FED financiert het tekort van Amerika

14

Door QE3 en QE4 koopt de FED elke maand ongeveer $85 miljard aan obligaties op. Dit is ruim $1 biljoen ($1.000.000.000.000) per jaar. De balans van de FED zal daardoor in de komende 3 jaar met 100% stijgen van de $3 biljoen die het nu is, naar $6 biljoen in 2016. Grafiek hieronder via Casey Research.

balance sheet fed

Tekort ook rond de $1 biljoen

Opvallend genoeg zal het tekort van de Amerikaanse overheid volgend jaar ongeveer net zo groot zijn als wat de FED opkoopt. Door de bezuinigingen zal namelijk het tekort rond de 6% van het BNP zijn, wat ongeveer ook $1 biljoen is. JP Morgan’s Nikolaos Panigirtzoglou schreef daarom in zijn artikel Flows & Liquidity: QE’s Stock Effect op ZeroHedge: “Coupled with a projection of a lower government deficit next year, to around 6% of GDP, this means that QE will offset almost all of next year’s government deficit”. De FED financiert echter niet het gehele tekort; ruim de helft van de aankopen bestaat uit staatsobligaties, de rest bestaat uit Mortgage Backed Securities. Toch blijf het een rare situatie dat de FED, de ‘centrale bank’ van de VS, zo’n groot gedeelte van het overheidstekort financiert. Een onhoudbare situatie?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Dick heeft economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Werkt als commodity market analyst en heeft hiernaast grote interesse in de macro economische ontwikkelingen en alles wat met beleggen heeft te maken. Alle artikelen weerspiegelen mijn persoonlijke mening.

 • Knowtoomuch

  Got a silva ‘slave da queen’ ?

  http://sdbullion.com/shop/silver/1-oz-silver-bullet-silver-shield-slave-queen-medallion/

  Zo eentje zouden we ook met een BilderBea-uitvoering moeten kunnen krijgen in Nederland …

  giga-afname gegarandeerd hihi …

 • Knowtoomuch

  Ik zie, ik zie wat jij niet ziet …

  I see FEAR ..!

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/12/30_Public_Buying_Monstrous_Amounts_Of_Physical_Gold_%26_Silver.html

  En dat werd tijd … nou nog in Europa …

  … so let the .. ehh … stoelendans beginnen hihi …

 • frissie

  Nog meer lucht, in de luchtbel …
  Moe wordt je hiervan …

  Maar iedere luchtbel knapt !

 • frissie

  @madman

  Mensen blijven dieren. Eerst ik, dan de ander.

  Ieder zou in mijn beleving nederig moeten zijn, op wat we hier hebben, doen en mogen.

  De illusie leeft tegenwoordig meer, dan de puurheid van ons bestaan.

 • Knowtoomuch

  @Madman : “Kriegsminster gibt’s nicht mehr, und auch keine Düsenflieger”

  uit : ’99 Luftballonen’

  De ‘lucht’ gaat er pas uit als alles ‘uitgevochten’ is en er geen hond meer is om het na te vertellen-gn-gnn …

  http://www.bloomberg.com/news/2012-12-25/better-nuclear-bombs-for-a-safer-world.html

 • Verontruste burger

  @9 Madman, die oneindigheid komt ook in lichamelijke vorm binnen handbereik. De elite zal propberen het alleenrecht daarop te verwerven. Een oorlog zal het gevolg zijn. En de liefde zal dat niet voorkomen, sterker die zal het niet overleven.

  PS Madman, je gaat toch niet aan je zoveelste kruistocht tegen de lichamelijke liefde beginnen hè. Of heb je liever lasten dan lusten. Ben je heilig of schijnheilig.

 • Verontruste burger

  @11 Madman, liefde is iets moois en is onmisbaar, maar is HELAAS niet overal het antwoord op. Soms moet je onverdraagzaam zijn tegenover onverdraagzaamheid. Soms moet je geweld met geweld beantwoorden ( W.O II ).
  Soms ook moet je slechte mensen bestrijden en niet respecteren, laat staan liefhebben.
  Door onderdrukkers lief te hebben, door hun vriend te willen zijn ( kan een vorm van collaboratie met de vijand zijn, maar dat bedoel je niet, dat weet ik ) krijgen ze de bevestiging en de legitimatie van hun gedrag waar ze zo naar snakken, waardoor het alleen maar erger zal worden.
  En, je hebt het steeds over lust als iets slechts. Ik vind dat een aanklacht aan de ‘schepper’. Hij heeft je zo geschapen. Ook letterlijk hi, hi.
  Van welke kerk ben jij?
  KTM is katholiek, en jij?

 • Verontruste burger

  @14, Madman, prima, maar je draait de boel wel om. Ik reageer omdat jij het regelmatig noemt en als iets slechts ziet. Dat begrijp ik niet en daarom reageer ik er af en toe op.
  Het hoort bij het leven, en het is niet de bedoeling dat ooit iemand er schuldgevoel bij zal krijgen, die tijden zijn gelukkig voorbij.
  Dat is het laatste dat ik erover kwijt wil, verder mag jij het er natuurlijk nog vaak over hebben, ik zal niet reageren.

 • Verontruste burger

  @16, Madman, ik bedoel het niet verkeerd, maar je hebt soms de gewoonte niet een vraag te beantwoorden. Je noemt steeds het L- woord, en je doet net of dat iets is wat ons geleerd is, door slechte mensen.
  Ik geloof dat niet, het mag, ook als het door omstandigheden ( sommige mensen hebben het niet ) puur lichamelijk is.
  Je, kunt natuurlijk van mening zijn dat dat wel slecht is maar zeg dat dan zonder omhalen. Dat zou ik respecteren, alhoewel ik het er niet mee eens ben.

 • Verontruste burger

  @Madman, je deed niet naar tegen me, en ik ook niet tegen jou.
  Ik blijf graag met je communiceren, want ik lees je altijd graag, vooral omdat ik weet dat je bevlogen bent en een goed hart hebt. En dat komt uit mijn hart. Neemt niet weg dat ik vind dat je soms in ( voor mij ) in raadselen spreekt.

 • Verontruste burger

  Een liefdevol plusje.

 • Knowtoomuch

  @19 : Ik heb wel een zakdoekje voor je, als je wil …

  snif – snif …

  Vooruit dan, een tweede plusje voor Madman …

  omdat ie zo lief bezig is …

 • Naam verplicht

  De reacties van Madman zijn gewoon verwijderd. Verdwenen. Alleen uit de verwijzingen van anderen is te herleiden dat hij reacties heeft geplaatst. Ok, ze waren wat off topic, maar om ze dan volledig te verwijderen…

  Heren, een voorspoedig 2013.
  En dat de reacties in 2013 een taalkundig hoger niveau mogen hebben. Taalkundig hè. Inhoudelijk geen klachten.

  En voor het geval men het even niet meer weet:

  http://www.onzetaal.nl
  http://www.spatiegebruik.nl (voor mensen met langewoordenangst )

 • Snoeischaar

  @13: Madman heeft er zelf voor gekozen om zijn reacties te verwijderen. De snoeischaar haalt nooit de gehele reactie weg, maar veranderd de tekst. Verder een goede link, leesbare teksten zijn wel zo fijn.