Februari slechte maand voor goud en zilver

4

goud en zilverGoud en zilver hebben een slechte februari achter de rug. De goudprijs daalde in de kortste maand van het jaar met 5,5%. De goudprijs liep begin dit jaar eerst op naar $1302,51 per troy ounce op 22 januari. Op 31 januari stond de prijs van goud op $1283,65. Op de laatste handelsdag in februari sloot de goudprijs op $1213,36. Momenteel staat goud al weer rond de $1200, per troy ounce. Een kleine winst tot zo ver dit jaar van ongeveer 2%.

Geldcreatie en negatieve rente

Ondanks de aankondiging van de geldcreatie door de ECB en onrust op de valutamarkten is de stijging in de prijs van goud bescheiden. De rente op een groot aantal staatsobligaties is negatief en deze trend zal zich de komende maanden waarschijnlijk voortzetten. Al met al een gunstig scenario voor goud zou je zeggen maar er is blijkbaar meer geduld nodig. De verwachting dat de FED binnenkort een renteverhoging zal doorvoeren, waardoor de Dollar verder zal versterken, kan goud aan de andere kant weer negatief in de kaart spelen.

Dollar en Euro

Een renteverhoging door de FED kan goud onder de $1200 duwen maar zal tegelijkertijd de Amerikaanse Dollar ten opzichte van de Euro versterken. Voor Europeanen kan de beweging wel eens neutraal uitpakken. Dit beeld zagen we ook vorig jaar. De prijs van goud daalde licht maar in Euro’s deed goud het goed. De goudprijs steeg (in Euro’s) met ruim 11%. De waarde van 1 euro is inmiddels gedaald naar $1,10.

Zilver

Ook zilver verloor in februari een deel van de winst die in januari werd geboekt. Weliswaar daalde zilver in februari minder hard dan goud. De prijs daalde met 3,65%. Over de gehele periode dit jaar staat ook zilver net als goud hoger dan op de laatste handelsdag in 2014. Momenteel noteert de zilverprijs $16,50 per troy ounce, een stijging van 5,1% in 2015.

Renteverhoging

De goud / zilver ratio staat momenteel op 1/73. Een niveau waarop de ratio zich al enkele maanden bevindt. De grote vraag is in hoeverre de mogelijke renteverhoging door de FED al in de prijzen van beide edelmetalen is verwerkt. De FED spreekt zich continue zeer voorzichtig uit op dit vlak. Waarschijnlijk zal een definitieve aankondiging van een renteverhoging de prijzen een stuk lager zetten (evenals de Euro versus de Dollar). Via Goudvergelijken.nl

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • houtskool

  Haha! En wat deed de ‘prijs’ van de euro in de kortste maand? T.o.v. dat andere ongedekte gedrocht? Denk in aantallen, ounces en hard assets. Iedereen die nu nog in ‘prijs’ denkt heeft het niet helemaal begrepen.

  • marcel

   Eurie giet deur t puttie

 • jaren tachtig

  dit is heel logisch, altijd als de FED of de ECB eigen staatsobligaties gaat opkopen dan stort de goud en zilverprijs in, dit heb ik door ervaring geleerd van alle QE rondes, De waarheid is een leugen en alle leugens zijn waar, we leven in de omgekeerde wereld, economische regels worden iedere dag opnieuw uitgevonden.

  • Joost Visser

   Beursanalisten geven een verklaring achteraf van waarom ee asset op- of neer gaat. Soms is ook de reden dat toen QE stopte datdaardoorde goudprijs omlaag ging. Nimand weet het meer. De beurs gaat zijn eigen gang.