Genoeg is genoeg: Meer dan zat van Europa!

21

Als het de dames en heren uitkomt, én zeker is dat het over niets gaat, dan praat men over het Europa van de zevenentwintig of van de zeventien. Dan krijgen we keer op keer te horen dat het allemaal prachtig is. Samen sterk. Voor elkaar opkomen. Solidariteit. De som is meer dan een optelling van de afzonderlijke delen. Bijna alle dagen zonneschijn en broederlijke gelijkheid.

europa landen

Duitsland en Frankrijk

Als het wél over iets gaat dan wordt het verhaal en de retoriek heel anders. President Hollande van Frankrijk trekt zich van niets en niemand wat aan. Kent alleen zijn eigen weg of beter gezegd zijn eigen onvermogen om in zijn land ook maar iets te veranderen aan de bestaande situatie. Kanzler Angela ziet dat natuurlijk ook wel, maar wil niet dat Frankrijk en Duitsland geïsoleerd komen te staan. Keer op keer zoekt ze daarom toenadering tot Frankrijk en de zittende president. Feitelijk gezien doen de andere landen er helemaal niet toe. Frankrijk krijgt telkens weer de kans om zijn favoriete speeltjes in het veld te brengen. Een enkele keer door de voordeur maar meestal via de verborgen achteringangen en dan ook nog het liefst in het donkerst van de nacht.

Commissaris Rehn terug in het hok

Toen de EU-commissarissen het deze week waagden om via spreker Rehn aan te geven dat Frankrijk nu toch echt iets aan de economische problemen moet gaan doen reageerde president Holland meer dan furieus. De EU had niets te zeggen over Frankrijk! Hollande zou zelf wel bepalen hoe en wat er moest gebeuren. En… zoals dat steeds bij de Franssen gaat draaide Hollande het probleem om. De EU kreeg niets voor elkaar, kijk maar naar de jeugdwerkloosheid. Die loopt nog steeds op omdat….

Kanzler Merkel: Snel met een glaasje water!

Een boze Hollande, die tenen heeft van een meter lengte. Kanzler Angela zag de bui al hangen. Weer meerdere maanden geen enkele vooruitgang, mokken en in moeten gaan op de meest vreemde voorstellen uit Frankrijk. Er moest direct een zoethoudertje worden gevonden. Lag daar, ergens in een la, niet een voorstel dat Frankrijk, al lang heel graag wilde realiseren, namelijk dat van een vaste fulltime voorzitter van de eurogroep?  En zo geschiedde het. Angela en een trotse François spraken de wereld toe en lieten ons simpele burgers weten dat ze bedacht hadden dat….. er vaker vergaderd zou moeten worden. Dat een vaste voorzitter veel beter zou zijn dan zo’n stumper die het er een beetje bij doet en die niet echt aan de leiband van Frankrijk en Duitsland wil lopen. De vijftien andere eurostaten en Dijsselbloem die kwamen in het hele verhaal niet voor. Waarom ook?

De bangmakerij voorbij

Uit de euro en de EU stappen zou voor landen het domste zijn wat ze konden doen. Het zou honderden miljarden kunnen kosten. Hel en verdoemenis brengen. Wat mij betreft is het allemaal pure bangmakerij. Niemand weet wat het werkelijke effect zal zijn. Het is en kwestie van durf en er daarna voor gaan met alles wat je aan energie, kennis, kunde, liefde, motivatie en wil tot samenwerking hebt en op kunt brengen.

Mijn overtuiging is dat het een enorm positief effect zal hebben op ons Nederlanders en dus ons land. Nee het zal niet simpel worden maar wel hoop brengen. Vrije handen los van Hollande, Rajoy, Letta, Merkel, of wie dan ook. Samenwerken ja maar zonder het eigene en de eigen zeggenschap op te geven. Zonder commissarissen, zonder hordes duurbetaalde ambtenaren, ECB-bankers, controleurs en meer van dat soort mee-eters.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Joost Visser

  Ik weet niet alle cijfers exact, maar dat Nederland een verplichting in euro’s heeft via garanties, vorderingen target-2 van zo’n driehonderdhonderd miljard zou mij niet verbazen. Deze twee zaken zullen enkel maar (fors) toenemen de komende jaren. Uit de euro en onze democratie weer terug levert in ieder geval de toenames op. Garanties en vordering target-2 compenseren, geeft een verlies op in euro’s die op termijn toch niets meer waard zijn. Je vrijheid terug als oland is toch zoveel waard. Parallel corruptie in de Nederlandse politiek opruimen anders wordt het nog niets, want trainering etcétera kun je dan niet gebruiken. Verder eigen munt invoeren en schulden en vorderingen in euro’s laten staan. Niets omwisselen. Salarissen . etc. uitkeren in de nieuwe valuta. Vorderingen en schulden van banken en bedrijfsleven in euro’s blijven in euro’s. Eigen vermogen in euro’s van banken staat dan vast. Nieuwe valuta is translatieresultaat. Met sterke nieuwe valuta zal er sneller afgelost kunnen worden m.b.t. hypotheken, immers meer spending power t.o.v. schuld. Ga ik un tekort door de bocht. Zou het voor Nederland wel eens uit willen werken. Denk dat we er heel snel beter van worden.

 • Rob Knaapen

  Binnen de EU of daarbuiten; Nederland gaat het nog veel, veel zwaarder krijgen. En niet alleen Nederland. Het oude, machtige Europa is simpelweg aan het sterven. Zo gaat ’t met machtige politiek/economische infra. Ze komen en gaan.
  Het oude, “machtige” Europa gaat de komende jaren waarschijnlijk steeds meer op het zeer onrustige, geflipte Midden Oosten lijken.

 • sickworld
 • dave

  de oplossing voor de crisis en armoed:

  http://www.setyoufreenews.com/2013/05/30/gina-rinehart-calls-for-sterilization-of-the-poor/

  een geluid dat ook steeds meer wordt gehoord op NL universiteiten en in het bestuur.

 • Vincent

  Helemaal mee eens!
  Laat de bende daar in Brussel maar klappen.
  De geschiedenis leert het keer op keer: opgedrongen eenheid gaat niet werken (en leidt, als je maar lang genoeg blijft forceren, tot oorlog).
  En voor wat betreft de bangmakerij: ik denk dat we het een stuk beter zullen doen zonder de loden last van de Euro perikelen en het Brusselse gedrocht op onze schouders. Dat hebben we eigenlijk in het recente verleden ook wel bewezen. We moeten ook niet de illusie hebben dat we onze export positie te danken hebben aan het feit dat het ons gegund wordt.
  De som is in het geval van de Euro onmiskenbaar minder dan de optelling der delen. Ik hoor tegenwoordig eigenlijk helemaal niet zo vaak meer van onderzoeken die bewijzen dat de Euro voor ons per saldo een economische baat meebrengt. Niemand die zich meer voor lul wil zetten?

 • theo

  Goed stuk Ben!

  De groep mensen die de angst voor overheid en overheidsgerelateerde instellingen naast zich neer leggen groeit nu met de dag…..
  Wachten totdat de bom, ook hier, gaat barsten!

 • DrM

  “De EU had niets te zeggen over Frankrijk! Hollande zou zelf wel bepalen hoe en wat er moest gebeuren.”

  Lijkt Geert Wilders wel. Reken er maar op dat de E.U. harde maatregelen gaat nemen tegen opstandigen als La Hollande en Geert Wilders. En er in vervolg alleen maar presidenten en regeringen die E.U.-getrouw zijn.

  • Verontruste burger

   De EU is een blaffende hond zonder tanden. Laat me nie lachen. Als de eu tanden had dan had ze die wel laten zie aan de Belgen. Die hebben een dolletje gemaakt met de eu en dat papieren vodje genaamd “stabiliteitspact”.
   Oh wat een heerlijke afgang. Ze hebben België geen boete gegeven om POLITIEKE motieven. Ze waren bang om de anti-europa bewegingen de wind in de zeilen te geven. WAT EEN AFGANG !!!!
   Toch jammer dat ze niet zo dom waren om België een boete op te leggen, want dat zou inderdaad verkeerd uitpakken voor alle Eurofiele landverraders.

 • Referendum voor heel Europa dat is democratie en zolang die fascistische schoften van de EU dit niet doen weet je de uitslag al.

 • Verontruste burger

  Volgens mij is het veel slimmer om de eu pootje te lichten dan om uit de euro en de eu te stappen.
  Gewoon de hele onderneming schipbreuk laten lijden op golven van anti-eurpoese sentimenten.
  Merkel geeft aan dat de oplossing niet is gelegen in meer macht naar de ec. Dat moet meteen bijval krijgen van alle vrienden van de democratie en van de Nederlandse soevereiniteit. Bijvoorbeeld: het stabiliteitspact kan ten grave gedragen worden. Daar is geen twijfel meer over mogelijk. Belgie had nooit onder een boete mogen uitkomen. Ze hebben zich geen ene fuck aangetrokken van de eisen en waarschuwingen van de ec. Ik heb het al vaker gezegd: ” Brussel zal nooit en te nimmer de gore moed hebben om een boete op te leggen”. Helaas zijn de SP en de PVV te passief en te lui om dit soort kansen met beide handen aan te grijpen.
  Jammer jammer jammer.

 • houtskool

  Zag net op de teelefisie dat een stukkie snelweg recent is gepimpt met trajectcontrole. Jaaropbrengst voor de schatkist 200 miljoen.

  De overheid is gemuteerd naar een smerig, controlerend fascistisch gedrocht tbv het pamperen van de financiele elite.

  Nog even en het heeft zichzelf overbodig gemaakt, sterker, zichzelf gebombardeerd tot:

  Public enemy nr. 1

  Biflaten.

  • Jan Thiel

   De overheid is ALTIJD al Public enemy nr. 1 geweest!
   Het belangrijkste dat ik in mijn leven geleerd heb: De regering van het land waar je geboren bent is je grootste vijand, levenslang!

 • Errol

  Het schijnt dat het gisteren nogal uit de hand gelopen is in Frankfurt, maar de reguliere media berichtten er nauwelijks over, wat een toeval he.

 • Madman

  Geld lenen?

  Van wie leen je dat eigenlijk?
  En wie geeft diegene de macht om geld uit te geven?
  De banken? Dat zijn slechts instrumenten.
  En waarom leen je geld? Om jezelf met dat geleende te verbeteren zodat je er meer van kan maken dan dat je leende?

  Zodat je meer spullen kunt kopen om gelukkiger te zijn zoals de leners je willen doen geloven?

  Man, man, in wat voor nepwereld leven wij.
  Arbeid leveren voor papiertjes en muntjes en daar eten en drinken en onderdak van kopen?
  Daarom is de zogenaamde economie voor verzonnen..

  En als je dat goed beseft , dan kun je wat gaan veranderen.
  Handjes uit de mouwen voor jezelf en anderen.
  Maar dat moet je wel doen. Praten helpt niet..

  Het collectieve bewustzijn.

  Zie de manipulatie…

  http://tribe-of-love.blogspot.be/2013/01/the-jones-plantation.html

 • R

  ”Brussel zal nooit en te nimmer de gore moed hebben om een boete op te leggen”.

  En dan nog ! Ik vind een boete maar een raar ding in deze hele situatie. Want, laten we wel wezen heel Europa is ziek, op een na, Duitsland. In een vorig artikel ‘dicteert’ de EU dat we niet naar een 3,0 % begrotingstekort moeten maar eigenlijk naar 2,8 % Dit is nog steeds een TEKORT. Nee, wat ga je een land ontzettend helpen door het een boete te geven. Nee, je moet nog meer bezuinigen dan eerder werd geraamd om je begrotingstekort naar beneden bij te stellen en bovendien krijg je een boete na omdat je dat dan niet gaat halen.

  Nee, erg logisch allemaal hoor. Men gaat een wat sterker land beboeten omdat het land, na het redden van banken en het steunen van landen, moeite heeft zijn begrotingstekort op peil te brengen. En zo ziek is Europa al. Een grotere economie dan Nederland nml. Frankrijk krijgt een jaar langer respijt dan het dreumisje NL. Van landen als Griekenland ed. beseffen ‘we’ inmiddels wel dat een boete nogal zinloos is.

  • Verontruste burger

   Even voor de goede orde R, ik ben het met je eens hoor. Ik zie helemaal niets in het stabiliteitspact. Ik wilde slechts aangeven, dat de ec er zelf ook niet in gelooft. Als ze ooit, het maakt niet uit welk land, een boete uitdelen zal direct het draagvlak voor ‘Europa’ verder aangetast raken.
   Het is op de lange termijn een kansloze onderneming, in alle opzichten.

 • ron

  https://www.facebook.com/groups/385328544909448/
  zoals ik hier lees zie ik veel mensen die tegen het beleid zijn. meld je aan op deze groep op facebook. daar zijn we bezig met protest. de macht van de eu moet minder worden en Den haag moet meer aan eigen land gaan denken ipv van de pot te vullen in brussel. we zijn ook met de media bezig. maar die wilde nog geen aandacht schenken. op 1 juni was een landelijke demonstratie, maar de media schonk geen aandacht daaraan. waarschijnlijk onder de plak van rutte. omdat aan de turkse demonstratie wel aandacht werd geschonken

 • Peter van Boven

  De overeenkomsten met het ineenstorten van Romeinse rijk zijn opmerkelijk, de aanstaande EP verkiezingen 2014 moeten mensen een keuze maken, zo doorgaan of eruit!

 • Raymond

  De keuze die gemaakt wordt doet er niet meer toe, althans we hebben het zelf niet meer in de hand.
  Doorgaan zoals nu zorgt ervoor dat we onze pensioenen en spaargelden kwijtraken in -pak ‘m beet- 2 tot 3 jaar. Vervolgens gaat ieder EU-land alsnog kapot, volgt evt een (burger)oorlog(je) en kunnen we opnieuw beginnen….

  Of we stappen eruit, moeten acuut al onze borgstellingen aflossen en hebben net zoveel schuld als onze spaargelden en pensioenen tezamen wellicht…

  Of de Duitse kiezers zien het licht en stemmen Merkel weg en gaan voor het anti geluid aldaar…

  Laten we het laatste hopen

 • Quinten

  de aanstaande EP verkiezingen 2014 moeten mensen een keuze maken, (zie Peter van Boven)

  Mooie kans om met z’n allen op Nigel Farage te stemmen. Eerst via de sociale media zoveel mogelijk mensen enthousiast maken, zodat er dan eindelijk WEL een behoorlijke opkomst is. Zou wat zijn, als deze partij als een speer omhoog schiet….

 • adrie van der werff

  ik ben europa en de huidige regering spuugzat.
  het enige wat zij doen is alles kapot bezuinigen
  en mij in de armoede storten.
  doe je best geert!

  groetjes adrtie