René Tissen: Economisch radicalisme

18

René Tissen, RTLZ | Het streven naar een 30-urige werkweek in Duitsland zal ook in Nederland tot een discussie over het arbeidsmarktbeleid leiden, inclusief de rol van de overheid. Naar verwachting verschijnt vandaag in de Duitse pers een open brief van zo’n 100 vooraanstaande wetenschappers, politici en werkgevers met daarin de oproep aan de regering Merkel om geleidelijk, maar doelgericht een werkweek voor iedereen van maximaal 30 uur mogelijk te maken, onder – en dat is net zo opmerkelijk- het volledige behoud van salaris. Meer geld voor minder.

Preventieve crisismaatregel

Voor werkgevers betekent het voorstel een radicale verhoging van de loonkosten. Voor werknemers breekt het paradijs aan. Er komt meer tijd beschikbaar om geld uit te geven en dat behoedt Duitsland voor het ineenstorten van de nu nog robuuste economie. Want de belangrijke consumentenuitgaven blijven op niveau, of stijgen zelfs. In feite gaat het hier om een preventieve crisismaatregel.

Uitstoot van arbeid

Tegelijkertijd neemt de prestatiedruk op werknemers toe, namelijk om het verlies aan arbeidsproductiviteit te compenseren via slimmer werken, onder andere met behulp van nieuwe intelligente technologieën en zelfs mens vervangende technologieën. Met name in Amerika wordt al een tijd zichtbaar dat er een radicale verschuiving gaande is van zelfdenkende mensen naar zelfdenkende soft- en hardware, in alle facetten van de economie en samenleving.

Méér werk

Maar zover is het in Duitsland voorlopig nog niet, hoewel Duitsland wel degelijk hoog technologisch ontwikkeld is. Vandaar dat men verwacht dat de introductie van een 30-urige werkweek door de bank genomen tot méér (klassieke) werkgelegenheid zal leiden, in plaats van minder. Ook in Duitsland is de komende jaren mensenwerk nodig en alleen al het perspectief daarop is voor de meeste burgers voldoende om zich geen zorgen over de toekomst te maken, ook niet op latere leeftijd. Hier gaat het dus eveneens om een preventieve crisismaatregel. Lees verder op RTLZ.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • HansPolderman

  Daar kan gerust nog 10 uur af mits het dievenkorps van de staat zijn grijpgrage handen thuis houd. Voor iedereen is er wel werk (echt werk) en dan bedoel ik geen ambtenaren. Deze groep begint dan weer te schreeuwen wie de vuilnis ophaalt maar ik bedoel de echte profiteurs.

 • Moerstaal

  Tissen klinkt als het schoothondje van de elite.
  Madman, KTM en Vb, kom er maar in met echte oplossingen!
  30 uur maar wel harder werken alsof we al niet genoeg brood en spelen is…
  We moeten naar een duurzame samenleving waarin wij steeds meer vrijheden kunnen krijgen. Dar kan alleen als er een basis inkomen komt voor iedereen. En als geld weer een ruilmiddel wordt ipv. het chantagemiddel van de elite…

  • Verontruste burger

   Moerstaal, zie ons lijntje van gisteren. Het zou kunnen dat de gedachte is dat als mensen korter gaan werken de productiviteit per werknemer gelijk blijft. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat velen druk zijn met niks.
   Snapez vous?
   Met andere woorden, het zou kunnen dat de loonkosten nauwelijks zullen stijgen, en met betere toepassing van technologie zouden ze zelfs kunnen dalen. Tegelijkertijd zullen de binnenlandse bestedingen stijgen waardoor de productie opgevoerd kan worden, en er dus zelfs nieuw personeel aangenomen kan worden om zodoende de crisis te bestrijden.
   Maar dat is allemaal rondredeneren, desgevraagd kun je een redenering opzetten met het tegengesteld effect.
   De echte oplossing?
   Die heb jezelf al gegeven: duurzame grotendeels zelfvoorzienende gemeenschappen, die zelf in hun basisbehoeftes kunnen voorzien. En daarnaast een vrije markt waar mensen vrijwillig kunnen bijverdienen. De productie van goederen die we zelf niet kunnen maken, moet natuurlijk wel doorgaan, al kan het allemaal wat basaler.
   Maar, en dat is het belangrijkste het streven moet zijn: vrijheid voor mensen, en daarom moeten ze meer onafhankelijk worden, onafhankelijk van regenten die belang hebben bij onze afhankelijkheid.

 • Moerstaal

  Ik wil reageren op 715 bedrijven… maar krijg draadje niet open…
  Jaren terug hoorde ik nog op http://www.bnr.nl een stropdas zeggen dat het ergste achter de rug was. Het was immers maar een schoonmaak of shake-out van slechte bedrijven. Nou stropdasjes? Hoever gaan we voor er nog maar een winnaar in de arena overblijft? Die met het grootste kanon?
  Begrijpt nou nog niemand dat wij met z’n allen steeds harder de afgrond in glijden?
  Die 715 zijn nog maar de bedrijven met personeel die failliet mogen gaan van “pruikemans”. Daar zit geen schuldsanering of privepersoon (ZZP zonder BV ofzo) bij…
  Snap-e-vous?

 • houtskool

  Check dit eens

  http://www.1meikomitee.net

  De revenuen gaan naar multi’s en finance. Burgers zijn sullige filerijdende najagers van valse beloften.

  • Moerstaal

   Ouderwetse website zoals ze eruit behoren te zien.
   Niet al die gepimpte veemarkten…

  • Knowtoomuch

   Dit soort (communistische) sites gaat een gouden toekomst tegemoet.

   1 mei is trouwens al wereldwijd de ultieme dag van het communisme.
   In de vroegere USSR werd op die dag die gigantische militaire parade gehouden.
   De oorsprong van die datum ligt ongetwijfeld in 1 mei 1776 ; toen werd de Illuminatie in Beieren opgericht door Adam Weishaupt (K-tje)(natuurlijk), die destijds professor aan de universiteit van Ingolstadt was.
   ‘Spartacus’ was zijn Illuminaten-codenaam.

   Dat 1 mei daarom zo’n anderhalve eeuw later de dag van het communisme werd, is dan ook geen toeval ; communisme is de ‘hamer’ waarmee de mensheid zal worden verpletterd. Daar is het nazisme maar een kleuter bij vergeleken. Allemaal gore dictatoriale systemen.

   Geef mij onze nep-democratie dan maar …

   D

   • Verontruste burger

    Juist, allemaal gore dictatoriale systemen. Maar onze nep-democratie gaat ook uitmonden in een dictatuur, tenzij…..

 • Bobby (van Kuifje)

  Al die praatjes…al die beloftes, wat is er uiteindelijk voor de gewone man van terechtgekomen?

  https://www.youtube.com/watch?v=6Vl1m5FYlAo

  We zullen het voor onszelf moeten gaan uitzoeken.
  Overheden, banken, politie , vergeet het maar.
  Begin er maar over na te denken hoe je in de toekomst voor jezelf kunt gaan zorgen , want dat zal nodig zijn. Geloof mij maar.

  • Moerstaal

   madman…………….???
   Ah tomtom club…. cool!
   Zijn tijd ver vooruit, is nog steeds hip en oneindig veel beter dan hedendaagse nihilistische pulp…

   Weet je wat nodig is?
   Hechte vriendclub in nabijheid en een wapenarsenaal, zowel korte als lange afstand.
   Hecht team + meeste wapens en munitie = winnen.
   De rest is triviaal als je het ook naderhand kan krijgen met point blank…
   Oeps, nou gaat mèèèèdman weer los hihihi en Koe-hoen zijn snoeischaar ook…

 • Bas

  Daar zijn dus de mensen die het wel snappen. We gaan in Europa in hoog tempo Amerika achterna en hebben hier straks ook allemaal 5 banen om de huur te kunnen betalen. De burgers worden allemaal uitgeknepen om de ambities van slechts een paar politici, bankiers en raaden van bestuur waar te kunnen maken. Weer een kunstproject, weer een bonus, weer wachtgeld, weer een nieuwe trein. Aan ambities en regels op lokaal en landelijk niveau geen gebrek. En nu krijgen we daar dalijk ook nog de EU overheen die zelf belasting gaat innen en regels gaat doorvoeren.Het word alsmaar leuker.

  • Moerstaal

   En niemand die nou eens zegt: “I don’t take it anymore”….
   Gewoon weer lekker ouderwets alles plat en molotov cocktails gooien.
   Ze hebben het namelijk verdiend!!!

   • Verontruste burger

    Now, we’re talking.
    Wellicht is de kroning van prins pils HET moment.
    Lachen man.

    • Knowtoomuch

     Oefff .. VB toch … die opmerking komt zonder de minste twijfel in jou Personal File van de ‘nederlandse’ (?) (Zio, ja!) AIVD te staan.

     Gegarandeerd ..!

     ‘Molovkes bij de aanstaande kreuning van Willem van Buuren’ … hihi …

  • Verontruste burger

   Goed gesproken Bas, 200% eens.
   Lees onderstaande stukje van Jan Bennink van de VK maar eens.
   Goed voor je humeur man.
   Dat zijn teminste nog eens journalisten. Wat een verschil met al die ingekakte politiek correcte nutteloze propaganda-journalisten van vandaag de dag.
   Of niet soms?

   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11105/Jan-Bennink/index.dhtml

 • Verontruste burger

  Eerlijk gezegd snap ik de redeneringen niet goed. Er is toch druk om steeds langer te werken, om atv in te leveren zonder salarisverhoging, vrije dagen inleveren, verhoging pensioenleeftijf etc.
  Ik krijg het gevoel dat men het ECHT niet meer weet.
  Overigens die verhoging van de pensioenleeftijd, ik heb het vaker gezegd, zal binnenkort een historische blunder van de eerste categorie blijken te zijn.
  Ik denk niet dat economen als ze eerlijk zijn en zich realiseren dat de wereld blijvend veranderd is, dat het wijs is om de jeugdwerkloosheid op te laten lopen en de ouderen langer door te laten werken.
  En als klap op de vuurpijl gaat de overheid de jongeren ophitsen tegen de ouderen.
  Volgt u het nog????
  Ik niet, maar zo langzamerhand verbaast niets me meer.
  “We woorden door de middelmaat geregeerd” toch???
  Was het maar waar luitjes!!!!!
  Ik heb gezegd.

 • Vilseledd

  Het zou goed nieuws zijn, wanneer dit doorbreekt. Ik verwacht echter, dat het lang zal duren, omdat voor veel mensen lange werkweken een soort van statussymbool zijn en ‘tijd te veel’ zo’n beetje het ergste verwijt is, dat je kunt krijgen.

 • Moin

  Ik vind het maar een onzalig plan om tegen hetzelfde loon minder te gaan werken. Want zo jaag je het bedrijfsleven flink in de problemen, omdat de loonkosten voor de werkgevers flink zullen stijgen.

  Tijd voor een algemene loonmatiging, of werken met behoud van uitkering moet de norm worden.