Wordt een basisinkomen de nieuwe werkelijkheid?

51

Basisinkomen als pleister op de diepe wond die in Europa door veertig jaar neoliberale globalistische marktpolitiek is veroorzaakt, voldoet bij lange na niet. De beleidsmakers benaderen het probleem van groeiende inkomenstekorten en toenemende armoede vanuit het oude paradigma ‘je moet werken voor je brood’. Experimenten, zoals deze in Finland worden uitgevoerd zijn gekoppeld aan werk. Men hoopt door een basisinkomen, dat overigens vanwege het geringe bedrag dit predicaat niet verdient, mensen sneller aan het werk te krijgen. Het gaat daarbij vooral om een beoogd psychologisch effect.

De werkelijkheid is dat de werkgelegenheid in de EU al jaren onder druk staat. Door gegoochel met definities van wat werk is, lijkt het oppervlakkig beschouwd nog mee te vallen. Er is echter ook in Nederland sprake van een groei van tijdelijke contracten, parttime werk, van meer ‘zelfstandigen’ zonder of met te weinig werk en vooral van het verdwijnen van kwalitatieve werkgelegenheid, waarmee wordt bedoeld dat mensen werk vinden in een baan, waarvoor ze zijn opgeleid. De grootste economische sectoren zijn in Nederland voor de werkgelegenheid: overheid, zorg en horeca. Voor een groot deel betreft dit laaggekwalificeerde banen.

De neoliberale globalistische marktpolitiek heeft niet alleen een verschuiving teweeggebracht in de werkgelegenheid, het heeft ook tot een enorme verrijking van een relatief kleine groep geleid en tot schulden en inkomensproblemen bij het grootste deel van de rest. De banken hebben Nederland diep in de hypotheekschuld gebracht met hun uit het niets gecreëerde geld, waarover rente wordt gevraagd. Ontmaskering van dit geldscheppingsproces is kennelijk niet voldoende geweest. Het gaat nog steeds op de oude voet door en de woningprijzen worden weer opgestuwd tot hoogtes die ze onbetaalbaar maken voor een groeiend aantal gezinnen. De huren zijn in het kielzog van de woningprijzen door dit neoliberale kabinet met zijn sociaaldemocratische vazallen op een oneigenlijke manier opgedreven, waardoor de woonlasten (te) zwaar drukken op het gezinsbudget, om het even of het nu gaat om een eigen woning of om een huurhuis. Hiervan profiteren uiteindelijk zo’n 10% van de Nederlanders: zij die niet hoeven te werken voor het geld, maar het geld voor zich laten werken. Deze 10% voegt het geld dat de rest betaalt over hun schuld aan het vermogen toe. Dit vermogen groeide – exclusief de overwaarde op de eigen woning-  in twee jaar tijd (2013 en 2014) met € 75 miljard tot € 552 miljard eind 2014, terwijl het vermogen van de overige 90% met € 12 miljard afnam tot € 197 miljard eind 2014. Om nog maar te zwijgen van het vermogen dat aan het oog van de belastingdienst werd onttrokken doordat het naar belastingparadijzen werd getransporteerd. Deze cijfers illustreren dat geld voor je laten werken veel lucratiever is dan werken voor je geld. Ik zou graag de cijfers voor 2015 hieraan willen toevoegen, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek doet er ongebruikelijk lang over om deze gegevens te publiceren… Meer op Gewoon-Nieuws.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • Madman

  Ja, en dan krijg je dit weer, hahaha

  https://www.youtube.com/watch?v=wv2yXx3dO4Y

 • goof

  Wel een mooi stuk over hoe we door het grootkapitaal die hun eigen geldpers heeft en gelegaliseerd door de overheid ons tot achterlijke melkkoeien heeft gemaakt .
  Als ik een 50 euro biljet vervals ga ik 6 maanden de bak omdat ik geen bankvergunning heb maar banken hebben al voor 2500 miljard aan vals geld gedrukt in ons land en waar ze nog rente voor krijgen ook , kijk dat is nog eens handel en dan nog moesten ze staatssteun hebben 8 jaar geleden. Het is maar goed dat het bedrijfsleven in ons land zo de zaak niet runt.
  Gisteren kwam de Rabobank met nieuws dat ze weer voor 1 miljard aan certificaten op de markt kwijt willen en weer gewoon 6,5 % gaan betalen !
  Is er nu niemand die zich afvraagt waarom de Rabobank 6,5 % rente wil betalen terwijl ze het bij Draghi gratis kunnen krijgen , Waarom zeggen ze niet gewoon dat het om een achtergestelde lening gaat en dat u dus aardig wat risico loopt als de Rabobank op de fles gaat of wordt overgenomen/gered moet worden door de staat en ik vind het niet ondenkbaar dat de Rabobank omvalt en dat vinden ze zelf ook denk ik want anders geef je geen 6,5 % rente.
  Ze verstrekken zeer mondjesmaat hypotheken met een rente op dit moment van 2,1 % maar dat is 3 x minder als dat ze zelf bereid zijn te betalen voor hun certificaten !
  Vraag uzelf eens af waarom een gezonde bank dat gaat doen ofwel zie het zo ,
  Ik handel in bomen en ik koop een boom in voor 100 euro en verkoop die boom voor 33 euro !
  Ben ik de enige die dit niet kan rijmen en dan maken ze ook nog winst zeggen ze terwijl ze een overhead hebben van 55-60 % op de brutto winst ! zal wel aan mij liggen maar als ik zo moet boeren ga ik snel naar de kloten

  Nu kunnen we ons daarover kwaad blijven maken hoe onze bankenmaffia tot op de dag van vandaag gewoon door mag gaan met de valsmunterij en rente durven vragen voor geld wat ze zelf printen maar we kunnen natuurlijk ook ons eigen plan trekken.
  Het is duidelijk dat we van onze overheid niets hoeven te verwachten want dat zijn niet anders dan de trekpoppen van de banken maar wat we wel kunnen doen op 15 maart eens de gevestigde orde laten merken dat we er klaar mee zijn.

  • Madman

   Jij bent er klaar mee, maar dat zegt niets over anderen, die in angst en schuld en de liefde voor hun kinderen gevangen zijn, broeder.
   Angst voor de dood is t grootste goed waar ze ons mee kunnen besturen. De basisangst, getransformeerd en geconformeerd aan fiat geld.

   Als een leiband voor de hond.

   • goof

    Ik kan misschien beter zeggen , veel MKBérs die deze crisis tot nu toe redelijk zijn doorgekomen zijn er klaar mee en zijn massaal hun eigen plan aan trekken.
    Veel van mijn klanten zijn MKBérs en wat ik hoor van de meeste dat ze het echt niet beter hebben gedaan het laatste jaar en de goednieuwsshow van de MSM en de politiek goed zat zijn. Wat ik hoor van hen is dat de banken voor hun niet thuis geven en voor nieuwe infinitieven geen kredieten loskrijgen.
    Vele willen hun bedrijf verkopen maar banken financieren geen enkele overname want dat is nieuw geld voor ze en dan voldoen ze niet aan de nieuwe eisen van Basel 3 . Gevolg is dat ze maar door moeten boeren maar er gelijk bij zeggen dat ze wel klaar zijn onze economie verder te gaan sponsoren en doordat ze hun bedrijf, wat hun pensioen zou zijn bij verkoop maar onverkoopbaar is nu goed voor hun zelf gaan zorgen.

    Wat is het jammer dat het MKB niet door de politiek gesteund wordt maar eigenlijk alleen maar verder uitgekleed want dat zijn/waren de enige die wel hun deel betaalden om Nederland BV draaiende te houden.
    Grote spelers betalen nauwelijks iets en komen ermee weg geholpen door de legaal gemaakte belastingontwijkingen met hun goede eigen accountants terwijl het MKB geheel is overgeleverd hun flut accounts die heel goed met een hark hun facturen in elkaar flansen en vooral geen ruzie willen met de belastingdienst dus zeker niet voor u in een grijs gebied uw aangiftes doen.

    Ik geloof dat het gehele systeem aan een dood paard trekt meld ik vaak en we bezig zijn met de laatste stuiptrekkingen en dan richting oorlog voor een game-over

    • bertus

     Je hebt ook een goede boterham verdiend aan de keihard werkende MKBers.
     Ach ja, iedereen zorgt zo goed mogelijk voor zijn eigen hachje in deze Hollywood maatschappij.

     Maar iedereen krijgt ook de rekening gepresenteerd op termijn.
     Het is net als bij een belastingschuld.

    • Money as Debt

     MKB heeft jarenlang rekeningen kunnen schrijven met een gouden pen.. ipv dat te beseffen en het dik verdiende geld als buffer te bewaren werden er allerlei luxe artikelen van gekocht . De MKBer die wel gespaard heeft , zuinig is geweest met zijn leningen is de tijd aardig doorgekomen..

     • goof

      Een ondernemer die spaart is geen ondernemer maar een spaarder.
      Als een ondernemer geld uitgeeft heet dat investeren en wordt vrijwel nooit gebruikte om luxe zaken van te kopen zoals jij denkt en dat geeft gelijk het verschil aan in denken tussen een werkgever en een werknemer.

     • Money as Debt

      Dat is onzin… Ik kom ook niet uit een ei en er zijn ondernemers genoeg die enkel investeerden via een bank. Grote winsten gingen naar prive hebbedingen.. In deze omgeving zijn het de ondernemers die gespaard hebben die de crisis normaal door komen en investeren hoort er gewoon bij mits het in het bedrijf gebeurt..
      Jij zegt als een ondernemer geld uit geeft is het een investering en dat is echt bullshit.. En ik denk het niet , ik zie het toch genoeg om mij heen gebeuren…

     • goof

      Ben jij ondernemer dan omdat je het zo goed weet .
      Hoeveel heb jij geïnvesteerd in je eigen bedrijf en hoeveel risico heb je gelopen .

     • Madman

      Goof jongen, je moet even goed bedenken dat je pas als ‘ondernemer’ wordt gezien door de belastingdienst wanneer je oplevert, en geld moet afdragen naar hen. Haal maar de belastinggids voor ondernemers , daar staat t letterlijk in.

      Ondernemer is een neptiteltje, waar velen, inderdaad, hun ego aan ophangen. Maar de slimmen die zetten wel geld weg voor zichzelf, en doen er wat mee om uit heel deze geldshitzooi te komen. Ik heb dat ook gedaan, ik heb ook een tijdje als ondernemer geopereerd, maar eenvoudigweg om geld te creeren te leven zoals ik nu leef. Ik heb nooit een cent belasting betaald omdat ik t slim deed en onder de belastinggrens bleef.
      Ondernemen is een woord, en geen statussymbool.

      Ik denk dat je je denkbeelden eens onder de loep moet nemen baas. Dat is nooit verkeerd, want twijfel is het begin naar een nieuwe manier van denken.
      Slimmer zijn dan de parasieten op je rug, zodat je die kunt afwerpen.
      En daar heeft t opgelegde begrip ‘ondernemer’ niks mee te maken.

      En sorry, money, dat ik misschien voor mijn beurt sprak, maar ik werd een beetje dul.

     • goof

      Voor mij zijn ondernemers die niets afdragen geen ondernemers in de zin van woord en wat wel zal ik hier maar niet zeggen

     • Madman

      ik zal wel wat zeggen: je bent een domme gehersenspeoeldde slaaf. Maar daarom ben je nog niet slecht, slechts onwetend.
      Zoals ik al zei, je graaft te ondiep.

     • Madman

      Je praat als de belastingdienst hahaha

     • Madman

      Werken doe ik voor mezelf, en wanneer ik de keuze had wat af te dragen voor het algemeen belang, dan zou ik dat overwegen, maar ik heb geen keuze, ik heb slechts een verplichting. En dat noem ik geen vrijheid.
      Zeker te betwijfelen wanneer je beseft dat alle gemeenschappleijke diensten geprivatiseerd werden waar de zogenaamde overheid weer haar zuignappen op heeft.

      Denk eens voor jezelf man. Vergeet je aangeleerdheid. Want dat is slechts om je op t spoor te houden. Maar besef de consequenties goed.

      https://www.youtube.com/watch?v=zQ1_IbFFbzA

     • Money as Debt

      Nou nou.. met zulke reacties lijk je sterk op iemand…

     • Money as Debt

      Dus als jij ze zo niet ziet dan zijn ze er niet ? De titel ondernemer is tegenwoordig wel een heel ruim begrip he…
      Mensen , ik heb het vaker gezegd , Biflatie is ideaal om elkaar op te zoeken , na te praten of af te zeiken maar echt discussies waar mensen verder mee komen gebeuren aan een tafel…
      Goof , Heb ook wel door dat je anders bent dan die hele kwaaie pieren maar voor mij zit er altijd een grens aan geld verdien en wie in hemelsnaam kan toetsten welk bedrag bij welke arbeid hoort.. Zeker mensen met zwaar , laag geschoold werk en dus ook hun “werkgevers “.. ???, worden zwaar onderbetaald. Kijk een wat een boer voor een liter melk krijg en wat er word verdien bij de campina bazen… Dat is misschien een goede ondernemer volgens jou maar ik vind het een scheef gegroeide situatie die niet klopt.
      Zo kan ik nog wel mijn kant verhaal uit blijven leggen maar lange verhalen tikken is voor mij niet echt een hobby… Ik denk dat ergens in het midden we elkaar wel snappen…

     • bertus

      Was u nog maar uit een ei kunnen kruipen, dan had u nog een domme, kakelende kip kunnen worden.
      Of sla ik nu toch de spijker op de kop.

 • Madman

  biflatie, inflatie en deflatie in 1 woord

  inflatie betekent dat het geld minder waard wordt en dat is goed voor de economie?!?
  deflatie betekent dat t geld meer waard wordt en das nie goed.

  heb je daar ooit wel eens echt bij stilgestaan hoe wij als raceautootjes bestuurd worden?
  en aan die tiet gaan wij dan hangen, voor ons basisbestaan? de digitale fiat illusie? the next generation?

 • John_Rambo

  Ik ben al jaren zonder werk.
  Ik zou hooguit via een uitzendbureau werk kunnen krijgen, en dan alleen nog voor een loon van 9€ bruto per uur.

 • Bartje

  Werk al 10 jaar niet meer, na een blunder mijn werkgever met een grote zak met geld naar Polen vertrokken.
  Heb het reuze naar mijn zin zonder werk maar een goed gevulde bankrekening.
  En al dat gezeur van ik zal straks mijn werk zo missen nou ik mis het niet.

 • Madman

  werken is voor de dommen, zei mijn oma altijd

  ik kan hier door
  mijn minimale uitgaven ook voort met weinig werken om in mijn inkomen te
  voorzien, Je loskoppenen van de geldketting is een slim idee.

  • goof

   Loskoppelen van het financiele systeem lijkt me voldoende om de middelvinger op te kunnen steken tegen de gevestigde orde . Als dit wat meer mensen zouden doen of althans proberen dat zou de alleenheerschappij van banken gebroken kunnen en het systeem zelfreinigend kunnen gaan werken want alles vastleggen in regeltjes en wetjes werkt bij de elite niet want plaatsen zich boven de wet .

   • bertus

    “Als dit wat meer mensen zouden blijken te zijn.gaan doen of althans proberen dat zou de
    alleenheerschappij van banken gebroken kunnen en het systeem
    zelfreinigend kunnen gaan werken”.

    Hier geloof je toch alleen in je dromen in, hardwerkende, slaafse en zich met vooruit reikende/denkende blik rijk en gelukkig rekenende mens, die vele jaren in vaste dienst heeft vol gehouden.

    Op termijn zullen je dromen een fata morgana blijken te zijn.
    Verandering, begint in de basis bij jezelf voor jezelf en anderen.

  • bertus

   Je kan nog profiteren van je uitkering.

   • bertus

    Je geniet toch een uitkering volgens Nederlandse wetten?

  • carthago

   “Werken is voor de dommen” klopt helemaal. Het valt mij op dat er al zoveel domme slaven in nederigland zijn, en er komen er dagelijks nog honderden imbecielen uit de zandbakken bij, het lijkt wel georganiseerd.

   • Money as Debt

    Werken voor een ander zijn inkomsten is voor de dommen.

    Er gaat toch niets boven werken ! Of is dat omdat ik iets maak ? Ik bedoel , het is toch prachtig dat je een idee in je hoofd vertaalt naar een tekening en daarna het project realiseert…? Werken is gezond hoor…

    Dat rennen naar kantoor iedere dag is misschien n ander verhaal…

    • carthago

     Tja, niets mis met werken als het je dat oplevert waar je op inzet met normale verwachtingen ,echter de regie over dat concept is nu in handen van criminele politici en oligarche banksters, “leuker kunnen we het niet maken” en zo.

     • iGea

      Het heet ook ‘mijnbelastingdienst’. Maar het is mijn belastingdienst helemaal niet. Die dienst dient ook criminele politici en oligarche banksters.

     • Madman

      Met werken, op zich, het verrichten van arbeid, ten einde in leven te blijven , dus om in je levensonderhoud te voorzien is niks mis. Maaaaarrrrrr……zoals iedereen weet werken we nu met zijn allen voor geld, en met dat geld voorzien we in ons levensonderhoud om dingen mee te kopen hiervoor.
      En daar wringt de schoen. Want da geld wordt voorzien door private drukkers ervan die ten eerste het uit t niets kunnen creeren , en daarbij het ook nog eens uitlenen aan landen, en er rente over heffen, bij dat uitlenen. De landen op hun beurt doen de belofte dat ‘het volk’ dit uit het ledige gedrukte geld, via belasting en heffingen, zullen terugbetalen. Met andere woorden: u bent een koe op de boerderij.

      En dat bedoelde mijn oma hiermee ook, rip deze door mijn geliefde anarchiste.

      Belasting betalen? Dat doen we toch voor de gemeenschappelijke voorzieningen? Dat hebben we toch zo met zijn allen afgesproken?
      Vergeet t maar lekker. Alles is vrijwel geprivatiseerd.
      En daarbij, was u erbij toen we dit afgesproken werd??
      Kreeg u de keuze om hier aan mee te doen na uw geboorte?
      Neen. U kreeg die keuze niet. U doet hier gedwongen aan mee. Met de eventuele represailles wanneer u weigert mee te doen. Is dat vrijheid? Is dat de zogenaamde democratie?
      Of de grote illusie van het werkepos.

      https://www.youtube.com/watch?v=-14SllPPLxY

 • Rinus57

  WW afgebouwd , vangnet voor werklozen verkort in duur en geld , daarna de bijstand , en nu sprake van basisinkomen .
  Hoe hoog mag dit dan wel wezen om een fatsoenlijk bestaan te hebben .
  Schaam u politiek , om het electoraat zo te vernederen met beroving van hun met premie opgebouwde rechten en voorzieningen .
  En alleen een zicht op een “basis” fooi van uitzichtloosheid heeft met diefstal op AOW en korten op pensioenen , waarbij niet alleen werklozen , maar ook invaliden en gehandicapten uit hun arbeidsverleden goede voorzieningen hadden opgebouwd om gecompenseerd te worden met een fatsoenlijk WW of WAO ( WIA ) , AOW en pensioenen die zij zijn kwijtgeraakt door de banken overeind te houden .
  Moeten zij of wij dan weer en meer uitgekleed worden tot een armoede voedselbank niveau om de robotisering te financieren waarbij arbeidskrachten al helemaal geen toekomst meer kunnen opbouwen .

  • bertus

   Hallo Rinus,
   In beginsel kan ik volledig met je meegaan w.b het uitkleden en ontmantelen van onze opgebouwde rechten door verlopen en komende kabinetten, die we met onze eigen premies hebben opgebouwd.

   Beschouw het maar als, helaas pindakaas maar de ingelegde premies zijn of worden anders besteed.

   Een redelijk O.B.I. is nog de enige mogelijkheid voor de overheden, om het apparaat nog draaiende te houden.

   Ik zou alleen maar voor een redelijk Onvoorwaardelijk basis inkomen stemmen, op basis van het wettelijk minimum loon.

   Hiermee is ieder vrij om er een salaris bij te verdienen met de bijbehorende belasting afdracht.

   Heb dit ruim een jaar geleden ook al geopperd.
   Het komt er, het oude systeem is dood.

   • Rinus57

    Hallo Bertus , het oude systeem is nog niet dood , heeft alleen een paar goede aanpassingen nodig .
    2 Kabinetten Rutte hebben velen hun de nek gekost en het sociale vangnet is compleet vernacheld .
    En niet iedereen is in de gelegenheid om er een inkomen bij te verdienen .
    Invaliden , gehandicapten en arbeidsongeschikten haalde ik al aan in mijn vorige reactie .
    Triest is het voor deze bevolkingsgroep als zij het gelach gaan betalen van een melanchomane graaiende overheid , die dan eventueel een basis inkomen gaan hanteren net genoeg om niet dood te gaan maar te weinig om er fatsoenlijk van te leven .

    • bertus

     Met een O.B.I is elk in ieder geval een vrij mens.

     En voor de kwetsbare groep in je laatste alinea, zullen wij met elkaar als eensgezinde bewuste mensen ons voor inzetten.

     • Rinus57

      Hallo Bertus , in jou mening zijn wij met OBI een vrij mens .
      Prima , vrijheid blijheid maar hoe ga je dit betaalbaar houden als er geen premie meer word gegenereerd d.m.v. afdracht premie van salarissen.
      De voorzieningen die wij met z’n allen hebben opgebouwd zijn door afdracht van premie en inhoudingen ( + belastingen ) verkregen .
      Er zijn potten helemaal volgestort voor pensioenen door jarenlang daar premie voor te betalen , nu al kijken de graai elite van de EU halsreikend naar onze pensioenpotten om ze leeg te roven .
      Gelukkig is het nog niet zover , maar toch ? , voor mij zijn de discussies van een OBI misschien wel ontsproten door de pensioenpotten leeg te roven , door middel van een rare rekenrente te hanteren .
      Of de opgebouwde AOW potten leeg te roven en af te schaffen om een OBI fooi te verkrijgen .
      De politiek vertrouw ik nog voor geen cent .
      Ik zal een voorbeeld geven wat de geschiedenis ons geleerd heeft ,
      a: 2007/2008 kredietcrisis iedereen door een diep dal
      b: regering gaat met ons belastinggeld banken overeind houden
      c: werkeloosheid tiert welig
      d: economie kraakt en piept en ligt totaal op zijn gat
      e: winkels en warenhuizen sluiten hun deuren door faillissement
      f: armoede en voedselbanken groeit als een epidemische golf
      g: staatsschuld loopt giga op , gaat door het dak ( plafond )
      h: de rijken steeds rijker de armen steeds armer
      i: nivelleren werd het feestje
      j: afbraak ingezet op sociale voorzieningen ( WW korten )enz,enz .
      K: van klote geen vangnet meer bijstand lonkt .
      l : einde .

      Basis inkomen ? wat gaat dan deze inkomsten bekostigen als de berg schulden de spuigaten uit loopt , het geld ontwaard door inflatie en de economie nooit meer zo kan groeien als voorheen .

      In mijn optiek zou de schuldenberg afgelost moeten worden .
      Verdienmodel van rente terug bij banken .
      Rente op sparen terug om ons geldwaarde weer hard te maken .
      Hypotheek lasten tot een aanvaardbaar niveau te brengen .
      De waslijst kan ik nog groter maken maar dan lijkt het meer op een boek dan op een reactie .

      Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord om de O.B.I betaalbaar te maken .
      Succes Bertus .

     • bertus

      Hallo Rinus,
      Alle uitkeringsinstanties,die betrekking hebben op sociale uitkeringen, alle sociale toeslagen, hypotheek rente aftrek kunnen/zullen worden afgeschaft, inclusief de bijstand.

      Hierdoor komt gigantisch veel geld vrij, maar ook veel werkloze ambtenaren.
      Het laatste is geen probleem, omdat zij ook een OBI gaan ontvangen.

      Van je bruto OBI inkomen ga je gewoon belasting betalen.

      Mensen die zich hierdoor volledig vrij voelen en zijn, zullen allerlei initiatieven gaan ontplooien om hiernaast een extra inkomen te gaan genereren, volledig naar hun eigen inzichten en gevoel.

      Over het extra inkomen zal volgens wettelijke regels inkomstenbelasting worden geheven.

      Hele simpele maatschappelijke vormgeving, die prima zal werken.
      We zullen vooral de lagere inkomensgroepen hiermee verder kunnen helpen.

     • Rinus57

      Hallo Bertus , bedankt voor de reactie .
      Sociale uitkeringen, sociale toeslagen, en hypotheek rente aftrek kunnen/zullen worden afgeschaft, inclusief de bijstand .
      Hier heb ik nu grote moeite mee , mensen gaan nu giga hypotheken met lange looptijd aan door een idiote lage rente .
      Oké , eigen verantwoording , mocht het fout gaan niet ons probleem toch?.
      Maar door welke oorzaak dan ook , als men werkeloos word of een ongeluk krijgt en de schulden niet meer kan betalen is er heden een vangnet die inclusief de bijstand aangesproken word .
      Een basis inkomen ( OBI ) heeft nog geen potje die vol is .
      Als men dan de AOW < WIA < WAO < WW en de pensioenpotten gaan leegroven voor een OBI is dit een sigaar uit eigen doos en dus een diefstal op de maatschappelijke vormgeving zoals u hier beschrijft .
      Extra inkomsten worden altijd al belast , dit is niet nieuw , plus dat deze extra inkomsten nu ook verkregen kan worden door de valide en 65 + mensen .
      Ik begrijp niet zo goed waar die drang vandaan komt om een basis inkomen met alle risico's van dien op de agenda te zetten .
      Zoals ik al had beschreven zijn wij uit een crisis gekomen ( eruit betwijfel ik ) die grote verschillen in de maatschappij teweeg heeft gebracht met voor velen financiële gevolgen .
      Laten wij eerst eens kijken hoe het politieke landschap ervoor staat na de verkiezingen .
      Zij kan voor velen het verschil maken hoe ons land er maatschappelijk voorstaat en verder in ontwikkeling gaat op zorg en welzijn .

     • bertus

      Je eerste alinia geef ik je gelijk, maar iedereen neemt zijn eigen verantwoording op het moment.

      “Als men dan de AOW < WIA < WAO < WW en de pensioenpotten gaan
      leegroven voor een OBI is dit een sigaar uit eigen doos en dus een
      diefstal op de maatschappelijke vormgeving zoals u hier beschrijft ."

      Wanneer op het OBI wordt overgestapt, zal het rijk daar miljarden mee gaan besparen.

      We worden alleen door Brussel op Nationaal niveau op alle sociale hervormings-terreinen gedicteerd en belemmerd, om tot sociale progressie te komen op nationaal terrein.

      De pensioenpotten staan voor mij hierbij helemaal los van het OBI verhaal.

     • Rinus57

      Bertus kent u de uitspraak nog van Geen Cent Naar Griekenland of , terug betalen met rente tot de laatste cent van Griekenland .
      Nou dan is het begrijpelijk dat ik geen hoge pet op heb van het dieven gilde uit de 2e kamer .
      Vandaag 18 jan 2017 tornt men al aan de ontslag vergoeding waarbij regering en werkgeversorganisaties het een feestje vinden om het te laten vallen en af te schaffen .
      WAO is ook veranderd in een strengere wetgeving de WIA , laat staan de AOW en de pensioenen .
      Geloof mij maar , met een pennenstreek gaat de bezem erdoor en word OBI tot een niveau verlaagt wat ik al eerder hebt vermeld , te weinig om van te leven en teveel om er aan dood te gaan .
      Miljarden besparen zie ik niet , wel stelen om hun feestje te blijven bekostigen en de miljonairsbeurs blijvend te stimuleren .

     • bertus

      “Bertus kent u de uitspraak nog van Geen Cent Naar Griekenland of , terug betalen met rente tot de laatste cent van Griekenland.”

      Dit is inderdaad een ferme uitspraak en standpunt geweest van een 1e man en kabinet, dat weer eens duidelijk maakt hoe betrouwbaar deze dogmatische mensen zijn.

      Dat weten we inmiddels wel al en werkt alleen maar positief in de afkeer van politici in het algemeen.

      “WAO is ook veranderd in een strengere wetgeving de WIA , laat staan de AOW en de pensioenen .
      Geloof
      mij maar , met een pennenstreek gaat de bezem erdoor en word OBI tot
      een niveau verlaagt wat ik al eerder hebt vermeld , te weinig om van te
      leven en teveel om er aan dood te gaan.”

      Als het ingevoerd gaat worden, zal het waarschijnlijk niet te weinig zijn.
      Dat zou in het nadeel werken van de politiek, bedrijfsleven en de economische stabiliteit.
      Ze zouden zich hiermee zelf in de voet schieten.

      De overheid houdt er per saldo meer aan over.
      En de burger zijn vrijheid en drive te volgen.

 • carthago

  Een basisinkomen is niet anders dan een korting op de inkomstenbelasting, een soort slavenbonus. Inkomstenbelasting is een uitvinding om het gepeupel aan het werk te houden. Een basisinkomen moet ook ergens van betaald worden, bijvoorbeeld een verhoging van de btw met 30 procent of zo.Een normaal inkomen voor normaal werk creëren zonder belastingen is veel eenvoudiger en goedkoper vanwege 80 % minder overheid , maar dan worden de overbetaalde onrendabele politici en ambtenaren natuurlijk ineens wakker en ontlokken ze meteen een oorlog. Historisch bewezen.

 • Martin K.

  Er is geen onvoorwaardelijk basisinkomen en dat komt ook nooit!
  Ik bedoel daarmee dat er altijd voorwaarde aan vast zitten, neem de AOW, die is niet onvoorwaardelijk, daarvoor moet je 50 jaar in Nederland hebben gewoont en al dan niet premie hebben afgedragen. De minimale voorwaarde is dus dat je een aantal jaar in Nederland moet hebben gewoont, zo niet dan zal de halve wereldbevolking als een magneet door Nederland (of elk ander land wat geen voorwaarde schept) worden aangetrokken.

  Het beste kan de overheid de AOW rechten uitbreiden, door vanaf 60 jaar of 55 jaar te gaan uitkeren (ongeacht de persoon of inkomen) , waarbij de 50 jaar wonen en of werken in Nederland wel overeind moet blijven! Een aantal mensen zal blijven werken naast de uitkering, maar die zullen aanzienlijk meer belasting moeten betalen. Voor elke persoon die stopt met werken kan een jongere instromen….eind goed , al goed!

 • bertus

  ” Men hoopt door een basisinkomen, dat overigens vanwege het geringe
  bedrag dit predicaat niet verdient, mensen sneller aan het werk te
  krijgen. Het gaat daarbij vooral om een beoogd psychologisch effect.”

  Dit is een volledig onjuiste interpretatie van het ‘ Onvoorwaardelijk basis inkomen’.
  Schaam u voor uw slechte voorbereiding hierover.

  “De grootste economische sectoren zijn in Nederland voor de
  werkgelegenheid: overheid, zorg en horeca. Voor een groot deel betreft
  dit laaggekwalificeerde banen.”

  U heeft duidelijk een lage pet op voor mensen die een jarenlange opleiding in de zorg hebben genoten en hier hun loopbaan hebben gestart.
  Misschien wel, om jou eens hulp te verlenen op je ziekbed, misbaksel.
  Daarom wil je ook niet onder je ware naam te posten.

  Je bent eigenlijk een gevaarlijke dolende geest.
  Enerzijds val je het kabinetsbeleid aan en anderzijds heb je geen enkel respect voor de hard werkende bevolking.
  Je moet er geen spelletje van maken om mensen voor de gek te houden, anders zal je een vloek over jezelf uitspreken.

  • goof

   Volgens mij heb jij een kwade dronk over je Bertus , kun je niet gewoon normaal reageren zonder iemand in een hokje te plaatsen als gelouterde psychiater .
   Vertel eens Bertus , wat zijn jou wapenfeiten in het leven en wat heb jij
   bereikt op de sociale ladder ?

   • bertus

    “Volgens mij heb jij een kwade dronk over je Bertus”.
    Dit is een vooringenomen uitlating en aanname uit reacties van anderen die uw mening vorm geeft.

    Ik kan u op biflatie wijs maken, dat ik elke dag veel fastfood eet en veel cola drink.
    Binnen een maand hebben andere bezoekers op de site een beeld van mij als volgevreten zware figuur, die ook nog eens dagelijks de nodige liters toxische cola er door jaagt.

    Snapt u, hoe gemakkelijk mensen gemanipuleerd en geïndoctrineerd kunnen worden door berichtgeving waar ze mee geconfronteerd worden, of past bij hun eigen gevoel.

    ” kun je niet gewoon normaal reageren zonder iemand in een hokje te plaatsen als gelouterde psychiater “.

    Als gelouterde mens, ben ik zeker in staat om normaal te reageren op een ander mens, ik wil ze alleen maar activeren.
    Of ik psychiater ben, of de vermogens er toe heb, is niet aan u, om daar degenererend over te oordelen.

    Ik heb u al eerder eens gevraagd over uw plaats en invulling in de maatschappij, nooit geen antwoord op gekregen.
    Nu wilt u mij uit nieuwsgierigheid proberen uit te horen over mijn leven en verleden.

    Denkt u een goofy voor u te hebben?
    Probeer eerlijk te leven en te handelen en wij zullen bij elkaar komen.

    • bertus

     Beste goofy,

     Je hebt blaffende domme en bewuste slimme honden.
     Jij valt onder de categorie domme blaffende honden.

     Je valt iemand dom, onbewust aan vanuit een onterechte, ondoordachte, dogmatische positie.

     Als diegene die je aanvalt er een passend antwoord op geeft, dan ben je niet meer thuis, of je staat met een bek vol rotte tanden.

     Bezint, voor je ergens aan begint verheven figuur.
     Je heet toch niet toevallig Mark van je voornaam?

   • bertus

    Van mij is heden het vijfvoudige bekend dan van uw achtergrond.

    Kom ook eens uit de kast, om geloofwaardig te worden.

 • goof

  Basis inkomen , oorlog met Rusland , Trump, vluchtelingen stromen, PVV etc etc etc enz enz en wat al niet meer voor shit ons boven het hoofd hangt , ik denk dat iedereen maar wat roeptoetert en wat de waarheid echt is zullen wij ,de Jannen met de korte achternaam nooit achter komen en wat het kleine groepje ( de echt elite van max 100 personen in deze wereld waarvan 75 Amerikanen) die aan alle touwtjes trekt met ons voorhebben weten we toch pas als het te laat is .

  Een ding is zeker , wij het volk zijn in hun ogen een stel dombo’s die zich laten naaien en bestelen zoals het hun uitkomt . Er is nu echter een kink in hun kabel gekomen en dat is het ongeleide projectiel Trump. Ze hebben nog 7 dagen om eventueel af te rekenen met Trump want als ze Trump gaan aanpakken als hij al president is dan kon het volk ze het leven weleens heel moeilijk gaan maken en zal de pleuris uitbreken wat gaat overslaan naar vele delen van de wereld en kon het weleens een bloederige bende worden.
  Laten we hopen dat Trump het roer flink gaat omgooien en de elite heeft hem boos gemaakt door alle die valse beschuldigingen en hij heeft ze tot nu toen flink bij hun ballen dus ik hou mijn hart vast nu Trump staatsvijand nr 1 is geworden voor de elite .

  • bertus

   Het gaat er niet om wat die 100 zogenaamde personen willen en met ons voor hebben.

   Het gaat er om, wat wij zelf willen en met onszelf voor hebben.
   En daarmee is en wordt uiteindelijk alles beantwoord.

 • Dre

  Zelf hele hele grote autofabrikanten zien de verdere robotisering van de arbeidsmarkt als voltrekken komende jaren en dringen aan op basisinkomen. http://www.volkskrant.nl/economie/robots-als-banenverslinder-ford-pleit-voor-basisinkomen~a4448156/

 • bertus

  Dit is uiteindelijk de enige oplossing, al is het alleen maar om de consumerende molen in beweging te houden, ten gunste van de winstgevendheid van de verwerpelijke industrie en de belasting inkomsten.