hangen en nauwelijks nog hun zuur verdiende pensioencentjes durven uit te geven. Als miljoenen ouderen gaan sparen dan wordt er minder geld uitgegeven en zal de broodnodige economische groei niet het niveau bereiken waarbij schulden kunnen worden afgebouwd. Daar is ruim 3 procent groei over een reeks van jaren voor nodig. Veel burgers relativeren momenteel de mooie praatjes dat we uit de crisis zijn geraakt. Men weet zachtjes aan wel beter nu verkiezingsbeloften heel eenvoudig worden verbroken zonder al te groot protest van de oppositie. De gevoelens dat we worden besodemietert door een stelletje regenten steken behoorlijk de kop op.

Democratie ten einde

De democratie lijkt ten einde. Politici hebben nog één doel, het krampachtig overeind houden van een muntunie. Let eens op hoeveel topontmoetingen, of beter gezegd crisisoverleggen, er door onze regeringsleiders en ministers van Financiën zijn belegd de laatste jaren. Deze nemen alleen in aantal toe met de focus gericht op de euro. De sociale belangen van de belasting betalende onderdanen zijn totaal niet meer in beeld. We kunnen ons afvragen of deze omwenteling in het handelen en denken van onze EU-gerichte politici wel voldoende in beeld is bij het grote publiek dat op afstand toekijkt en moppert als weer volle zakken met geld worden verscheept naar het zuiden. Ach ja, het is waar ook, we hebben zomervakantie en gaan ons vermaken en genieten van het mooie weer.

Wie dan leeft, wie dan zorgt

Straks zien we wel weer verder, wie dan leeft, wie dan zorgt. In september wordt vaak de focus van de financiële markten gericht op de nabije toekomst. Hoe zou het toch komen dat zoveel economen en analisten flinke crashes zien in de zeer nabije toekomst en hoe zou het toch komen dat we via de MSM volop worden vermaakt met Geer en Goor en allerhande oppervlakkig nieuws. En hoe zou het toch komen dat doemdenkende economen geen zendtijd wordt gegund op de grote TV-kanalen? Ach ja, zo naïef ben ik dan ook wel weer door te denken dat we in een land leven met vrije nieuwsvergaring en vrije meningsuiting, maar daarbij met veel anderen vergeet dat onze MSM in stand wordt gehouden vanuit de grote kapitaalstromen. En kapitaalstromen kunnen alleen maar stromen als we leven in een wereld van liefde, blijheid en broederschap. ’t Is maar dat we het weten. Zelf ga ik zo meteen de vierdaagse Nijmegen lopen en zal ik ook delen in blijheid en broederschap. (dus niet aanwezig om te reageren op reacties). Mijn credo is: “Geniet van het leven, het duurt vaak maar even…”

Piet Pineut

Onderstaande gegevens via Wikipedia:

overheidsschulden

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter24Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Madman

  Een welgemeende staande ovatie!

 • knowtoomuch

  Goed artikel, inderdaad !
  .
  En de “Klaas Vaak” VAN Zalm heet Klaas Khazaar.
  .
  Maar daar heeft de Zalm weer geen weet van.
  .
  Dat is een bekend gegeven van ‘simpele radertjes’.
  .

  • bertus

   Interessant willen blijven doen,maar geen enkele waardevolle eigen intellectuele bijdrage kunnen leveren aan de medemens.
   Als ik in jouw sandalen stond,zou ik een meter onder de grond kruipen.
   Schaamteloos,hersenloos,om met zulke nutteloze pullraatjes steeds op de proppen te komen.
   Ga je bijscholen en probeer de niet actieve hersencellen waarover elk mens beschikt in te vullen met relevante,intelligente informatie.
   Je zal er achteraf dankbaar voor zijn.

   • Money as debt

    Wat ben je toch in balans , Bertus ! Kan je iemand accepteren zoals hij is of blijf je proberen om ze te veranderen naar hoe dat jij dat graag wil hebben ?
    Tevens geld dat ook voor KTM en Madman onderling… Wat een gezever af en toe naar elkaar..

    • Madman

     Das liefde ee 🙂 Ktm en ik waren het eerste getrouwde mannenstel in frankrijk !

    • bertus

     Money,dit is gewoon gezonde reactie op de reactie van ktm.
     Hij kan wel een stootje verdragen en het vraagt eventueel om een reactie.
     Wij zijn niet vijandig tegen elkaar,maar wel kritisch.

 • bertus

  Zeer interessant stuk Biflatie,waar behoorlijk tijd ingestoken is,bravo.
  Alleen al die cijfers zeggen me geen reet en doen er ook absoluut niet meer toe.
  Dit gelezen hebbend en mij kennende,begint het bij mij ook weer te kraken.
  Inderdaad,het achterom kijken heeft alleen zin om er iets uit te leren,verder niets.
  Inmiddels zijn bijna 800.000 personen en huishoudens geregistreerd bij het BKR met achterstand op betalingen over aangegane verplichtingen.
  Deze groep valt inmiddels al onder de term wanbetalers.
  Aangezien afgelopen regeringen,coöperaties en instellingen de Nederlandse burger al flink uitgeschud en geplunderd hebben,zal deze groep alleen maar groeien als een oncontroleerbaar gezwel.
  De intenties van voornoemde zijn duidelijk,alleen die van z’n slachtoffers zijn zeer vaag of totaal afwezig.
  Maar zoals het spreekwoord zegt,het moet eerst heel donker worden voor het weer licht wordt voor de meesten.

 • Rocksan

  Waar komt toch altijd die eenzijdige obsessie met staatsschuld vandaan? Schuld wordt een probleem voor een samenleving als die schuld te hoog wordt. Je moet dan harder groeien om de rentelasten te kunnen betalen, maar die rentelasten remmen juist de groei af. Het maakt daarbij eigenlijk helemaal niet uit of het om particuliere of staatsschuld gaat. Kijk maar eens naar landen als Spanje of Ierland. Voor 2008 hadden de overheden in beide landen een begrotingsoverschot en de staatsschuld was betrekkelijk laag. Vanaf 2008 exploderen de tekorten en de staatsschulden. Oorzaak: de met private schuld gefinancierde zeepbellen in onroerend goed knappen, de overheden draaien op voor de financiele problemen van de banken en vervolgens zakt de door particuliere schuldtoename gedreven groei in elkaar. In Nederland en vele ander westerse landen is het eigenlijk niet anders. In de afgelopen 30 jaar groeide hier de particuliere schuld, met name de hypotheekschuld, gemiddeld 3 maal zo snel al het bbp en dat in een tijd dat de staatsschuld daalde van circa 80% van het bbp in 1980 naar circa 45% in 2007. Op dit moment bedraagt de totale schuld (staat, bedrijven, gezinnen) in het Westen zo’n 350% van het bbp. Met nauwelijks groei en inflatie een accident waiting to happen.

  Griekenland laat zien dat we klaarblijkelijk bereid zijn ten koste van heel veel zo niet alles de schulden heel te houden “even buying it outright for cash”. (Daarom gaat gaat ook die prijs van goud naar benden, hehe )

  • pietertoupa

   beste Rocksan,

   De schuldenberg in het westen is vele malen hoger dan ik het grafiekje , sommige landen hebben al bijna 1000 % schuld van hun Bnp (Engeland, Ierland) maar ook Griekenland aan de Noordzee (NL) zit in een uitzichtloze situatie. Helaas blijven de kaaskopkes lekker slapen alsof alles onder controle is.

   • Rocksan

    Schulden van wie aan wie? Dat is de vraag. Overheid, gezinnen, en bedrijven hebben schulden aan elkaar en aan het buitenland. Kijk eens naar landen als Luxemburg, Zwitserland of Monaco. Enorme hoge (tov bbp) schulden aan het buitenland. Maar nog hogere vorderingen op het buitenland. Komt omdat daar heel veel beleggerskapitaal wordt gestald. Het zijn eigenlijk een soort nationale hedgefondsen.Binnen één land tref je dezelfde soort paradox aan.
    Neem Nederland. Gezinnen staan gemiddeld dik in de schuld voor hun koophut, maar hebben tegelijkertijd nog grotere vorderingen op pensioenfondsen. In feite dus ook allemaal kleine hedgefondjes. De vraag is m.i. niet meer wie de grootste schulden of bezittingen heeft, maar wie er daadwerkelijk gaan betalen en wie er gaan cashen. Wedden dat die gezinnen zolang mogelijk aan hun hypotheekverplichtingen gehouden gaan worden, maar dat hun pensioenaanspraken niets waard zullen zijn.

    • pietertoupa

     Het is in het westen echt krankzinnig aan het worden, gigantische schulden die in naam van diverse regeringen gemaakt worden betekend niets anders dan dat de toekomstl is verhypotheekt. De financiele terroristen lachen zich slap dat ze zo makkelijk honderden miljarden weg kunnen sluizen direkt hun kant op. De waarde van pensioenen, spaargeld en huizen hangt direkt samen met de waarde van (nep) fiat Euro. Daarom kan de rente ook niet meer stijgen. De belastingen natuurlijk wel. Het is in NL zo dicht getimmerd dat je je eigen pensioen ook niet af kan kopen dat hadden ze al goed voorzien destijds.

     • Rocksan

      Ken je dit interview van Erik de Vlieger met Pieter Lakeman:

      https://www.youtube.com/watch?v=KIfR4WQnEDY

      In dit interview vertelt Lakeman hoe De Nederlandsche Bank de pensioenfondsen dwingt tot een beleid dat wel tot pensioenverliezen moet leiden. Dat doet DNB door de fondsen te verplichten te beleggen in lange termijn Europese overheidsschuld met een bijna gegarandeerd negatief rendement en dus pensioenverliezen.

     • jaren tachtig

      waarom zijn er nog steeds mensen die die onzin geloven, de pensioenfondsen zijn niet bedoeld om geld uit te keren, de pensioenfondsen zijn een instrument voor Nederland om internationaal financiële zeggenschap te kopen, de lopende pensioenen worden betaald uit een gedeelte van de lopende pensioenpremie inkomsten, de zogenaamde pensioenspaarpot is niet bedoeld om uit te keren en zal ook nooit uitgekeerd worden, als je een betere oude dag wil los je huis af en zorg dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van de overheid.

    • Cynicus

     Triest maar waar Rocksan. De gehele economie Bestaat slechts een onderlinge uitwisseling van schulden en dat loopt altijd fout af. Economie is geen wetenschap maar een levend iets.

 • bertus

  Wat is er mis met lekker slapen,dat komt toch elk rechtschapen mens toe?

 • Gea

  Ik mag Piet Pineut altijd graag lezen. Mooi overzichtelijk met koppen, alinea’s en witruimte. Bovendien schrijft hij beeldend en de rode draad is altijd: we gaan naar de haaien.
  Maar dat we naar de haaien gaan geloof ik inmiddels niet meer, hoewel het wel logisch zou zijn. Sinds 2008 las ik bijna elk economisch artikel. Mij is wel duidelijk dat dit land al lang failliet is. Maar er gebeurt niets. Economen buitelen over elkaar heen en het leven gaat gewoon door!
  De zon schijnt vandaag. Hoewel ik geen werk meer heb, ga ik dadelijk gewoon eten kopen. Hoewel de staatsschuldmeter op 470 miljard staat, blijft de regering miljarden over de balk smijten. En waarschijnlijk gaan de 800.000 mensen met een betalingsachterstand op hun lening vanavond gewoon bbq-en.
  Ik ben gestopt met het volgen van economisch nieuws. Op een gegeven moment werd het net als het lezen over gezonde voeding: dat ik dacht huh? Daarnet heb ik in een ander artikel gelezen dat het wél gezond is.
  Voor mezelf, ik leef sober. Voornamelijk gericht op goede voeding en wandelen. Ik heb de wil om oud te worden. Ik ben zuinig en ik heb geen schulden.

  Als we naar de haaien gaan ben ik desondanks ook de #Pineut, we gaan allemaal. Maar eerlijk gezegd denk ik dat we helemaal niet gaan. En dat het als met voeding is: gebruik je verstand en laveer je eigen leven overal een beetje tussendoor.

  • Madman

   Dat ben ik helemaal met je eens Gea.

 • Dick S

  Mooi en duidelijk stuk over de State-of-the-Art m.n. in Nederland.

 • Known as R

  @Gea en artikel,

  Het mooie financiële leven heb ik jaren lang gekend tot 2009, een full-time job, 13e maand, winstdeling, een auto van de zaak en de onwetendheid van brandstofprijzen want ook die werden privé voor mij betaald. En ja, als je dan elke maand een x-bedrag op je rekening bijgeschreven krijgt en dit zodanig veel is dan huur je dus een vrije sector woning want voor iets anders kom je niet in aanmerking tenzij je een woning wilde kopen. Als een vriend mij vroeg: “We gaan dan en dan op wintersport, ga je mee ?” Dan hoefde ik mij niet af te vragen of dat financieel mogelijk was en antwoordde ik dus gewoon met ja. In het heden leef ik en maak er een soort van ‘sport’ van om buiten overheidssteun te kunnen leven volstrekt binnen de lijntjes overigens want ik heb een soort van bijbaantje++ weten te vinden. Hiervan kan ik (gek genoeg) wel eten kopen, kan ik aan mijn betalingsverplichtingen voldoen (zorgpremie, uitvaartpremie, autoverzekering, wegenbelasting en wat al niet meer) en er blijft nog wat over voor een paffie en een biertje. Prima toch ?

  Toch is er nog iets… De autochtone Nederlander wordt behoorlijk ‘opgehangen’ aan beton, een geografische plek in Nederland waar je geacht wordt te wonen. Woon je nergens dan kan je een bijstandsuitkering op je buik schrijven. Een beetje ‘wonen’ (oa. kale huur) kost in Nederland zo’n beetje net zoveel als boven geschreven leefgeld plus betalingsverplichtingen. Er zijn ongeveer drie smaken: ( 1) sociale huur, wachttijden / 2) vrije sector huur, minimum inkomen / 3) koopwoning, minimum inkomen, eigen geld, schuld) Voor ‘beton’ heb ik voorlopig een oplossing maar ‘beton’ is voor mij in de toekomst wel de grootste uitdaging hier in de polder.

  Nee hoor, ik ben niet werkloos bij de wet en ik word gewoon gezien als iemand die ervoor zorgt dat het hier weer zo goed gaat in Nederland.

  Verander rekenregeltjes en de economie wordt beter, de werkloosheid daalt. Over belasting op spaargeld ga je vooral discussiëren en dat schuif je nog even vooruit. Het volk is vergeetachtig dus dat kwartje van Kok betalen we nog steeds, al het geld naar de Grieken komt met rente terug en in de toekomst gaat er geen cent meer naar Griekenland. Duizend Euro is er bijgeschreven op de rekening van elke werkende Nederlander. De gemiddelde Nederlander ziet zijn netto salaris stijgen maar zijn vakantiegeld verdampen. Mijn vergeetachtige oom zit in een tehuis met misschien wel 24 uur een drol in zijn broek en zijn dochter wordt een bezoekuur beperking opgelegd want die is veel te lastig want die wil dat het allemaal anders moet.

 • Money as debt

  Goed artikel !
  Hoofd omhoog en gewoon verder leven op zo’n duurzame en zelfvoorzienende manier dat je je ding gewoon kan blijven doen is geweldig maar jammer dat we in een dusdanige fase zitten dat het financiele gerotzooi nu zwaar ten kostte gaat van alles , met name milieu.. Dat vandaag in een sneltrein vaart de wereld naar de klote gaat. Opblazen van nieuwe bubbels in “opkomende landen ” zorgt dat die mensen als malloten nu alles kunnen gaan kopen wat hun hartje begeert. De regelgeving en naleving van bepaalde schadelijke produkten is daar een chaos.. En aangezien wereldwijd de AMERICAN STANDARD als levens motto word gezien is het juist daar een gekkehuis aan het worden. Hier staat alles nagenoeg stil maar elders gaat het in zo’n rap tempo verder. Daar hebben ze de 16e eeuw on steroids..
  Luchtbellen ( geld wat er nooit had mogen zijn ) zorgen ervoor dat mensen 10 x zoveel gaan verbruiken dan nodig is !! En landen als China , India en Brazilie hebben iets meer inwoners dan die normaliter de koopkracht voor handen hadden.
  Dan daarbij nog eens FUKUSHIMA waar NOG STEEDS 3 MELTDOWNS niet onder controle zijn , waarbij chernobyl na 10 dagen de boel onder controle had gaat het daar al 4 jaar lang gigantisch mis.. Er is niet genoeg geld….
  De wereld word steeds kleiner.. Als er iets aan de andere kant van de aarde gebeurt , zullen we wereldwijd de gevolgen ondervinden. Dat verschilt wel met alles voorgaande crisis-en of oorlogen.. De technologie en chemische industrie is van die kwaliteit dat hele kleine ( nano ) materie voor de grootst mogelijke effecten kunnen zorgen . Zeker onbeheerd en in een tijd van complete chaos.
  De recover -periode zal vele malen langer zijn dan voorgaande ellende ben ik bang.
  Maar ja zonnetje schijnt , toch even genieten anno 2015..
  Ik ga lekker varen en probeer er nog een karpert uit te trekken.. 20 kilo zou mooi zijn…
  @ KTM , zit jij niet toevallig aan zo’n meertje daar in France..?
  Fijne dag mensen..! , Ik ben blij dat biflate weer tot leven is gekomen !

  • knowtoomuch

   Klopt, dat (inmiddels leeggepompte) “Lac de Guerlande” (of zoiets) ligt hier op zo’n 45km.
   .
   Is wel even een (kunstmatig stuw-)”meertje” van 35 km in omtrek, dus zo klein ook weer niet.
   .

   Eergisteren zijn zo’n 8 of 9 familieleden het betreffende meertje wezen bezoeken, maar ik kon niet mee omdat ik hier moest maaien-gn-GNNN ..!
   .

   Tevens moest ik twee buurkinderen (12&14 jaar) die hier bijbeunen voor 3€/uur in de gaten houden cq aan het werk houden.
   Allemaal rotklusjes die ik ànders zou moeten doen hihi
   .
   Jawel, sinds 2 maanden maken wij ons sguldig aan “illegale (?) kinderarbeid” !
   .
   Maar BLIJ dat ze zijn als ze iedere tweede dag ieder 50€ uitbetaald krijgen ; dat wil je niet weten !
   .
   Al die verDOMDE overheidsbemoeienis ook …
   .

   .

   • bertus

    “Al die verDOMDE overheidsbemoeienis ook ..”.

    Te veel overheidsbemoeienis leid tot corruptie,bureaucratie en geldverspilling.
    Maar vergeet ook niet,wie goed doet,goed ontmoet.

 • Dre

  De TV is echt ernstig inderdaad, maar de macht van die MSM kanalen zal met de dag minder worden. Internet geeft veel meer duidelijk en segmentatie. Ik denk dat Piet hier ook een TV programma moet krijgen, een klein item als tegenhanger van RTLZ. Gegarandeerd een succes, wat ik je brom. Nieuwe Youtoep ster in de maak. Piet Pineut van biflatie met de laatste ECHTE nieuwtjes uit onze maatschappij.
  Ondertussen daalt de goudprijs fors door de ´goede´ berichten uit Europa. Ogen dicht en kopen is het motto op de aandelenbeurzen, bubbels kunnen nog groter. Nog een paar maanden en dan is het september. Iedere 7 jaar een crash? 2001 twintowers 2008 Lehman Brothers 2015 ??????? Griekenland? China? Aanslag? Blijven spannende tijden. Kom nou met op met de Biflatie TV.

  • Karl

   Zeker met de nieuwe RTL Z-zender binnenkort (7 september) 24/7 wordt uitgezonden, zou Pietje best wel wat zendtijd mogen krijgen aangezien alles toch 200 x wordt herhaald. Maar RTL is via-via het bezit van de Rot….. die ja.

   2001 twintowers – 2008 Lehman Brothrs – 2015 val van de dollar (oorzaak: China wil bij de SDR – en moet dus zijn werkelijke goudreserve bekend maken… oh oh..) waarna operation Jade Helm in werking treedt. Die oefening duurt van 15 juli tot 15 september, dus die is stomtoevallig net op tijd klaar om direct na de septembercrash in de praktijk te worden uitgevoerd. FEMA-kampen zijn al klaar, maar die hoeven niet al per se in 2015 in gebruik te worden genomen, kan ook ergens later in de “Eindtijd” (lees Openbaringen). Aangezien wij weten dat het Bijbelse Shemitah-patroon weer herhaald wordt weten wij wanneer de crash is…. maar de ontwetende Amerikanen, die schijt hebben aan de Bijbel en alleen maar denken aan kopen, kopen, schulden, gaan het binnenkort zeer zwaar krijgen…..

 • jaren tachtig

  Biflaten! we moeten ophouden met het kijken en vergelijken met de geschiedenis, onze grote voorganger verhofstadt zegt dat dit ons geen goed doet, “Nochtans besloot Verhofstadt zijn interview met De Standaard met de gevleugelde woorden: ‘Het verleden analyseren helpt ons vandaag geen stap vooruit.'” http://www.knack.be/nieuws/wereld/verhofstadts-euro-valt-langzaam/article-opinion-588265.html en verhofstadt kan het weten, hij is ervaringsdeskundige.

 • jaren tachtig

  naar de cijfers kijkende; wanneer zijn estland, letland, litouwen bij de Euro en Nato gekomen? de schulden stijgen daar de afgelopen jaren rap, verder valt op dat de niet eurolanden een stabieler monetair beleid hebben dan de eurolanden, eigenlijk voldoen de eurolanden niet meer aan het verdrag van maastricht. De niet-euro landen voldoen wel aan het verdrag van maastricht, dit is een beetje de omgekeerde wereld.

 • pietertoupa

  City of London in detail het is heel gedetailleerd maardan zie je ook meteen de farce van onze finciele/politiek “lijders”

  http://www.wissensmanufaktur.net/city-of-london

  • Dick S

   Dat is een echt interessante link pietertoupa.

 • houtskool

  Energie, biflaten. Voor de mensen die iets bijzonders willen lezen.

  https://collapseofindustrialcivilization.files.wordpress.com/2015/07/pnas-2015-schramski-1508353112.pdf

  Die exponentiele factor in productie en bevolkingsgroei gaat haar tol eisen. En raad eens wat;

  U gaat dat hoogstwaarschijnlijk meemaken.

 • Cynicus

  Piet schrijft deze keer niets nieuws maar benadrukt nogmaals het manipuleren van het gewone volk door politici en de MSM-media. Doemdenken wordt al snel verward met realistisch denken en als je met een realistisch verhaal komt waar de mensen al snel bang van worden word je afgeserveerd als doemdenker. Nederland heeft, zoals heel vaak al is gezegd op Biflatie.nl, veel private schulden die net als in Ierland heel snel staatsschulden worden als de woningmarkt binnenkort alsnog instort, niet alleen door economische- maar ook demografische problemen. En dan laat ik het rood staan en de creditcardschulden nog maar even achterwege. Pensioenpotten bieden echter geen garanties omdat deze veelal zijn belegd in wat we tegenwoordig “derivaten” noemen en van het ene op het andere moment waardeloos kunnen zijn. De woningmarkt wordt op dit moment krampachtig overeind gehouden door manipulaties op regeringsniveau plus banken en komen de regeltjes uit Bruxelles op dat vlak voor de bewindslieden als een geschenk uit de hemel vallen. Reken maar dat als op een x-moment de kasten openklappen de lijken er meteen uitrollen en dan is er geen houden meer aan. Oplossingen zijn er wel maar dan de mens bereid moeten zijn om anders te denken en duurzamer moeten gaan leven. Zolang machthebbers en de rest van de “elite” hun gang blijven gaan en hun belangen ten koste van alles in stand houden zal er zeker niets veranderen en lopen we slaapwandelend de volgende oorlog in.

 • DrM

  Op http://appie.abspoel.nl/?p=11714 lees ik over dat er in aankomende september iets heel groots zal gebeuren.

 • Fijn artikel, het blijkt dat we inderdaad blijven verder slapen.

 • marcel1

  Het begint er steeds meer op te lijken dat we in een Edelmetalen soap zitten en ons een hele warme worst is voorgehouden .
  Het kon niet omlaag stap in nu het nog kan Middelkoop ,Shiff Faber en vele anderen 1 grote kliek die samenspelen mvg

  • Madman

   Goud (ook zilver) is de grootste vijand van het fiat geldsysteem en wordt daarom omlaag gemanipuleerd. Als je goud en zilver koopt om er rijk van te worden heb je op de verkeerde fiets gewed.
   Dat moet je alleen kopen als ultieme bescherming voor als het helemaal mis gaat als ruilmiddel, en van geld wat je op lange termijn niet nodig hebt.

   • knowtoomuch

    “Fiets” ?
    .
    Is dat Zeeuwsch-Vlaamsch of zo ?
    .
    “Paard”, Madman ; “wedden op ’t verkeerde PAAAARD” !
    .
    Ik zeg ’t je !
    .
    ‘Paard’ dus.
    .

  • jaren tachtig

   edelmetalen worden door de centrale banken heel hoog ingeschat, bij iedere financiele crisis, zoals griekenland daalt de goud en zilverprijs, dit zou in een echte economie nooit gebeuren, de goud en zilverprijs wordt bij iedere crisis omlaag gebracht met het dumpen van papieren goud en zilver, dit kost veel geld en kost veel moeite, voor mij betekend dit dat de grote banken en degene die de touwtjes in handen hebben helemaal gefixeerd zijn op het symbool van goud en zilver, de fixatie van de gevestigde orde zou zeker een signaal moeten zijn voor iedere burgen om een deel van zijn vermogen om te zetten in edelmetaal. als de elite de moeite doet om bij iedere financiele crisis de prijs omlaag te brengen dan moet de waarde van het symbool goud en zilver enorm groot zijn (of je in de naaste toekomst waardeloos €/$=weimar2 digitaal geld hebt of edelmetaal, wat kies jij?)

   • Madman

    ‘de fixatie van de gevestigde orde zou zeker een signaal moeten zijn voor iedere burgen om een deel van zijn vermogen om te zetten in edelmetaal. als de elite de moeite doet om bij iedere financiele crisis de prijs omlaag te brengen dan moet de waarde van het symbool goud en zilver enorm groot zijn.

    haha JT, dat schreef ik net ook, grappig, ik ben t helemaal met je eens.

    Het enige is dat ze zullen doorgaan met manipuleren tot de bom barst, dus is het van belang dat je niet alles er aan ophangt en je hele vermogen er in steekt, zodat je uiteindelijk gedwongen wordt te verkopen tegen de gemanipuleerde prijzen , met verlies. Alleen geld wat je kunt missen op langere termijn omzetten, want ondertussen zul je ook nog moeten leven. En jezelf niet rijk rekenen. Want als je uiteindelijk denkt je gekochte zilver of goud te kunnen ruilen tegen een massa fiat geld, moet je beseffen dat dat alleen het geval zal zijn als dat fiat geld waardeloos is geworden,vanwege instorting, en goed is om de kachel mee aan te maken.

    • jaren tachtig

     het is niet enkel de goud en zilverprijs die naar beneden wordt gedrukt, een heleboel grondstofprijzen zakken naar waarden waarbij de productiebedrijven dat wil zeggen olieboorbedrijven, mijnbedrijven e.d. niet meer rendabel kunnen werken en de productie moeten sluiten, veel kleinere spelers gaan failliet, de grote spelers op de markt met een spaarpot zingen de lage prijzentijden uit om na het faillissement van de kleintjes de delvingrechten en patenten voor een krats op te kopen. Op termijn zal er op de grondstoffenmarkt schaarste komen, de grote spelers weten dit en willen/hopen dat de kleinere bedrijven failliet. Tevens speelt het westen (met behulp van de voor een dubbeltje alles te kunnen kopen/China) smerig spel om landen die afhankelijk zijn van grondstoffen te breken en een lief en slaafs poppenregime te accepteren. Rusland, Iran, Venezuela en een aantal Afrikaanse landen zijn in grote mate afhankelijk van grondstofprijzen en kunnen niet de gratis geld dollarmachine een tandje hoger zetten om de prijzen naar beneden te manipuleren. tevens hebben ze geen enorme spaarpot zoals China, het is op het ogenblik een hele agressieve tijd op het wereldtoneel, er is een uitputtingsoorlog gaande tav de toegang tot / bezit van grondstoffen, tot nu toe houden Rusland en Venezuela het nog vol, als ze het lang genoeg uitzingen dan zal deze handelsoorlog nog als een boemerang terug kunnen slaan op de zwakke economie van de VS en de EU, ook Saoedi Arabië kan niet te lang met lage olieprijzen zeker niet nu Saoedi Arabië een actief oorlogvoerend land is geworden (bommen gooien kost veel geld)

  • houtskool

   WTF, mijn reactie is spoorloos?

   • Madman

    Je schrijfsels waren te confronterend voor de illuminati. 🙂 🙂

    • houtskool

     Eoa hersenloze schaar of een ‘glitch’ madman. Afijn…. Ik ga het niet nog een keer typen &%~||{{+*]h

     • Madman

      Tip: voor je post even copy. Kep t ook al eens gehad.

      Mosterd na de maaltijd voor nu, maar voor de volgende 🙂

     • houtskool

      Thanks.

      Wat ik zei, vooruit dan maar; het meten van de ‘prijs’ van goud en zilver in depricierend en gemanipuleerde fiat valuta’s;

      Is als het proberen af te lezen van 400 ml water in een maatbeker onder een stromende kraan.

      Als reactie op de zoveelste onwetende fiat pauper.

      Scharen is leuk voor lesbo’s, niet op fora.

     • Madman

      Vertel nog eens over die scharende lesbo’s.

      Meer intresseert mij niet…

      Een Nederlander. 🙂

     • knowtoomuch

      Bij “sgaren” hoort een flesje goelijmiddel, Madman.
      .
      En niet zo’n beetje ook ; 0,1 liter per “sessie” if well done hihi
      .
      ( voor 40+ lesbo’s dan )
      .
      ( mits één van de twee deelnemerts een “femme fontaine” is hè ? )
      .
      En maar snuiven aan die natte lakenz hihi
      .
      Vuilak dagge d’r bent 😉
      .

  • bertus

   Hallo Marcel,

   Deze mensen handelen in edelmetalen,wat kun je anders van hun verwachten.

 • Madman

  Dit vond ik ook wel een interessant iets om te bekijken.

  Eigenlijk kun je rustig stellen : hoe meer je ziet dat goud en zilver gemanipuleerd worden, hoe slechter het gesteld is met het fiat geld gebeuren. (onder andere)

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/4-things-that-are-happening-today-that-indicate-that-a-deflationary-financial-collapse-is-imminent

  De grafiek laat zien dat t slechter gesteld is met de ‘commodities’ dan in de maanden voor de crash van 2008. Wat er komt weet ik niet maar echt goed ziet het er niet uit.

  • Dick S

   Inderdaad Madman, zo zie ik het ook, als ik je goed begrijp. Alles, maar dan ook alles wordt gebruikt om fiat geld te manipuleren. En of dat nou goud is, zilver, olie en overige grondstoffen, maar ook overige assets, doet er eigenlijk niet toe. Het gaat om het in stand houden van het systeem, dat eigenlijk nodig op de schop moet.

   Nou kun je je wel suf staren op de prijs van goud en al die andere zaken, maar waar het om gaat is het fiat geld.

   Neem bijv. olie, daarvan wordt gezegd dat Peak Oil aan de orde is. Nou kan dat misschien wel zo zijn, maar als de prijs voorlopig maar voldoende daalt is dat een pre voor het voortbestaan van petro fiat geld. Immers de koopkracht blijft ogenschijnlijk behouden. Dit moet je niet verwarren met het exponentieel karakter van de diverse zaken.
   Een mooi voorbeeld hiervan is de volgende link naar een artikel van een paar maanden geleden van Keith Weiner:

   http://www.goldstandardinstitute.net/2015/06/22/yield-purchasing-power-think-different-about-purchasing-power/

   • Madman

    Ja Dick, alles is zo gemanipuleerd tot op het allerfijnste niveau dat we er waarschijnlijk zelf , in onze aangeleerde geconditioneerdheid, op bepaalde vlakken nog geen weet van hebben. Het is niet gemakkelijk om van denkbeelden af te komen die ons van jongs af aan zijn opgelegd. Het gaat dieper dan je denkt.
    Sommige dingen lijken voor mensen zo normaal dat er niet eens meer over nagedacht wordt. De wereld staat op de rand van instorting en als ik op FB kijk zie ik selfie stick fotos en verhalen over de laatste barbeque.

    Een mooi voorbeeld hiervan is een filmpje

    https://www.youtube.com/watch?v=7cGPEJSgogc

    kijk vanaf 2min45 hoe de kinderen hun geleerde praatje spuwen.

    Adolf had dat ook door. Je moet ze van jongs af aan kneden.

    Ik wil niet zeggen dat we blind zijn als biflaten maar er is echt een slechtheid die uitgaat van de heersende psychopaten die zo evil is dat wij als gewone mensen niet kunnen vatten, laat staan geloven. Het kenijnengat is zeer diep 🙂

    • knowtoomuch

     “To be or not to be” :

     .

     ” … the EU has never honored the wills of its member states when they’ve said “No”, to whatever the Brussels agenda happened to be ”
     .
     http://www.silverdoctors.com/why-the-iron-fisted-tactics-of-the-eu-will-help-bring-its-downfall/
     .
     een sgaamteloos goed stukje.
     .
     Nèt als dat van Piet Pineut trouwens.
     .

     • Madman

      Ktm, je bent verslaafd aan alwetendheid, een prediker, die nooit in zichzelf kijkt, en dat is jammer. Simpelweg omdat je je capaciteiten voor het algemeen belang zou kunnen gebruiken maar je ervoor kiest om die te gebruiken in egotripperij. Vooral omdat je mensen constant focust om PM te laten kopen en bitshit .Dit ten gunste van jou persoonlijke keuzes uit het verleden waar je op een of andere manier aan blijft vasthouden.

      Vinnik jammer.

      Misschien is het eens een idee om jou gekozen route ter kwestie te stellen en anderen een vrijheid te laten en te doen wat zij willen. Wat denk je?

     • houtskool

      Mag ik dat beantwoorden? Neen? Ik doe het toch. We zullen elkaar nodig hebben mm. Preppers, alwetenden, noorderlingen, workers & titsuckers.

      Laat de hersencellen een fiscaal verbond sluiten ipv de eurolanden.

     • knowtoomuch

      Psssst, Houts … : ik ‘suck’ al zo’n 20 jaar aan de Biggest Dutch Tit Ever (ABP) en ik moet zeggen dat die Mega-Tiet me eigenlijk bèst wel bevalt !
      .
      Ik bouw gewoon VROLIJK door / geldbodem nooit gezen !
      .
      “Laat maar zachtjes komen” zeg ik iedere 23e van de maand hihi
      .
      WA-HAA-HAAAA ! ! !
      .

     • Money as debt

      Wat een vent he….

     • Madman

      Ik had al zon vermoeden dat de ‘zelfvoorzienendheid’ de praatjes niet ondersteunden. Moet je helemaal zelf weten.
      Zelf zou ik liever onafhankelijk zijn van de instanties waar ik op afgeef…maar principes kosten geld, he (mooie postbus 51 clip!). Ieder zijn ding zeker.

     • Madman

      Met zen zakje geleende zilveren muntjes onder zen arm staat ie op een sinaasappelkistje te prediken over de khazaren, waar hij elke maand zijn hand voor ophoudt om geld van te krijgen.

      Knap werk, erg geloofwaardig allemaal. 🙂
      Wel eerlijk dat je t gewoon toegeeft maar dat zal ws wel een slip of the bottle zijn geweest. 🙂

     • bertus

      Je lijkt niet echt te snappen waar over gaat en waarvoor.

   • houtskool

    Als de ‘prijs’ van olie voldoende daalt, beste Dick, maakt dat de volledige olie industrie insolvabel, haar capex gaat naar de bliksem, en na de olie tsunami komen de tekorten. Een lage olieprijs is funester dan een hoge; in de wereld van fiat valuta’s is alles ‘upside down’; dat ben ik dan wel weer met je eens.

    • Dick S

     Dat was een voorbeeld uit het gezegde van dat alles in het werk gesteld wordt om fiat valuta overeind te houden, beste houtskool. Olie werkt door ook in andere industrieën. Dus naast goud, vanwege haar nog steeds aanwezige monetaire rol, is ook die van olie, maar ook andere grondstoffen heel belangrijk om het huidige fiat geld systeem voort te zetten.
     Je kunt daar wel alleen olie uitlichten, omdat je dat belangrijk vindt, maar het gaat om fiat geld en het systeem. Nergens anders om.
     Als de olie industrie insolvabel wordt, so be it (fiat). Dat wordt die gewoon genaast door de respectievelijke belanghebbende landen en in stand gehouden met vers gedrukt fiat geld, zoals jij dat vaak zelf noemt. Niets aan de hand dus. 🙂 🙂

   • bertus

    Hallo Dick,

    Waarom zou fiat geld of manipulatie van dit of dat nou zo belangrijk moeten zijn voor ons?
    Daar wil je als normaal mens toch geen connectie mee hebben.

    • Dick S

     Bertus, omdat ik een tegenstander ben van fiat geld, omdat dit valse schijn wekt. Helaas ben ik genoodzaakt om in het huidige systeem mee te doen. Zonder geld, goud of andere duidelijke incentive hadden we als mensheid nooit bereikt wat we nu bereikt hebben. Het leven heeft ook zijn goede kanten hoor. Het punt blijft voor mij alleen dat ik fiat geld niet als ‘echt’ geld zie, maar ik zal het er voorlopig wel mee moeten doen. Als je daar meer over wilt weten zijn er boeken genoeg die over geld gaan. Lees daar eens wat van. Bijv. Ayn Rands ‘Atlas shrugged’. Het is er in
     een vertaling en dan heet het ‘Atlas in staking’.

     Bij jouw opmerking over Varoufakis zag ik dat je de Calvinisten van stal haalt. Waarom? Wat heeft dat te maken met Varoufakis? Je lijkt wel een prediker van een of ander soort geloof.

     Toch wil je wel een klein beetje inzicht geven van hoe ik zelf denk. Luister maar eens naar dit magistraal vertaalde werk uitgevoerd door Ko van Dijk ‘Ik weet’.
     https://www.youtube.com/watch?v=FS_oyNU8Qbw
     Hier laat ik het verder bij.

     • Madman

      Knettergoed.

      Dagboek van een herdershond beelden, ik heb die serie op harddisk, ook prachtig.

     • bertus

      Ouwe kaalgevreten koeien.

 • Madman

  Onthoudt goed dat hoeveel zilver en goud we ook hebben, dat we elkaar allemaal nodig hebben.

  Wanneer de bubbel knapt gaat erom hoe goed we kunnen samenwerken om te overleven.

  • Madman

   Want in je 1tje redt je t niet , hoeveel blikken en bitcoins en zilver je ook hebt in je schuilkeldertje.

   Love u biflaatjes. En besef t!

   • Madman

    En kom er maar in met je Khazaren KTM en zeg me dat het niet zo is 🙂

    • knowtoomuch

     La Rouche on Da Line, bitchez :
     .
     https://www.youtube.com/watch?t=129&v=9cfgw_VA-Qo
     .
     ( “As the West Collapses” / 30 minuutjes )
     .
     Starring “Helga from Greece” woe-haaahhh !!!
     .

     • knowtoomuch

      Het waait hier inmiddels flink sinds 8 uur vanavond.
      .
      Normaal gesproken komt dat dus jullie (NL-)kant op morgen.
      .

      Sterkte hihi
      .

     • Money as debt

      Doe je ook al mee met die onzin ? Pfffff , het waait een beetje en het is de zwaarste storm ooit !! Ooit ?… das knap dat nu al te weten.. Als je dit al bar vond ben je altijd naar school gebracht zeker..

   • knowtoomuch

    Klopt-klopt-klopt, Madman !
    .
    Maar de ‘netwerkjes’ waar je ’t over hebt HEB ik al hier, serieus !
    .
    En inderdaad, aan goud, zilver of bitcoin heb je geen éne HOL als die ‘netwerkjes’ er niet zijn, zoals vor 99% van de NL-bevolking.
    .
    Ik ‘lul’ dus vanuit een ‘luxepositie’, toegegeven.
    .

    • Madman

     Dat is hier van tzelfde laken een pak, ktm.
     Op de korte tijd dat ik hier woon is er al een heel clubje ontstaan.

     En als ik hier met mensen praat komen ze eigenlijk verbazingwekkend vaak uit zichzelf met dat ze denken dat t zooitje op instorten staat. Het is wat.

 • Piet Pineut

  Als je een weekje niet meeleest op Biflatie maar feest viert in Nijmegen dan krijg je het gevoel dat er niets aan de hand is met onze samenleving. Als deelnemer aan de 4-daagse wordt je bedolven onder de lekkernijen die volop door een enthousiaste menigte toeschouwers worden uitgedeeld. Ja, zelfs biertjes op de laatste kilometers voor de finish. Een en al overvloed. ’s Avonds een week lang feesten in de binnenstad die werkelijk uitpuilt van de feestgangers. Hollandse welvaart ten top, het kan niet op. NL viert feest. Vakanties, Tour de France en 4-daagse bijna 24/7 op onze MSM. We hebben het goed beste mensen. Niemand pakt dit ons meer af, althans zo denken de feestvierders. En het is besmettelijk. Zelf vierde ik het feestje dapper mee. Gewoon als losbol zonder zorgen, die bewaren we tot overmorgen.

  Op gegeven moment kom je moe, voldaan en uitgefeest naar huis. Lekker bijkomen en even
  voorzichtig kijken op Biflatie of er nog wat reacties zijn op mijn column. Gelijk sta je weer met beide benen op de grond als je ook de vele links die zijn meegepost door loopt en de verschillende analyses via je eigen hersenpan op eigen wijze ontleed. Vooral deze link van Madman was niet voor de poes, of beter uitgedrukt, daar ga je niet van spinnen. Een griezelig duidelijke en m.i. ware uiteenzetting. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/4-things-that-are-happening-today-that-indicate-that-a-deflationary-financial-collapse-is-imminent .
  De signalen zijn momenteel overduidelijk dat er een flinke depressie dreigt, en dan praat ik niet over het weer. Hoewel, ook daar zien we dezelfde extremen als in de huidige economische golfbewegingen. Het lijkt er op dat de golfbrekers niet meer bestand zijn tegen het enorme natuurgeweld dat op ons afkomt. Het menselijke manipuleren lijkt te falen. Het bestaat eenvoudigweg niet dat we de maatschappij helemaal naar de eigen hand kunnen zetten, net zo min als het weer. Het beleid van centrale banken lijkt te gaan falen. Het beleid van eigenwijze politici, die denken met een muntunie de totaal verschillende deelnemende landen aan een centraal beleid te kunnen onderwerpen, lijkt eveneens te gaan falen. Je ziet de toenemende sociale onvrede om je heen. En je ziet nog steeds een massaal feestvierende natie op het hoogtepunt van hun geleende welvaart. Niets vermoedend en al jaren in een roes. Zoals altijd ziet de grote massa, die geheel opgaan in de waan van de dag, niet wat er zich onder het tapijt afspeelt.

  En zeg nu zelf, welke feestvierder zit er te wachten op die enkele zwartkijker die het einde van het feestje aankondigt. De analist met een lange termijnvisie die zwaar weer aankondigt kan dat maar beter niet te vroeg melden. De kans dat deze wordt weggezet als doemdenker of fatalist is groot. Slecht nieuws komt altijd te vroeg.

  • Madman

   Het is frappant dat de mensen die ik hier gaandeweg ontmoet veel meer begrijpen wat er aan de hand is dan diein jouw verhaal.

   Zo was ik vandaag bij een mevrouw voor een reparatie , die een houtkachel aan t plaatsen was, en schapen had gekocht , voor wol en vlees, ter opbouw van voorbereidheid voor wanneer het pyramidespel zoals ze zei, in elkaar zou storten.
   Wij kunnen ons hier voorzien , zei ze. Genoeg vis in de rivier en hout in het bos.
   Ik schreef het al eerder, op een of andere manier hebben de mensen het hier in de buurt blijkbaar beter door, dan de feestvierende ‘look at my selfie’ nederlanders. Bizar.

  • Money as debt

   Kijkend naar de onwetende groep feestvierders lijken we nog een lange weg te moeten gaan. Maar de groep die niet meer kan feesten door alle ellende met betalingsverplichtingen die niet meer voldaan kunnen worden word steeds groter. Steeds meer mensen die bij de bank als beesten worden behandeld. Reacties op MSM worden ook al pittiger dan een paar jaar terug. Met de tijd en besef komt er uiteindelijk veel goed , ben alleen bang voor de trucendoos van de elite.. Wat gaat er ineens gebeuren waardoor alle normale besef plots verdwijnt en we allemaal weer als malloten een oorlog ter vergelding willen..
   Een woord voor , Pannekoek.. Pure internet vervuiling…
   Een woord voor , Pannekoek.. Pure internet vervuiling…

   • Money as debt

    De pannekoek gaat over Xander van Xandernieuws… De vraag was aan KTM of dat hij op de hoogte is van de religie van Xander.. Alles wat Xander schrijft gaat door een joodse marinade…Op zijn site is Iran het grote gevaar en is Israel heilig.. Triest om die stukken te lezen.. Xander is een super Kazaartje…
    Alweer een halve reactie geplaatst ! Het zou fijn zijn als je nadien je reactie nog kan aanvullen of verbeteren..
    Nu is een gedeelte uit het midden van mn reactie niet geplaatst waardoor het echt een rommeltje is om te lezen ! Ik kan er nu niets meer aan doen zelf terwijl de reactie zoals die er nu staat gewoon verwijderd moet worden !!!
    De pannekoek gaat over Xander van Xandernieuws… De vraag was aan KTM of dat hij op de hoogte is van de religie van Xander.. Alles wat Xander schrijft gaat door een joodse marinade…Op zijn site is Iran het grote gevaar en is Israel heilig.. Triest om die stukken te lezen.. Xander is een super Kazaartje…

    • Money as debt

     Vanuit het niets gedubbeld en weer stukken weg !!!!!!
     Pauperzooi..

     • Madman

      Had je over een dubbele pannekoek geschreven dan? 🙂

 • jaren tachtig

  ik zit mij af te vragen hoe lang kan de olieprijs zo laag blijven en wat is gebeurd met peak oil, ik kwam dit redelijk recente artikel tegen http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/The-Return-Of-Peak-Oil-Worrying-Signs-From-U.S.-And-Russia.html uit dit artikel blijkt dat Rusland en de VS de wereld olieproductie hebben laten groeien terwijl de ‘oude’ olieproducenten dalen in productie, Rusland en de USA beginnen ook met hun productiemogelijkheden af te vlakken, veel landen hebben al peak oil en de landen die het nog niet hebben zitten er dicht tegenaan.

 • Dick S

  Even of topic, waar ik me echt over verbaas is de toch niet geringe stijging van Bitcoin van iets van een 180-190 van begin januari naar nu iets van 285.

 • Known as R

  Over onbezorgde studenten gesproken… Misschien is dit ook wel weer een bubbeltje. Een bubbeltje zeg ik want het gaat immers “maar” om miljoenen, hoewel… een miljardje meer of minder daar kijken we ook al niet meer van op.

  Studenten die frauderen met hun studiefinanciering. Lekker een wereldreis maken met je studiefinanciering:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24315557/__Stufi-fraude_voor_miljoenen__.html

 • bertus

  De 3e gouden/platina eeuw komt er aan.

 • bertus

  De Griekse soap wordt weer nieuw leven ingeblazen.

  “Ik ging niet naar Dijsselbloem, dat was tijdverspilling”, zegt Varoufakis.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/varoufakis-dijsselbloem-popje-van-schauble