Europese Unie wil spaargeld bevriezen bij bankrun

1

EU wil bankruns voorkomen door spaargeld te blokkeren. De Europese Unie wil rekeninghouders verbieden hun spaargeld van de bank te halen als die bank dreigt om te vallen, zo blijkt uit een nieuw document dat in handen is van Reuters. Door tegoeden van spaarders te blokkeren wil de EU voorkomen dat een bank omvalt als gevolg van een bankrun. Volgens Reuters wordt er al sinds het begin van dit jaar gewerkt aan een voorstel om tegoeden van rekeninghouders te bevriezen.

Als dit voorstel wordt aangenomen krijgen Europese toezichthouders meer mogelijkheden om de tegoeden van rekeninghouders bij een bepaalde bank te blokkeren, indien deze bank in de problemen dreigt te komen. Het idee achter deze maatregel is dat een bank die in de problemen verkeert dan meer tijd heeft om orde op zaken te stellen en dat deze minder kwetsbaar is voor de financiële markten. Ook kan deze maatregel volgens voorstanders voorkomen dat een bank die in de kern gezond is door een bankrun toch omvalt.

Bankrekeningen blokkeren

Binnen de Europese Unie is er verdeeld gereageerd op het voorstel om bankrekeningen van burgers te blokkeren. Voorstanders denken dat het een goed instrument is om een bankrun te voorkomen, maar critici denken dat deze alleen maar voor meer paniek zullen zorgen.

Rekeninghouders die weten dat de toegang tot hun bankrekening geblokkeerd kan worden zullen in een veel eerder stadium besluiten hun geld weghalen, zo verklaarde Charlie Bannister van de Association for Financial Markets in Europe (AFME) tegenover Reuters. Als veel spaarders uit voorzorg hun geld weghalen kan dat de situatie juist sneller doen escaleren. Meer op Geotrendlines

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

  • Dre

    Het internetbankieren van die zwakke banken zal dan buiten werking worden gesteld? De grote vraag is hoe de spaarders zullen gaan reageren op deze nieuwe EU maatregelen. Als ze er komen. Dat fractioneel bankieren werkt toch gewoon niet!?

    Doe jezelf een plezier en leg gewoon wat goud in je kluis. Dan ben en blijf je baas over je eigen vermogen , zonder dat daar banken of Europese unies wat over te zeggen hebben. Het is wachten op het verbod van cash geld , zodat alles wel op een rekening moet. Alles voor de macht van de bankiers. Blijf cash betalen!!