Emerging markets vergroten goudvoorraden

3

goudvoorraadVolgens data van het Internationaal Monetair Fonds heeft Brazilië zijn goudreserves in oktober 2012 met 17,2 ton vergroot naar een totaal van 52,5 ton. Dit is het hoogste niveau sinds januari 2001. Niet alleen Brazilië is bezig met het uitbreiden van zijn goudreserves, ook landen als Kazakhastan (+7,5 ton), Turkije (+17,5 ton) en Rusland (+0,4 ton) verhoogden hun goudvoorraad in totaal met ruim 40 ton.

Duitse goudvoorraad daalt

Duitsland, na de VS de grootste goudbezitter ter wereld, bracht in oktober zijn goudreserves juist terug met 4,2 ton. Dit is de eerste reductie sinds juni. Goud maakt op dit moment nog maar 0,5% uit van de totale reserves van de Brazilianen en 20% van Kazakhstan’s totale reserve. Beide landen lopen nog fors achter op de ruim 70% aan goudreserves die de VS en Duitsland hebben gealloceerd van hun totale bezittingen.

Lees verder op Goudvergelijken.nl

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • KoningNout

  Landen kiezen dus voor goud en zilver.
  Waarom doen ze dat ook alweer?

  De praktische voordelen waren verbluffend, al kijkt niemand daar tegenwoordig meer van op. Maar iedereeen die voor 1960 geboren is kan bizarre verhalen vertellen over het oude taaie, trage europa, het Europa van de eindeloos wachtende vrachtwagens aan de grenzen, van de mistige wisselkoersen, van de de dikke formulieren voor ieder postpakketje naar Duitslan, van de problemen die ontstonden als je het waagde om buiten je eigen land te studeren of werk te zoeken, van de oorlogen met de botersmokkelaars aan de nederlands-belgische grenzen. En wie naar Rome wilde vliegen kon, op een enkele uitzondering na, alleen bij de klm of alitalie terecht.
  Zij hadden het monopolie, en de tickets kostten een fortuin.

  De 18e eeuwse historicus Edward Gibbon werd ooit gevraagd in welke historische periode mensen het meest gelukkig en voorspoedig leefden. Zonder aarzelen noemde hij het Romeinse Rijk, tijdens de 2e eeuw na Christus. Als hem dezelfde vraag in de 21e eeuw zou worden gesteld, zou hij ongetwijfeld de Europese Unie hebben genoemd, gedurende de laatste helft van de 20e eeuw.

  Meer nieuws. Een vriendin stuurt een Duits youtube-filmpje door. Het gaat over het verdrag voor de oprichting van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), het veelbesproken Europese noodfonds. Het filmpje is oersimpel: een aantal bepalingen wordt getoond en voorgelezen, een vrouwenstem geeft commentaar. Het is angstig overtuigend.
  Artikel 8 van de verdragstekst wordt getoond:
  ‘Het startkapitaal bedraagt zevenhonder miljard euro.’Artikel 9:’De deelnemende landen worden verplicht “bij iedere kapitaalsoproep”binnen zeven dagen “onvoorwaardelijk en onherroepelijk” hun bijdrage te leveren.’ Tot zover is het allemaal logisch.
  Maar dan komt artikel 10:’De Raad van Bestuur besluit het basiskapitaal te wijzigen en artikel 8 dienovereenkomstig aan te passen. ‘De vrouwenstem:’Ik vraag me af: hoezo? Zijn die zevenhonderd miljard alleen maar het begin? De ESM kan dus meer vragen wanneer ze wil? Zonder limiet? En wij moeten dan betalen, zoals artikel 9 schrijft, “onvoorwaardelijk en onherroepelijk”?

  En dan volgen er meer vragen. Aan wie legt deze Raad van Bestuur eigenlijk verantwoording af – aan niemand dus. En wat gebeurt er als in een lidstaat een nieuw parlement wordt gekozen dat al die miljarden niet meer wil overmaken? Heeft zo’n volksuitspraak nog enige zin? De conclusie van de makers is duidelijk, en er is weinig tegen in te brengen: dit is ‘een nieuwe autoriteit aan wie we binnen zeven dagen ons vermogen moeten afgeven, zonder limiet. Deze autoriteit kan ons aanklagen, wij hen niet. Alle medewerkers genieten immuniteit. Er gelden geen wetten, geen regering kan iets tegen hen doen. Europa’s staatshuishoudingen in een hand, een hand die niet eens gekozen is. Is dat de toekomst van europa?

  In datzelfde Wall Street, zo meldt Michael Lewis terloops, golden de Duitse banken voor losers bij uitstek. Toen in 2007 iedereen doorkreeg dat de Amerikaanse hypotheekmarkt instortte waren, zo vertelden verschillende insiders aan Lewis, de Duitsers de laatste van de hele wereld die zich deze vergiftigde hypotheekpakketten lieten aansmeren. De Duitse bankiers, die thuis de financiele moraalridders uithangen, zijn op de internationale markten tekeergegaan als een losgeslagen buurman in een casino: 21 miljard vergokten ze aan de IJslandse bankiers-in-lucht, 47 miljard aan de Ierse banken en hun zeepbel in onroerend goed, 60 miljard aan vergiftigde Amerikaanse hypotheken en 65 miljard aan een Griekenland waarvan al jaren bekend was dat zelfs de belastingen er niet functioneerden.
  De Duitsers betalen met de eurocrisis dus niet alleen de prijs voor hun eenwording. Ze betalen vooral voor het geblunder van hun eigen bankiers.
  (gehele tekst komt uit: De hond van Tisma, wat als de Europa klapt? Van Geert Mak

  Ik moet zeggen, ik ben nu halverwege dat boekje maar het is bijzonder leeswaardig. Een leuke samenvatting van de gebeurtenissen die de laatste paar jaar hebben afgespeeld. Wat mij opvalt aan onze politiek-korrekte Geert is dat hij het geheel nu eens beziet vanuit financieel-economisch perspectief. Nooit hoor je politiek-korrekte mensen over het feit wat een arbeider of arbeidgever moet doen om een paar knaken te verdienen waarvan ie een deel in de vorm van belastingen moet afstaan aan de overheid. Nooit hoor je die lui over die geheime bijna sectarische macht van het bankensysteem op economieen en overheden.

  Ik zal het boekje nu even uitlezen.
  Ofwel dat was mijn karremansgevoel van vandaag.

 • Lenco Verheuvel

  Wat mij wel verbaasd is dat de Centrale Banken zoveel goud kopen en de prijs van goud desondanks gelijk blijft?
  Iemand een idee hou dat kan?

  Wie zijn de verkopers van al dat goud?
  Volgens mij niet die particulieren die hun gouden kettinkje inleveren…

 • houtskool

  @2
  De prijs van goud en zilver (de papieren prijs) wordt gemanipuleerd door grote banken in de VS. Dit om de gierende inflatie en ontwaarding van fiat geld te verhullen. Ook gaan er geruchten dat men China tijd geeft om te accumuleren zodat landen gelijktijdig op een goudstandaard kunnen overgaan of wanneer goud als tier1 wordt opgewaardeerd. Nog een gerucht: centrale banken verkopen fysiek goud om te voorkomen dat er fysieke tekorten ontstaan. Er wordt nl. veel meer goud en zilver verhandeld dan er feitelijk is. Op papier kan alles, ook het dumpen van edelmetaal. Het is zelfs zo erg dat je klok er op gelijk kunt zetten, criminaliteit gesteund door overheden om de ponzi te rekken. Tot het niet meer gaat, en dan gaan we pas echt lachen. De hele papieren scam naar de sodemieter.