George Soros: Desintegratie EU bereikt point of no return

22

Een onlangs verschenen artikel op Zerohedge bewijst hoe onveilig het geld op een bank tegenwoordig is. De meeste mensen denken dat het geld wat ze geparkeerd hebben op de bank ook hun bezit is. Maar het enige dat men bezit is slechts een ‘belofte’ van de bank tot terugbetaling. Een ongedekte verplichting.

Wat is een Bail-in?

Er zit dus wel degelijk een groot verschil tussen het geld dat geparkeerd staat bij uw bank en het geld onder uw matras, misschien in de vorm van gouden en zilveren munten of baren in uw kluis. Wanneer je geld gestald hebt bij een bank, dan ben jij in feite een crediteur voor de bank en sta je bloot aan een zogeheten ‘bail-in’ wanneer een bank in problemen komt. Opeens blijken beloftes en garanties waardeloos. Een bail-in houdt in dat een bank zich herkapitaliseert ten koste van hun crediteuren, inclusief diegene die daar hun tegoeden aanhouden.

Dit jaar zijn er al vier banken in Italië zodanig in de problemen geraakt dat een bail-in niet uit kon blijven. Duizenden klanten hebben kapitalen verloren, sommige hadden tonnen euro’s op de bank. Zelfmoorden zijn helaas niet uitgebleven, iets dat de ernst van de situatie aantoont. Datgene waar men een leven lang voor heeft gewerkt, pensioen heeft opgebouwd, is op één ochtend voorgoed weggevaagd.

Cyprus heeft het al meegemaakt

Begin 2013 waren er al eens duizenden mensen in Cyprus die een dergelijke scenario moesten ondergaan. Op een doodgewone zaterdag werd voor vele spaarders duidelijk dat er zonder pardon tonnen verdwenen waren van hun rekeningen. Vandaag de dag hangt het zwaard van Damocles boven de hoofden van vele Italianen die vroeg of laat ‘gecyprust’ zullen worden.

Stille bankrun Italië?

De trend in Italië is inmiddels dat er stilletjes aan grote hoeveelheden geld bij de banken weg wordt gehaald. Ook wordt er steeds meer reclame gemaakt voor investeren in gouden baren. Dit is een duidelijk teken dat het vertrouwen in banken verder afkalft. De vraag naar fysiek goud blijft daar enkel maar toenemen. Een ‘self-fulfilling prophecy’ is gaande. Mensen vertrouwen de banken niet meer, halen hun geld weg en de banken worden nog minder betrouwbaar waardoor er nog meer mensen hun geld weghalen. Het is enkel maar wachten op de volgende bail-in.

Referendum Italië

Het komende referendum in Italië omtrent het verminderen van de politieke patstelling kan voor nog meer problemen gaan zorgen. Wellicht is dit zelfs het begin van het einde van de euro. De huidige pro-Europese regering dreigt zich te zullen terugtrekken bij een negatieve uitslag, waardoor er ruimte is voor partijen die de toekomst van Italië liever buiten de eurozone voor zich zien. Grote kans dat de ‘Five Star Movement’ van Grillo aan de macht komt en meteen een nieuw referendum zal houden over het uittreden van Italië uit de eurozone. U kunt zich voorstellen dat dan het vuurwerk compleet is.

Desintegratie

Het zou een doodsteek zijn voor de grootste economie van de wereld: de eurozone. Een wereldwijde aandelencrash zal wellicht volgen. De Financial Times legt het zo uit:

An Italian exit from the single currency would trigger the total collapse of the eurozone within a very short period. It would probably lead to the most violent economic shock in history, dwarfing the Lehman Brothers bankruptcy in 2008 and the 1929 Wall Street crash.

Desintegratie weldra een feit!

Lees hierboven hoe belangrijk de uitslag van dit referendum zal worden! De eerste grote dominosteen staat wankel. Een catastrofaal scenario die vele hebben gevreesd begint zich te voltrokken wat het proces van het desintegreren van de Europese Unie onomkeerbaar maakt, aldus George Soros

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Richard is altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van de macro-economie, geopolitiek en de goud- en zilvermarkt. Technisch directeur van Goud-Portal & Goudvergelijken.nl.

 • DrM

  Stapt Italië uit de Eurozone, dan kun je zeker verwachten dat Deutsche Bank zal omvallen en het wereldwijde financiële systeem ontploft. Wat voor gevolgen zal dat wel hebben voor de komende verkiezingen op15 maart as.? Komt Wilders dan echt aan de macht en moet Rutte dan het veld ruimen?

  • Bartje

   Zie het net als de Doodgraver, je kunt er soms wel heel lang ontwijken maar toch komt er een moment dat hij jou hebt.
   Zo ook met financiën als het fout zit is met veel trucs en andere vuil spel maar de afrekening komt hoe dan ook.
   De minister van Financiën Duitsland zei gisteren tijdens een toespraak dat wij de politiek niet langer de stem van het volk moeten negeren.
   Waarop achter in de zaal een aantal mensen opstonden en Putin Putin scandeerden waarop Schaube ? knikte ja

   • bertus

    Je weet nooit, of je Schäuble bij de kop of de kont hebt.
    Deze man heeft niet de beste reputatie.

    Hij behoort niet tot de meest geloofwaardige, samen met z’n vriend Junker.

 • Johan van Vught

  Het lijkt erop dat Engeland nog net bijtijds het zinkende schip kan verlaten.
  Dat zal NL niet meer lukken.
  En Dr. M. het zou weleens zo kunnen zijn dat de PVV de grootste wordt. Daar is niks mis mee. De islam-ellende wordt immers met de dag groter.

 • Gerrit Welbergen

  Volop spanningen op de achtergrond. Op de voorgrond, de financiële markten, valt daar niets van te merken. Nog weinig bibber in de markt. Wel logisch eigenlijk nu veel spaarders hun banken niet meer vertrouwen en hun geld naar de markt brengen. Niet alleen het geschaad vertrouwen, maar
  mede de naderende negatieve rente doen de koersen stijgen. Zou kunnen duiden op een enorme bubbel. Behalve Soros, maken ook de andere grote beleggers zich zorgen. Blijf Italië in de gaten houden en vooral de Deutsche Bank. Het is wachten op een trigger.

 • Gerrit Welbergen

  Ook Distelbloem zit het niet helemaal lekker. Een klein berichtje via de MSM-kanalen tussendoor met niet teveel ophef natuurlijk. http://www.nu.nl/economie/4334480/dijsselbloem-sluit-strengere-kapitaaleis-banken-niet.html . Maar de oplettende lezer zal tussen de regels door begrijpen dat banken de broekriem gaan aanhalen met alle gevolgen van dien.

  • John_Rambo

   Kapitaaleisen betekent minder geld drukken, minder ‘groei’, minder geld voor de overheid, minder bonussen en riante salarissen, minder huizen kopen, en minder macht voor de elite.
   De gewenste inflatie kunnen ze dan ook op hun buik schrijven.
   Ik denk dat er tegen de kleppen van de hel geld gedrukt gaat worden.

 • bertus

  Dank voor de duidelijke uitleg.

  “Maar het enige dat men bezit is slechts een ‘belofte’ van de bank tot terugbetaling. Een ongedekte verplichting.”

  Een gewaarschuwd mens telt niet voor twee, maar voor drie.

  Italië, is een hele belangrijke pion in de Eurogroep.

  “Een bail-in houdt in dat een bank zich herkapitaliseert ten koste van
  hun crediteuren, inclusief diegene die daar hun tegoeden aanhouden.”

  Verscheidene Europese banken zijn al heel druk doende met hun balans op orde te brengen, b.v de Deutse Bank, ING, ABN Amro, en Engelse banken.

  “Dit jaar zijn er al vier banken in Italië zodanig in de problemen
  geraakt dat een bail-in niet uit kon blijven. Duizenden klanten hebben
  kapitalen verloren, sommige hadden tonnen euro’s op de bank. Zelfmoorden
  zijn helaas niet uitgebleven, iets dat de ernst van de situatie aantoont.”

  Hier hoor, of zal je niets over horen in de reguliere media.

  Bepaalde mensen vragen om een bail-in.
  Ook niet verwonderlijk, ze wille geen financiële onrust laten circuleren.

  “Begin 2013 waren er al eens duizenden mensen in Cyprus
  die een dergelijke scenario moesten ondergaan. Op een doodgewone
  zaterdag werd voor vele spaarders duidelijk dat er zonder pardon tonnen
  verdwenen waren van hun rekeningen.

  “Het komende referendum in Italië
  omtrent het verminderen van de politieke patstelling kan voor nog meer
  problemen gaan zorgen. Wellicht is dit zelfs het begin van het einde van
  de euro. De huidige pro-Europese regering dreigt zich te zullen
  terugtrekken bij een negatieve uitslag, waardoor er ruimte is voor
  partijen die de toekomst van Italië liever buiten de eurozone voor zich
  zien.

  Eind 1944, hebben de Italianen Mussolini gefusilleerd of opgehangen, de sluwe vossen.
  Dit deden ze, om Italië te behoeden van vernietiging.
  Dit is duidelijk in overeenstemming gedaan met de Geallieerden.
  Een acceptabele ruil.

  Het zijn en blijven Italianen, toch wat anders dan die domme Hollanders van tegenwoordig.

 • Vanwege het IMF:

  My aim in this paper to assess the possible and appropriate role for monetary finance of fiscal deficits. And I will argue that all the really important issues are political, since the technical issues surrounding monetary finance are already well understood (or should be) and that the technical feasibility and desirability in some circumstances of monetary finance is not in doubt.

  https://www.imf.org/external/np/res/seminars/2015/arc/pdf/adair.pdf

 • Madman

  Even een vraag tussendoor aan Bertus en Werner :
  Zijn jullie zusjes?

  • Spiegel

   Ha mijn beste, jij volgt het hier ook nog. Als de nachten weer heel lang beginnen te worden moet je toch weer iets om handen hebben toch!? Jij verheugt je al op “genuanceerde” reacties 🙂

   • Madman

    Ja Siegel, ivm met de opmerkingen die hier gemaakt worden tegen de illuminati moet ik hier wat toezicht houden..Ik ben overgegaan naar the dark side, met maandelijkse royale vergoeding 🙂

  • Knowtoomuch

   U kunt vanavond rustig gaan slapen-gn-gnn…

   Gewoon op je fysiek blijven zitten…

   Jullie leren het ook nooit.. hihi …

   • Madman

    zo, ben je ook weer uit de bak?

   • pietertoupa

    KTM leefde ge nog? Welkom terug op dit ouderwetse kaartclubje, niets mis
    mee goede wijn , een sigaartje. Helaas is de huidige economische/politieke situatie georganiseerd door onze zio politici die enkel nog aan denken om zich zelf te verrijken ten koste van het systeem, je weet het parasieten kunnen echt nooit anders. gr

 • HenkVanAchtHoog

  En dit allemaal dankzij incapabele prutsers als Juncker.

 • Money as Debt

  Soros is zelf een financiele crimineel.. Net als Warren Buffett.. Met hun vermogen draaien ze complete valuta’s en landen compleet de nek om. Samen short op de Euro ? Wat denk je , wat voor beweging er dan in gang komt.. Euro naar beneden , grote verliezen voor velen aan de ene kant met mega winsten naar de twee personen aan de andere kant.
  Als 65 miljard je vermogen is ( Buffett ) en 25 miljard ( Soros ) ben je voor mij geen geslaagde zakenman… ( Die gedachte is zo… jaren 90 ) Nee dan ben je voor mij een egotripper die niets kan delen en nooit genoeg zal hebben.
  Charity.. ? thats a coat you wear , twice a year..

 • Dre

  Het is toch gewoon geduldig wachten op de neergang van Deutsche Bank? Neem aan dat er nog wel wat lijken uit de kast gaan komen. Wordt gewoon weer zo’n crisis als in 2008, maar dan een keer of 6 erger. Kan niet missen. De tijd is er rip voor. De centrale banken moeten nog veel dieper in de buidel gaan tasten, NIRP is deaud. Werkt niet. Kom maar op met helikopter geld (en de gierende inflatie daarna).

 • Knowtoomuch

  Kooe-hoen!! Is Moerstaal hier ook nog?

  • Madman

   T laatste wat ik heb gehoord, is dat Moerstaal is verhuisd naar planeet X, Niburu. Komt over 3 miljoen jaar weer langs de aarde.

 • DrM

  En steeds de dreiging van de Derde Wereldoorlog t.g.v. de gespannen situatie tussen het Westen en Rusland. Als WO III uitbreekt, wat voor onvoorstelbare gevolgen zal dat wel hebben voor het financiële systeem en de economie en kunnen Rusland en het Westen wel oorlog voeren met elkaar wanneer het huidige financiële systeem t.g.v. omvallende banken ophoudt te bestaan?