Aanval Oostenrijk op Brussel om economische sancties tegen de Russen

7

Dat Oostenrijk geen moment onbenut laat om Brussel aan te vallen op de economische sancties tegen Rusland is geen nieuws.

In februari besliste Oostenrijkse energiereus OMV om haar investeringen in de Russische olieproductie op te drijven, tegen het dictaat van Brussel in.

In maart gooide de Oostenrijkse Industriële Federatie nog wat olie op het vuur door onomwonden te pleiten voor een heus vrijhandelsakkoord met Rusland.

Deze week pleit Oostenrijkse christendemocratische volksvertegenwoordiger Christoph Leitl voor een “vrijhandelszone van Lissabon tot Vladivostok”.

Leitl is niet de minste. Hij is een sterke man binnen SME Europe, de belangenorganisatie voor KMO’s binnen de Europese Volkspartij, en binnen Eurochambers, de Europese Kamers van Koophandel.

Bovendien heeft Leitl een sterk eurofederalistisch profiel, wat zijn politiek gewicht in het debat enkel maar vergroot.

Ter info: de Europese Volkspartij is de Europese politieke partij waaronder de CDU van Merkel, de PP van Rajoy, en de Republikeinen van Sarkozy ressorteren, alsook de Belgische CD&V en cdH, en het Nederlandse CDA.

Dat een sterke man binnen de christendemocratische beweging in Europa vanuit zijn mandaat openlijk de anti-Russische sancties (en dus Merkel en Juncker) aanvalt én pleit voor een vrijhandelszone, is een belangrijk statement.

Daarmee lijkt de EVP, de grootste politieke fractie in Europa, alvast intern ontzettend verdeeld.

Leitl legt, wellicht bewust, de onhoudbare tweedracht binnen Europa aangaande de Brusselse Ostpolitik, pijnlijk bloot.

Het interview met Leitl in het Oostenrijkse Wirtschaftsblatt kadert binnen het officieel bezoek van de Oostenrijkse president Heinz Fischer aan Moskou volgende week.

Leitl zal deel uitmaken van de Oostenrijkse delegatie, en zal Poetin van zijn plannen inlichten.

Vladimir Poetin liet een soortgelijk ballonnetje op in 2010, toen hij premier van Rusland was.

Het is voorlopig nog koffiedik kijken hoeveel steun Leitl en de OVP genieten binnen de EVP. Het is niet ondenkbaar dat de rebelse houding van de Oostenrijkers (cf. het vluchtelingenbeleid) eerder zal leiden tot een breuk met de EVP, dan tot een normalisering van de relaties met Rusland.

Bron: Wirtschaftsblatt
Via Beurs.com

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Carthago

  Het is wonderlijk en verheugend te constateren dat de Eussr in haar voegen verder en verder kraakt.De paar landen met ballen, Hongarije, Slowakije, Polen en nu dus Oostenrijk beginnen te snappen dat de economische afbraak en de destructieve import van andersdenkenden en andersdoeners alleen met terugkeer naar een betrouwbare souvereine economie en grenzenpolitiek beëindigd kan worden, het is traditioneel de enig werkende realiteit geweest, immers,de grenzen in Europa zijn niet voor niets ooit ontstaan om landen intrinsiek te beschermen.

  • Madman

   Uit de geschiedisboeken, in hoeverre we die moeten geloven, zijn de voorbeelden legio wbt de wens van 1 groot europa.
   Er is nog niet veel veranderd.
   En t is nooit jan met de pet die dit voorstaat, maar altijd psycho de paat.

   Jammer dat jan met de pet niet beseft dat hij met meer is en eens wat meer protesteert ipv gelaten alles over zich te laten komen. Maar dat is dus nou net ook waarom het zich zo kan ontwikkelen.

 • Madman

  Off topic, ieg komen we weer op spoor met biflatie!

  http://quotespics.com/wp-content/quote-images/yeah-baby-yeah.jpg

 • bertus

  De schapen, zijn altijd bereid om concessies te doen aan de wolven.
  Dat is een natuurlijke wetmatigheid.

  De Nederlandse politiek kan nog wat leren van de Oostenrijkse inzichten en overtuigingen.
  Maar dit gaat op korte termijn nog niet gebeuren, omdat Nederland een volger is in het Internationale spel, net als de vlo in de pels van een rat.

  Ga daar heen, waar je op middel/korte termijn je voordeel kan doen.

 • bertus

  Leitl, weet dat hij van het overige stelletje EU ongeregeld niet veel te verwachten heeft voor Oostenrijk en gaat daarom maar voor de realistische progressieve optie.

  Hij lijkt het schip al op de klippen te zien afstevenen.

 • bertus

  Oostenrijk, zal nog een duveltje in een doosje worden in Europa op termijn.

 • bertus

  Wel frappant, dat zoveel onderlegde posters, geen onderbouwde/steekhoudende reactie konden of durfden te geven op dit interessante artikel.